Naše cesta ke kojení - kniha

20 různých příběhů a každý ukazuje, co nás může při kojení potkat. Vyslechla jsem 20 žen a sepsala jejich zkušenosti, pochyby, pokusy a úspěchy. Chcete si je přečíst v knize Naše cesta ke kojení? Budu ráda, když mi pomůžete pokrýt náklady na její vydání.

  • Ukázka ilustrací z knihy. Kreslí Adéla Šnýdlová

  • Kojení nevídáme. O to víc nás může pak zaskočit

  • Autorka knihy laktační poradkyně Tereza Mynářová

  • Chléb od Lucie Dvořáčkové

  • Chléb od Lucie Dvořáčkové

  • Přání na přání

  • Přání na přání

  • Přání na přání

6 672 €
vybrané z 5 937 €

112%

112% splnené

319 ľudí prispelo

Literatúra, Vzdelávanie

Všetko alebo nič. Projekt skončil 12.5.2021 v 14:00.

Zobraziť všetky odmeny

Kojení nám zmizelo ze života…

Kojit miminko chce většina nastávajících matek. V porodnicích jich zhruba 95 % s kojením skutečně začne, na konci šestinedělí už se ale v Česku výlučně kojí jen 26 % miminek. Ve třech měsících 13 %.

Proč kojení často nevyjde podle původních představ? Jeden z důvodů je ten, že jsme ho ztratily z očí. Kojení přestalo být zkušeností, kterou si ženy v komunitě jednoduše vzájemně předávají.

Knihou Naše cesta ke kojení chci pomoct k tomu, aby se kojení vrátilo do běžného života. Sdílení příběhů a zkušeností pomáhá. Ukazuje nám, že v tom nejsme samy. Nacházíme inspiraci, jak se s různými nejistotami vypořádat. Dostáváme naději, že každé náročnější období přejde.

20 žen. 20 různých příběhů. 200 stran

Vyslechla jsem dvacet žen a sepsala jejich zkušenosti. Od očekávání v těhotenství, prvních dnů v porodnici, po další měsíce a roky. Každý příběh je jiný, každý ukazuje, co nás může potkat. Co vše je normální a jak se s tím popasovat.

A každý se zaměřuje na trochu jiné téma. Například:

  • život s neodložitelným miminkem
  • jak kojení pomohlo překonat poporodní úzkost
  • srovnání, jak vypadala podpora kojení před 19 lety a dnes
  • zkušenost s citlivým a postupným odstavem
  • příběh ženy, která chtěla kojit, ale šlo to jen s cévkou
  • kojení předčasně narozeného miminka
  • jak se vyrovnat s pocitem viny, že se vše nedařilo přirozeně
  • kojení dvojčat
  • jak se povedlo spojit kojení a kariéru

Najdete tu „obyčejné“ příběhy o tom, jak z počáteční nejistoty vyrostly silné ženy a spokojené děti. Ale i těžké začátky a nelehká rozhodování.

Ukázka ilustrace z knihy. Autorka: Adéla Šnýdlová

Co je mým cílem?

Vybrané peníze použiju na publikaci knihy, kterou se chystám vydat během července 2021 vlastním nákladem.

Konkrétně potřebuji zaplatit:

  • 20 ilustrací k jednotlivým kapitolám
  • korekturu
  • grafickou úpravu a přípravu k tisku
  • tvorbu obálky
  • tisk a dopravu
  • tvorbu e-shopu na mém webu
  • náklady spojené s poskytnutím některých odměn

Díky vaší podpoře se budoucí i stávající matky lépe seznámí s kojením. Získají konkrétní představu, jak může vypadat, co někdy obnáší a jak lze podobné situace řešit. Pomůžete vrátit kojení do našeho každodenního života a možná zbourat některé předsudky nebo zažité zvyky, které kojení příliš nepomáhají. Věřím, že díky knize se řada čtenářek přestane bát, že je jejich dítě jediné, které se chce stále nosit nebo odmítá být kdekoliv jinde než u nás. A získájí tak více jistoty a důvěry v sebe a své miminko.

Ukázka ilustrace z knihy. Autorka: Adéla Šnýdlová

O autorce knížky

Tereza Mynářová je ekonomka, novinářka a laktační poradkyně Mamila o.z.

O kojení se začala více zajímat po narození svého prvního miminka – když zjistila, že nejde jen o jídlo a pití, ale o způsob, jak miminko uklidnit, uspat, starat se o jeho zdraví. Zkrátka o plnohodnotnou a důležitou péči.

Během rodičovské dovolené absolvovala kurz laktační poradkyně, aby mohla ženy v kojení konkrétně a účinně podporovat a měla k tomu co nejvíce odborných znalostí. V posledních dvou letech pomohla desítkám matek, včetně těch, kterým v porodnicích řekli, že „s těmito prsy kojit nebudou“. Od roku 2020 se také věnuje osvětě a propagaci kojení na Instagramu.

Ukázky z knihy

Ukázka č. 1

Syn se ochotně přisával, jakmile jej ale Petra položila, plakal. „Takže jsem se bála, jestli ho nepřikládám špatně.“ Později volala sestru, aby jí kojení pro jistotu ještě jednou ukázala.

„Strávila tam se mnou nanejvýš třicet sekund. Dítě se přisálo, tak že prý dobrý. Tady si ho trochu poupravte, sedněte si víc zpříma, vy kojit umíte. A to bylo celé,“ shrnuje. Po této zkušenosti se nikoho dalšího na nic neptala. A doufala, že to zvládnou sami.

Neustálý pláč však pokračoval i doma. „A já v prvních týdnech fakt netušila, čím to je. Myslela jsem si, že mám asi málo mlíka,“ hodnotí Petra. „Byla jsem ve všem strašně nejistá,“ shrnuje první týdny svého mateřství. Všechny příbuzné, které jí radily, ať se netrápí s kojením, přece také porodily a vychovaly děti. Měly tedy pravdu?

Ukázka č. 2

Okolo deváté hodiny dopoledne dovezl partner dceru ke škole a Lucie se během přestávky snažila miminko nakojit. V autě.

Škola jí sice měla ze zákona poskytnout místnost na kojení, mladá matka však dostala kabinet.

„Takže bych musela odsávat mléko nebo kojit před učitelkami, které tam normálně byly. Jinak s kojením na veřejnosti problém nemám, ale toto by mi bylo hodně nepříjemné,“ vysvětluje, proč raději i v zimě seděla s miminkem na parkovišti.

Výjimkou byly týdny, kdy chodila na praxi do nemocnice. Pak kojila dceru v šatně, kde v tuto dobu nikdo nebýval.

Jenže dopolední kojení končila často nevalně. Protože Lucie s nástupem do školy přestala kojit tak často, jak si s dcerou v prvních týdnech navykly, miminko bývalo nespokojené. „Dcera se mi vůbec nechtěla přisát nebo u toho hrozně brečela. Takže jsem tam s ní byla, snažila se ji nakojit a vlastně se to občas ani nepovedlo.“ Lucie přitom věděla, že za chvíli se musí vrátit do třídy a nemůže čekat, až se miminko zklidní a kojení podaří.

Ukázka č. 3

Zhruba po měsíci byla Monika na kraji sil. „Měla jsem pocit, že už skočím z okna. Pokud nebyla dcera u mě, brečela. Stačilo, abych se vzdálila na metr, na dva.“

Takže stále kojila, do toho za ní chodilo rok a čtvrt staré batole. „Syn neuměl ještě moc mluvit, bylo složité se dorozumívat a já toho měla skutečně nad hlavu,“ popisuje.

„No nic, řekla jsem si. I kdybych měla být za lesanu, nutně potřebuju šátek,“ rozhodla se tenkrát. Přišla do obchodu a ptala se obsluhy, jak se šátek váže. Odpověděli jí, že tam to nikdo neumí. „Prý tady máte návod a zkuste to nějak ušněrovat,“ doplňuje Monika. Zároveň byla šokovaná, kolik podobná věc stojí.

Postupně se s šátkem sžila, naučila se v něm kojit, a díky tomu se jí uvolnily ruce. Dceru tam pak mívala třeba i osmnáct hodin denně.

Aktuality

29.7.2021 Vychází kniha & pozvánka na křest

Srdečně vás zdravím, v úterý 3: 8. dorazí knížky z tiskárny, takže pokud máte objednáno, můžete se těšit na balíček. Případně se nám snad co nejdříve povede domluvit předání. Zároveň vás chci pozvat na křest, který proběhne v sobotu 14. 8. od 14:30 v Praze v Komunitním centru a zahradě Kotlaska.…

Viacej

13.5.2021 Poděkování a vaše odměny

Srdečně vás zdravím a velmi děkuji za podporu mého projektu! Díky vaší pomoci se podařilo potřebnou částku vybrat, a knížku tak bude možné vydat. Aktuálně kniha prochází editací, ve druhé půli května ji čekají korektury, následně ji předám grafičce a v půli července ji nechám vytisknout…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 62
    Pro dobrý pocit

    Chci knížku podpořit alespoň symbolicky.

    Sdílení zkušeností může pomoct ženám, které až do narození vlastního miminka kojení pořádně doma ani ve svém okolí nevídaly. Příběhy dalších matek ukazují, co vše může kojení provázet, co je normální a jak to lze řešit.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    3,96 €
    (100 Kč)
  • zostáva 13 z 30
    Z knihy se nenajím, chci raději chleba

    Žitný, pšeničný nebo toastový… to záleží na domluvě s Lucií Dvořáčkovou, jednou z žen, které se zapojily do projektu Naše cesta ke kojení.

    Kromě péče o roční holčičku také ráda a dobře peče. Nějaké ukázky jsou ve fotogalerii.

    Chléb mi předá v Praze nebo Liberci do konce července.

    Na podporu celého projektu mohu samozřejmě přispět i víc.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    5,94 €
    (150 Kč)
  • zostáva 36 z 42
    Přání na přání

    Chci udělat radost svým blízkým a poslat jim přání k narozeninám, svátku nebo jiné příležitosti. Autorkou originálních, ručně vyráběných přání je Denisa Michaliková, jedna z žen, které se dělí o svůj příběh v knize Naše cesta ke kojení.

    Přání mi i s obálkou dorazí poštou do poloviny července 2021.

    Titulní strana bude nadepsaná dle mé domluvy s autorkou (např. „Pepovi k narozeninám“ nebo „Všechno nejlepší“). Vnitřní strana bude prázdná, takže tam mohu napsat vlastní text.

    Přání je vyrobeno z kraftového a archivního papíru a jeho formát je 13,5 x 13,5 cm. Ukázky jsou k dispozici ve fotogalerii.

    Na podporu celého projektu mohu samozřejmě přispět i víc.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    9,90 €
    (250 Kč)
  • predané 68
    Kniha s podpisem a věnováním

    Chci knížku za prodejní cenu a vyzvednu si ji osobně. K předání dojde ve druhé polovině července v Praze na Andělu nebo jinde podle domluvy s autorkou.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    13,81 €
    (349 Kč)
  • predané 97
    Kniha s podpisem, věnováním a doručením

    Knížku chci doručit do schránky. Měla by tam dorazit ve druhé polovině července.

    Knihy bude autorka odesílat v rámci ČR.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    16,98 €
    (429 Kč)
  • predané 6
    Kniha s doručením na Slovensko

    Podepsaná knížka mi i s věnováním autorky přijde hned po jejím vydání.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    17,77 €
    (449 Kč)
  • zostáva 3 z 5
    Kurz první pomoci

    Lepší je nic nepodcenit, takže chci vědět, co dělat, pokud budou moje děti nebo kdokoliv z mých blízkých potřebovat zachránit život.

    Lektorka a záchranářka Pavla Švecová mě provede hodinovým kurzem první pomoci.

    Téma, které mě zajímá, si předem vyberu na webu paux.cz. Mohou to být například úrazy, život ohrožující stavy nebo nejčastější dětské neúrazové stavy.

    Konzultace proběhne on-line, v Brně je případně možná i osobně. Na termínu se můžeme začít domlouvat hned po skončení kampaně.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    19,79 €
    (500 Kč)
  • predané 4
    Dvě knihy, které si vyzvednu osobně

    Jedna nestačí, chci ji rovnou dát i někomu dalšímu jako dárek. Obě budou podepsané od autorky.

    A předáme si je od poloviny července v Praze na Andělu nebo jinde podle domluvy.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    27,71 €
    (700 Kč)
  • predané 5
    Dvě knihy s podpisem a věnováním

    Jednu si přečtu a druhou dám třeba někomu jako dárek. Obě knihy mi přijdou do schránky.

    Knihy bude autorka odesílat v rámci ČR.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    31,66 €
    (800 Kč)
  • predané 1
    Dvě knihy s doručením na Slovensko

    Jednu chci pro sebe, druhou někomu jako dárek. Oba výtisky mi přijdou v červenci 2021.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    32,06 €
    (810 Kč)
  • zostáva 12 z 15
    Online konzultace s laktační poradkyní

    Laktační poradkyně Tereza Mynářová se mnou během 1,5 hodiny přes videohovor probere vše, co mě ke kojení zajímá.

    Například zda dítě pije dostatečně, jak zvýšit tvorbu mléka, jak sladit kojení a spánek, jak miminko uklidňovat.

    Konzultace budou možné od srpna 2021 kdykoliv dle vzájemné domluvy. Účastnit se může i partner.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    33,64 €
    (850 Kč)
  • zostáva 9 z 10
    Konzultace pro prarodiče

    Těšili jsme se na vnoučata, ale teď tápeme, proč vypadá jejich výchova v mnohém jinak, než si pamatujeme... Proč jsou „pořád“ na prsu, nechtějí spát v postýlce nebo jak je to s tím nošením?

    Sejdeme se s laktační poradkyní Terezou Mynářovou a probereme témata, kde vznikají třecí plochy nejčastěji. Přiblíží nám, jak naše děti rodičovství asi vnímají, poradí, jak se i do „alternativního“ stylu výchovy zapojit a odpoví nám na otázky ohledně kojení a nošení.

    Setkání potrvá 1,5 h. a je možné od června 2021. V Praze se můžeme sejít osobně, jinak se spojíme přes videohovor.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    37,60 €
    (950 Kč)
  • zostáva 11 z 15
    Osobní konzultace v Praze

    Zkontrolovat kojení, správné přisátí miminka a zda vydatně pije...

    Laktační poradkyně Tereza Mynářová se za námi přijede podívat a probereme vše, co nás ke kojení zajímá.

    Konzultace je možná pouze v Praze od června 2021 kdykoliv dle vzájemné domluvy. Setkání potrvá 1,5 hodiny, zúčastnit se ho může i partner.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    39,58 €
    (1 000 Kč)
  • zostáva 8 z 10
    Kurz srozumitelného psaní

    Chci psát poutavě a tak, aby to ostatní bavilo!

    A protože Tereza není jen laktační poradkyně, ale i zkušená novinářka, pomůže mi s tím.

    Projdeme spolu, jak napsat zajímavý článek, příspěvek na sociální sítě nebo na blog.

    Zkontroluje mi jeden konkrétní text, který jí předem zašlu. A poradí, co na něm vylepšit. Zároveň mi dá tipy, jakých věcem se vyhnout, aby text nepřestal čtenáře po půl minutě čtení bavit. Například trpným rodům nebo dlouhým souvětím - a ukážeme si, jak je lze nahradit.

    Konzultace je možná od června 2021 a potrvá 1,5 hodiny. V Praze se můžeme sejít osobně, v ostatních případech to zvládneme přes videohovor.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    43,54 €
    (1 100 Kč)
  • zostáva 15 z 15
    Předporodní příprava

    Během dvou hodin mi laktační poradkyně Tereza Mynářová vysvětlí vše důležité, co ke kojení ještě před narozením miminka potřebuji vědět.

    Témata kurzu: Jak kojení funguje, jak správně miminko přiložit, jak poznat, že pije mléko, co udělat hned po porodu pro to, aby bylo kojení úspěšné, jak miminko uklidnit, v jakých situacích zpozornět a jaké mýty raději neposlouchat.

    V Praze se lze setkat osobně, v ostatních případech proběhne kurz přes videohovor - od července 2021 kdykoliv dle vzájemné domluvy.

    Zúčastnit se může i partner.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    59,37 €
    (1 500 Kč)
  • zostáva 2 z 5
    Předporodní kurz a konzultace po porodu

    Chci mít jistotu, že nic nezanedbám. Před porodem projdeme s laktační poradkyní Terezou Mynářovou vše důležité, co s kojením souvisí. Jaké má funkce, jak a kdy miminko přikládat, jak poznat vydatné pití, čemu se vyhnout a kdy raději zpozornět.

    Po příchodu z porodnice (nebo klidně ještě i tam, bude-li to možné) nás Tereza navštíví a znovu vše zkontroluje.

    Osobní návštěva je možná v Praze. Ve zbytku ČR se spojíme přes videohovor.

    Předporodní příprava trvá 2 hodiny, následná návštěva 1,5 hodiny. Obojího se může zúčastnit i partner. Setkání bude možné od července 2021 dle vzájemné domluvy.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    79,16 €
    (2 000 Kč)
  • zostáva 1 z 2
    Poukaz na rodinné focení

    Naše chvilky s dětmi zvěční fotografka Adéla Friesová. Dorazí za námi domů nebo kamkoliv jinam v ČR podle domluvy.

    Dostaneme 10 fotografií v digitální podobě i vyvolané na hedvábném papíru.

    Poukaz platí do konce května 2023.

    Poznámka: Poukaz nezahrnuje cenu cestovného, které činí 7 Kč/km z Pardubic.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    91,04 €
    (2 300 Kč)
  • predané 3
    Chci se stát sponzorem

    Knížce fandím a přeji si, aby skutečně vyšla. Čím více žen se dozví, co vše nás může při kojení potkat, co je normální a jak tyto situace řešit, tím více sebevědomých matek a (spo)kojených dětí tu budeme mít. Sdílení zkušeností pomáhá!

    Za tuto podporu mi přijde poštou 5 výtisků a jako poděkování za důležitou finanční podporu bude v knize uvedeno mé celé jméno.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    138,53 €
    (3 500 Kč)
  • zostáva 5 z 5
    Chci se podělit o svůj příběh

    Tereza sepíše i můj kojící příběh a zveřejní ho na svém webu najitsicestu.cz.

    Sejdeme se osobně nebo se spojíme přes videohovor. Tereza si mé povídání nahraje, následně z něj zpracuje příběh, který mi pošle k přečtení a společně jej doladíme tak, aby se mi líbil.

    Setkání je možné od června 2021.

    Jako poděkování za důležitou finanční podporu bude v knize uvedeno mé celé jméno.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    197,90 €
    (5 000 Kč)
  • zostáva 5 z 5
    Chci knihu a sdílet svůj příběh

    Dostanu podepsanou knihu s věnováním, která mi přijde poštou, případně  mi ji Tereza podle domluvy předá v Praze.

    Zároveň sepíše i můj kojící příběh a zveřejní ho na svém webu najitsicestu.cz.

    Sejdeme se osobně nebo se spojíme přes video hovor. Tereza si mé povídání nahraje, následně z něj zpracuje příběh, který mi pošle k přečtení a společně jej doladíme tak, aby se mi líbil

    Setkání je možné  od června 2021.

    Jako poděkování za důležitou finanční podporu bude v knize uvedeno mé celé jméno.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    211,72 €
    (5 349 Kč)
  • Vypredané!!
    Poukaz do Šátkománie

    Chci mít slevu při nákupu šátku, nosítka, ring slingu, dětského nebo nosícího oblečení. Poukaz v hodnotě 500 Kč platí na všechno zboží v prodejně Šátkománie.

    Dárkový kupón mi přijde e-mailem po skončení crowdfundingu a bude platný do 31. 5. 2022.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    19,79 €
    (500 Kč)
  • Vypredané!!
    Kniha a Praktický návod na kojení

    Do schránky mi kromě knihy Naše cesta ke kojení přijde i Praktický návod na kojení od Mamily.

    Tato publikace je vhodná především pro těhotné ženy. Obsahuje základní informace o významu kojení, ukázky správného přisátí, vysvětluje, jak poznat, že miminko skutečně pije, a radí, co dělat v případě, že se kojení hned nedaří.

    Knihy bude autorka odesílat v rámci ČR.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    22,92 €
    (579 Kč)
  • Vypredané!!
    Kresba na památku

    Chci mít hezkou profilovku, rodinnou ilustraci na památku nebo někoho ze svých blízkých mile překvapit.

    Zašlu vám svou fotografii a talentovaná Adélka Šnýdlová která ilustruje i knihu Naše cesta ke kojení, mi podle ní do konce tohoto roku nakreslí portrét.

    Digitální ilustraci dostanu ve vysokém rozlišení ve formátu PDF a jako soubor JPG. Na podrobnostech (barvy, kompozice) se dohodneme s ilustrátorkou.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    29,69 €
    (750 Kč)
  • Vypredané!!
    Kresba na památku - druhá šance

    Pro velký zájem se zde tato odměna objevuje znovu!

    Chci mít hezkou profilovku, rodinnou ilustraci na památku nebo někoho ze svých blízkých mile překvapit.

    Zašlu vám svou fotografii a Adélka Šnýdlová která ilustruje i knihu Naše cesta ke kojení, mi podle ní nakreslí portrét.

    Digitální ilustraci dostanu ve vysokém rozlišení ve formátu PDF a jako soubor JPG. Na podrobnostech (barvy, kompozice) se dohodneme s ilustrátorkou.

    Kresbu dostanu do konce roku 2021.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    29,69 €
    (750 Kč)