Nakresli mi bibli...

Pestrá knížka pro děti i dospělé představí netradiční formou biblické příběhy a postavy. Kombinuje výrazné obrazy, inspirované dětskou kresbou, s ručně psanými texty a s odkazy na biblické oddíly. Vydání knížky je i dárek autorovi k narozeninám!

Author: Ruth Šormová

  • Daniel

  • Jak vzniká knížka...

  • Nasycení zástupů

  • Podobenství o družičkách

  • Otisk v každém obrázku a taky jedna z odměn!

  • Nevěstka

  • Dva svědci

  • Máří Magdaléna

  • Zvířata ze Zjevení

  • Část knížky vznikla na Pelješaci...

  • Izák

  • Šelma

  • Svatební šat

  • Zdeněk kreslil taky na Korfu...

  • Svatba v Káni

  • Jan Křtitel

  • Zacheus

  • Obrázky přibývají...

EUR 8,679
pledged of EUR 5,924

146%

146% completed

175 contributors pledged

Art, Literature

Česko

All or nothing. Project finished on Jun 10, 2019 at 17:24.

Show all rewards

Jak to začalo

Zdeněk kreslí a maluje, co ho znám. A je to už dlouho, kdy poprvé nahlas vyslovil přání vytvořit ilustrovanou bibiickou dějepravu. Původní záměr byl určen dětem, jak obrázky přibývaly, postupně se proměňoval. Každopádně soubor obrázků vzniká intenzivně už několik let a je obsáhlý, pro knížku jsme z něj vybrali 111 ilustrací. 

Co je váš cíl?

 Chci pomoci tomu, aby obrázky, které jsou krásné, originální a rozmanité, dostaly možnost opustit Zdeňkovu pracovnu a aby se z nich mohlo radovat víc lidí. Zároveň chci, aby vydaná knížka vznikla jako dárek k autorovým 60. narozeninám.Zdá se mi dobré, aby ilustrace "neležely v šuplíku", proto vznikl nápad vytvořit z nich knížku s názvem Nakresli mi bibli...  Má to být knížka k prohlížení i přemýšlení. Bude plná obrázků, barev, postav a příběhů. Má to být knížka, kterou čas od času znovu vytáhnete z knihovny a budete se k ní vracet - sami, s dětmi, s blízkými lidmi.

Detaily

Soubor 111 barevných ilustrací s krátkými ručně psanými texty a odkazy na bibli "mapuje" dějepravnou látku a postavy celé bible (Starý zákon, evangelia, Skutky a Zjevení). Texty nejsou popisné, snaží se spíše tlumočit význam. Ručně psané písmo není snadno čitelné, aby vedlo k pomalému čtení, při kterém je třeba se soustředit a přemýšlet a zároveň naznačuje, že text je tak trochu „hádankou“ (text je však připojen i ve verzi psané běžným písmem). Obrázek, text a odkaz tvoří celek, který poskytuje prostor k vlastnímu přemýšlení, knížka se hodí k soukromému rozjímání i ke skupinovému rozhovoru. Projekt umožní shromáždit potřebnou částku, kterou použjeme na grafickou přípravu, tisk, a na náklady spojené s propagací a distribucí knihy. Fotky, obrázky a infomace najdete také na Facebooku: https://www.facebook.com/events/576766952845030/

... a ještě něco navíc

Když Zdeněk příležitostně několik obrázků vystavil nebo je někomu osobně představoval, vždy došlo na otázku o použité výtvarné technice a materiálu. Vězte tedy, že i když tomu málokdo věří, jde o kresbu, a to o kresbu pastelkami. Kresbu výjimečně precizní, s využitím míchání barev a s tahy tak jemnými, že nejsou okem viditelné...

Kdo jsme?

Autor: Zdeněk Šorm (1959) vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu a Komenského evangelickou teologickou fakultu. Třicet let působí jako farář Českobratrské církve evangelické (Soběslav, Nové Město na Moravě, Praha-Vinohrady). Byl patnáct let výtvarným redaktorem evangelického časopisu pro mládež Bratrstvo, ilustroval zpěvník Svítá, vytváří výtvarné materiály pro práci s dětmi.

Projekt na Hithitu vytvořila Zdeňkova žena Ruth, která vydání chystá jako dárek k autorovým 60. narozeninám.

Proč to děláme?

Letos Zdeněk slaví 60.narozeniny a mě (Ruth, jeho ženu) napadlo, že by bylo hezké dát mu místo dárků jeho vlastní knížku. Sháním pro tento počin podporu přátel a známých a doufám, že se připojí i další lidé...

News

May 15, 2019 Křížová cesta

Autor vytvořil kromě obrázků do knížky Nakresli mi bibli... také soubor čtrnácti obrazových zastavení křížové cesty. Odtajňujeme čtyři obrázky jako malou ukázku. Limitovaná edice nadčasového "kalendáře" je jednou z odměn, které jsou pro vás připraveny. Pokud víte o někom, kdo by o tuhle odměnu stá…

More

May 7, 2019 Česká televize o chystané knížce

Projektu Nakresli mi bibli si všimla mj. i redaktorka Anna Štěpánková. Krátkou reportáž o Zdeňkových obrázcích vysílala Čeksá televize v pondělí 6.5. v pořadu Události v kultuře. Můžete se na ni podívat zde: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097206490-udalosti-v-kulture/219411000120506/obsah…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 4
    Autora můžete nejen vidět, ale i slyšet

    Ostatní vám nabízejí setkání s autorem za tisíce. Vy můžete přispět symbolickou stovkou a setkat se s ním úplně zadarmo. Autor knížky Zdeněk Šorm je totiž nejen výtvarník, ale i evangelický farář. Jeho kázání si můžete přijít poslechnout každou neděli v 9:30 hodin do Sboru Českobratrské církve evangelické v Paze na Vinohradech, Korunní 60. A po bohoslužbách při kafi si můžete i popovídat.

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 3.95
    (CZK 100)
  • remaining 84 from 100
    Placka pro boží darebáky

    Chcete ozdobit klopu kabátu, batoh nebo něco jiného plackou s originálním obrázkem autora knížky? Tahle odměna je pro Vás nejspíš ta pravá, stačí uvést adresu a my placku pošleme poštou (poštovné je v ceně).

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 7.90
    (CZK 200)
  • remaining 79 from 100
    Obrázek z knížky s osobním předáním

    Za tři stovky dostanete barevnou kopii jedné ilustace z knihy s podpisem autora. Vyzvednout si ji můžete osobně v Praze na Vinohadech.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 11.85
    (CZK 300)
  • remaining 36 from 50
    Obrázek z knížky doručený poštou

    Kopii jednoho obrázku z knížky s věnováním a podpisem autora Vám pošleme poštou (poštovné je v ceně).

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 13.82
    (CZK 350)
  • remaining 86 from 100
    Pozvánka na vernisáž

    Pošleme vám osobní pozvánku na vernisáž knížky Nakresli mi bibli..., na které si knížku můžete koupit a uvidíte i uslyšíte něco navíc. Chceme ji uspořádat v září nebo říjnu 2019. Poštovné je v ceně.

    Reward delivery: not specified

    EUR 19.75
    (CZK 500)
  • remaining 46 from 50
    Plakát s ilustracemi

    Knížku vyndáte z knihovny občas, plakát může váš pokoj zdobit stále. Barevný plakát formátu A3, s ilustracemi z knížky Nakresli mi bibli... Limitovaná edice! Plakát zašleme poštou v obalu fomátu A4 (poštovné je v ceně) .

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 27.65
    (CZK 700)
  • remaining 10 from 20
    Výtisk knížky s podpisem autora

    Výtisk knížky Nakresli mi bibli... s podpisem autora. Knížku si můžete vyzvednout osobně nebo vám ji pošleme poštou (poštovné je v ceně), napište nám do poznámky vzkaz, co se lépe hodí!

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 39.49
    (CZK 1,000)
  • remaining 6 from 20
    Dvě knížky s podpisem autora

    Udělejte radost nejen sobě a nám, ale i někomu dalšímu! Získejte dvě a jednu darujte. Knížky si můžete vyzvednout osobně nebo vám je pošleme poštou (poštovné je v ceně), napište nám do poznámky vzkaz, co se lépe hodí! 

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 71.09
    (CZK 1,800)
  • remaining 6 from 10
    Večírek s autorem a originály

    Autor a jeho žena Vás pozvou k sobě domů na večírek, při kterém můžete nejen něco dobrého sníst a vypít, ale hlavně se seznámit s novými lidmi a prohlédnout si originály ilustrací! 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 78.99
    (CZK 2,000)
  • remaining 16 from 20
    Křížová cesta - závěsný nástěnný "kalendář"

    Tohle nikde nekoupíte! Soubor 14 zastavení "křížové cesty" v kroužkové vazbě, s ilustracemi a texty autora, který dosud nebyl publikován. Podobně jako v knížce, jsou i tyto ilustrace insiprovány dětskou kresbou. Poštovné je v ceně.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 118.48
    (CZK 3,000)
  • remaining 13 from 20
    Originál obrázku

    Část ilustrací z knížky je připravena jako odměna pro milovníky originálů. Přijďte si vybrat osobně (Praha Vinohady) nebo Vám umožníme výběr přes email a doručíme poštou (poštovné je v ceně). Pak už zbývá jen vybrat pro obraz správné místo!

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 197.47
    (CZK 5,000)
  • remaining 8 from 10
    Obrázek, který v knize nenajdete

    Můžete získat ilustraci, kterou nebude mít nikdo jiný. Autor nakreslil k některým tématům více variant, takže se do knížky nevešly. Přijďte si vybrat osobně (Praha Vinohrady) nebo Vám umožníme výběr přes email. Obrázek můžeme doručit i poštou (poštovné je v ceně).

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 276.46
    (CZK 7,000)
  • remaining 1 from 1
    Sada autorových pastelek

    Tahle odměna je jen jedna a je to opravdový poklad. Jde o velkou sadu pastelek, a ano, jsou to TY pastelky, kterými autor nakreslil všechny ilustrace ke knize! Kreslit se jimi ještě dá, ale z pochopitelných důvodů jsou některé velmi maličké, takže spíš než praktickou pomůcku pro kreslení získáte jedinečný artefakt... Fotku si můžete prohlédnout v galerii projektu, do pozámky napište, zda si pastelky vyzvednete osobně nebo je chcete poslat poštou (poštovné je v ceně).  

    Reward delivery: not specified

    EUR 394.94
    (CZK 10,000)
  • remaining 2 from 3
    Mecenáš knížky

    Můžete vydání knížky podpořit vyšší částkou? Moc nám to pomůže, děkujeme! Mecenáš od nás dostane knížku s osobním věnováním, originál ilustrace z knížky a výtisk "křízové cesty". Bude-li souhlasit, poděkujeme mu veřejně při vernisáži. Odměnu je možné vyzvednout osobně nebo ji doručíme poštou (poštovné je v ceně).

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 789.89
    (CZK 20,000)
  • Sold out!!
    Kniha s podpisem autora

    Výtisk knížky Nakresli mi bibli... s podpisem autora. Knížku si můžete vyzvednout osobně nebo vám ji pošleme poštou (poštovné je v ceně), napište nám do poznámky vzkaz, co se lépe hodí! 

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 39.49
    (CZK 1,000)