Bach: Gamba Sonatas

Vydání CD a LP Bach: Gamba Sonatas v podání dua Štěpán Filípek & Sára Medková. Podpořte svým příspěvkem náš unikátní projekt!

  • V aule JAMU

  • U fontány

  • V aule JAMU 2

6 659 €
vybrané z 6 531 €

101%

101% splnené

67 ľudí prispelo

Hudba, Umenie

Brno, Jihomoravský kraj, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 6.6.2021 v 10:27.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Po několikerých spíše náhodných hudebních setkáních, jsme si jednoho dne řekli, že bychom si spolu rádi zahráli. Vznikl krásný projekt, ve kterém jsme publiku v Brně, Praze a posléze v Zürichu představili skladby M. Ravela a G. Crumba. Poté se naše umělecké cesty rozešly a trvalo dalších 10 let, než jsme opět myšlenku naší spolupráce vzkřísili. V novém projektu nás spojuje především vášeň k hudbě Johanna Sebastiana Bacha.

Co je náš cíl?

Hudba Johanna Sebastiana Bacha oslovuje publikum napříč žánry a styly. Díky tomuto faktu je cílem plánovaného CD a LP oslovit nejen posluchače a milovníky klasické hudby, ale zároveň publikum, kterému jsou bližší odnože populární hudby, jazzu a world music. 

   

Detaily

Tři nádherné sonáty (BWV 1027-1029) J.S. Bacha vznikly zřejmě někdy kolem roku 1720 z popudu Bachova kolegy a dobrého přítele gambisty a violoncellisty Christiana Ferdinanda Abela. My bychom rádi tyto sonáty natočili na moderní nástroje, tedy violoncello a klavír, s využitím řady našich poznatků z oblasti poučené interpretace tzv. „Staré hudby“. Všechny tři sonáty (Sonáta pro violoncello a klavír G dur, Sonáta pro violoncello a klavír D dur, Sonáta pro violoncello a klavír g moll) jsou součástí dlouhodobého koncertního projektu našeho dua, jehož vyvrcholením by měla být právě tato nahrávka a publikování zmíněných sonát. Durata cca 45 min.

... a ještě něco navíc

Na sociálních sítích jsme známí jako "Ti dva, co streamují se psem". Tímto zdravíme Aretku :)

Kdo jsme?

Violoncellista a skladatel Štěpán Filípek(*1981) je považován za jednoho z předních českých interpretů současnosti. Absolvoval Pražskou konzervatoř ve třídě Františka Pišingera. Na Hudební fakultě JAMU studoval u  Miroslava Zichy a posléze v doktorském studijním programu u  Jozefa Podhoranského (violoncello) a  Jindřišky Bártové (teorie). Později vystudoval též kompozici u  Radomíra Ištvana na Konzervatoři Brno.  Jako komorní hráč Štěpán Filípek v posledních letech participoval na formování ansámblů Miloslav Ištvan Quartett, Solaris3, Opera Trio a Tango Quartetto Re Campo. V současnosti je nejdůležitějším prvkem Štěpánova interpretačního směřování recitálová disciplína - pravidelně vystupuje s klavíristy Sárou Medkovou, Katelyn Bouska, Kateřinou Jandovou a Markem Pinzowem. Věnuje se také koncertantní činnosti, k zajímavostem patří např. světová premiéra skladby Evening separations -Koncert pro elektrické violoncello a symfonický orchestr brněnského autora Ondřeje Hájka, která za doprovodu Plzeňské filharmonie proběhla roku 2013, nebo provedení skladby Molitva-Concerto for cello and mixed choirestonské skladatelky Galiny Grigorievy za doprovodu sboru Gaudeamus Brno, jež proběhla v české premiéře roku 2018. Kromě toho dlouhodobě spolupracuje s Českým rozhlasem na dokumentaci současné tvorby pro violoncello. Mnoho hudebních festivalů pozvalo Štěpána Filípka jako sólistu, komorního hráče, nebo mu uvedlo skladbu: Moravský podzim, Janáček Brno, Forfest, Hudební současnost, Setkávání Nové hudby, So klingt die gegenwart!, Melos-Éthos, Expozice Nové hudby a další. Některé osobnosti světa klasické hudby Filípkovi dedikovaly svá díla – František Emmert, Radomír Ištvan, Jana Vöröšová, David Carpenter, Barry Wan aj. Hraje na mistrovský nástroj zvaný „Imperio“ z dílny brněnského houslaře Jana Husa Bursíka.

Klavíristka a skladatelka Sára Medková(*1983) patří mezi nejvýraznější české umělce dnešní doby. Po absolutoriu Církevní konzervatoře Kroměříž v oboru klavír ve třídě Jolany Zedekové vystudovala kompozici na JAMU v Brně u Ivo Medka a klavír na HAMU v Praze u Petera Toperczera a Ivo Kahánka. Své vzdělání si rozšířila roční stáží na Hochschule Carl Maria von Weber v Drážďanech u Arkadi Zenzipéra a v mistrovských třídách světových pianistů (Boris Berman, Andrei Gavrilov, Eliso Virsaladze, Daniel Pollack, Daan Vandewalle, Avo Kouyoumdjian, aj.). Nyní pokračuje v doktorském studijním programu v oboru Interpretace na JAMU V Brně pod vedením Igora Ardaševa a Jaroslava Šťastného. Je laureátkou mezinárodních klavírních soutěží a v letech 2009 a 2012 obdržela prestižní stipendia Českého hudebního fondu. Jako vyhledávaná interpretka soudobé hudby je často zvána k uvádění světových premiér, kterých má na kontě více než sto. Vystoupila na koncertních pódiích ve 22 zemích Evropy, USA, Asie i Afriky na festivalech Shanghai Spring Music Festival, New Music Week, Ciclo conciertos de solistas fundación BBVA, Moravský podzim, Expozice nové hudby, Pianodrom, Forfest, Smetanovské dny, Ad libitum, Audioart, aj. Je členkou Ensemble Marijan a souboru ISHA trio, se kterým natočila CD Ancient Stories a Love Stories. Pravidelně vystupuje jako sólistka s předními českými i zahraničními orchestry (Filharmonie Brno, Moravská filharmonie Olomouc, Filharmonie Bohuslava Martinů, Brno Contemporary Orchestra, Moscow Contemporary Ensemble, UNT Orchestra, PluralEnsemble) a nahrává pro Český rozhlas. Spolupracuje s vynikajícími dirigenty (A. Vinogradov, Z. Nagy, M. Tworek, C. Couturiaux, T. Hanus, L. Svárovský, P. Vronský, J. Klecker, A. Kománek). V roce 2017 natočila pro Arta records profilové CD De Profundis s díly J. S. Bacha, V. Zouhara, I. Medka - S. Medkové a F. Rzewského, které se setkalo s nadšeným ohlasem u publika i odborné kritiky. 

Proč to děláme?

Protože nás to baví.

Aktuality

5.6.2021 Je to tam!!! / It is done!!!

Od včerejšího večera zažíváme neskutečnou radost, o kterou bychom se s Vámi, našimi úžasnými mecenáši, podělili. Je to tak nádherný pocit, když víte kolik skvělých lidí projektu fandí a aktivně se na něm podílí, nebo přispívá. Rádi bychom poděkovali všem za to, jak jste náš projekt Bach: Gamba…

Viacej

2.6.2021 Zbývají 3 dny a moc nechybí.../ 3 days left and not much missing...

Do konce kampaně Bach: Gamba sonatas zbývají již jen tři dny a vzhledem k Vašim štědrým příspěvkům z minulého týdne nám zbývá vybrat 26989,- Věříme, že to dáme! There are only three days left until the end of the Bach: Gamba sonatas campaign, and due to your generous contributions from the last…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 6
    200: Fotografie s věnováním

    Získáte dobrý pocit z toho, že jste podpořili dobrou věc… Za váš symbolický příspěvek vám rádi zašleme poštou naši společnou fotografii s osobním poděkováním.

    Odměna bude doručena poštou. Doručení je v ceně odměny.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    7,92 €
    (200 Kč)
  • predané 20
    500: Čestné vstupenky na koncert

    Chybí-li vám v této době živá kultura, podpořte náš projekt a my vám na oplátku zašleme 2 čestné vstupenky pro Vás, i doprovod na kterýkoliv z našich koncertů v sezoně 2021/22 dle vašeho výběru.

    Naše koncerty naleznete na stránkách www.saramedkova.cz a www.stepanfilipek.com.

    Aktualizovaný seznam vystoupení zašleme na vyžádání. 

    Odměna bude doručena mailem.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,79 €
    (500 Kč)
  • predané 13
    1000: Hudební lekce

    Chtěli byste zažít profesionální lekci hry na nástroj nebo kompozice? Pak vám nebo vašim blízkým nabízíme hodinu skladby, improvizace, zpěvu, klavíru, violoncella či ukulele. Rovněž v rámci konzultace rádi posoudíme hudební předpoklady a kreativní potenciál vašich ratolestí.

    Lekce se budou konat živě v našich, či vašich domácnostech dle individuální domluvy.
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,58 €
    (1 000 Kč)
  • predané 11
    2000: CD s věnováním a čestné vstupenky na koncert

    Laskavým dárcům děkujeme za podporu a pošleme CD s osobním věnováním a 2 čestné vstupenky pro Vás, i doprovod na kterýkoliv z našich koncertů v sezoně 2021/22 dle výběru.

    Naše koncerty naleznete na stránkách www.saramedkova.cz a www.stepanfilipek.com.

    Aktualizovaný seznam vystoupení zašleme na vyžádání. 

    Odměna bude doručena poštou. Doručení je v ceně odměny.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    79,16 €
    (2 000 Kč)
  • zostáva 14 z 20
    3000: CD a LP s věnováním, pozvání na Salon

    Máte doma gramofon a rádi si užíváte skvělou hudbu u skleničky vína? Rozmnožíme vám vaši sbírku o naše LP s osobním věnováním. A co víc? CD a pozvání pro Vás, i doprovod na exkluzivní hudební salon v Omicích.

    Omický salon je komorní akce v útulné domácnosti Sáry Medkové a Ivo Medka s omezeným počtem návštěvníků.

    Odměna bude doručena poštou. Doručení je v ceně odměny.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    118,74 €
    (3 000 Kč)
  • zostáva 11 z 15
    5000: CD a LP s věnováním + VIP vstupenky na křest

    LP i CD s osobním věnováním a jako bonus 2 VIP vstupenky pro Vás, i doprovod na na křest našeho bachovského alba. To je naše poděkování za Vaši velkorysou podporu.

    Slavnostní křest alba se bude konat na podzim 2021 v Praze. Přesný termín a místo konání bude upřesněno dle aktuální epidemiologické situace. VIP vstupenka obsahuje rovněž pokoncertní posezení s umělci.

    Odměna bude doručena poštou. Doručení je v ceně odměny.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,90 €
    (5 000 Kč)
  • zostáva 8 z 15
    10000: Klub patronů projektu

    Vítáme vás v klubu patronů našeho projektu, kde na vás čeká kompletní balíček off-setů, tedy podepsaná fotografie, CD i LP s osobním věnováním, 2 čestné vstupenky na kterýkoliv z našich koncertů v sezoně 2021/22 dle vašeho výběru, pozvání pro Vás, i doprovod na Omický salon a 2 VIP vstupenky na křest alba, kde vás představíme a veřejně poděkujeme. Budete-li si to přát, rádi rovněž uvedeme vaše logo na obalech CD a LP a programu koncertu. Aby toho nebylo málo, naše duo přímo pro Vás na míru připraví hodinový recitál – ať už toužíte po živé hudbě v soukromí Vašich domovů, či byste rádi potěšili své zaměstnance. 

    Křest alba se bude konat na podzim 2021 v Praze. Termín a místo konání bude upřesněno dle aktuální epidemiologické situace. VIP vstupenka obsahuje rovněž posezení s umělci.

    Omický salon je komorní akce v útulné domácnosti Sáry Medkové a Ivo Medka s omezeným počtem návštěvníků.

    Koncerty naleznete na stránkách www.saramedkova.cz a www.stepanfilipek.com.

    Odměna bude doručena poštou. Doručení je v ceně odměny.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    395,80 €
    (10 000 Kč)