Pošlete kapelu Dunaj do kin

Filmový dokument o někdejší alternativní kapele DUNAJ. Příběh o plavbě a nenaplněném snu. Pokud společnými silami dosáhneme cílové částky, budeme svědky plavby kapely DUNAJ, nákladní lodí po řece Dunaj, na festival BANÁT 2018 v Rumunsku.

  • Natáčení ve slévárně

  • Jiří Kolšovský ze záznamu

  • Natáčení ve slévárně

  • David Butula při natáčení videa pro Hithit.cz

  • Střih filmu Dunaj vědomí

  • Natáčení na Kavčích horách

  • Pořad Kultura+

  • Pořad Kultura+ (David Butula a Petr Vizina)

  • Štáb se členy kapely během prvního natáčecího dne.

  • Vladimír Václavek ve filmu Dunaj vědomí.

  • Z natáčení s Vladimírem Václavkem.

EUR 8,145
pledged of EUR 7,926

102%

102% completed

235 contributors pledged

Music, Film

Brno, Jihomoravský kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Jul 13, 2018 at 14:16.

Show all rewards

Jak to začalo

Hudba kapely DUNAJ je pro mě osobním příběhem. Na začátku jsem kapelu obdivoval jako puberťák, později jsem se řízením osudu začal se členy kapely přátelit. Nyní jsme začali natáčet o téhle výjimečné alternativní legendě dokumentární film. Nebudeme vzpomínat a dojímat se nad archivy. Chceme společně prožít to, co se děje právě teď, tak jak to kapela cítila po celou dobu.

Co je náš cíl?

Cílem projektu je vytvořit hudební dokument o někdejší legendární kapele DUNAJ, příběh o plavbě a naplněném snu. Vznikne film pro citlivého diváka se vztahem k originální hudbě, hledajícího autentický zážitek. Když všechno dobře dopadne, budeme mít možnost být na půdorysu říční road movie - při  splnění dávného snu členů kapely v podobě putování po řece Dunaj od pramene k deltě. Setkání muzikantů na palubě nákladní lodi plující za koncertem do Banátu, nabídne mnoho silných a nečekaných momentů. Mimo hudební zážitek a impresi z krajiny, jde o dokončení příběhu přetrženého předčasnou smrtí, poodhalení tajemství, smíření. Plavba se stává metaforou pro příběh Dunaje. V jistém smyslu je i vyprovázením zesnulého a ztraceného zpěváka Kolšovského, na druhý břeh. 

Detaily

Dunaj vědomí bude dokumentární river movie. Situační portrét kapely, která hrála mýtickou hudbu, aby se sama stala mýtem. Brněnská alternativní legenda Dunaj, byla jednou z nejosobitějších českých kapel od 80. let po současnost. Během aktivní tvorby vydali 6 řadových alb a koncertovali po celé Evropě. Byla tvořena „deltou“ originálních tvůrčích person a spolupracovníků. Herečka a zpěvačka Iva Bittová, avantgardní bubeník Pavel Fajt, multiinstrumentalista Vladimír Václavek, kytarista Josef Ostřanský, bubeník nepravidelných rytmů Pavel Koudelka, démonický zpěvák a kytarista Jiří Kolšovský. Blízkými spolupracovníky byli Vladimír Kokolia, akademický malíř, textař, zpěvák skupiny E. Divadelník, hudebník Karel David je dlouholetým autorem příznačných textů jak pro Dunaj, nebo pro Ivu Bittovou, tak pro svou kapelu Ještě jsme se nedohodli.  Už jen  ze setkání tolika výrazných osobností muselo vzniknout něco výjimečného. Hudba Dunaje v sobě vždy obsahovala znepokojující prvek tajemství. Něčeho ukrytého, nevysloveného, nedosažitelného. Zároveň oplývala až magickou silou, díky níž se koncerty Dudaje stávaly jakýmsi rituálním zasvěcením. Expresivní zvuk,  básnické texty, nadpřirozený zjev a zpěv Jiřího Kolšovského, tvořily ikonický výraz kapely, pro níž se nedostávalo přiléhavých srovnání, protože jako jedna z mála definovala svůj vlastní nový styl. Později byl okruh kapel ať už přímo, či nepřímo inspirovaných jejich tvorbou,  nazýván souhrnně Brněnská alternativa. 

... a ještě něco navíc

Pokud to společnými silami dokážeme, dosáhneme cílové částky, budete svědky plavby kapely DUNAJ na festival BANÁT 2018, nákladní lodí po evropském veletoku Dunaji. Kapela a její blízcí spolupracovníci v průběhu několika dní společně tvoří, zkouší na koncert, řeší běžné životní situace a soužití.  Koncert na festivalu BANÁT 2018 se odehraje v české vesnici Eibenthal v Rumunsku 17. 8. 2018, tedy v den 20. výročí úmrtí zpěváka Kolšovského.

Kdo jsme?

Jmenuji se David Butula. Absolvoval jsem studium audiovize, obor režie, na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Od roku 2006 jsem pracoval v České televizi Brno jako vedoucí produkce, i jako produkční pořadů Tvůrčí producentské skupiny Kamily Zlatuškové. Během působení v ČT jsem produkoval řadu publicistických pořadů, autorských dokumentárních filmů, magazínů, záznamů koncertů, kulturních událostí, studiových záznamů apod. Aktuálně pracuji jako uvolněný člen Zastupitelstva městské části Brno-střed, pro kulturu, sport a turismus. Díky předchozí spolupráci s hudebníkem Vladimírem Václavkem, započala v roce 2016 práce na dokumentárním filmu DUNAJ VĚDOMÍ, na mém režijním debutu. Ke spolupráci jsem oslovil producenty Zdeňku Kujovou a Jana Hubáčka, kteří jsou zakladateli filmové společnosti GNOMON Production s.r.o.

GNOMON je česká produkční společnost založená v Brně. Vyrábí a produkuje hrané a dokumentární filmy již od roku 2009. Spolupracuje na různých televizních a kinematografických projektech, např. Cyril a Metoděj, Prach, Film jako Brno, Návrat do Červeného města či hudební dokumentární filmy Akcept a Sólo pro jednu ruku. Sólo pro jednu ruku letošní rok vyhrálo ocenění Prix Circom v Holandsku v kategorii Music and Arts. Nyní je cílem GNOMONu dokončit film Dunaj vědomí a dovést ho na festivaly a do kin.

Proč to děláme?

Protože hudba DUNAJE je nadčasová a určitě stojí za to přinést její nahrávky i velkou a mnohaletou hudební zkušenost jejich členů do dnešního kontextu. Zaznamenat, že v nadbytku současné české pop music stále existují muzikanti hledající originální vyjádření bez ohledu na použité prostředky. Také proto, že můžeme zažít a poznat něco nového, k čemu nás může dovést šamanská zkušenost Vladimíra Václavka. Nabídne nám možnost uvědomit si, co je a co není podstatné, opravdové, skutečné. V neposlední řadě to bude skvělý zážitek, sranda, výlet, cesta, co sama o sobě přináší nová poznání.

News

Dec 16, 2019 Máme termín a místo!

Pražská premiéra filmu Dunaj vědomí bude 15. ledna 2020 od 18:00 v kině Pilotů. Velké díky za vaši trpělivost a podporu, kterou jste tomuto filmu a tvůrcům vyjádřili – velmi si toho ceníme. Jako odměnu za pozdější premiéru jsme pro vás připravili pražské premiérové překvapení 😉 Prosím nezapomeňt…

More

Nov 4, 2019 Přesun pražské premiéry

Velmi nás to mrzí, ale rozhodli jsme se odložit pražskou premiéru filmu Dunaj vědomí. Co nás k tomu vede? Původně jsme měli domluvené promítání na Kinolodi, bohužel v říjnu do ní začalo zatékat a provozovatel byl nucen zrušit všechny akce až do konce roku. Okamžitě jsme hledali nový prostor.…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 20
    Dobrý pocit

    Dobrovolný příspěvek na vznik neobyčejného river-movie Dunaj vědomí a pro dobrý pocit k tomu :)

    Reward delivery: not specified

    EUR 7.93
    (CZK 200)
  • remaining 18 from 50
    On-line link filmu

    Ještě v předpremiéře budete moci zhlédnout snímek v unikátní on-line předpremiéře v klidu svého domova. Budete tak jedni z prvních diváků, kteří budou moci hotový snímek na podzim roku 2019 zhlédnout. Kdo dříve zakoupí, ten dříve uvidí. 

    Reward delivery: in over a year after the Hithit project end

    EUR 11.89
    (CZK 300)
  • remaining 90 from 100
    Filmový plakát - podepsaný

    Pokud Vám doma stěna zeje prázdnotou, můžete si ji vyzdobit filmovým plakátem podepsaným od členů kapely a filmového štábu.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 15.85
    (CZK 400)
  • remaining 7 from 30
    Jméno v titulcích

    Jmenovitě Vám poděkujeme v závěrečných titulcích filmu. Není nic lepšího, než se pochlubit svým blízkým vlastním jménem na velkém plátně. Zůstanete propojeni s filmem navždy. A aby toho nebylo málo, dostanete od nás i on-line link k filmu Dunaj vědomí jako bonus. 

    Reward delivery: in over a year after the Hithit project end

    EUR 19.81
    (CZK 500)
  • remaining 16 from 20
    Filmový balíček

    Filmový balíček obsahuje synopsi, treatment, presskit a další tiskové materiály spojené se vznikem snímku. Chcete nahlédnout do naší filmařské kuchyně a zjistit, jak se projekt postupně vyvíjel? Potom je filmový balíček volbou právě pro Vás.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 19.81
    (CZK 500)
  • remaining 18 from 20
    Podepsané trsátko

    Hrajete na kytaru, nebo jste fanouškem kapely Dunaj? Tak jistě oceníte podepsané trsátko od členů kapely do své sbírky. Do poznámky můžete uvést, od kterého člena chcete trsátko podepsat.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 19.81
    (CZK 500)
  • remaining 30 from 50
    Lístek na premiéru - Praha, 2019

    Vstupenka pro jednu osobu do kina na slavnostní premiéru filmu v Praze, která se odehraje za účasti tvůrců filmu i členů kapely. Dopřejte si tuto jedinečnou filmovou událost a zážitek, na který se jen tak nezapomíná.

    Reward delivery: in over a year after the Hithit project end

    EUR 19.81
    (CZK 500)
  • remaining 21 from 50
    Lístek na premiéru - Brno, 2019

    Vstupenka pro jednu osobu do kina na slavnostní premiéru filmu v Brně, která se odehraje za účasti tvůrců filmu i členů kapely. Dopřejte si tuto jedinečnou filmovou událost a zážitek, na který se jen tak nezapomíná.

    Reward delivery: in over a year after the Hithit project end

    EUR 19.81
    (CZK 500)
  • remaining 25 from 30
    Film Dunaj vědomí v setu 3 DVD

    Odměna je v podobě setu tří filmů z produkce GNOMON. Kromě Dunaje vědomí v něm najdete hudební dokumentární film Sólo pro jednu ruku o ne tolik známé skladbě Leoše Janáčka a dokumentární film Akcept o mladé skladatelce soudobé vážné hudby Lucii Vítkové.

    Reward delivery: on address, in over a year after the Hithit project end

    EUR 23.78
    (CZK 600)
  • remaining 1 from 2
    Lístek na festival Tužina Gro(o)ve

    Už jste slyšeli o festivalu Tužina Gro(o)ve? Žádný správný fanda Dunaje by si ho neměl nechat ujít. Koná se už od 20. července v Tužině na Slovensku a vystoupí na něm jak kapela Dunajská vlna, tak Pavel Fajt! A my pro Vás máme lístek.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 23.78
    (CZK 600)
  • remaining 13 from 20
    Bubenické paličky

    Dostanete podepsané paličky přímo od bubeníků Dunaje Pavla Fajta a Pavla Koudelky. Můžete si je dát do své sbírky, anebo je rovnou použít na své bicí sólo.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 31.70
    (CZK 800)
  • remaining 5 from 5
    Dosud nevydaná skladba Dunaje

    Písně byly nahrány v analogovém studiu Volkmara Miedtkeho v Německu. Miedtke skladby před pár měsíci náhodou objevil, převedl do digitální verze a poslal Vladimíru Václavkovi. Nyní máte jedinečnou příležitost být prvními posluchači těchto skladeb.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 118.88
    (CZK 3,000)
  • remaining 2 from 3
    Partner filmu

    Pokud se stanete partnerem tohoto filmu, uvedeme Vaše logo v titulcích. Kromě loga dostanete další odměny, jako je tričko, filmový balíček, lístek na premiéru, podepsaný plakát, CD a trsátko. Dostanete tak unikátní příležitost nahlédnout do naší filmařské kuchyně a stát se tak jednou z důležitých osob během vzniku snímku. 

    Reward delivery: on address, in over a year after the Hithit project end

    EUR 1,585.10
    (CZK 40,000)
  • Sold out!!
    Pohled z lodi plující do Banátu

    Přímo do Vašich poštovních schránek Vám zašleme pohled z natáčení na lodi plující do Banátu. Unikátní fotografie pořízená přímo během natáčení, Vám zprostředkuje jedinečnou atmosféru plavby Dunaje po Dunaji na festival do Banátu. Pozdrav Vám díky aplikaci České pošty přijde v aktuálním čase ještě během natáčení. 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 9.91
    (CZK 250)
  • Sold out!!
    Dunaj vědomí na DVD

    Mnoho z Vás se nás ptalo, jestli bude film na DVD. Máme pro Vás dobrou zprávu! Rozhodli jsme se přidat limitovanou edici filmu Dunaj vědomí vyrobenou přímo pro Vás. DVD disk bude podepsaný od všech členů kapely. Můžete se také těšit na bonusovou sekci, kde bude uveřejněn materiál, který v kině neuvidíte.

    Reward delivery: on address, in over a year after the Hithit project end

    EUR 11.89
    (CZK 300)
  • Sold out!!
    Tričko

    Do rukou se Vám dostane triko ze speciální edice s originálním motivem přímo z filmu, které budete moci hrdě nosit. Odměna, která by neměla chybět v šatníku žádného fanouška této kapely. Velikost trika - S, M, L, XL, XXL - uveďte do poznámky.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 31.70
    (CZK 800)
  • Sold out!!
    CD

    Obdržíte album Dunaj & Iva Bittová nebo Rosol (dle Vašeho výběru) od legendární skupiny Dunaj a budete se tak moci nechat unášet spolu s nimi na vlnách. Alba kapely Dunaj patří k zoufale nedostupnému zboží, pořiďte si proto tento jedinečný kousek, navíc podepsaný od všech členů kapely. Do poznámky dopište, o které CD máte zájem.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.63
    (CZK 1,000)
  • Sold out!!
    3D tisk jedné z písní

    Studentka Ateliéru grafického designu a multimédií Fakulty informatiky Masarykovy univerzity Brno, Julia Jakubcová, jako svou bakalářskou práci zrealizovala 3D tisk písní Dunaje. Vladimír Václavek vybral songy, které podle něj zosobňují jednotlivé členy kapely: Jiří Kolšovský - Cassiniho dělení, Josef Ostřanský – My Dream, Pavel Koudelka – Jednou, Pavel Fajt – Kobylky, Iva Bittová – V černém. Dohromady  tvoří objekt složený ze šesti kružnic. Nehmotná zvuková stopa dostala svou hmatatelnou podobu. Je z fosforeskujícího materiálu a v noci jemně září. Pořiďte si unikátní dílo k Vám domů! A aby toho nebylo málo, dostanete od nás jako bonus on-line link k filmu Dunaj vědomí.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 198.14
    (CZK 5,000)
  • Sold out!!
    Lístek na festival BANÁT 2018

    Pokud chcete slyšet vystupovat kapelu Dunaj, určitě si nesmíte nechat ujít festival BANÁT 2018, který se odehraje v české vesnici Eibenthal v Rumunsku, kde Dunaj vystoupí. Lístek je na celý festival pro jednu osobu. V ceně lístku je zahrnuta i samotná doprava z Prahy na festival. Jako bonus od nás dostanete i online link filmu Dunaj vědomí a uvedeme Vaše jméno v titulcích.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 198.14
    (CZK 5,000)
  • Sold out!!
    Setkání se všemi členy Dunaje

    Setkání s kapelou pro dvě osoby během vystoupení v Banátu, při kterém budete moci s kapelou prohodit pár milých slov, nechat si podepsat své oblíbené CD a pořídit společnou fotografii, se kterou se budete moci chlubit vnoučatům. Odměna obsahuje i vstup na samotný festival a on-line link na film Dunaj vědomí jako bonus.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 396.28
    (CZK 10,000)
  • Sold out!!
    Kytarový efekt: Ostrak brown distortion

    Unikární kytarová krabička, vlastnoručně s láskou postavená a spájená kytaristou Josefem Ostřanský. Krabička je opatřena věnováním a podpisem. Také od nás dostanete jako bonus on-line link k filmu Dunaj vědomí.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 396.28
    (CZK 10,000)