Poďte s nami za hviezdnou oblohou na Hawaii

Výprava za astrofotografiou do centrálneho Pacifiku s cieľom nazbierať fotomateriál na vzdelávacie programy pre Hvezdáreň a planetárium M.R.Štefánika v Hlohovci a ukázať ľuďom na Slovensku a v Česku dôsledky zvyšujúceho sa svetelného znečistenia v Európe.

Autor: Tibor Skala

  • Pavel Aberle - Reine (Nórsko)

  • Pavel Aberle - Ilulissat (Grónsko)

  • Pavel Aberle - aurora nad Tromsø (Nórsko)

  • Zdeněk Staník - západ Slnka na Lofotoch (Nórsko)

  • Zdeněk Staník - Lofoty (Nórsko)

  • Zdeněk Staník

  • Adrián Kováč

  • Adrián Kováč

  • Adrián Kováč - prezentácia tvorby

  • Karol Petrík - haló nad observatóriom na La Palme

  • Karol Petrík - súhvezdie Orion nad La Palmou

5 576 Kč
vybráno z 83 259 Kč

6%

6% splněno

13 lidí přispělo

Fotografie, Vzdělávání

Spojené štáty americké

Všechno, nebo nic. Projekt skončil 15.1.2023 v 13:50.

Zobrazit všechny odměny

Kto sme

Zdravím všetkých záujemcov a nadšencov. Sme skupina amatérskych astronómov a astrofotografov, ktorí pod záštitou Hvezdárne a planetária M.R.Štefánika v Hlohovci cestujú po svete a pripravujú pre jej výchovno-vzdelávaciu časť podklady k rôznym programom, ktoré sú na Hvezdárni prezentované. V rámci týchto ciest už pravidelne chodievame do Škandinávie za rôznymi astronomickými a astrofotografickými cieľmi. Za astrofotografiou sme vyrazili aj do Chorvátska, Talianska, Nemecka, na Ukrajinu, niektorí z nás boli párkrát na návšteve observatória Roque de los Muchachos Observatory na La Palme na Kanárskych ostrovoch. Navštevujeme aj lokality, ktoré nesúvisia priamo s astronómiou, ale pre potreby pripravovaného Vedecko-vzdelávacieho centra pri hvezdárni v Hlohovci objavujeme miesta, ktoré nám ukazujú „život“ našej planéty Zeme. Z týchto ciest vzniká množstvo fotografického materiálu, ktorým sa prezentujeme na špecializovaných webových fotogalériách, pripravujú sa články do odborných časopisov (napr. Kozmos), uverejňujeme články na webových portáloch astronomických a astrofotografických zväzov a záujmových skupín. O našich cestách pripravujeme prezentácie na rôznych podujatiach, pripravujú sa aj rôzne prezentácie pre školy a podobne.

V rámci týchto výprav vyhľadávame aj lokality, kde je výrazná slovenská astronomická stopa. Ostatnou takouto lokalitou je nórske mestečko Vardø, kde v roku 1769 slovenský astronóm Maximilián Hell pozoroval prechod Venuše popred Slnko a na základe svojich meraní dokázal takmer presne vyrátať vzdialenosť zeme od Slnka, a ktoré sme navštívili júli 2022 a svoju cestu sme zdokumentovali v článku na stránkach Slovenského zväzu astronómov (Astronómovia za polárnym kruhom

Aký máme plán

Pre väčšinu ľudí sú synonymom dovolenky snov, krásnych pláží, surfovania a sladkého ničnerobenia. Naša pripravovaná výprava, plánovaná na máj 2023, na toto súostrovie ale nejde za účelom leňošenia na plážach a surfovania, ale práve kvôli prírodným krásam a zaujímavostiam, možnostiam skvelej astrofotografie (vynikajúce podmienky napríklad na fotenie krátkoperiodickej kométy 237P/Linear, ktorá bude práve v čase plánovanej návštevy v najkratšej vzdialenosti od Zeme alebo meteorického roja Eta Akaridy, ktorého maximum bude tiež v tom období) a najmä kvôli astronomickým observatóriám.

Astronomické observatóriá na vrcholoch vyhasnutých sopiek Haleakala a Mauna Kea sú hlavným cieľom našej výpravy. Chceme všednému divákovi, poslucháčovi alebo čitateľovi priblížiť tieto výnimočné vedecké pracoviská z iného pohľadu, než sú bežne pár strohými zábermi prezentované. Keďže sa nachádzajú na najvyšších bodoch Havajských ostrovov v nadmorskej výške nad 3000 mnm (Mauna Kea 4205 m n. m., resp. Haleakala 3050 m n. m.), panujú tam vynikajúce podmienky pre astronomické pozorovania a pre astrofotografiu. Minimálne svetelné znečistenie, veľmi stabilné počasie s nízkou vzdušnou vlhkosťou, veľmi pokojné atmosférické prúdenie a „seeing“ (degradácia obrazu vplyvom atmosférických javov) na úrovni okolo 0,5" (čo je veľmi nízka degradácia a zriedkavá hodnota) spolu poskytujú priam nerušený pohľad do hlbín vesmíru.

Na sopke Haleakala (ostrov Maui) v nadmorskej výške 3050 m n. m. sa nachádza najväčšie pozemské slnečné observatórium Haleakalā High Altitude Observatory Site. Ďalekohľad s priemerom zrkadla 1 meter umožňuje veľmi podrobné pozorovanie diania na slnečnom povrchu. Okrem návštevy samotného observatória sa chystáme nafotiť aj západ a východ Slnka pri pohľade z vrcholu sopky. Tieto zábery bývajú jedny z najkrajších.

Observatóriá na vrchole sopky Mauna Kea (ostrov Hawaii alebo Big Island of Hawaii), Mauna Kea Observatories, sa nachádzajú ešte o viac ako 1000 metrov vyššie, v nadmorskej výške 4205 m n. m. Ich ďalekohľady sú skutočnými havajskými obrami. Vrcholu kraľuje dvojica ďalekohľadov Keckovho observatória s priemerom zrkadla 10 metrov. Kúsok od nich sa nachádza 8-metrový ďalekohľad Subaru a ďalšie významné observatóriá vedeckých inštitúcií a univerzít z celého sveta. Tieto fascinujúce vedecké prístroje majú svoje príbehy a stále pomáhajú posúvať ďalej a ďalej obzory nášho poznania.

Nočná astrofotografia v tejto oblasti je jedným z našich ďalších cieľov. Pomôže nám poukázať aj na faktor svetelného znečistenia v Európe a poodhaliť nevšednú krásu nočnej oblohy, za ktorou už musíme vycestovať na takéto miesta ako za prírodným javom, ktorý už doma na Slovensku neuvidíme. Navyše nízka zemepisná šírka nám umožní pozorovať a fotiť aj súhvezdia južnej hviezdnej oblohy, čo u nás na Slovensku nie je možné.

Samostatnou kapitolou bude návšteva Hawaiʻi Volcanoes National Park (ostrov Hawaii), národného parku jednej z najaktívnejších sopiek na svete: Kilauea. V kaldere štítového vulkánu je vytvárané obrovské jazero žeravej lávy a nočné fotografie hviezdnej oblohy nad žiariacou lávou majú vždy svoje magické čaro. Vzdialené hviezdy a svety v kontraste s nespútanou silou vo vnútri našej Zeme, ktorá vytvorila aj Havajské ostrovy.

Ďalším cieľom je skupina národných parkov na ostrove Kauai. Ten je vôbec najstarším z celej skupiny ostrovov a v národných parkoch Nā Pali a Waimea Canyon sú veľmi výrazné geologické známky toho, ako sa celý ostrov za cca 5 miliónov rokov svojej existencie tvoril a menil, a ktoré sú rajom pre tzv. „landscape“ krajinárskych fotografov.

Samozrejme, že neobídeme ani ďalšie úchvatné prírodné lokality, ako sú napr. miesta popri známej Road to Hana a korálový útes Molokini na ostrove Maui, či krátery sopiek Diamond Head a Koko na ostrove Oahu.

Čo tým chceme dosiahnuť

Cieľom nášho fotografického snaženia bude čokoľvek, čím by sme mohli záujemcom priblížiť nevšednú krásu týchto ostrovov. Krajinárskou fotografiou počnúc a astrofotografiou končiac.


Ako výstup máme v pláne vytvoriť sériu fotografií použiteľných na rôzne prezentačné účely, napísať a vydať cestopisnú fotoknihu. V tíme máme aj člena, profesionálneho kameramana špecializujúceho sa na letecké zábery dronom, chceme z našej výpravy urobiť aj videodokument. O celej výprave bude vytvorená živá prezentácia, s ktorou sa chceme osloviť rôzne cestovateľské fóra a festivaly.

Kto všetko sa zúčastní

Hlavným odborným garantom, čo sa týka astromomickej a astrofotografickej časti výpravy, a zároveň aj jej účastníkom je astronóm Mgr.Karol Petrík, riaditeľ Hvezdárne a planetária M.R.Štefánika v Hlohovci, čo samo o sebe dáva záruku dobrej odbornej prípravy našej výpravy.

Členmi výpravy budú ľudia, ktorí sú členmi Slovenského zväzu astronómov, a ktorí sa amatérsky zaoberajú (nielen) astrofotografiou. Predstavím ich spolu s ich tvorbou

Mgr.Karol Petrík - riaditeľ Hvezdárne a planetária M.R.Štefánika v Hlohovci, člen Slovenskej astronomickej spoločnosti


(Roque de los Muchachos Observatory na La Palme)

Daniel Tóth - člen redakčnej rady časopisu Kozmos, člen Slovenského zväzu astronómov


(budova starého observatória Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove pri čiastočnom zatmení Mesiaca)

Adrián Kováč, PhD.


(postupka čiastočného zatmenia Mesiaca)

Pavel Aberle


(Dolomity, Taliansko - foto z dronu)

Zdeněk Staník


(polárna žiara v Národnom parku Abisko vo Švédsku)

Tibor Skala - člen Slovenského zväzu astronómov


(Mliečna dráha z heliportu na ostrove Lastovo v Chorvátsku)

Ďalšie autorské fotografie členov výpravy nájdete vo fotogalérii projektu.

Organizácie, ktoré prevzali patronát nad našou výpravou

- Hvezdáreň a planetárium M.R.Štefánika v Hlohovci
- Slovenský zväz astronómov

Poďakovanie

Už teraz vopred veľmi pekne ďakujem všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť náš projekt. Vaša podpora nám pomôže zafinancovať časť nákladov na celú výpravu. Snáď vás bude čo najviac, aby sa naplnil cieľ našej výzvy. Za nás všetkých vám všetkým môžem prisľúbiť, že urobíme všetko pre to, aby ste si vaše odmeny za nám darované peniažky užili čo najlepšie.

Ešte raz veľmi pekne ďakujem!

Komentáře

Vyberte si odměnu za váš příspěvek

  • prodáno 1
    Pre dobrý pocit

    Príspevok, ktorým nás môžete podporiť len tak, za dobrý pocit, bez nároku na odmenu. Prispieť môžete aj viackrát, alebo môžete sumu ľubovolne navýšiť.

    Doručení odměny: nespecifikováno

    25,23 Kč
    (1 €)
  • prodáno 0
    Poďakovanie

    Poďakovanie v zozname darcov vo fotoknihe a vo videodokumente, ktoré budú zachytávať naše zážitky z fotovýpravy.

    Doručení odměny: do půl roku po ukončení projektu na Hithitu

    75,69 Kč
    (3 €)
  • prodáno 5
    Pozdrav z druhej strany našej planéty

    K poďakovaniu v zozname darcov pripojíme aj pohľadnicu s našim ručne písaným poďakovaním a pozdravom odoslanú priamo z niektorého z Havajských ostrovov.

    Doručení odměny: na adresu, do měsíce po ukončení projektu na Hithitu

    176,61 Kč
    (7 €)
  • zbývá 49 z 50
    Darček z druhej strany našej planéty

    K poďakovaniu v zozname darcov pripojíme aj drobný darček alebo suvenír (napr. magnetka, malý suvenír podľa želania, malá bábika a podobne), ktorý bude po našom návrate doručený podľa dohody buď osobne alebo poštou na adresu prispievateľa.

    Doručení odměny: na adresu, do měsíce po ukončení projektu na Hithitu

    252,30 Kč
    (10 €)
  • zbývá 69 z 70
    Stolový kalendár na rok 2024

    K poďakovaniu v zozname darcov pripojíme aj dvojtýždenný stolový kalendár na rok 2024 s fotografiami z našej cesty, ktorý bude koncom roka 2023 doručený podľa dohody buď osobne alebo poštou na adresu prispievateľa.
    Prípadné poštovné je už v cene odmeny.

    Doručení odměny: na adresu, do půl roku po ukončení projektu na Hithitu

    277,53 Kč
    (11 €)
  • zbývá 49 z 50
    Cestopisná fotokniha

    K poďakovaniu v zozname darcov pripojíme aj knižku s fotografiami a zážitkami z našej cesty. Knižka bude doručená najneskôr do predvianočného času roku 2023, aby mohla byť napríklad aj pekným vianočným darčekom. Doručenie bude podľa dohody osobne alebo poštou na adresu prispievateľa.
    Prípadné poštovné je už v cene odmeny.

    Doručení odměny: na adresu, do půl roku po ukončení projektu na Hithitu

    378,45 Kč
    (15 €)
  • zbývá 29 z 30
    Combo 1: kalendár + fotokniha

    K poďakovaniu v zozname darcov pripojíme aj dvojtýždenný stolový kalendár na rok 2024 s fotografiami z našej cesty a knižku s fotografiami a zážitkami z našej cesty. Knižka s kalendárom budú doručené najneskôr do predvianočného času roku 2023, aby mohli byť napríklad aj pekným vianočným darčekom. Doručenie bude podľa dohody osobne alebo poštou na adresu prispievateľa.
    Prípadné poštovné je už v cene odmeny.

    Doručení odměny: na adresu, do půl roku po ukončení projektu na Hithitu

    504,60 Kč
    (20 €)
  • zbývá 10 z 10
    Combo 2: pohľadnica + kalendár + fotokniha

    K poďakovaniu v zozname darcov pripojíme aj pohľadnicu s našim ručne písaným poďakovaním a pozdravom odoslanú priamo z niektorého z Havajských ostrovov a dvojtýždenný stolový kalendár na rok 2024 s fotografiami z našej cesty a knižku s fotografiami a zážitkami z našej cesty. Knižka s kalendárom budú doručené najneskôr do predvianočného času roku 2023, aby mohli byť napríklad aj pekným vianočným darčekom. Doručenie bude podľa dohody osobne alebo poštou na adresu prispievateľa.
    Prípadné poštovné je už v cene odmeny.

    Doručení odměny: na adresu, do půl roku po ukončení projektu na Hithitu

    605,52 Kč
    (24 €)
  • zbývá 40 z 40
    Cestovateľská prednáška

    K poďakovaniu v zozname darcov pripojíme aj pozvánku na exkluzívnu premiéru prednášky o našej ceste, ktorá bude formou cestovateľského kina odprezentovaná iba našim prispievateľom v priestoroch Hvezdárne a planetária M.R.Štefánika v Hlohovci.
    Termín prednášky bude upresnený po našom návrate, predpokladám ale, že bude niekedy na jeseň 2023. Podrobnejšie informácie o presnom termíne budú doručené po návrate z expedície, spracovaní foto- a videomateriálov a po dohode s Hvezdárňou v Hlohovci. 

    Doručení odměny: na adresu, do půl roku po ukončení projektu na Hithitu

    655,98 Kč
    (26 €)
  • zbývá 7 z 10
    Combo 3: pohľadnica + kalendár + fotokniha + cestovateľská prednáška

    K poďakovaniu v zozname darcov pripojíme aj pohľadnicu s našim ručne písaným poďakovaním a pozdravom odoslanú priamo z niektorého z Havajských ostrovov a dvojtýždenný stolový kalendár na rok 2024 s fotografiami z našej cesty a knižku s fotografiami a zážitkami z našej cesty. Ďalej pripojíme aj pozvánku na exkluzívnu premiéru prednášky o našej ceste, ktorá bude formou cestovateľského kina odprezentovaná  iba našim prispievateľom v priestoroch Hvezdárne a planetária M.R.Štefánika v Hlohovci.
    Termín prednášky bude upresnený po našom návrate, predpokladám ale, že bude niekedy na jeseň 2023. Podrobnejšie informácie o presnom termíne budú doručené po návrate z expedície, spracovaní foto- a videomateriálov a po dohode s Hvezdárňou v Hlohovci. Na prednáške vám budú odovzdané aj vecné odmeny (kalendár a fotokniha).

    Doručení odměny: na adresu, do půl roku po ukončení projektu na Hithitu

    1 009,20 Kč
    (40 €)