Spolu: Průvodce domácím vzděláváním v České republice

"Spolu. To byl můj osobní důvod pro volbu domácího vzdělávání." Spojili jsme síly s HitHitem, abychom získali prostředky na vydání knihy, která přináší ojedinělý, hluboký pohled na domácí školu z osobní a profesní zkušenosti autorky Ireny Kašparové.

Malá ochutnávka pro vás - Proč a jak knížka vznikla

18.2.2019

Úryvek knihy SPOLU z kapitoly: "Proč a jak knížka vznikla: důvody a metody zkoumání domácího vzdělávání"

Jako holka jsem se výborně učila. Celou základní školu jsem měla samé jedničky a na střední školu jsem se dostala bez přijímacích zkoušek. To tehdy za komunistů šlo. Přesto jsem často snila o tom, že bych do školy chodit nemusela. Záviděla jsem Gordonovi, Jakubovi a ostatním klukům z knížky Dva roky prázdnin (1985) od Julese Vernea jejich dobrodružství. Představovala jsem si, co všechno by bylo lepší, kdybych mohla trávit víc času venku, děláním věcí ve světě dospělých, který mi tehdy připadal opravdovější a důležitější než socialistická školní třída. Ale tehdy to nešlo, tak zůstalo jen u snu. Časem jsem vyrostla, změnil se režim a já se stala mámou školou povinných dětí, které nastoupily do běžné základní školy v našem městě. A tehdy jsem se rozvzpomněla na svůj dětský sen o životě bez školy. Jenom tentokrát už se zdál reálnější. 

Mým životním snem je žít s rodinou a prací, která mě baví. Myslím, že docela obyčejné přání obyčejné holky. Sama jsem ze tří dětí a podobně jsem si představovala i svoji budoucnost. Když pak jako třetí přišla na svět dvojčata, měla jsem velkou radost, i když starostí přibylo. Bylo potřeba šestimístné auto, stalo se obtížnější jet jen tak spontánně přes noc navštívit kamarády s možností přespání, při objednávání dovolené jsem musela hledat velkokapacitní pokoje a rodinné apartmány, zkrátka jsme se stali netypicky velcí. S tím souvisela i zvýšená finanční zátěž a nutnost pracovat ještě na vyšší obrátky.

Celkem rychle jsme zajížděli do modelu muž-živitel, žena-v domácnosti, kdy denní rytmus těchto dvou složek ne tak zcela souzněl. Přes týden chodily děti spát brzy, aby byly vyspané do školy, zatímco tatínek chodil pozdě, když už (skoro) spaly. Míjeli jsme se a mně to bylo líto. Děti se na tátu těšily a já je namísto společných večerů honila do postele, byla nervózní z jejich odmítání a rozzuřená na manžela, že chodí tak pozdě. Omíláním různých strategií a scénářů, jak z této prekérní životní situace ven, jsem oprášila svůj sen o domácím vzdělávání. Tehdy to pro mě bylo odpovědí na všechno. Já si mohu uzpůsobit svůj režim v práci, děti nemusí ráno brzy vstávat, protože domácí škola nemá žádné zvonění, a mohou tedy být večer déle vzhůru a užívat si obou rodičů. Praktické, jednoduché a pro naši rodinu se to zdálo i plně funkční. Vzhledem k tomu, že se živím jako učitelka na vysoké škole, splňovala jsem potřebná kritéria pro domácího vzdělavatele, a ještě jsem si vzhledem k pracovnímu rozvrhu mohla ponechat i několik přednášek na univerzitě, abych se udržela v kontaktu s děním ve své profesi. Byly to báječné, těžké a intenzivní roky, za které jsem vděčná a které bych za nic neměnila.

3 921 €
vybrané z 3 562 €

110%

110% splnené

157 ľudí prispelo

Literatúra, Vzdelávanie

Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 28.3.2019 v 07:02.

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 12
    Jen tak pro radost

    Věřím, že je téma domácího vzdělávání důležité a mám radost, že mohu vydání knihy a její autorku podpořit.  

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    5,94 €
    (150 Kč)
  • predané 73
    Kniha s věnováním

    Těším se na knihu a osobní věnování autorky. Osobně si knihu vyzvednu v Praze, Brně nebo Lysé nad Labem. Jsem rád/a, že budu mít knihu trochu levněji, než v obchodě.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    9,90 €
    (250 Kč)
  • predané 46
    Kniha s věnováním a poštovným

    Těším se na knihu s osobním věnováním od autorky. Kniha mi přijde poštou. Jsem rád/a, že ji budu mít trochu levněji, než v obchodě.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    13,46 €
    (340 Kč)
  • zostáva 15 z 15
    Křest a kniha s věnováním

    Toužím být na křtu knihy. Setkám se s autorkou a nechám si do knihy napsat osobní věnování. 

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    39,58 €
    (1 000 Kč)
  • zostáva 9 z 15
    Seminář s autorkou & kniha s věnováním

    Chci se dozvědět o domácím vzdělávání nejen z knihy. Setkám se s autorkou na semináři v Praze nebo Brně. Zeptám se na to, co mne osobně zajímá. Dostanu svou knihu a na semináři mi autorka napíše osobní věnování. 

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    79,16 €
    (2 000 Kč)
  • zostáva 3 z 5
    Megabalík knih 10 + 1

    Mám hodně přátel, rád/a se podělím :-). Balík 10ti knížek za zvýhodněnou cenu 250 Kč a k tomu 1 navíc zdarma, s osobním věnováním autorky, je přesně pro mne. Hurá, mega balík a mega dobrý pocit.  

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    98,95 €
    (2 500 Kč)
  • zostáva 1 z 4
    Večeře nebo oběd s autorkou & kniha s věnováním

    Osobní setkání jsou pro mne důležitá. Chci s autorkou strávit příjemný čas u dobrého jídla. Mám otázky. Zajímám se do hloubky. Popovídám si nejen o knize, jejíž vydání podporuji. Věnování v  knize získá ještě víc osobní rozměr.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,90 €
    (5 000 Kč)
  • zostáva 3 z 3
    Seminář s autorkou u nás pro nás

    Seminář o domácím vzdělávání je přesně to, co si přejeme uspořádat v naší komunitě, skupině, škole nebo firmě. Rádi a velkoryse podpoříme vydání knihy. Její autorka přijde mezi nás a provede nás světem domácího vzdělávání během 4-hodinového semináře.  Zaměří se na to, co je pro nás důležité.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    395,80 €
    (10 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Dvojbalíček s věnováním a poštovným

    Knihu si přeji nejen pro sebe, ale i pro přátele  nebo kolegy. Moje kniha bude s osobním věnováním autorky. Balíček 2 knih mi přijde poštou. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    23,75 €
    (600 Kč)