Přírodní statek a centrum pro trvale udržitelné hospodaření

Není Vám lhostejný osud naší krajiny? Podpořte výsadbu statisíců stromů dofinancováním nákupu nemovitosti poskytující zázemí pro dobrovolníky, kteří se účastní zalesňování Jeseníků. Pojďte do toho s námi, společně vrátíme do našich hvozdů život!

Author: Spolek PagoPago

  • Lesy usychají, stromy umírají, sázíme nový les.

  • Domov pro všechny, kdo přijíždějí sázet stromy.

  • Domov pro všechny, kdo přijíždějí sázet stromy.

  • Nově založený sad na zahradě u domu.

  • Zasněžený sad s bryčkou kočovného divadla Spolku.

  • Školka ovocných dřevin krajových odrůd.

  • Interiér domu, ještě hodně práce, ale aspoň něco.

  • Kuchyně, zatím černá, ale už máme vodu.

  • Pokoje jsou již obyvatelné.

  • Po práci je někdy i čas na čtení.

  • Celkem máme 14 míst na spaní. Ale i to je málo.

  • Nové podlahy, tady ještě čekají na izolace.

  • Dům má i patro.

  • Správně zasazený strom, důležitý je kořenový krček

  • Výsadba sadu.

  • Osivo pro školku, nyní čeká ve sklepě na jaro.

  • Nové stromy pro Širokou Nivu.

  • Jesenické holiny, člověk, nepatrný, nenahraditelný

  • Odtud až tam byl ještě loni les.

  • Jana Šobáňová, Dívka s květy

EUR 6,526
pledged of EUR 6,056

107%

107% completed

196 contributors pledged

Community, Ecology

Široká Niva, Moravskoslezský kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Feb 20, 2019 at 15:52.

Show all rewards

Spolek PagoPago

Jsme společenství lidí, jejichž cílem je sázet a pěstovat stromy a keře. Věnujeme se trvale udržitelnému hospodaření, pěstujeme ovocné dřeviny a účastníme se obnovy lesních ekosystémů zasažených úbytkem vody a následnou kůrovcovou kalamitou. Svojí činností se snažíme o obnovu vodního režimu v krajině. Ve spolkových školkách pěstujeme desetitisíce generativně množených sazenic ovocných dřevin, které každoročně zdarma rozdáváme lidem, kteří mají stejně tak jako my zájem sázet stromy. Zabýváme se sběrem osiva krajových odrůd ovocných dřevin, ze kterého pěstujeme stromky. Toto osivo rovněž nabízíme prostřednictvím semínkoven v jednotlivých pobočných spolcích všem, kteří mají zájem dále šířit a zachovávat ohrožené krajové odrůdy. Snažíme se svojí činností zanechávat co nejmenší stopy v krajině, a proto k pěstební činnosti používáme koně. Náplní Spolku PagoPago je i vzdělávací činnost. Pořádáme nejen přednášky, ale i kurzy, navštěvujeme školy, vydáváme knihy a učebnice věnované tematice sázení a pěstování ovocných dřevin, trvale udržitelného způsobu hospodaření a samozásobitelství. Rovněž pomáháme zájemcům se zakládáním podobných spolků. Pomáháme jim nejen v jejich začátcích, ale snažíme se navázat i pevná přátelství založená na sdílení lásky k přírodě.

Sázíme stromy!

Spolek se již druhým rokem účastní obnovy výsadeb lesních porostů v Jeseníkách. Výsadba mladých stromků začíná již brzy na jaře, jakmile rozmrzne zem. Dosud jsme zvládali přespávat ve stanech, ale jelikož se náš spolek rozrůstá a s obnovou jesenických lesů nám přijíždí pomáhat stále více lidí, a to nejen muži, ale i ženy, rodiny s dětmi, žáci, senioři a lidé s handicapem, bylo nezbytně nutné pro ně zajistit sociální zázemí.

Na co vybíráme peníze?

Za účelem zajištění sociálního zázemí dobrovolníkům a za účelem realizace našich dalších, výše popsaných aktivit. Spolek PagoPago kupuje objekt za 430 000 Kč do spolkového vlastnictví, původně neobyvatelnou ruinu, v Široké Nivě č.p. 116. Již jsme vysypali kasičky a zaplatili první zálohu, druhou jsme zaplatili díky našim přátelům a podporovatelům. Nyní nám zbývá zaplatit poslední splátku, a to 203 000 Kč, která je splatná do 29. 2. 2019. V současné době nám však do této částky stále chybí přesně 153 000 Kč.

V objektu č.p. 116 jsme již udělali podlahy, zapojili vodu a elektřinu, zazdili díry ve zdech a vybavili ho nábytkem. Díky tomu jsme letos mohli pokračovat v obnově jesenických lesů až do zimy. Na zahradě jsme vysadili sad a založili pěstební plochy pro školku ovocných dřevin krajových odrůd, do sklepa jsme uskladnili ke stratifikaci více než 200 kg osiva ovocných dřevin k jarnímu výsevu. Upravili jsme stáje a ustájili v nich koně. Objekt tak již nyní slouží svému účelu a na jaře budeme moci dále vysazovat stromy v lesích zasažených kalamitou a pěstovat ovocné dřeviny původem z Jesenicka. V objektu č.p. 116 budeme též pořádat praktické kurzy věnované výsadbě ovocných dřevin a péči a o ně. Školám budeme nadále stejně tak jako v loňském roce nabízet možnost prakticky zaměřených výukových kurzů. Kupovaný objekt však bude sloužit především jako sociální zázemí pro všechny, kdo přijíždějí a kdo mají chuť pomáhat přírodě.

Kdo jsme?

Spolek PagoPago je dobrovolnickou environmentální organizací. Jsme lidé, jsme příroda, jsme krajina. Jsme neoddělitelnou součástí přírody. Jsme kreativní bytosti a podílíme se na životě přírody. Jsme skupina lidí, kteří pěstují a sází stromy.

Co jsme již vykonali?

Za jediný rok existence Spolku PagoPago jsme vysadili více než 100 000 stromů v krajině na území České republiky. Vypěstovali jsme 300 000 stromků a zdarma je rozdali lidem. Uspořádali jsme též řadu besed a vzdělávacích programů nejen pro školy, ale i pro širokou veřejnost na téma pěstování, výsadba a množení ovocných dřevin. Tím, čemu se věnujeme, se snažíme propojovat stále rostoucí síť několika tisíc lidí, kteří mají společný zájem. Zájem pěstovat stromy.

A jak to všechno vlastně začalo?

U Kateřiny a Josefa Čermákových. Před několika lety jsme začali sázet stromy v krajině Českého ráje. Avšak školu, na které jsme učili děti pěstovat ovocné stromy, zavřeli a výsadby v krajině posekali. Rozhodli jsme se proto odjet z Čech, ze země, ve které nám přišlo, že lidé nepotřebují stromy. Chtěli jsme tehdy najít skutečnou Rajskou zahradu. V místech, kde se podle Bible kdysi nacházela, jsme však nalezli pustinu bez vody. V nedaleké Arménii jsme ale narazili na nejstarší jabloňové sady a v Gruzii jsme na svazích Kavkazu našli prastaré hrušně. Naše cesty nás zavedly i na dalekou Sibiř, kde jsme obdivovali jabloně, které pochází z dob, kdy těmito místy procházely karavany s hedvábím.

Na naší cestě jsme pochopili, že ovocné stromy jsou neoddělitelnou součástí života člověka. Že patří k našemu nejstaršímu kulturnímu dědictví. Viděli jsme kvetoucí stromy vypěstované lidmi, ale také krajinu, kde člověk život zahubil.

Poté jsme si koupili plachetnici a začali v Holandsku v knihovnách učit lidi pěstovat stromy ze semen. Takto jsme založili mezinárodní environmentální organizaci PagoPago, „Paradise Garden Organization“. Naším hlavním cílem je pomoci přírodě se znovu zazelenat, a dosáhnout tak trvale udržitelného rozvoje v mezích únosnosti krajiny. Když už jsme neměli na lodi místo pro další stromky v květináčích a ty stávající jsme neměli kam vysadit, vrátili jsme se zpět do Čech.

Zde v naší činnosti pokračujeme a snažíme se ze všech sil pomáhat přírodě. S minimálními náklady pěstujeme velké množství ovocných stromů, které rozdáváme lidem. Snažíme se též sdružovat lidi se stejnými zájmy, zakládáme místní spolky PagoPago, pořádáme tematické večery pro veřejnost, připravujeme programy pro školy a v neposlední řadě zalesňujeme Jeseníky postižené kůrovcovou kalamitou.

I Vy můžete pomoci!

Rádi bychom Vás požádali o pomoc s dofinancováním nákupu nemovitosti, která poskytuje sociální zázemí lidem z řad široké veřejnosti, kteří pracují na obnově poškozených lesních porostů. Pomáhat přijíždějí rovněž dobrovolníci ze Skotska, Španělska, Irska, Itálie, Ruska, Čile a dalších zemí. Ti všichni potřebují místo, kde přespí, kde si odpočinou po náročné práci v lese, kde si uvaří jídlo, vyperou a osuší šaty. Spolkové centrum v Široké Nivě je otevřeno všem, kterým není lhostejný osud lesů, vody a přírody a chtějí pomoci s jejich obnovou, všem, kteří mají zájem o pěstování ovocných dřevin a o trvale udržitelné hospodaření respektující přírodu.

Děkujeme!

News

Feb 14, 2019 Kurz pěstování ovocných dřevin

Chcete pěstovat ovocné stromy a nevíte, jak na to? Zavítejte k nám na praktický kurz pěstování ovocných dřevin. Jedním z hlavních cílů spolku je totiž vzdělávací činnost v oblasti samozásobitelství a rozšíření znalostí o základních hospodářských postupech, jež jsou pro soběstačnost v naší krajině…

More

Feb 11, 2019 Děkujeme všem přispěvatelům za podporu!

Děkujeme všem přispěvatelům za podporu, velice si jí vážíme, a prosíme o sdílení. Odpočet říká, že již necelých 9 dní do konce sbírky zbývá... Na fotce můžete vidět jednu z nejvyšších třešní v Jeseníkách. Pár takových, spolu s dalšími ovocnými stromy, lze nalézt roztroušené v krajině, jakožto…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 28
    Jednoleté generativně množené stromy, prostokořenné sazenice

    Deset stromků ze školky ovocných dřevin krajových odrůd Spolku PagoPago. K vyzvednutí na podzim 2019 v Široké Nivě.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • sold 17
    Poukaz na letní a zimní pobyty v Široké Nivě

    Pobyty pro jednotlivce i rodiny s dětmi v Široké Nivě. 
    V době mimo pěstební činnost: v letní a zimní sezóně. Dům skýtá možnosti pobytu v malebné přírodě Jeseníků.
    Cena za osobu na noc. Vlastní spacák nebo povlečení ssebou. Cena nezahrnuje stravování.
    Ubytování v čtyř nebo osmi lůžkovém pokoji. Nutná rezervace. Společná kuchyně.
    Poukaz zašleme Vám na mail.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • sold 2
    Účast na divadelním představení kočovného divadla Spolku PagoPago

    Účast na divadelním představení kočovného divadla Spolku PagoPago 23. a 24. března v Široké Nivě, nebo kdykoliv během letního turné kdekoliv v ČR. Vstupenku Vám zašleme na e-mail.
    Aktualní termíny divadelních představení najdete na www.pagopago.org.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 7.92
    (CZK 200)
  • sold 54
    Zasazení 25 stromů

    Kdykoliv na jaře a na podzim můžete přijet do Široké Nivy zasadit si 25 stromů. Pokud nemáte čas, zasadíme 25 stromů za Vás a pošleme Vám na e-mail fotografie s označením místa výsadby.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 9.90
    (CZK 250)
  • sold 40
    Zasazení 50 stromů

    Kdykoliv na jaře a na podzim můžete přijet do Široké Nivy zasadit si 50 stromů. Pokud nemáte čas, zasadíme 50 stromů za Vás a pošleme Vám na e-mail fotografie s označením místa výsadby. 
     

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 19.79
    (CZK 500)
  • sold 3
    Výlet na voze taženém koněm

    V okolí Široké Nivy Vás provezeme na voze taženém koněm. Termín je třeba domluvit osobně.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 23.75
    (CZK 600)
  • sold 1
    Pět divadelních představení kočovného divadla Spolku PagoPago

    Účast na všech pěti divadelních představeních kočovného divadla Spolku PagoPago 23. a 24. března v Široké Nivě, nebo kdykoliv během letního turné kdekoliv v ČR. Vstupenku Vám zašleme na e-mail.
    V ceně je projížďka kočovným divadelním vozem.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 31.66
    (CZK 800)
  • sold 6
    Jednodenní praktický kurz pěstování dřevin krajových odrůd

    Jednodenní kurz pořádaný v Široké Nivě, termín kterákoliv březnová sobota 2019. V ceně lůžko  a společná strava. Místo konání Široká Niva č.p. 116. Termín je třeba rezervovat e-mailem.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • sold 6
    Sto jednoletých generativně množených stromů

    100 stromků ze školky ovocných dřevin krajových odrůd Spolku PagoPago. K vyzvednutí na podzim v Široké Nivě.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • sold 28
    Zasazení 100 stromů

    Kdykoliv během jara a podzimu můžete přijet do Široké Nivy zasadit si 100 stromů. Pokud nemáte čas, vysadíme 100 stromů za Vás a pošleme Vám fotografii s určením místa výsadby. Kdykoliv během roku můžete dojet i s rodinou na 1 den do Široké Nivy, budete mít zajištěno ubytování, společné jídlo a průvodce, který vás zavede na místo, kde jsou stromy vysazené. Termín je třeba domluvit osobně.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • remaining 15 from 15
    Výtvarné dílo z nabídky Galerie Spolku PagoPago

    Výtvarné dílo z Pro strom galerie, cena konkrétního díla. 

    Jana Šobáňová, Dívka s květy
    recyklované dřevěné víko, přírodní pigmenty, slunečnicový olej
    23 cm

    https://www.facebook.com/prostromgalerie/photos/a.394686101269232/403568153714360/?type=3&theater 

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 189.99
    (CZK 4,800)
  • sold 4
    Zasazení 500 stromů

    Kdykoliv během jara a podzimu můžete přijet do Široké Nivy zasadit si 500 stromů. Pokud nemáte čas, vysadíme 500 stromů za Vás a pošleme vám fotografii s určením místa výsadby. Kdykoliv během roku můžete dojet i s rodinou na 5 dnů do Široké Nivy, kde máte zajištěno ubytování, společnou stravu a průvodce, který Vás zavede na místo, kde jsou stromy vysazené. Termín je třeba domluvit osobně.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 197.90
    (CZK 5,000)
  • sold 5
    Studie ovocné zahrady

    Připravíme Vám studii Ovocné a užitkové zahrady uplatňující principy trvale udržitelného hospodaření přímo pro Váš pozemek. Blíží se jaro a lidé přemýšlí co se zahradami. Ovocné zahrady se stávají stále více moderními s rostoucím trendem samozasobitelství a zdravé stravy. Realizace studie Ovocné zahrady s 30 % slevou. V ceně, osobní návštěva, konzultace, pořízení půdní sondy, vyhotovení studie. Cena nezahrnuje cestovní náklady, + 3 Kč/km. 
     

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 197.90
    (CZK 5,000)
  • sold 0
    Jednodenní teambuilding Sázení stromů

    Teambuilding pro firmy. Účastí na tomto teambuildingu můžete naplnit CSR (corporate social responsibility) Vaší firmy. Jednodenní akce, jejíž náplní je výsadba stromů.
    Akce je realizována v Široké Nivě, její součástí je krátká přednáška o stromech. Teambuilding vede kvalifikovaný instruktor, nářadí i stromky zajištěny.
    Záleží jen na Vás, kolik stromů zasadíte. Firma po ukončení akce dostane certifikát o počtu vysazených stromů. Termín je třeba rezervovat e-mailem.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 277.06
    (CZK 7,000)
  • sold 1
    Zřízení studie Ovocné zahrady

    Připravíme Vám studii Ovocné a užitkové zahrady uplatňující principy trvale udržitelného hospodaření  přímo pro Váš pozemek. V ceně osobní návštěva, konzultace, pořízení půdní sondy a vyhotovení studie.
    Cena nezahrnuje cestovní náklady (3 Kč/km).

    Reward delivery: not specified

    EUR 277.06
    (CZK 7,000)
  • sold 0
    Poukaz na údržbu ovocných zahrad

    Spolek PagoPago Vám zajistí údržbu ovocné zahrady (rez ovocných dřevin, dosazení dřevin, podsev bylinnou nektarodárnou směsí). Se slevou 30% na jarní práce dle aktuálního ceníku na stránkách spolku. V ceně poukazu není zahrnuta doprava 3 Kč/km, nákup rostlin a cena osiva.  Rostliny dodáváme od ověřených pěstitelů za jejich ceníkové ceny bez přirážky. Ovocná školka Litenčice, Okrasné zahradnictví Osoblaha.
    Poukaz bude zaslán mailem. Termín realizace dle dohody.
     

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 316.64
    (CZK 8,000)
  • sold 0
    Zasazení 1 000 stromů

    Kdykoliv během jara a podzimu můžete přijet do Široké Nivy zasadit si 1 000 stromů. Pokud nemáte čas, vysadíme 1 000 stromů za Vás a pošleme Vám fotografii s GPS určením místa výsadby. Kdykoliv během roku můžete dojet na 10 dnů i s rodinou do Široké Nivy, kde máte zajištěno ubytování, společnou stravu a průvodce, který Vás zavede na místo, kde jsou stromy vysazené. Termín je třeba domluvit osobně.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 395.80
    (CZK 10,000)
  • sold 0
    Poukaz na výsadbu ovocných zahrad

    Spolek PagoPago Vám zajistí realizaci výsadby ovocné zahrady s 30% slevou na jarní výsadby dřevin dle aktuálního ceníku. V ceně není zahrnuta doprava 3 Kč/km a cena dřevin.
    Dřeviny dodáváme od ověřených pěstitelů za jejich ceníkové ceny bez přirážky. Ovocná skolka Litenčice, Okrasné zahradnictví Osoblaha.
    Poukaz Vám zašleme mailem. Termín realizace dle dohody.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 474.97
    (CZK 12,000)
  • sold 0
    Víkendový teambuilding sázení stromů

    Teambuilding pro firmy. Účastí na tomto teambuildingu můžete naplnit CSR (Corporate social responsibility) Vaší firmy. Víkendová akce, jejíž náplní je výsadba stromů.
    Akce je realizována v Široké Nivě, její součástí je přednáška o stromech. Ubytování zajištěno ve Spolkovém domě. Maximální počet účastníků je 12, teambuilding vede kvalifikovaný instruktor, nářadí i stromky zajištěny.
    Záleží jen na Vás, kolik stromů zasadíte. Firma po ukončení akce dostane certifikát o počtu vysazených stromů. Termín je třeba rezervovat e-mailem.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 554.13
    (CZK 14,000)
  • sold 0
    Zasazení 1 500 stromů

    Kdykoliv během jara a podzimu můžete přijet do Široké Nivy zasadit si 1 500 stromů. Pokud nemáte čas, vysadíme 1 500 stromů za Vás a pošleme Vám fotografii s GPS určením místa výsadby. Kdykoliv během roku můžete dojet na 15 dnů i s rodinou do Široké Nivy, kde máte zajištěno ubytování, společnou stravu a průvodce, který Vás zavede na místo, kde jsou stromy vysazené.
    Účast na divadelním představení kočovného divadla Spolku PagoPago 23. a 24. března v Široké Nivě, nebo kdykoliv během letního turné kdekoliv v ČR. Termín je třeba rezervovat e-mailem.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 593.71
    (CZK 15,000)
  • sold 1
    Zasazení 2 000 stromů

    Kdykoliv během jara a podzimu můžete přijet do Široké Nivy zasadit si 2 000 stromů. Pokud nemáte čas, vysadíme 2 000 stromů za Vás a pošleme Vám fotografii s určením místa výsadby. Kdykoliv během roku můžete dojet na 20 dnů i s rodinou do Široké Nivy, kde máte zajištěno ubytování, společnou stravu a průvodce, který Vás zavede na místo, kde jsou stromy vysazené.
    Účast na divadelním představení kočovného divadla Spolku PagoPago 23. a 24. března v Široké Nivě, nebo kdykoliv během letního turné kdekoliv v ČR.
    Účast na kurzu pěstování ovocných dřevin dle vlastního výběru v termínu březen 2019. Termín je třeba rezervovat e-mailem.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 791.61
    (CZK 20,000)