Spolu: Průvodce domácím vzděláváním v České republice

"Spolu. To byl můj osobní důvod pro volbu domácího vzdělávání." Spojili jsme síly s HitHitem, abychom získali prostředky na vydání knihy, která přináší ojedinělý, hluboký pohled na domácí školu z osobní a profesní zkušenosti autorky Ireny Kašparové.

Věnujete se v knize také těm "těžším stránkám" domácího vzdělávání (náročnost na rodiče, únava, ponorka)?

V první části knihy, která je věnována rodičům, kteří řeší zda a případně jak na to, si těchto ´těžších´ věcí všímám a vyjadřuji se k nim, neboť jsem je sama i s dětmi a se sebou řešila: jak učit více dětí najednou, různě staré, různě zajímající se, co dělat, když rodič má pocit, že to nedělá dobře, když se proti němu celá rodina spikne atd. Nejedná se však o žádný hluboký psychologický rozbor v několika samostatných kapitolách. Objevují se různě rozeseté v té praktické části, v jejím textu. Mám zkušenost, že konstatování, že tyhle věci se dějí (a to i v kolektivu školy) a že je to normální je již první a nejdůležitější krok k uvědomění si, že pochybování a lavírování je přirozené. Nabízím také návod, jak jsem proti tomu bojovala/se s tím srovnávala já, co fungovalo u nás.

Jak se v knize díváte na "sociální rozkvět dětí bez kolektivu"?

K „osamělostí“ dětí v domácí škole se v mnoha místech vyjadřuji, nicméně není tomu věnována zvláštní kapitola. Ze svého výzkumu nemám zkušenost s tím, že by dítě, které chce být mezi dětmi díky domácímu vzdělávání toto činit nemohlo. Naopak děti, které jsou přirozeně introvertní a ani ve škole netouží po silné integraci do kolektivu jsou za možnost být mimo masové aktivity vděčné. Pak je na rodičích a instituci, jak toto sžívání s jinými tlačí na sílu. Moje zkušenost je taková, že v dospělosti/dospívání si stejně děti následně najdou svoji vlastní míru pobývání s kolektivem, která jim vyhovuje.

3 921 €
vybrané z 3 562 €

110%

110% splnené

157 ľudí prispelo

Literatúra, Vzdelávanie

Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 28.3.2019 v 07:02.

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 12
    Jen tak pro radost

    Věřím, že je téma domácího vzdělávání důležité a mám radost, že mohu vydání knihy a její autorku podpořit.  

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    5,94 €
    (150 Kč)
  • predané 73
    Kniha s věnováním

    Těším se na knihu a osobní věnování autorky. Osobně si knihu vyzvednu v Praze, Brně nebo Lysé nad Labem. Jsem rád/a, že budu mít knihu trochu levněji, než v obchodě.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    9,90 €
    (250 Kč)
  • predané 46
    Kniha s věnováním a poštovným

    Těším se na knihu s osobním věnováním od autorky. Kniha mi přijde poštou. Jsem rád/a, že ji budu mít trochu levněji, než v obchodě.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    13,46 €
    (340 Kč)
  • zostáva 15 z 15
    Křest a kniha s věnováním

    Toužím být na křtu knihy. Setkám se s autorkou a nechám si do knihy napsat osobní věnování. 

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    39,58 €
    (1 000 Kč)
  • zostáva 9 z 15
    Seminář s autorkou & kniha s věnováním

    Chci se dozvědět o domácím vzdělávání nejen z knihy. Setkám se s autorkou na semináři v Praze nebo Brně. Zeptám se na to, co mne osobně zajímá. Dostanu svou knihu a na semináři mi autorka napíše osobní věnování. 

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    79,16 €
    (2 000 Kč)
  • zostáva 3 z 5
    Megabalík knih 10 + 1

    Mám hodně přátel, rád/a se podělím :-). Balík 10ti knížek za zvýhodněnou cenu 250 Kč a k tomu 1 navíc zdarma, s osobním věnováním autorky, je přesně pro mne. Hurá, mega balík a mega dobrý pocit.  

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    98,95 €
    (2 500 Kč)
  • zostáva 1 z 4
    Večeře nebo oběd s autorkou & kniha s věnováním

    Osobní setkání jsou pro mne důležitá. Chci s autorkou strávit příjemný čas u dobrého jídla. Mám otázky. Zajímám se do hloubky. Popovídám si nejen o knize, jejíž vydání podporuji. Věnování v  knize získá ještě víc osobní rozměr.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,90 €
    (5 000 Kč)
  • zostáva 3 z 3
    Seminář s autorkou u nás pro nás

    Seminář o domácím vzdělávání je přesně to, co si přejeme uspořádat v naší komunitě, skupině, škole nebo firmě. Rádi a velkoryse podpoříme vydání knihy. Její autorka přijde mezi nás a provede nás světem domácího vzdělávání během 4-hodinového semináře.  Zaměří se na to, co je pro nás důležité.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    395,80 €
    (10 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Dvojbalíček s věnováním a poštovným

    Knihu si přeji nejen pro sebe, ale i pro přátele  nebo kolegy. Moje kniha bude s osobním věnováním autorky. Balíček 2 knih mi přijde poštou. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    23,75 €
    (600 Kč)