Olympijské divadlo pomáhá lidem - pomozte i vy divadlu HILT

Ještě nedávno jsme byli jediným českým divadlem 2 x oceněným na Světové divadelní olympiádě. Světovou popularitu černého divadla jsme využili již k několika charitativním sbírkám. Nyní namísto hraní dobrovolnicky šijeme roušky a sami potřebujeme pomoc.

Author: Theodor Hoidekr

  • V divadle HILT se šijí roušky

  • Z představení černého divadla HILT

  • V novém prostoru diváky přivítá komorní prostředí

  • Z výroční knihy World Theatre Olympics 2018

  • Přátelé a ředitelé HILT Theodor a Štěpánka

  • Z představení černého divadla HILT

  • Z představení černého divadla HILT

  • Z představení černého divadla HILT

  • HILT zkouší

  • Spokojený Theodor a dvě ocenění pro ČR

  • Noc divadel 2019 - charitativní večer

EUR 155
pledged of EUR 2,378

6%

6% completed

7 contributors pledged

Theater, Antivir

Česko

All or nothing. Project finished on May 1, 2020 at 09:01.

Show all rewards

Jak to začalo

Jmenuji se Theodor Hoidekr a bylo mi 21 let, když jsem sbalil 2 tašky, ušetřených 5000 Kč a bez plánu sednul na vlak směr Ostrava-Praha za svým divadelním snem 10.7.2001. Psal se rok 2007, již jsem byl tanečníkem a asistentem produkce černého divadla v Praze 6 let. I když jsem svou práci miloval, cestoval po světě a měl jsem dobrý příjem, trápil jsem se. Nerozuměl jsem si s israelským vedením divadla v rámci zacházení se zaměstanci - umělci. Poslední kapkou byl zájezd do Jižní Ameriky, kde jsem byl svědkem bezdůvodného snížení honorářů o diety všem tanečníkům. Má povaha to nevydržela a postavil jsem se na stranu členů souboru, zároveň jsem sám mimo produkci uspořádal zájezd do Indie s krátkou show pro společnost Motorola. Konečně jsem tanečníkům mohl dát krásný zážitek a obrovské honoráře. Pro vedení divadla jsem se stal nepřítelem číslo 1 a ze dne na den jsem musel opět, jako dříve, dělat práce jako skladník, pokladní v potravinách, barman. Během chvíle jsem vybudoval vlastní divadelní soubor a při práci jsem napsal celovečerní představení, první show Černého divadla HILT :-). Dodnes soubor vedeme s blízkou přítelkyní, herečkou 125 cm vysokou, Štěpánkou Pencovou.

Co je náš cíl?

Chceme si udržet stálou scénu s pravidelnými představeními 3 x týdně, jako tomu bylo dosud. Hlavně v novém komorním prostoru, kde usadíme 30 diváků, předat kouzlo černého divadla každému divákovi osobněji, než ve velkém divadle. Nesmí se zastavit dobré jméno černého divadla, které pozvedává i jméno naší země ve světě již po desetiletí. A rádi budeme tradičně pořádat sbírková představení pro různé charity bez nároku na honorář, jako dosud.

Detaily

Černé divadlo, magické představení v absolutní tmě, kde pouze reflexní barvy kostýmů a rekvizit září. Tento fenomén proslavil Českou republiku již v 60. letech po celém světě. Praha se stala světoznámým "domovem černých divadel", kde jich působí několik. Černé divadlo HILT (Hoidekr interactive light theatre), je jediný nezávislý divadelní soubor, tedy ne produkce. Nikdy netoužili po zisku, radostí je hrát magická představení, navštěvovat česká i zahraniční divadla a roznášet popularitu České republiky mezi turisty v Praze, kteří černé divadlo hojně vyhledávají. Největším úspěchem skvělé party herců a tanečníků je účast na World theatre olympics 2018 v Indii, kde je mezinárodní porota překvapila 2 oceněními pro Českou republiku. Premieru v novém divadle zastavil koronavirus. Od března se nehraje, měsíční náklady běží dále. Mizí tedy i finanční rezervy na vybavení nového divadla. HILT chce přežít a po 13 letech pokračovat hned po ukončení nouzového stavu. Namísto hraní teď šijí roušky.

... a ještě něco navíc

Krásným paradoxem je, že oba vedoucí souboru HILT od sebe dělí výškový rozdíl větší, než půl metru :-). Theodor Hoidekr je 190 cm vysoký a Štěpánka Pencová 125 cm! Theodor, mimo divadlo, mohl být viděn v TV pořadech jako spolutanečník Jany Fabiánové, Ivety Bartošové, Evy Pillarové, Kateřiny Brožové a dalších. Štěpánka Pencová si zahrála v americkém filmu Letopisy Narnie: Princ Caspian nebo v komedii ČR U mě dobrý a mnoha dalších velkých projektech, mimo jiné muzikály Addams Family, Greatest Show nebo opera Salomé v DJKT Plzeň. Divadlo HILT vystoupilo za 13 let na mnoha důležitých akcích v ČR i v zahraničí, mezi jeden z nejmilejších zážitků považují vystoupení na Žofíně v lednu 2019 po boku pana Karla Gotta.

Kdo jsme?

Černé je divadlo je naprosto anonymní svět - musíte ho milovat. Herci ani tanečníci se nikdy neproslaví a na získání sympatií publika mají pouze hodinu během večera, kdy hrají. Bez tváří s maskami, tělesnou pantomimou a tancem.

I přesto se naše divadlo může chlubit krásnými úspěchy. Stejně tak charitativními akcemi, jako sbírka pro SOS dětské vesničky, pro Toulavé Tlapky nebo pro Život90. 

Hned na začátku naší exitence nám ČT věnovala svůj prostor v pořadu Dobré ráno, stejně tak česká i zahraniční média nám věnují pozornost. Již 2 x s odstupem páru let o nás psal například jeden z největších deníků na světě The Times India

Proč to děláme?

Celá léta, bez dotací a na vlastní pěst držíme náš soubor nad vodou. Málokdy jsme ziskoví. Jsme parta přátel, naše vztahy jsou blízké a setkat se, připravit divadelní sál, nastartovat kostýmy i sebe... to je pro nás doslova drogou. V těchto chvílích doslova trpíme, protože u šití roušek se setkáváme jen v pár lidech z hygienických důvodů. A hrozí nám úplný zánik :-(. Stále věříme, že nasadíme opony, usadíme diváky, zhasneme světla a dokážeme naše heslo: "Musíte vstoupit do tmy, abyste spatřili světlo..."

News

Apr 5, 2020 Pomalu už si připravujeme nové divadlo, jak to jde?

Pod rukama nám vzniká radost, prostředí, ve kterém, doufáme brzy, bude pohodlně Vám všem! Dneska jsme se sešli já Theo, Martin a tanečnice Adélka... a udělali kus práce.  Jen základní pokrytí kobercem nás stálo 25 000.- bez práce - tu si totiž zvládneme sami!!! A nezapomeňte, v sobotu už jedeme…

More

Apr 3, 2020 Představení našeho divadla LIVE!?

Černé divadlo vysílané LIVE? Je to vůbec možné? Všichni tanečníci a herci si mezi sebou denně píšeme, jak nám chybí divadlo. Dříve se kolikrát stalo, že člověk měl náročný pracovní den a když ho čekalo několikáté představení v týdnu, ani se nám do divadla nechtělo jít. Teď bychom dali cokoliv,…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 3
    Děkujeme za podporu, každá částka nám pomůže

    Tento dar považujeme jako krásné gesto od Vás. Vážíme si Vaší podpory a ze srdce děkujeme za podporu budoucího provozu našeho divadla.

    Reward delivery: not specified

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • sold 0
    Jakékoliv Vaše dotazy řediteli zodpovězeny LIVE!

    Jak Theodor Hoidekr "z ničeho" přišel k divadlu? Jaká byla spolupráce s jednotlivými hvězdami v pozici spolutanečníka i choreografa v TV pořadech? Jaké má zkušenosti s cestováním černého divadla po světě (v létě 2019 byl i v Číně a vrátil se zdráv)? Obdržíte email, jak zaslat svůj dotaz - poté odkaz na Youtube video, kde bude Theodor odpovídat live na kameru na Vaše dotazy.

    Reward delivery: not specified

    EUR 11.89
    (CZK 300)
  • sold 4
    Voucher pro 2 osoby na naše představení

    Karanténa pomine a my se vrátíme na jeviště. Velice rádi Vás u nás přivítáme. Možné budoucí termíny obdržíte emailem (budem hrát opět 2-3 x týdně). Voucher je vhodný i jako dárek. Platnost voucheru do konce roku 2020.

    Adresa divadla: HILT (Lobby), Karolíny Světlé 31, Praha 1

    Reward delivery: not specified

    EUR 23.78
    (CZK 600)
  • sold 0
    Představení černého divadla v komorním prostředí jen pro Vás, až 20 osob

    Vezměte své přátele, rodinu, zaměstnance a přijďte k nám do černého divadla! Samozřejmě si počkáme na konec karantény. Počet osob je na Vás, maximum je 20 lidí - budeme hrát pouze a jedině pro Vás! Termín dohodou do konce roku 2020. Vhodné i jako dárek formou voucheru nebo jako překvapení!

    Adresa divadla: HILT (Lobby), Karolíny Světlé 31, Praha 1

    Reward delivery: not specified

    EUR 198.14
    (CZK 5,000)