Dětská kniha Sofinka a kouzelná cukrárna

Novinářský inkubátor pomáhá vydat výjimečnou knihu nových českých pohádek. Jejich autorem je novinář Tomáš Nídr, který pro svou dceru Sofinku vymýšlí pohádky z kouzelné cukrárny, a jeho žena, architektka Claudia, je s neobyčejným citem ilustruje.

  • Koblihový příběh

  • Pudinkový covid příběh

  • Krupicový příběh

  • Bábovkový příběh

  • Cappuccinový příběh

  • Srdíčkový příběh

  • Duhový příběh

  • PF 2021

  • Tucet sladkých pohádek už svázaných v knize

  • NOVINKA: koláčový příběh

  • NOVINKA: karáskový příběh

  • NOVINKA: rakvičkový příběh

4 141 €
vybrané z 3 918 €

105%

105% splnené

150 ľudí prispelo

Umenie, Literatúra

Peru

Všetko alebo nič. Projekt skončil 26.12.2020 v 17:18.

Zobraziť všetky odmeny

Kdo jsme a proč to děláme?

Tomáš Nídr žije se svou ženou Claudií a 5 letou dcerou Sofinkou v peruánské Limě. Kvůli korona krizi strávili několik měsíců zavření doma a rozhodli se, že tento čas využijí kreativně. Tomáš je novinář a rád vymýšlí pro svou dceru pohádky. Claudia je architektka, která velmi ráda maluje a ilustruje. A Sofinka ráda peče dortíky a poslouchá povídky o cukrářce Sofince. A tak vznikl nápad na vydání pohádkové knihy z cukrárny U Sofinky, kde se děti mohou začíst do dortového, koblihového, pudinkového a mnoha jiných sladkých příběhů. Díky karanténě pak mohla kniha reálně vzniknout. Novinářský inkubátor s Tomášem Nídrem spolupracuje a rozhodl se na dálku pomoci s vydáním této knihy. V inkubátoru se studenti učí také grafickému designu, typografii a mediální komunikaci, takže máme skvělou možnost vyzkoušet si dovednosti v praxi. Kampaní na Hithit bychom chtěli vybrat nezbytné prostředky na vydání knihy v tvrdé vazbě tak, aby dětem v jejich knihovně sloužila ještě dlouho.

Jak to začalo

Začalo to v říjnu 2019 Koblížkem. "Moje dcera Sofie (ročník 2015) je náruživá posluchačka pohádek a já si - jako každý vypravěč, který dokola musí opakovat to samé - dávám do zápletek nové prvky, aby mě to samotného nenudilo. Tentokrát – bylo to při ranním oblékání - jsem předělal českou klasiku o Koblížkovi tak, že se z okna neodkutálel dědečkovi a babičce, ale Sofince. Nic obzvláště nápaditého, ale dcera byla nadšená. Jenže nechtěla, aby smažený uprchlík i v této verzi skončil v liščině žaludku. A tak jsem ho zachránil," říká autor pohádek Tomáš Nídr.

Detaily

Od té doby si česko-peruánská dcerka přála slyšet další příběhy o cukrářce Sofince, se kterou má společné to, že také miluje pečení a prací v kuchyni se aktivně účastní. "Přeměňoval jsem tedy notoricky známé pohádky a vymýšlel zcela nové. Začala se nám rodit sestava z cukrárny U Sofinky založená na naší tříčlenné rodině a doplněná o pomocníka Davida, dortovou kočku Cukrínu, Koblížka a další postavy. A mě to čím dál více bavilo: vymazlovat charaktery, vymýšlet slovní hříčky, zasazovat nadpřirozené jevy do našeho všedního světa a schovávat do vyprávění žertíky pro dospělé," popisuje Nídr a vzpomíná:

"Když jsme v prosinci 2019 přijeli z Peru, kde dlouhodobě bydlíme, k delšímu pobytu do Česka, zjistil jsem v přítomnosti potomků své sestry i svých kamarádů, že moje vyprávění se nelíbí pouze dceři, ale přitahuje i další dětské posluchače. Tehdy jsem se rozhodl, že všechny příběhy sepíšu. Samozřejmě otázka byla kdy... Kdy si na to novinář na volné noze, který pro česká média sbírá v latinskoamerickém terénu reportáže, v každodenním provozu najde čas?"

Vyřešila to koronavirová pandemie, která Nídrovy uvěznila doma v Peru od poloviny března 2020, a to na mnohem delší čas, než se stalo obyvatelům Česka. Místo plánované cesty do Bolívie Tomáš najednou nemohl vyrazit nejen za hranice, ale ani z bytu (kromě nutných nákupů samozřejmě). Nebylo se na co vymlouvat, situace nabídla možnost vrhnout se do práce na pohádkové knize. 

Karanténa držela doma také manželku Claudii, vystudovanou architektku. Její manžel věděl, že v dětství toužila po kariéře ilustrátorky, a kvůli pandemii si svůj sen mohla začít plnit. Dostala uměleckou příležitost a zakousla se do ní. Dala jeho postavičkám podobu a z cukrárny U Sofinky se stal rodinný podnik. Podtrhuje to skutečnost, že první jazykovou redakci dělá Tomášova sestra Simona, která je učitelkou češtiny. Druhé se chopila pečlivá a neúnavná dobrovolnice pomáhající inkubátoru, Iveta Škrabalová, která ostatně bez váhání pomohla i s výrobou úvodního videa k této kampani.

... a ještě něco navíc

"Rok 2020 kvůli pandemii nebude patřit k nejšťastnějším fázím života nikoho z nás, ale moji rodinu pobídl k tvorbě. Museli jsme tedy jednu pohádku věnovat i koronaviru. I když bychom byli moc rádi, aby už byl pryč. Jenže zatím tu s námi je dál, takže na vymýšlení dalších kapitol máme dostatek času. Pokud se čtenáři budou cítit v cukrárně U Sofinky příjemně, nabídneme v budoucnu další příběhy o kouzelných dezertech," vzkazuje z Limy Tomáš Nídr.

Profily autorů projektu

Tomáš Nídr se narodil roku 1981 ve Slaném. Vystudoval politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Od roku 2001 pracoval v zahraniční rubrice Mladé fronty Dnes jako editor a redaktor. Tři roky byl zástupcem vedoucího oddělení. V září 2009 přešel na volnou nohu a publikuje v řadě českých médií analýzy a reportáže ze svých cest především po Latinské Americe a Africe. Žije v peruánské Limě.

Claudia Llaucová Chávezová se narodila roku 1981 v peruánské Limě. Vystudovala architekturu na Universidad Feminina del Sagrado Corazón a v oboru pracovala do roku 2015. Poté se vydala na volnou nohu s fotografickými a ilustrátorskými projekty.

Novinářský inkubátor se narodil tento rok v Praze jako nová česká nezávislá platforma pro kultivaci a zviditelnění mediální tvorby začínajících novinářů. Poskytujeme unikátní kariérní zkušenost s podporou profesionálních žurnalistů a mediálních expertů. Inkubační program umožňuje talentovaným zájemcům pracovat ve skutečné redakci na skutečných příbězích. A právě vydání této knížky je jedním z jeho prvních počinů.

Jana Počuchová je stážistka v Novinářkém inkubátoru a pomáhá s designem knihy a přípravou  tisku. Momentálne študuje na New York University v Abu Dhabi so zameraním na Interaktívne Médiá a Psychológiu. Tento semester si ale od púštnych horúčav dala pauzu a vymenila ich za vyprahnutú Prahu. Preto bude nasledujúcich pár mesiacov pomáhať Novinárskemu Inkubátoru dobre sa vizuálne odprezentovať svetu.

Iveta Škrabalová je v Novinářském inkubátoru dobrovolníkem. S knihou pomáhá při editaci textů a přípravě videa.  Iveta je absolventka oboru Orální historie – Soudobé dějiny na Fakultě humanitních studií UK v Praze (Mgr.) a Vyšší odborné školy publicistiky (DiS.). Pracuje v České televizi, v oddělení Nových médií, kde se stará o podporu pořadů.  

Aktuality

26.10.2022 chystá se druhý díl pohádek z cukrárny U Sofinky

Zdravíme s další aktualizací našeho knižního projektu Sofinka a kouzelná cukrárna 2, který vzniká především kvůli tomu, že naše dcera miluje pohádky. Sofinka je nejen ráda poslouchá, čte nebo sleduje na obrazovce, ale také je s chutí vypráví. Sofinčina verze jedné z našich pohádek začíná na…

Viacej

29.12.2020 Úspěšné ukončení

Děkujeme velice všem podporovatelům za příspěvek, díky kterému jsme úspěšně dokončili sbírku a mohli tak poslat naši pohádkovou knihu do tisku. Doufáme, že se Vám v cukrárně U Sofinky bude líbit, a jsme zvědavi na Vaše čtenářské ohlasy. Díky moc.

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 9
    Pozdrav do Limy

    Rádi přispějete Tomášovi a Claudii na knížku, ale nepotřebujete odměnu. Posíláte tedy s dobrým pocitem autorům do Limy pozdrav, za který moc děkujeme!

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    3,96 €
    (100 Kč)
  • predané 9
    Novoroční PF

    Elektronické Pour Féliciter s vánočním motivem ze Sofinčiny kouzelné cukrárny, vlastnoručně malované Claudií. 

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    5,94 €
    (150 Kč)
  • predané 3
    Plakát se Sofinkou z kouzelné cukrárny

    Líbí se Vám Claudiiny ilustrace natolik, že byste je chtěli jako obraz nebo plakát v dětském pokojíčku? Vytiskneme pro Vás ilustraci z titulní strany na kvalitním papíru ve velikosti A4, která bude dětský pokojíček krásně zdobit a parádně doplňovat samotnou knížku v knihovničce :-)

    Plakát bude k vyzvednutí osobně na adrese Novinářského Inkubátoru nebo Vám ho rádi zašleme poštou.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    11,08 €
    (280 Kč)
  • predané 3
    Tištěné PF z kouzelné cukrárny

    Sada 5 krásných Pour Féliciter od Claudie ze Sofinčiny cukrárny, které dostanete fyzicky ještě před Vánoci a můžete tak popřát vše nej do nového roku svým blízkým. 

    Tištěné PF bude k vyzvednutí osobně na adrese Novinářského Inkubátoru nebo Vám jej rádi zašleme poštou.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    11,87 €
    (300 Kč)
  • predané 20
    Kniha s osobním vyzvednutím

    Těšíte se na knihu a chcete být mezi prvními, kdo ji dostane do ruky? Vyzvednete si jí u nás v Novinářském inkubátoru v Domě Radost u pražského Hlavního nádraží. Těšíme se na Vás!

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    13,85 €
    (350 Kč)
  • predané 62
    Kniha s doručením na vaši adresu

    Zajímá vás kniha o Sofince a kouzelné cukrárně? Rádi Vím ji pošleme rovnou z tiskárny k Vám domů. Stačí nám napsat doručovací adresu.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,83 €
    (400 Kč)
  • predané 6
    2 ks knihy s doručením na vaši adresu

    Připadá vám kniha Sofinka a kouzelná cukrárna jako skvělý dárek? Rádi Vám pošleme rovnou dvě knížky. V ceně je zahrnuto poštovné. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    29,69 €
    (750 Kč)
  • predané 2
    Kouzelný balíček

    Zaujaly Vás všechny tištěné odměny? Chtěli byste 5 PFek, 2 plakáty i knihu? Rádi Vám je připravíme za zvýhodněnou cenu!

    Kouzelný balíček bude k vyzvednutí osobně na adrese Novinářského Inkubátoru nebo Vám ho rádi zašleme poštou.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    37,60 €
    (950 Kč)
  • predané 1
    3 ks knihy s doručením na vaši adresu

    Máte využití pro 3 knihy? Pošleme Vám je a poštovné máte zdarma. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    41,56 €
    (1 050 Kč)
  • predané 6
    Prohlídka Limy v doprovodu Tomáše Nídra

    Chystáte se do Peru? Tomáš Nídr vás osobně provede po Limě a kromě pamětihodností Vás vezme i na autentické peruánské sladkosti.  Popovídání o vzniku celé knížky a prozrazení, co chystá dalšího k tomu :-)

    Na podrobnostech se domluvíte po skončení projektu přímo s Tomášem a Claudií. 

    Doručenia odmeny: dlhšie než rok po ukončení projektu na Hithitu

    47,50 €
    (1 200 Kč)
  • predané 8
    Posezení s autory

    Posezení v pražské cukrárně s autory knihy po té, co jim pandemie umožní cestu do Česka. Samozřejmě s knihou s osobním věnováním. Jen nevíme, kdy to bude, ale těší se na to ještě víc, než malé děti na cukrárnu, tomu věřte :-)

    Na podrobnostech se domluvíte po skončení projektu přímo s Tomášem a Claudií. 

    Doručenia odmeny: dlhšie než rok po ukončení projektu na Hithitu

    47,50 €
    (1 200 Kč)
  • predané 2
    4 ks knihy s doručením na vaši adresu

    Nabízíme Vám i zvýhodněnou množstevní slevu rovnou na 4 knihy s poštovným zdarma. 

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    51,45 €
    (1 300 Kč)
  • zostáva 4 z 10
    Mecenáš knihy

    Kniha vás zaujala natolik, že se chcete stát mecenášem knihy. Vaše jméno spolu se srdečným poděkováním bude uvedeno v knize na čestném místě a samozřejmě obdržíte výtisk knihy s věnováním Tomáše i Claudie.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,37 €
    (1 500 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Hlavní patron knihy

    Fandíte našemu projektu natolik, že chcete být hlavním patronem knihy? Skvělé, moc děkujeme.  Poskytneme Vám čestné místo v knize na samostatné straně, kde vynikne logo Vaší firmy. K tomu obdržíte 10 výtisků knihy, které zašleme na Vaší adresu. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    395,80 €
    (10 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Mecenáš knihy

    Kniha vás zaujala natolik, že se chcete stát mecenášem knihy. Vaše jméno spolu se srdečným poděkováním bude uvedeno v knize na čestném místě a samozřejmě obdržíte výtisk knihy s věnováním Tomáše i Claudie.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,37 €
    (1 500 Kč)
  • Vypredané!!
    Sponzor knihy

    Logo Vaší firmy bude uvedeno v knize na čestném místě, poděkování a jmenovité věnování autorů a 5 výtisků knihy až do Vaší kancelářské schránky. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,90 €
    (5 000 Kč)