Vločka - jakopříběhy severu

Před Vánoci vznikla kniha příběhů pro dospělé děti o království ledních medvědů, králi Nanukovi III. a jeho dceři. Psal jsem ji pro radost člověka, kterého mám tuze rád. Kniha je překrásně ilustrovaná a s vaší pomocí uděláme společně radost mnohým.

Poděkování

7.4.2016

Vážení a milí,

mohl bych říci, že sbírka na Vločku se nepovedla. Ale to by nebylo spravedlivé. Sice se rozpočet naplnit nepovedlo, ale dovolte mi, abych ze srdce poděkoval všem, kteří mi pomohli uskutečnit sen. Velmi si toho vážím. Rozhodl jsem se, že přehodnotím způsob realizace a pokusím se Vločku nabídnout znovu. Poděkování patří i hithit.cz za skvělý servis.

S úctou Jiří Světlík

Milí přátelé, zvu vás do světa Vločky. A takhle to všechno začalo.

13.3.2016

O krásné Polárce, co byla vlastně Vločka.

Když se Nanuku III. a Gløde, králi a královně ledních medvědů, narodilo konečně první medvídě, propukl král v nezřízenou radost. Do té chvíle, než zjistil, že ta bílá kulička, kdes jenom podle černých korálků očí a nosu poznala, kde má to klubíčko 
předek, je holka. Celý rozmrzelý brblal s patřičnou otráveností „Holka, následník trůnu... do vánice!!!ʺ Přál si kluka... moc si ho přál... měl se jmenovat Polaris... to by bylo jméno pro nového krále jako hrom. 
A jak byl zabraný do zhovadilých otráveností, překvapila ho otázka jedné ze sudiček. 

„A jaké ponese tvá jediná dcéra jméno, králi?ʺ 
Bez přemýšlení vybafl poslední, nač myslel.. 

„Polárkaʺ

„Výtečně, můj králi,ʺ pochválila jeho volbu druhá ze sudiček a pravila k bílému klubíčku „Tedy poneseš jméno nad jiné slavné. Poneseš s ním velkou vznešenost a kromobyčejnou krásu. Poneseš jméno hvězdných dálek a moudrost dávných časů, stejně jako tvá kmotřička uvidíš vždy vše první, lidé se budou podle tebe na věky řídit a ctít tě. 
Nechť je tedy tvé jméno na věky slavné, Polárko.ʺ 
Třetí sudičku, která nebyla zrovínka bystrá, nechaly raději kouřit venku.
Na potemnělém nebi se v tu chvíli roztančila tak mocná a nebývale barevná polární záře, že i na druhém začátku světa pojali lidé mylnou představu, že karneval již začal, 
a tak se vlastně narození Polárky slavilo nevědomky po celém světě, dokonce i tam, kde o sněhu nevěděli ani fň a ledíček znali jen z Bacardíčka. 
Dokonce i bůh Breen, kterého letos obzvláště trápil houser, sešel ze svého letního sídla, zamrzlé hory Hvitserk, aby králi a královně osobně poblahopřál. I když všichni tušili, že se nejspíš dozvěděl o mocné hostině, kterou vyhlášená kuchařka Gløde na oslavu připravila... ale to je vlastně jedno. 

Král se brzo smířil se skutečností, že budoucí král je princezna, ale to je dneska koneckonců i kdejaký princ. Snad proto, že si nechtěl nahněvat sudičky, možná se trošičku bál její kmotřičky, ale hlavně proto, že z Polárky rostla ta nejlíbeznější princezna a on do ní začal být hrozný fanda. Rozhýbal i ztuhlé klouby a jal se dělat hovadiny jako za mladých let. Skákal pro ní placáky do vody, proskakoval s rozběhem závěje prašanu 
a předváděl lachtana, za což byl vždycky odměněný Polárčiným záchvatem smíchu, při kterém oběma tekly smíškové slzy. Jenže ty Polárčiny vždycky, když dopadly do sněhu, drobounce zazněly, jako když stříbrnou lžičkou cinkneš o hranu křišťálové skleničky. 

Dávno už Polárka nebyla medvídě... a než se král nadál, byla z ní velká slečna a každý mladý (i starý) medvěd ztrácel při pohledu na ní hlas, rozum a byli i tací, co i srdce (a to si uvědom, že srdce polárního medvěda je zvlášť vzácná komodita, která nikdy neztrácí na ceně). Jenže Polárka, obdařená moudrostí věděla, že na nejlepší věci je třeba mít trpělivosť. Byla pečená vařená u lidí. Boubelatých i ouzkých, tichých i hlučných, velkých, ale nejraději u malinkatých. Dělala pro ně srandu, až jim tekly slzy, 
a to k veeelké radosti maminek většinou večer těsně před spaním. Rozjívenou sebranku uspat nebyl nikdy žádný med. To se potom Polárka vracela nocí domů a samým štěstím skákala placáky do závějí. 

Na to nejraději koukala její kmotřička hvězda Polárka, Měsíc i bůh Breen, který, podobně jako pantáta král, měl pro princeznu velkou slabosť. 
Jednou v noci svítily hvězdy mocně a polární záře byla modrá. Lidé, jako už tolikrát, pozorovali radostnou princeznu, jak při návratu domů předvádí svůj majstrštyk - excelentní skok plavmo vzad do prašanu. Ten s oblibou skákala, když i jí mezi malinkatejma lidma ukápla slzička štěstí a ta, jak už víš, cinkla. Vločky prašanu na její sněhobílé srsti zářily světlem nočního nebe tak, jakoby nesla statisíce malinkatých pidižvíků 
s lucernami. 

„Helese mami, dyk to je Vločka!ʺ špitl malinkatý kluk s nudlí u nosu. A té noci dostala 
Polárka své druhé jméno... stejně slavné a mocné, jako to první. 

To proto Popelko, že ho dostala od čistý duše malinkatýho člověka.

Zdeněk Světlík

23.2.2016

"To je nádherný. Já si udělam jen tak pro sebe pár ilustrací." řekl táta u kafe, když dočetl pár kapitol. Zdeněk Světlík (1932) je vlídnej chlap s velkým srdcem a kdo jinej by mohl ilustrovat to, co je srdcem napsaný. A před pár minutami mi přišlo tohle...

"Jak se příběhy vršily do stránek a poetický nálady nebraly konce, měl jsem pocit, že nemohu chytit dech a začínám bloudit na bílých pláních severu a Polárku k orientaci nutně potřebuju. Ale pak přišel čas porozumění a teď vím, že už mi medvědí nemotoři a jejich lidští přátelé chybí. Díky – Jiří – za nové kamarády. Táta."

Já děkuju táto. Mam Tě rád.

1 413 €
vybrané z 5 897 €

23%

23% splnené

33 ľudí prispelo

Literatúra

Plzeň, Plzeňský kraj, Česká republika

Všetko alebo nič. Projekt skončil 8.4.2016 v 10:11.

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 17
    Kniha s osobním poděkováním.

    Obdržíte poštou na moje náklady jednu autorem podepsanou knihu s poděkováním.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    11,87 €
    (300 Kč)
  • predané 4
    Dvě knihy s osobním poděkováním.

    Obdržíte poštou na moje náklady 2 autorem podepsané knihy s poděkováním.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    23,75 €
    (600 Kč)
  • predané 4
    Kniha s osobním poděkováním autora a signovaným grafickým listem ilustrátora.

    Získáte 2 knihy s osobním poděkováním autora a jedním signovaným výtiskem Vámi vybrané ilustrace. Vaše jméno se objeví v seznamu přátel, kteří se podíleli na vydání knihy.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    31,66 €
    (800 Kč)
  • predané 5
    Tři knihy s osobním poděkováním autora a signovaným grafickým listem ilustrátora.

    Získáte 3 knihy s osobním poděkováním autora a třemi signovanými výtisky Vámi vybraných ilustrací. Vaše jméno bude zařazené do seznamu přátel, kteří vydání knihy podpořili. Knihy obdržíte poštou na moje náklady.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,37 €
    (1 500 Kč)
  • zostáva 4 z 5
    Pozvání na křest knihy pro dvě osoby.

    Získáte 5 knih s osobním věnováním autora a pěti signovanými výtisky Vámi vybraných ilustrací. Vaše jméno bude zařazené do seznamu donátorů knihy. Zároveň budete pozváni na křest knihy. Knihy obdržíte poštou na moje náklady nebo Vám je předám na křtu osobně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    98,95 €
    (2 500 Kč)
  • zostáva 9 z 10
    Autorská, ručně vázaná kniha.

    Získáte unikátní autorský výtisk knihy v ruční vazbě a s věnováním, kterou vydám v omezeném nákladu.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,90 €
    (5 000 Kč)
  • zostáva 6 z 7
    Kmotřenka/kmotr knihy.

    Na čestném místě bude v knize uvedeno vaše jméno. Budete společně s autorem knihu křtít a obdržíte 7 výtisků knihy a zarámovaný, signovaný originál ilustrace s osobním věnováním. Knihy obdržíte poštou na moje náklady nebo Vám je předám na křtu osobně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    395,80 €
    (10 000 Kč)
  • zostáva 3 z 3
    Velká medvědice / Malý medvěd / Polárka.

    Tento honosný titul se objeví před Vaším jménem na samém začátku knihy. Budete společně s autorem knihu křtít a obdržíte 12 výtisků a zarámovaný speciální a jedinečný grafický list ilustrátora s tématikou knihy a s osobním věnováním. Navíc získáte trička s Vločkou, králem a královnou. Knihy Vám je předám na křtu osobně nebo je obdržíte poštou na moje náklady.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    791,61 €
    (20 000 Kč)