Ať je Jízda „poslepu“ vidět!

Jsme TyfloCentrum Liberec - neziskovka, jež pomáhá lidem s těžkým postižením zraku. Loni jsme s klienty zvládli první Jízdu „poslepu“. Díky Hithitu chceme dofinancovat její druhý ročník a dát o ní vědět. Pomozte nám splnit sen dalším lidem a podpořte nás!

  • U trati_Jízda „poslepu“ 2021

  • Vozy autoškoly_Jízda „poslepu“ 2021

  • Z vozu_Jízda „poslepu“ 2021

  • Oči v akci_Jízda „poslepu“ 2021

  • Společné focení po loňském ročníku před autodromem

  • Kroužení na okruhu v Sosnové

  • Předávání upomínkových diplomů po Jízdě 2021

  • Dopis klientky TyfloCentra Liberec_část 1

  • Dopis klientky TyfloCentra Liberec_část 2

  • Leták k sociálně aktivizačním službám TyfloCentra

  • Tyfloknoflík z naší keramické dílny

355 €
vybrané z 1 387 €

25%

25% splnené

11 ľudí prispelo

Komunita, Šport

Sosnová, Liberecký kraj, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 8.8.2022 v 16:02.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

V roce 2020 to vypadalo, že se řada našich klientů ocitne vlivem pandemie koronaviru izolovaná. Rozhodli jsme se tak některé naše aktivity přenést do online světa, čímž si naši uživatelé ještě více rozšířili kompetence v oblasti ICT, a nyní již je pro ně běžné fungovat v online video konferenčních přenosech. Online se s námi nyní učí hrát na piano nebo cizí jazyky. Někteří se sami staly online lektory a vzdělávají ostatní. Na jedné z online diskusních aktivit zazněl přímo od uživatelů našich služeb nápad uspořádat akci, na které by se mohli nevidomí či těžce slabozrací projet autem, což je v běžném provozu samozřejmě nemožné. Od nápadu k realizaci v tomto případě nebylo daleko, a tak se v roce 2021 konal pilotní ročník Jízdy „poslepu“. Klienti našeho centra si zajezdili s autoškolou na uzavřeném okruhu Autodromu Sosnová u České Lípy. A byl to ohromný zážitek pro všechny zúčastněné. Autodrom nám kromě zajištění dráhy v rozsahu tří hodin poskytl rovněž zázemí svých občerstvovacích a diváckých zón. Instruktoři přizvané Autoškoly Horčička se během interakce s lidmi s vadou zraku dozvěděli, co obnáší komunikace a instruktáž k jízdě pro člověka s výrazným omezením či úplnou absencí zraku. Tým TyfloCentra na místě díky své odborné kapacitě především eliminoval bariérovost, poskytoval průvodcovskou a předčitatelskou službu a celkově usnadňoval pohyb a dbal na bezpečí účastníků.

Loni do toho s námi z našich klientů šla Lucka a Lucka, Verča, Tomáš, Pavel, Jarda, Iva, Irena, Jiří, Mirek a Mirek. Letos už je jasné, že řady rozšíříme, a kromě těch, kdo si chtějí jízdu zopakovat, máme natěšenou desítku dalších. Moc nás těší, že se najdou lidé, kteří do na první pohled bláznivých akcí, které se nemohou opřít o mnoho předešlých zkušeností, jdou s námi. Takže nebýt paní Lindy z Autodromu Sosnová a skvělých instruktorů z Autoškoly Horčička, tak se to loni nestalo a letos bychom žádný projekt nepsali. Naštěstí máme tyto lidi na dosah a nebojí se si to s námi zopakovat. VELKÉ DÍK.

Krátký dokumentární sestřih z Jízdy „poslepu“ 2021, který pro nás zhotovil dobrovolník, můžete zhlédnout v profilu projektu.

Co je náš cíl?

V rámci promo akce prvního ročníku Jízdy „poslepu“ se nám podařilo udržet náklady téměř na nule. Moc rádi bychom však tento zážitek pomohli lidem zopakovat i letos a umožnili nám i akci vyrůst. Nejenže máme dvojnásobný počet zájemců z řad klientů, ale chceme přizvat i další organizace, jež pracují s lidmi se zrakovým postižením, aby se povědomí o akci rozšířilo. Chceme, aby se Jízda „poslepu“ opravdu ROZJELA. 

Detaily

Jízda „poslepu“ je nevšedním zážitkem jak pro zrakově postižené, tak pro vidící. K dispozici nám bude bezpečný prostor prestižního závodního okruhu v Sosnové a trojice speciálně upravených vozů autoškoly spolu s jejich instruktory. Ti se při této akci stávají lektory jízdy pro lidi, kteří se nemohou na vozovce orientovat vizuálně, což je pro ně zcela nová zkušenost. Dohromady tak klient a instruktor nejprve vytváří strategii navigace a pak už vyrážejí na trať. Akce proběhne na konci srpna 2022 a našim cílem je i letos přinést zrakově postiženým i všem dalším účastníkům jedinečný životní zážitek, rozvojovou zkušenost a možnost proniknout do arény, která jim je v běžném životě uzavřená. Vše samozřejmě v bezpečí speciálně upraveného vozu autoškoly a v bezpečnostních zónách autodromu. Nejenže máme letos dvojnásobný počet zájemců z řad klientů, ale chceme zapojit i další TyfloCentra a umožnit akci být vidět. I proto jsme na Hithitu, protože věříme, že si akce najde ty správné lidi – dárce, příznivce, fanoušky.

... a ještě něco navíc

Na akci získáváme prostředky vícezdrojově. Dar máme přislíben ze 2 nadací. Část nákladů pokryjí příspěvky samotných účastníků akce. Prostřednictvím kampaně na Hithit dofinancováváme celkový rozpočet. Hlavními položkami jsou: pronájem Autodromu Sosnová, pronájem 3 vozů autoškoly a zkušených řidičů, koordinace dobrovolníků a propagace akce. 

Kdo jsme?

Jsme TyfloCentrum Liberec. Neziskovka, která poskytuje od roku 2003 v Libereckém kraji sociální služby určené dospělým lidem se zrakovým hendikepem. Pořádáme akce, kde mohou tito lidé společně trávit aktivně čas a vzdělávat se. Pomáháme našim klientům zmírňovat bariéry prostřednictvím průvodcovské a předčitatelské služby. Učíme je ale také obsluhovat moderní technologie, které zásadním způsobem usnadňují přístup lidem se zrakovým znevýhodněním k informacím, zábavě či komunikaci. Naší snahou je překonávat hranice sociální služby, pokud existuje možnost smysluplně propojit svět „vidících“ a „nevidících“ formou společných nevšedních zážitků.

A konkrétně jsme: Jana, Jana a Jana :-), Iva, Květa, Míša a Lukáš za pobočku v Liberci. A dále Ilča, Petra, Zuzka, Vlasta a Hanka za pobočky v České Lípě, Turnově a Semilech. K tomu nám všem fandí Anička z rodičovské „dovolené“.

Autorky projektu, jednu z Jan a Ivu, určíte jako první dvě hlavy zleva. :-)

Proč to děláme?

Jak to říct…  Věříme, že když se může stát malý zázrak, má se mu jít naproti. A jak říkáme, stačí malý. O tom, jak moc může být zdánlivě obyčejná jízda autem cenná pro někoho, kdo nemá zrak, ostatně hovoří i účastnice loňské akce ve svém dopisu. Tak nahlédněte - najdete ho mezi fotkami v profilu projektu. Po jeho přečtení možná bude jasnější, proč to děláme a ještě nějakou dobu jistě dělat budeme. :-)

Aktuality

8.8.2022 Asi to nevybereme, ale Vám moc děkujeme!

Milí dárci našeho projektu. Chceme Vám tímto velice poděkovat za Vaše příspěvky, které jste nám zde na Hithitu zaslali!  Do skončení projektu nám zbývá už jen pár chvilek, a bohužel to vypadá, že dalších 75 % prostředků již dohromady nedáme...  Moc si vážíme toho, že jste do projektu šli s námi! …

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 4
    Chci být součástí malého zázraku

    Dobrý skutek, kterým se stáváte součástí malého zázraku řízení pro lidi se zrakovým postižením, můžete podpořit částkou 150,- nebo jakoukoli vyšší dle svého uvážení. Děkujeme. 

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    5,94 €
    (150 Kč)
  • zostáva 19 z 20
    Video z Jízdy „poslepu“ 2022 o týden dřív!

    I když nevolíte přímou účast na autodromu, buďte první, kdo spatří záznam z akce. Týden před zveřejněním záznamu je video ve formátu MP4 u Vás. Prosíme o Vaši e-mailovou adresu, abychom Vám mohli zaslat odkaz ke stažení videa.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,81 €
    (500 Kč)
  • zostáva 20 z 20
    Fotografie účastníků Jízdy „poslepu“ s podpisy

    Taková hmatatelná památka na akci, kterých v ČR až tak moc není. Za každým podpisem bude velký kus radosti a díků. Fotografii Vám doručíme do konce 10/2022 na Vámi zadanou korespondenční adresu. Poštovní náklady jsou v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    31,70 €
    (800 Kč)
  • zostáva 20 z 20
    Komentovaná prohlídka Liberce od nevidomého průvodce

    Další exkluzivní odměna. Dva z našich klientů (Nina a Jiří) jsou znalci historie města a jeho památek. Dle domluvy Vás vždy jeden z nich provede po Liberci, a kromě spousty zajímavých informací, které získáte, to bude bezpochyby výjimečná zkušenost. Komentovaná prohlídka bude mít skupinovou podobu pro maximálně 10 osob. Na výběr vypíšeme 2 termíny. Domluva proběhne prostřednictvím e-mailu, který nám prosím zadejte.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    31,70 €
    (800 Kč)
  • zostáva 2 z 2
    Ochutnávková online lekce němčiny/francouzštiny od klientky se zrakovým postižením

    Neváhejte ani na okamžik. Začátečnickou či mírně pokročilou lekci cizího jazyka dle Vašeho výběru (němčina či francouzština) v rozsahu 60 minut Vám dopřeje naše klientka se zrakovým postižením, paní Andrea, která vystudovala TU Liberec a je majitelkou jazykových certifikátů. Individuální výuka proběhne v termínu dle domluvy s lektorkou. Uskuteční se online přes Google Meet. Uveďte na sebe prosím e-mailový a telefonický kontakt pro snadnou domluvu.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    31,70 €
    (800 Kč)
  • zostáva 8 z 10
    Záběry z vozu při Jízdě „poslepu“

    Tak to je opravdu libůstka. Nasajte super atmosféru přímo z jízdy „poslepu“. Prosíme o Vaši e-mailovou adresu, abychom Vám mohli po skončení Jízdy zaslat odkaz ke stažení vzniklého videa z kabiny ve formátu MP4.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    39,63 €
    (1 000 Kč)
  • zostáva 10 z 10
    Užijte si podzimní koncert v TyfloCentru Liberec

    Přijměte pozvání na koncert klienta TC Liberec, kytaristy pana Jiřího, který se uskuteční na podzim 2022 v Liberci na Králově háji. Program potrvá přibližně 2 hodiny v odpoledním čase, bude spojen s občerstvením a prohlídkou prostor naší organizace. Získejte navíc autogram od hlavního hudebníka! Pozvánku na akci Vám zašleme s předstihem na Vámi zadaný e-mail. Vstup v ceně 1.000,- platí pro dvě osoby.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,63 €
    (1 000 Kč)
  • zostáva 8 z 10
    Buďte u toho s námi přímo na autodromu!

    Exkluzivní šance zažít prostory známého závodního okruhu a navíc být při tom, když se Jízda „poslepu“ děje! Akce proběhne na konci srpna 2022 ve všední den v dopoledním čase 9:00 - 12:00. Prohlédnout si budete moci vnitřní i venkovní prostory závodního okruhu a budete svědky všech jízd našich klientů se zrakovým hendikepem. Podrobnosti Vám včas zašleme na Vámi zadaný e-mail. Vstup na akci bude rezervován na Vaše jméno.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    59,44 €
    (1 500 Kč)
  • zostáva 2 z 2
    Masáž od nevidomého maséra!

    A teď pozor, odměna jen v limitovaném množství. Jeden z klientů TyfloCentra, profesionální masér pan Jiří, nabízí své masérské dovednosti našim milým dárcům. Termín si s naším klientem smluvíte individuálně po proběhlé akci. Masáž pohybového aparátu dle Vaší preference v rozsahu 1 hodiny proběhne v centru Liberce. Prosíme o zadání Vašeho e-mailu.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    79,26 €
    (2 000 Kč)
  • zostáva 3 z 3
    Balíček 5 online lekcí němčiny/francouzštiny od klienty se zrakovým postižením

    Mimořádná šance. Balíček 5 začátečnických či mírně pokročilých lekci cizího jazyka dle Vašeho výběru (němčina či francouzština) v rozsahu á 60 minut Vám dopřeje naše klientka se zrakovým postižením, paní Andrea, která vystudovala TU Liberec a je majitelkou jazykových certifikátů. Individuální výuka proběhne v termínech dle domluvy s lektorkou. Uskuteční se online přes Google Meet. Uveďte na sebe prosím e-mailový a telefonický kontakt pro snadnou domluvu.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    142,66 €
    (3 600 Kč)
  • Vypredané!!
    Tyfloknoflík

    Chcete-li mít u sebe praktický knoflík pro štěstí z keramické dílny TyfloCentra, zvolte tuto malou, ale originální odměnu. Bude Vám doručen poštou na Vámi zadanou korespondenční adresu. Poštovní náklady jsou v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    7,93 €
    (200 Kč)