Filmový dokument 15x15x5 (Minisalon 1984)

Naším cílem je vytvořit dokumentární film o unikátním československém výtvarném experimentu doby normalizace a škatulkách, ve kterých žijeme. Sbírka Minisalon je ojedinělá a my jí tímto dokumentem chceme důkladně zmapovat.

Autor: Nomad Films

  • Výstava v New Yorku

  • Dopis Václava Havla

  • New York Times

  • Výstava připravená pro transport

  • Pozvánka na výstavu 1992

  • natáčení profilového rozhovoru s Joskou Skalníkem

  • Původni dopis pro oslovení výtvarníků

  • Katalog Výstavy Minisalon 1984

2 156 €
vybrané z 33 683 €

6%

6% splnené

29 ľudí prispelo

Film, Umenie

Praha, Hlavní město Praha, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 2.1.2021 v 15:50.

Zobraziť všetky odmeny


Celovečerní dokumentární film “15 x 15 x 5 (Minisalon 1984)” stírá pomyslný prach historie z unikátního souboru československého výtvarného umění doby normalizace, který vznikl v “orwellovském” roce 1984 jako výsledek experimentální výzvy výtvarníka Josky Skalníka pod záštitou Jazzové sekce. Kolekce byla až do sametové revoluce utajená před “oficiálními místy”, obsahuje 244 výtvarných děl špičkových umělců československé "neoficiální" scény o rozměru 15 x 15 x 5 cm.

K Minisalonu mám osobní vztah, autorem projektu je můj strýc Joska Skalník a soubor mě už od mládí fascinoval pestrostí výtvarných přístupů, stylů a technik. Zároveň mě tato rozsáhlost dlouhou dobu limitovala v hledání způsobu, jak si s takovým formátem poradit ve filmu. Až  po několika letech, kdy se možností filmově zpracovat osud Minisalonu zabývám, jsme nyní s režisérem JQr našli způsob, jak zkombinovat tak velké množství autorsky pojatých děl, dobových materiálů a někdy až absurdních minipříběhů jednotlivých účastníků do hravého, výtvarně relevantního, současného filmového jazyka, který svým osobitým způsobem zrcadlí pestrost a multižánrovost původního projektu. Radikální formát obrazu, kombinace dokumentárního snímání s dobovými materiály, hranými stylizovanými pasážemi, paletou animačních technik i současnou hudbou a technologiemi předurčuje snímek i pro velké plátno a distribuci do kin. Věřím, že vzniká film, jenž diváky vtáhne, bude je svým vizuálním zpracováním bavit, inspirovat a podá jim nejen doklad o tom, jak v době normalizace fungovala alternativní kultura, ale přiměje je i k obecnému zamyšlení nad limity svobody v různých společenských systémech - těch, kterým říkáme "totalitní", i těch, které označujeme za "svobodné a demokratické".

Lukáš Skalník - producent

Co je náš cíl?

V tomto filmu nejde pouze o zmapování jednoho dnes už historického uměleckého projektu. Prostřednictvím unikátního souboru výtvarných děl se film osobitým způsobem snaží o současný pohled na dobu československé normalizace, absurditu totalitního režimu, jenž ze strachu o vlastní existenci kontroluje a omezuje téměř vše, co "závání svobodou". To se týká hlavně oblasti kultury, v níž mají umělci možnost využívat metafor, symbolů, dvojsmyslů a dalších "antisystémových" výrazových prostředků, což může z pohledu funkcionářů podkopávat režimu nohy. A právě Minisalon tyto atributy svým formátem naplňoval.

K čemu peníze použijeme?

Získané peníze použijeme k zaplacení nákladů na natáčení filmu a hlavně postprodukci, protože chceme vtisknout výtvarným dílům život i na filmovém plátně. Chceme oslovit celou plejádu současných animátorů, kteří vtisknou "krabičkám" nový život. 

Ve výběru zohledňujeme i různé animační a výtvarné přístupy režisérů. Téma jejich krátkých filmů bude volné, pouze s možným zřetelem na asociace s rokem 1984. Pravidlem bude čtvercový formát obrazu (1:1) a délka nepřesahující 1984 filmových políček při standardu 25fps.

V rovině zvukové pak budeme pro film překlápět původní pravidla hry "Minisalonu" pro soudobé hudební tvůrce. Oslovíme současné hudebníky české a slovenské alternativní a elektronické scény, aby pro film vytvořili hudební nebo jakkoli jinak zvukovou skladbu na téma "1984", která nepřesáhne délku 1984 filmových políček při standardu 25fps. Vytvořené zvukové skladby pak použije hudební skladatel Ivan Acher buď samostatně nebo v samplech jako součást filmové hudby.

Detaily

Celovečerní dokumentární film “15 x 15 x 5 (Minisalon 1984)” stírá pomyslný prach historie z unikátního souboru československého výtvarného umění doby normalizace, který vznikl v “orwellovském” roce 1984 jako výsledek experimentální výzvy výtvarníka Josky Skalníka pod záštitou Jazzové sekce. Kolekce byla až do sametové revoluce utajená před “oficiálními místy”, obsahuje 244 výtvarných děl o rozměru 15 x 15 x 5 cm. Jejich autoři a autorky se v nich po svém vyrovnávali nejen s přísně vymezeným formátem výrazové plochy, ale mnozí z nich metaforicky také se společenskými a politickými formáty a “klecemi”, ve kterých byli nuceni během normalizace v ČSSR žít. "15 x 15 x 5 (Minisalon 1984)" bude hravým a "multimediálním" portrétem (nejen) normalizační doby, filmovým dialogem současnosti s minulostí a s totalitním myšlením a systémem založeným na izolaci, omezení občanských a uměleckých svobod, praxi jednotného, autoritou limitovaného "formátu", do kterého jsou lidé nuceni se "vejít".

Kdo jsme?

Jsme produkční společnost Nomad films, která by ráda uvedla tento projekt na filmových plátnech.

Režie: JQr
Výtvarný režie: Lukáš Fišárek
Kamera: Jiří Málek
Hudba: Ivan Acher

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • zostáva 997 z 1000
    Lístek na online premieru

    Online premiéra filmu pouze a jen pro přispěvatele z HitHitu a to měsíc po uvedení do kin. 

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    7,93 €
    (200 Kč)
  • zostáva 345 z 350
    Lístek na premiéru a výstavu Minisalon v Praze

    Pražská premiéra filmu spojená s výstavou Minisalon, která bude provedena poprvé veřejně od roku 1992 v České republice.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    11,89 €
    (300 Kč)
  • zostáva 349 z 350
    Lístek na premiéru a výstavu Minisalon v Bratislavě

    Bratislavská premiéra filmu spojená s výstavou Minisalon, která bude provedena poprvé veřejně od roku 1992 v České republice a vůbec poprvé na Slovensku. 

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    11,89 €
    (300 Kč)
  • zostáva 398 z 400
    Soundtrack k filmu ve formě mp3

    Ivan Acher vytvoří unikátní soundtrack k filmu. Oslovíme 44 současných hudebníků české a slovenské alternativní a elektronické scény, aby
    pro film vytvořili hudební nebo jakkoli jinak zvukovou skladbu na téma „1984“, která nepřesáhne délku 1984 filmových políček při pravidlu 25fps.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,85 €
    (400 Kč)
  • zostáva 196 z 200
    Filmový plakát podepsaný tvůrci

    Filmový plakát podepsaný tvůrci, vytvořený Lukášem Fišárkem. Doprava odměny je v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,81 €
    (500 Kč)
  • zostáva 195 z 200
    Tričko s motivem Minisalonu

    Necháme vyrobit unikátní serii triček s motivem Minisalonu. Napište nám do poznámky při placení, jestli budete mít zájem o pánskou či dámskou variantu a jakou velikost. Doprava odměny je v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,63 €
    (1 000 Kč)
  • zostáva 194 z 200
    Skicák Papelote v designu plakátu

    Ve spolupráci s firmou Papelote vyrobíme skicák v designu plakátu a o rozměrech původní krabičky 15x15x5 cm. Doprava odměny je v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,63 €
    (1 000 Kč)
  • zostáva 2 z 3
    Původní plakát Minisalon ze zahraničí

    V archívu Jazzové sekce jsme pro Vás objevili poslední tři zachované kusy plakátů k původní výstavě v Pařiži a Bruselu. Navíc dostanete vstupenku na premiéru dle vlastního uvážení. Doprava odměny je v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    317,02 €
    (8 000 Kč)
  • zostáva 2 z 2
    Původní plakát Minisalon

    V archívu Jazzové sekce jsme pro Vás objevili poslední dva zachované kusy plakátů k původní výstavě v Praze v roce 1992. Navíc dostanete vstupenku na premiéru dle vlastního uvážení. Doprava odměny je v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    396,28 €
    (10 000 Kč)
  • zostáva 3 z 4
    Původní katalog Minisalon

    V archívu Jazzové sekce jsme pro Vás objevili poslední čtyři zachované kusy katalogů k původní výstavě. Navíc dostanete vstupenku na premiéru dle vlastního uvážení. Doprava odměny je v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    594,41 €
    (15 000 Kč)
  • zostáva 9 z 10
    Partner filmu

    Vaše jméno nebo jméno firmy uvedeme v poděkování v závěrečných titulcích filmu, uvedeme na stránkách filmu v sekci partneři filmu, na pozvánkách na premiéru a bannerech v místě konání premiéry filmu. Také od nás obdržíte dárkový balíček, který bude obsahovat Merchandising filmu a čtyři vstupenky na slavnostní premiéru filmu + 10 vstupenek na výstavu Minisalon.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    594,41 €
    (15 000 Kč)
  • zostáva 5 z 5
    Soukromá projekce filmu v ateliéru Josky Skalníka pro 3 lidi

    Pozveme vás do podkrovního ateliéru Josky Skalníka na soukromou projekci filmu a povídání nejen o výstavě. Limitováno počtem tří osob na jednu projekci. Občerstvení v ceně. Ateliér je v centru Prahy.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    1 386,96 €
    (35 000 Kč)