Přírodní statek a centrum pro trvale udržitelné hospodaření

Není Vám lhostejný osud naší krajiny? Podpořte výsadbu statisíců stromů dofinancováním nákupu nemovitosti poskytující zázemí pro dobrovolníky, kteří se účastní zalesňování Jeseníků. Pojďte do toho s námi, společně vrátíme do našich hvozdů život!

Author: Spolek PagoPago

Vyroste mi ze semene ovocného stromu plodící ovocný strom?

Ano, vyroste. Začne však plodit až v době přirozeného nástupu plodnosti. V závislosti na druhu a odrůdě to může být v rozmezí 8 až 24 let.

Proč je kůrovcová kalamita?

Protože stromy usychají v důsledku dlouhodobého poklesu hladiny spodních vod způsobeného destruktivní lidskou činností. Když dosáhne jakýkoliv strom věku cca. 25 let, má již kořenový systém přizpůsobený velikosti koruny tak, aby vystačil s vodou, kterou má k dispozici. Když mu však voda chybí, nemá strom dostatečný mízní tlak, tudíž se míza nedostává do koncových částí větví a vrcholu. Ty posléze začnou usychat a strom napadá kůrovec. Zdravý strom však kůrovec napadnout nemůže, protože ho zabije lepkavá míza.

Co znamená PagoPago?

PagoPago je zkratka pro "Paradise garden organization".

Proč sázíte stromy v lese?

Sázíme stromy, jelikož sázení stromů má význam pro každého. Chceme však rovněž nabídnout všem lidem v tomto státě možnost vytvořit si vlastní názor na situaci v lesích České republiky. Většina občanů nemá totiž žádné informace o dění v našich lesích. Rozhodli jsme se proto nabídnout každému možnost přijet do lesa sázet stromy a zažít situaci lesních dělníků, kteří žijí v ubytovnách a zalesňují schnoucí lesy. Příčinou dnešního stavu je špatná politika vlády od roku 1992, správce nejen lesů České republiky, ale i rozprodaného státního zemědělského půdního fondu a hmotného majetku. Jde nám o to, aby lidé skutečně poznali příčinu kůrovcové kalamity v lesích, kterou je úbytek vody v důsledku špatné legislativy, špatně nastavených dotací do zemědělství, např. dotace na sucho, a špatně nastavených limitů pro odběry podzemních vod. Vyjadřujeme osobní zájem nad ztrátou bohatství této země, kterým je Příroda.

Proč se snažíte podporovat nefunkční složky státní správy?

Naší snahou je podporovat svojí prací přirozené funkce Přírody, jejíž jsme neoddělitelnou součástí. Podporujeme Přírodu zneužívanou obchodníky. Sázíme z důvodu nutnosti zachování základních funkcí ekosystému. Spolky nyní stále častěji nahrazují nefunkční složky státu, a to jak v oblasti školství, sociálních služeb, tak v oblasti ochrany životního prostředí. Myslíme si, že je to reálná cesta, nemá totiž smysl bojovat se systémem a myslet si, že obchodníci upustí od svých ekonomických zájmů, je však důležité pevně věřit v lásku, přátelství a Přírodu.

Co byste změnili, kdybyste mohli něco změnit?

Lesy ČR vlastní stát, správcem lesů je Ministerstvo zemědělství. Existuje firma „Lesy ČR“, v lesích však hospodaří soukromé firmy. Chováme se nezodpovědně tím, že umožňujeme vládě takovéto jednání. Naší snahou je, aby lesy byly opět bohatstvím této země, všech jejích obyvatel a aby plnily ekosystémové funkce. Chceme, aby jediným hospodářem ve státních lesích byla firma Lesy ČR zřizovaná ministerstvem životního prostředí spojeným s ministerstvem zemědělství v jednom ministerstvu životního prostředí, jako je tomu např. v republice Kypr.

Jaká konkrétní opatření by ste navrhovali, aby v budoucnosti nedošlo ke stejné situaci v lesích?

1. Kde je to možné, vrátit vodním tokům jejich původní charakter, obnovovat a vytvářet rybníky, tůně a mokřady. 2. Realizovat výsadby dřevin a tvorbu krajinných prvků v otevřené zemědělské krajině, v okolí vodotečí a sídel, s cílem zadržení vody v krajině. Osadit též kóty a šedé plochy. 3. Sanovat meliorace, vrty na vodu a urbanizované plochy. Ukončit těžbu nerostných surovin pod úrovní mělké zvodně. 4. Maximalizovat retenční schopnost půdy zvýšením objemu organické hmoty v půdě, rozčleněním bloků orné půdy a hospodařením v meziřadí vegetačních pásů dřevin. Upřednostňovat sedmipolní hospodaření. 5. Provádět přírodě šetrné, výběrové hospodaření ve věkově i druhově rozmanitých lesích namísto holosečí a pěstování monokultur. 6. Upřednostňovat krátké dodavatelské řetězce, regionální produkci a částečné samozásobitelství. 7. Mít morální a právní odpovědnost jako uživatel půdy za stav krajiny. Příroda je nositelkou života, je třeba jí naslouchat, prokazovat úctu a děkovat.

Můžete mi vystavit doklad na dar?

Ano, na dar Vám vystavíme darovací smlouvu, nebo fakturu. Uveďte to prosím ve zprávě, nebo nás po ukončení sbírky kontaktujte a doklady Vám vystavíme a zašleme poštou. Jeden podepsaný nám poté zašlete zpět do účetnictví. Děkujeme.

EUR 6,557
pledged of EUR 6,085

107%

107% completed

196 contributors pledged

Community, Ecology

Široká Niva, Moravskoslezský kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Feb 20, 2019 at 15:52.

Choose reward for your contribution

  • sold 28
    Jednoleté generativně množené stromy, prostokořenné sazenice

    Deset stromků ze školky ovocných dřevin krajových odrůd Spolku PagoPago. K vyzvednutí na podzim 2019 v Široké Nivě.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 3.98
    (CZK 100)
  • sold 17
    Poukaz na letní a zimní pobyty v Široké Nivě

    Pobyty pro jednotlivce i rodiny s dětmi v Široké Nivě. 
    V době mimo pěstební činnost: v letní a zimní sezóně. Dům skýtá možnosti pobytu v malebné přírodě Jeseníků.
    Cena za osobu na noc. Vlastní spacák nebo povlečení ssebou. Cena nezahrnuje stravování.
    Ubytování v čtyř nebo osmi lůžkovém pokoji. Nutná rezervace. Společná kuchyně.
    Poukaz zašleme Vám na mail.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 3.98
    (CZK 100)
  • sold 2
    Účast na divadelním představení kočovného divadla Spolku PagoPago

    Účast na divadelním představení kočovného divadla Spolku PagoPago 23. a 24. března v Široké Nivě, nebo kdykoliv během letního turné kdekoliv v ČR. Vstupenku Vám zašleme na e-mail.
    Aktualní termíny divadelních představení najdete na www.pagopago.org.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 7.95
    (CZK 200)
  • sold 54
    Zasazení 25 stromů

    Kdykoliv na jaře a na podzim můžete přijet do Široké Nivy zasadit si 25 stromů. Pokud nemáte čas, zasadíme 25 stromů za Vás a pošleme Vám na e-mail fotografie s označením místa výsadby.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 9.94
    (CZK 250)
  • sold 40
    Zasazení 50 stromů

    Kdykoliv na jaře a na podzim můžete přijet do Široké Nivy zasadit si 50 stromů. Pokud nemáte čas, zasadíme 50 stromů za Vás a pošleme Vám na e-mail fotografie s označením místa výsadby. 
     

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 19.88
    (CZK 500)
  • sold 3
    Výlet na voze taženém koněm

    V okolí Široké Nivy Vás provezeme na voze taženém koněm. Termín je třeba domluvit osobně.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 23.86
    (CZK 600)
  • sold 1
    Pět divadelních představení kočovného divadla Spolku PagoPago

    Účast na všech pěti divadelních představeních kočovného divadla Spolku PagoPago 23. a 24. března v Široké Nivě, nebo kdykoliv během letního turné kdekoliv v ČR. Vstupenku Vám zašleme na e-mail.
    V ceně je projížďka kočovným divadelním vozem.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 31.82
    (CZK 800)
  • sold 6
    Jednodenní praktický kurz pěstování dřevin krajových odrůd

    Jednodenní kurz pořádaný v Široké Nivě, termín kterákoliv březnová sobota 2019. V ceně lůžko  a společná strava. Místo konání Široká Niva č.p. 116. Termín je třeba rezervovat e-mailem.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.77
    (CZK 1,000)
  • sold 6
    Sto jednoletých generativně množených stromů

    100 stromků ze školky ovocných dřevin krajových odrůd Spolku PagoPago. K vyzvednutí na podzim v Široké Nivě.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 39.77
    (CZK 1,000)
  • sold 28
    Zasazení 100 stromů

    Kdykoliv během jara a podzimu můžete přijet do Široké Nivy zasadit si 100 stromů. Pokud nemáte čas, vysadíme 100 stromů za Vás a pošleme Vám fotografii s určením místa výsadby. Kdykoliv během roku můžete dojet i s rodinou na 1 den do Široké Nivy, budete mít zajištěno ubytování, společné jídlo a průvodce, který vás zavede na místo, kde jsou stromy vysazené. Termín je třeba domluvit osobně.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 39.77
    (CZK 1,000)
  • remaining 15 from 15
    Výtvarné dílo z nabídky Galerie Spolku PagoPago

    Výtvarné dílo z Pro strom galerie, cena konkrétního díla. 

    Jana Šobáňová, Dívka s květy
    recyklované dřevěné víko, přírodní pigmenty, slunečnicový olej
    23 cm

    https://www.facebook.com/prostromgalerie/photos/a.394686101269232/403568153714360/?type=3&theater 

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 190.89
    (CZK 4,800)
  • sold 4
    Zasazení 500 stromů

    Kdykoliv během jara a podzimu můžete přijet do Široké Nivy zasadit si 500 stromů. Pokud nemáte čas, vysadíme 500 stromů za Vás a pošleme vám fotografii s určením místa výsadby. Kdykoliv během roku můžete dojet i s rodinou na 5 dnů do Široké Nivy, kde máte zajištěno ubytování, společnou stravu a průvodce, který Vás zavede na místo, kde jsou stromy vysazené. Termín je třeba domluvit osobně.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 198.85
    (CZK 5,000)
  • sold 5
    Studie ovocné zahrady

    Připravíme Vám studii Ovocné a užitkové zahrady uplatňující principy trvale udržitelného hospodaření přímo pro Váš pozemek. Blíží se jaro a lidé přemýšlí co se zahradami. Ovocné zahrady se stávají stále více moderními s rostoucím trendem samozasobitelství a zdravé stravy. Realizace studie Ovocné zahrady s 30 % slevou. V ceně, osobní návštěva, konzultace, pořízení půdní sondy, vyhotovení studie. Cena nezahrnuje cestovní náklady, + 3 Kč/km. 
     

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 198.85
    (CZK 5,000)
  • sold 0
    Jednodenní teambuilding Sázení stromů

    Teambuilding pro firmy. Účastí na tomto teambuildingu můžete naplnit CSR (corporate social responsibility) Vaší firmy. Jednodenní akce, jejíž náplní je výsadba stromů.
    Akce je realizována v Široké Nivě, její součástí je krátká přednáška o stromech. Teambuilding vede kvalifikovaný instruktor, nářadí i stromky zajištěny.
    Záleží jen na Vás, kolik stromů zasadíte. Firma po ukončení akce dostane certifikát o počtu vysazených stromů. Termín je třeba rezervovat e-mailem.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 278.39
    (CZK 7,000)
  • sold 1
    Zřízení studie Ovocné zahrady

    Připravíme Vám studii Ovocné a užitkové zahrady uplatňující principy trvale udržitelného hospodaření  přímo pro Váš pozemek. V ceně osobní návštěva, konzultace, pořízení půdní sondy a vyhotovení studie.
    Cena nezahrnuje cestovní náklady (3 Kč/km).

    Reward delivery: not specified

    EUR 278.39
    (CZK 7,000)
  • sold 0
    Poukaz na údržbu ovocných zahrad

    Spolek PagoPago Vám zajistí údržbu ovocné zahrady (rez ovocných dřevin, dosazení dřevin, podsev bylinnou nektarodárnou směsí). Se slevou 30% na jarní práce dle aktuálního ceníku na stránkách spolku. V ceně poukazu není zahrnuta doprava 3 Kč/km, nákup rostlin a cena osiva.  Rostliny dodáváme od ověřených pěstitelů za jejich ceníkové ceny bez přirážky. Ovocná školka Litenčice, Okrasné zahradnictví Osoblaha.
    Poukaz bude zaslán mailem. Termín realizace dle dohody.
     

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 318.15
    (CZK 8,000)
  • sold 0
    Zasazení 1 000 stromů

    Kdykoliv během jara a podzimu můžete přijet do Široké Nivy zasadit si 1 000 stromů. Pokud nemáte čas, vysadíme 1 000 stromů za Vás a pošleme Vám fotografii s GPS určením místa výsadby. Kdykoliv během roku můžete dojet na 10 dnů i s rodinou do Široké Nivy, kde máte zajištěno ubytování, společnou stravu a průvodce, který Vás zavede na místo, kde jsou stromy vysazené. Termín je třeba domluvit osobně.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 397.69
    (CZK 10,000)
  • sold 0
    Poukaz na výsadbu ovocných zahrad

    Spolek PagoPago Vám zajistí realizaci výsadby ovocné zahrady s 30% slevou na jarní výsadby dřevin dle aktuálního ceníku. V ceně není zahrnuta doprava 3 Kč/km a cena dřevin.
    Dřeviny dodáváme od ověřených pěstitelů za jejich ceníkové ceny bez přirážky. Ovocná skolka Litenčice, Okrasné zahradnictví Osoblaha.
    Poukaz Vám zašleme mailem. Termín realizace dle dohody.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 477.23
    (CZK 12,000)
  • sold 0
    Víkendový teambuilding sázení stromů

    Teambuilding pro firmy. Účastí na tomto teambuildingu můžete naplnit CSR (Corporate social responsibility) Vaší firmy. Víkendová akce, jejíž náplní je výsadba stromů.
    Akce je realizována v Široké Nivě, její součástí je přednáška o stromech. Ubytování zajištěno ve Spolkovém domě. Maximální počet účastníků je 12, teambuilding vede kvalifikovaný instruktor, nářadí i stromky zajištěny.
    Záleží jen na Vás, kolik stromů zasadíte. Firma po ukončení akce dostane certifikát o počtu vysazených stromů. Termín je třeba rezervovat e-mailem.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 556.77
    (CZK 14,000)
  • sold 0
    Zasazení 1 500 stromů

    Kdykoliv během jara a podzimu můžete přijet do Široké Nivy zasadit si 1 500 stromů. Pokud nemáte čas, vysadíme 1 500 stromů za Vás a pošleme Vám fotografii s GPS určením místa výsadby. Kdykoliv během roku můžete dojet na 15 dnů i s rodinou do Široké Nivy, kde máte zajištěno ubytování, společnou stravu a průvodce, který Vás zavede na místo, kde jsou stromy vysazené.
    Účast na divadelním představení kočovného divadla Spolku PagoPago 23. a 24. března v Široké Nivě, nebo kdykoliv během letního turné kdekoliv v ČR. Termín je třeba rezervovat e-mailem.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 596.54
    (CZK 15,000)
  • sold 1
    Zasazení 2 000 stromů

    Kdykoliv během jara a podzimu můžete přijet do Široké Nivy zasadit si 2 000 stromů. Pokud nemáte čas, vysadíme 2 000 stromů za Vás a pošleme Vám fotografii s určením místa výsadby. Kdykoliv během roku můžete dojet na 20 dnů i s rodinou do Široké Nivy, kde máte zajištěno ubytování, společnou stravu a průvodce, který Vás zavede na místo, kde jsou stromy vysazené.
    Účast na divadelním představení kočovného divadla Spolku PagoPago 23. a 24. března v Široké Nivě, nebo kdykoliv během letního turné kdekoliv v ČR.
    Účast na kurzu pěstování ovocných dřevin dle vlastního výběru v termínu březen 2019. Termín je třeba rezervovat e-mailem.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 795.39
    (CZK 20,000)