Pečte s námi pohádkovou knihu Sofinka a kouzelná cukrárna 2

Novinářský inkubátor před dvěma roky vydal knihu nových českých pohádek o kouzelné cukrárně. Příběhy, které novinář Tomáš Nídr původně vymýšlel pro dceru, se líbily. A tak napsal tucet dalších kapitol, které jeho peruánská manželka Claudia ilustrovala.

  • V cukrárně pomáhají i rytíř a oranžová paní

  • Sofinka upeče z lineckého těsta žravého panáčka

  • Cukráři vytrestají zlého starostu Juraje Bureše

  • Omalovánky ke Koblihovému příběhu z prvního dílu

  • Sofinka potkává Santu a Ježiška. Zatím na skice.

  • Takto vypadá obálka prvního dílu.

  • Pirátům z Karibiku chutná šodó ochucené tuzemákem

  • Lívancovi se dostanou i na dovolenou do Karibiku

  • Rodina Lívanových: Tomáš, Sofinka a Klaudie

  • V jedné kapitole ochutnají sladké mexické lebky

  • Hlad je nejlepší módní kritik

  • Když se Lívancovi změní v kočky

  • Odkdy si čerti žijí jako ve vatě?

  • V pohádkách by neměl chybět drak

5 356 €
vybrané z 5 145 €

104%

104% splnené

93 ľudí prispelo

Jedlo, Literatúra

Peru

Všetko alebo nič. Projekt skončil 26.11.2022 v 06:32.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo?

Vše odstartoval v říjnu 2019 Koblížek. Naše dcera Sofie (ročník 2015) je náruživá posluchačka pohádek a já si - jako každý vypravěč, který dokola musí opakovat to samé - dávám do zápletek nové prvky, aby mě to samotného nenudilo. Tentokrát – bylo to při ranním oblékání - jsem předělal českou klasiku o Koblížkovi tak, že se z okna neodkutálel dědečkovi a babičce, ale Sofince. Nic obzvláště nápaditého, ale dcera byla nadšená. Jenže nechtěla, aby smažený uprchlík i v této verzi skončil v liščině žaludku. A tak jsem ho zachránil.

Od té doby Sofinka vyžadovala nové a nové příběhy, kde by vystupovala cukrářská rodina Lívancových, dortová kočka Cukrína a mluvící Koblížek. Některé parafrázují známé pohádky, jiné jsou zcela autorské. Stal se z toho rodinný podnik: já jsem vymýšlel a psal, žena ilustrovala a dcera dodávala inspiraci. Kapitoly nám utěšeně přibývají, první kniha vyšla před dvěma roky. Teď s Vaší pomocí připravujeme druhý díl s dalším tuctem pohádek.

Co je náš cíl?

Kromě vydání druhého dílu chystáme i jiná vylepšení našeho projektu. Uděláme kouzelné cukrárně web a rozšíříme náš repertoár o e-knihy. Natočíme audioverze v profesionálnější podobě, než se dosud nacházejí na youtube. A pokračovali bychom v dalším psaní a ilustrování. Prostě jde nám o to, vydávat pohádkovou sérii po vlastní ose bez podpory velkého nakladatelství.

Co jsme dosud dokázali?

Před dvěma roky jsme na Hithitu úspěšně vybrali peníze na pohádkovou knížku Sofinka a kouzelná cukrárna. Naše dílko, na kterém pracovala celá rodina, se líbilo. Čtenáři vyzývali k dalšímu pokračování, takže jsme tu znovu. Od konce roku 2020, kdy jsme  poprvé žádali o podporu našeho projektu, jsme se výrazně posunuli kupředu. Knihu jsme vydali v nákladu 250 kusů a poté jsme udělali dotisk. Dílko jsme pokřtili na festivalu ve Slavonicích a uskutečnili autorská čtení.

zmrzlinový křest knihy na festivalu ve Slavonicích

Udělali jsme omalovánky. Dětský soubor ve Slaném převedl  příběh o krupicové kaši na divadelní prkna. Připravili jsme amatérské audioverze pohádek, které si můžete poslechnout na youtube. 

Děj knihy se odehrává převážně v cukrárně. Je rozdělen na dvanáct kapitol vždy pojmenovaných podle sladkosti, která má vedle rodiny cukrářů Lívancových v dané části hlavní roli. V duchu české pohádkové tradice se v knize nadpřirozené bytosti a kouzla kombinují s dnešním světem, což umožňuje pomocí slovních hříček a narážek na naši společnost udělat knihu zajímavou nejen pro děti, ale i pro předčítající dospělé. Čtenáři se tak například dozví, proč v našich krajích nosí dárky Ježíšek a ne Santa. Sofinka také potrestá zlého starostu Juraje Bureše za využití medu neviditelnosti. Pomocí buchtiček se šodó zbaví prokletí piráty v Karibiku a nasazením zmrzliny přemůže draka.

Jaké byly ohlasy čtenářů a čtenářek na první díl?

Radka Jelínková: Pětiletá dcera Majda by si moc přála, abychom měli cukrárnu a v ní celá rodina pracovali, jako to má Sofinka! Knížka dočtena a pro velký úspěch bude určitě repete, neboť starší děti smutní, že neslyšely všechny příběhy. 

Vojtěch Krasnický: Nevím, s jakým záměrem jsi sepsal knihu pohádek, ale Tonda se před usnutím dožaduje další kapitoly místo toho, aby spal. Tak nevím, jestli jsme udělali dobře, že jsme vás podpořili... Podvod na rodiče to je... 😁

Viktoria O´Rourke: Sofinka a kouzelná cukrárna je jediná kniha, kterou moje Sofi četla s radostí, chutí a bez donucení. Jinak není vášnivou čtenářkou, ale o to víc ji bavilo číst o její jmenovkyni. 💗

Pavlína Šimonová: Vaši knížku jsme objevili v poličce v naší oblíbené cukrárně v Mnichově Hradišti, která se jmenuje Holka s buchtou. Vaše "Sofinka" se nám moc líbila. Syn Štěpán z ní byl úplně unešený, a to u něčeho hned tak nevydrží.

Tomáš Jeník: Holky dočetly vaši knížku a moc se jim líbila. V Madlence to posílilo odhodlání zkoušet psát vlastní příběhy. :-)

Kdo jsme?

Tomáš Nídr se narodil roku 1981 ve Slaném. Vystudoval politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Od roku 2001 pracoval v zahraniční rubrice Mladé fronty Dnes jako editor a redaktor. Tři roky byl zástupcem vedoucího oddělení. V září 2009 přešel na volnou nohu a publikuje v řadě českých médií analýzy a reportáže ze svých cest především po Latinské Americe a Africe. Žije v peruánské Limě.

Claudia Llaucová Chávezová se narodila roku 1981 v peruánské Limě. Vystudovala architekturu na Universidad Feminina del Sagrado Corazón a v oboru pracovala do roku 2015. Poté se vydala na volnou nohu s fotografickými a ilustrátorskými projekty.

Sofía Nídrová se narodila roku 2015 v peruánské Limě. Absolvovala školku ve čtvrti Mangomarca a nyní chodí do první třídy. Vyžaduje od táty stále nové příběhy z cukrárny. Je jejich první posluchačkou i kritičkou. Spolu s mámou vymýšlí vizuální podobu pohádkových hrdinů.

 

Novinářský inkubátor se narodil v roce 2020 v Praze jako nová česká nezávislá platforma pro kultivaci a zviditelnění mediální tvorby začínajících novinářů. Poskytujeme unikátní kariérní zkušenost s podporou profesionálních žurnalistů a mediálních expertů. Inkubační program umožňuje talentovaným zájemcům pracovat ve skutečné redakci na skutečných příbězích.

Jana Počuchová pomáhá s grafickým designem a přípravou tiskuMomentálně studuje na New York University v Abú Dhabí obory interaktivní média a psychologie.

Pojďte s námi do toho!

Vybrané peníze použijeme na tisk, který bohužel oproti prvním dílu výrazně prodražil, takže jsme museli značně zvednout i cílovou částku. Dále vaše příspěvky pokryjí náklady na distribuci a také honoráře všem autorům. Pokud uvidíme, že je o pokračování naší knihy zájem, využijeme finanční zdroje i ke zřízení webu a natočení profesionálnější audioverze příběhů. Proto prosíme: zapojte se a upečte pohádky z kouzelné cukrárny společně s námi!  

Aktuality

22.12.2022 Aleluja!!! Knížky Sofinka a kouzelná cukrárna 2 jsou konečně na světě

Vážení přispěvatelé, dnes jsme knihy vyzvedli v tiskárně ještě teplé. Některým sponzorům se je podařilo odvést osobně, jiným jsme je poslali přes Zásilkovnu. Bohužel je to pozdě na to, abyste je dostali už pod stromeček. Je nám moc líto, že se je nepovedlo dodat ještě před Vánocemi, jak jsme si t…

Viacej

15.12.2022 Bude to natěsno. Snad

Vážení přispěvatelé, naše knížka už je v tiskárně, ale její dodání do Vašich rukou bude velice natěsno. My bychom ji měli mít k dispozici 20. prosince, kdy ji začneme rozesílat na adresy Vámi vybraných poboček Zásilkovny. Teoreticky by se to mělo ještě před Vánocemi stihnout, ale zaručit to bohuže…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 10
    Pozdrav z Limy

    Rádi přispějete Tomášovi a Claudii na knížku, ale nepotřebujete odměnu? Za Váš příspěvěk, který můžete libovolně navýšit, posíláme tedy z Limy pozdrav a srdečné poděkování!

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    3,96 €
    (100 Kč)
  • predané 0
    Omalovánky

    Pokud děti raději malují, než čtou, máme pro ně řešení: omalovánky k jedné kapitole prvního dílu „kouzelné cukrárny“. Pošleme je na Váš e-mail.

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    7,92 €
    (200 Kč)
  • predané 4
    Trojité omalovánky

    Pokud děti pastelky zbožňují, nabízíme omalovánky ze tří kapitol prvního dílu „kouzelné cukrárny“. Pošleme Vám je na Váš e-mail.

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    11,87 €
    (300 Kč)
  • predané 13
    Kniha s osobním vyzvednutím ve Slaném

    Speciální nabídka pro lidi ze Slaného a jeho okolí. Knihu si mohou vyzvednout osobně u Tomášových rodičů ve Slaném.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,04 €
    (380 Kč)
  • predané 16
    Kniha s doručením do nejbližší Zásilkovny

    Zajímá Vás pokračování Sofinčiných dobrodružství? Rádi Vám knihu pošleme rovnou z tiskárny. Poštovné je v ceně.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    17,81 €
    (450 Kč)
  • predané 4
    Dvě knížky s doručením do nejbližší Zásilkovny

    Připadá Vám pokračování Sofinky a kouzelné cukrárny jako skvělý dárek? Rádi Vám pošleme rovnou dvě knížky. Poštovné je v ceně.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    31,66 €
    (800 Kč)
  • predané 13
    Kompletní „kouzelná cukrárna“

    Nestihli jste si pořídit první díl? Nevadí, pošleme Vám ho společně s pokračováním. Poštovné je v ceně.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    31,66 €
    (800 Kč)
  • predané 3
    Tři knížky s doručením do nejbližší Zásilkovny

    Máte využití pro tři kousky knížky Sofinka a kouzelná cukrárna 2? Výborně, rádi Vám je pošleme. Poštovné je v ceně.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    43,54 €
    (1 100 Kč)
  • predané 2
    Prohlídka Limy v doprovodu Tomáše Nídra

    Chystáte se do Peru? Tomáš Nídr Vás osobně provede po Limě a kromě pamětihodností Vás vezme i na autentické peruánské sladkosti a předá podepsanou knihu. Na podrobnostech se domluvíte po skončení projektu přímo s Tomášem.

    Doručenia odmeny: dlhšie než rok po ukončení projektu na Hithitu

    49,48 €
    (1 250 Kč)
  • predané 5
    Osobní setkání s autory

    Posezení v pražské cukrárně s autory knihy poté, co se dostanou do Česka. Samozřejmě s knihou s osobním věnováním. Na podrobnostech se domluvíte po skončení projektu přímo s Tomášem. 

    Doručenia odmeny: dlhšie než rok po ukončení projektu na Hithitu

    49,48 €
    (1 250 Kč)
  • predané 4
    Čtyři knížky s doručením do nejbližší Zásilkovny

    Hodí se Vám knížka Sofinka a kouzelná cukrárna 2 jako dárek pro příbuzné a známé? Nabízíme hned čtyři kousky. Poštovné je v ceně.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    55,41 €
    (1 400 Kč)
  • zostáva 3 z 15
    Mecenáš knihy

    „Kouzelná cukrárna“ Vás zaujala natolik, že se chcete stát jejím mecenášem.

    Vaše jméno spolu se srdečným poděkováním bude uvedeno v knize na čestném místě a samozřejmě obdržíte také jeden výtisk druhého dílu na vámi uvedenou Zásilkovnu. Poštovné je v ceně.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,37 €
    (1 500 Kč)
  • zostáva 1 z 3
    Sponzor knihy

    Uvedeme logo Vaší firmy na čestném místě se srdečným poděkováním a pošleme Vám rovnou pět výtisků. 

    Do poznámky prosím uveďte, o které díly máte zájem.  Poštovné je v ceně.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,90 €
    (5 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Sponzor knihy

    Uvedeme logo Vaší firmy na čestném místě se srdečným poděkováním a pošleme Vám rovnou pět výtisků. 

    Do poznámky prosím uveďte, o které díly máte zájem.  Poštovné je v ceně.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,90 €
    (5 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Hlavní patron

    Fandíte našemu projektu natolik, že chcete být jeho hlavním patronem? Skvělé, moc děkujeme.  Poskytneme Vám čestné místo v knize na samostatné straně, kde vynikne logo Vaší firmy. K tomu obdržíte 10 výtisků knihy. Poštovné je v ceně.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    395,80 €
    (10 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Hlavní patron

    Fandíte našemu projektu natolik, že chcete být jeho hlavním patronem? Skvělé, moc děkujeme.

    Poskytneme Vám čestné místo v knize na samostatné straně, kde vynikne logo Vaší firmy. K tomu obdržíte 10 výtisků knihy. Poštovné je v ceně.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    395,80 €
    (10 000 Kč)