Složte zbraně! Oživte s námi příběh Berthy von Suttner

Pomozte nám oživit příběh pražské rodačky a první držitelky Nobelovy ceny za mír Berthy von Suttner. Její knihu Složte zbraně! jsme přeložili, vydali a v limitovaném nákladu rozdali přátelům. Všichni se shodli na jednom – že si zaslouží druhé vydání!

  • Za projektem stojíme my – Ivona a Vanda.

  • Knihu Složte zbraně! jsme loni přeložily a vydaly.

  • Kniha by si zasloužila druhé vydání, co myslíte?

  • Předobjednejte si knihu za výhodnou cenu!

5 365 €
vybrané z 5 094 €

105%

105% splnené

347 ľudí prispelo

Umenie, Literatúra

Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 13.12.2020 v 17:28.

Zobraziť všetky odmeny

Díky vaší podpoře můžeme knihu Složte zbraně! vydat ještě letos před Vánoci. Nejen v krásné pevné vazbě, ale také elektronicky, abyste si ji mohli pohodlně přečíst úplně kdekoliv.





Pokud se rozhodnete náš projekt podpořit a knihu Složte zbraně! si zakoupíte, podpoříte také nadaci Krása pomoci, jíž věnujeme 30 Kč z každé prodané knihy i e-booku. Nadace se věnuje především seniorům, kterým v rámci nejrůznějších aktivit a kampaní zajišťuje kvalitní podmínky pro plnohodnotné stáří. 

Tváří nadace a předsedkyní správní rady je česká topmodelka a aktivitka Taťána Gregor Brzobohatá, která je rovněž velkou obdivovatelkou Berthy von Suttner. 


Bertha von Suttner byla významnou osobností mírového hnutí přelomu 19. a 20. století. Narodila se v roce 1843 v Praze do rodiny Kinských a své dětství strávila v Brně. Při pobytu v Gruzii během rusko-turecké války byla svědkyní lidského utrpení způsobeného válečným konfliktem a stala se odhodlanou pacifistkou.

V roce 1889 vydala román Složte zbraně! (Die Waffen nieder!), jehož moderní překlad bychom rádi podruhé vydali. Symbolicky přesně 75 let od konce druhé světové války.


Autobiografie fiktivní rakouské šlechtičny Marty von Tilling nebývalým způsobem zpochybnila tehdejší představy o ušlechtilosti války a vojenské profese. Široké veřejnosti přiblížila jak utrpení vojáků na frontě, které bylo v té době tabuizováno, tak i širší dopady válek na celou společnost. 

Příběh se odehrává na pozadí skutečných evropských konfliktů druhé poloviny 19. století a zásadní část děje je zasazena na české území, kde autorka přibližuje katastrofální dopady bitvy u Hradce Králové v roce 1866.

Příběh je protkán filozofickými úvahami o absurditě válek a mocenské politiky, ale také argumenty podporujícími rodící se mírové hnutí. Bertha se ostatně nikdy netajila tím, že se jedná o román agitační. Po jeho vydání se stala přední osobností evropského mírového hnutí, vydávala protiválečný časopis, stála u zrodu mnoha mírových spolků a účastnila se prvních mírových kongresů. 

Bertha volala po vzniku evropského společenství a zasloužila se o vznik Mezinárodního smírčího soudu v Haagu. Hájila práva žen a národnostních menšin. Dopisovala si s T. G. Masarykem a Alfreda Nobela inspirovala k vytvoření ceny za mír. 



Jsme Ivona a Vanda, dlouholeté obdivovatelky Berthiných myšlenek a také členky studia Prosvěta.

Knihu Složte zbraně! vydáváme právě pod jeho záštitou a ve spolupráci s Institutem Prague Vision a Ústavem translatologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

Bertha věřila, že válka je koncept, který jednou lidstvo dokáže zcela zavrhnout. Jako tomu v minulosti bylo třeba s upalováním čarodějnic. Na tu dobu to byla myšlenka nesmírně odvážná a je trochu děsivé, že i po téměř 150 letech zůstává utopií. Kniha Složte zbraně! je pro mě stále velmi aktuální zdroj ideí, které je potřeba živit i dnes. Buďme odvážní. Nebojme se říkat věci, které ostatní třeba nechtějí slyšet. A nezavírejme oči před žádnou formou násilí. Jako Bertha. Děkuju, pokud si knihu zakoupíte a pomůžete nám šířit její odkaz dál.

Ivona Remundová

Příběh Berthy je mi už několik let velkou inspirací. To, že v češtině už knížka nebyla absolutně dostupná, mi přišlo jako velká škoda. Bertha byla z Prahy, ale přitom málokterý čech o jejím odkazu ví (přitom třeba v Rakousku ji mají na dvoueurovkách!) Zařídit tedy nový překlad byl jasný další krok. Studenti pod dohledem úžasných paní profesorek z Ústavu translatologie FF UK odvedli neskutečnou práci. Máme tedy znovu-přeloženou jednu z nejvýznamnějších knih světového mírového hnutí, která po více než 100 letech míří k českému publiku. Nenechte si to ujít. 

Vanda Prošková


Ať už si předobjednáte knihu samostatně, v kombinaci s jinou odměnou nebo nám třeba jen budete držet palce, moc nás to potěší. 

Pokud se chcete s Berthou spřátelit, najdete ji na Instagramu jako @bertha__von__suttner nebo vydání knížky sledujte na Facebooku


Aktuality

15.12.2020 Kniha Složte zbraně! je na světě! Kam vám ji můžeme poslat?

Milí přispěvatelé, knihy Složte zbraně! dorazí každou chvíli z tiskárny a my bychom potřebovail vědět, jakým způsobem vám vámi zakoupený výtisk předáme. Vytvořili jsme proto jednoduchý formulář, o jehož vyplnění nyní moc prosíme všechny, kteří si knihu v rámci předprodeje zakoupili. https:/…

Viacej

13.12.2020 Děkujeme vám za splněných 104 %! Kniha se tiskne a brzy bude u vás

Milí přispěvatelé, kdybychom nevydávali knihu o míru, napsali bychom něco ve smyslu "je dobojováno" Před pár okamžiky skončila naše kampaň na HitHitu, kterou jsme díky vám splnili na neuvěřitelných 104 %. Děkujeme. Za to, že jste dokázali zázrak. Jste báječní! Během 30 dní jsme díky vaší…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 13
    Pusa pro Berthu

    Chcete podpořit vznik knihy jen tak, z dobrého srdce. Za váš příspěvek vám sama Bertha poděkuje na našem Instagramu.

    TIP! Cenu odměny můžete v dalším kroku objednávky libovolně navýšit. Děkujeme! 

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    3,95 €
    (100 Kč)
  • zostáva 12 z 50
    Pro 50 nejrychlejších: Elektronická verze knihy Složte zbraně!

    Moderní vydání knihy Berthy von Suttner Složte zbraně! v elektronické verzi, kterou si pohodlně můžete přečíst z vaší čtečky, tabletu nebo mobilu. 

    Limitovaný počet odměn za opravdu výhodnou cenu. 
    • Pošleme vám přístup k e-booku či zašleme knihu v PDF na e-mail.
    • Knížka vám zůstane už navždy, přístup není časově omezený.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    5,92 €
    (150 Kč)
  • predané 12
    ​Elektronická verze knihy Složte zbraně!

    Moderní vydání knihy Berthy von Suttner Složte zbraně! v elektronické verzi, kterou si pohodlně můžete přečíst z vaší čtečky, tabletu nebo mobilu.
    • Pošleme vám přístup k e-booku či zašleme knihu v PDF na e-mail.
    • Knížka vám zůstane už navždy, přístup není časově omezený.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    7,90 €
    (200 Kč)
  • zostáva 8 z 20
    Hodinová lekce hebrejštiny s Mikulášem Vymětalem, který vás naučí hebrejsky číst

    Máme pro vás neopakovatelnou příležitost naučit se  během jedné hodiny číst hebrejské texty s farářem a naším skvělým kamarádem Mikulášem Vymětalem. To se (nejen) během nadcházejících vánočních svátků může více než hodit! 
    • Lekce proběhne online prostřednictvím videokonference v úterý 15. 12. 2020. Na výběr máte čas 17:30 nebo 19:15. 
    Tato odměna je štedrým darem od Mikuláše, který svůj čas věnuje podpoře vydání knihy Berthy von Suttner Složte zbraně! Moc děkujeme. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    7,90 €
    (200 Kč)
  • predané 8
    Odměna Krása pomoci: Kniha Složte zbraně! pro dobrou věc

    Letošní rok je náročný zejména pro seniory, které bychom chtěli prostřednictvím naší kampaně alespoň malinko potěšit. Spojili jsme se proto s nadací  Krása pomoci, které věnujeme 30 Kč z každé prodané knihy či e-booku. 

    Vytvořili jsme také tuto speciální odměnu, v rámci které můžete zakoupit knihu Berthy von Suttner  Složte zbraně! vybranému seniorovi. 
    • Můžete přidat také osobní vzkaz či přání, které obdarovanému předáme. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    11,85 €
    (300 Kč)
  • zostáva 206 z 300
    Kniha Složte zbraně! s věnováním

    Kniha Berthy von Suttner Složte zbraně! v moderním překladu, krásné pevné vazbě a s milým věnováním s některou z citací Berthy. 

    Včetně osobního odběru na Praze 1 či zaslání Zásilkovnou.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    15,40 €
    (390 Kč)
  • zostáva 29 z 50
    ❄ Kniha Složte zbraně! ve vánočním balení a s věnováním

    Kniha Berthy von Suttner  Složte zbraně! v moderním překladu, krásné pevné vazbě a s milým věnováním s některou z citací Berthy.
    • VÁNOČNÍ BALENÍ – Knihu vám zabalíme tak, že s ní už Ježíšek nebude mít žádnou práci. Do krásného ekologického vánočního papíru, s růžovou stuhou a papírovou jmenovkou. 
    • Pokud si budete přát věnování pro obdarovaného či obdarovanou, připiště nám ho do poznámky. 
    Včetně osobního odběru na Praze 1 či zaslání Zásilkovnou.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    16,58 €
    (420 Kč)
  • zostáva 84 z 100
    Kniha Složte zbraně! v papírové i elektronické podobě

    Kniha Berthy von Suttner  Složte zbraně! v moderním překladu a krásné pevné vazbě spolu s praktickým e-bookem, který s sebou můžete vzít úplně kamkoliv. 

    Včetně osobního odběru na Praze 1 či zaslání Zásilkovnou. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    17,77 €
    (450 Kč)
  • predané 9
    Odměna Krása pomoci: Jedna kniha pro mne, druhá pro dobrou věc

    Letošní rok je náročný zejména pro seniory, které bychom chtěli prostřednictvím naší kampaně alespoň malinko potěšit. Spojili jsme se proto s nadací Krása pomoci, které věnujeme 30 Kč z každé prodané knihy či e-booku. 

    Vytvořili jsme také tuto speciální odměnu, v rámci které si můžete zakoupit jednu knihu Berthy von Suttner Složte zbraně! pro sebe a druhou pošleme jako dárek vybranému seniorovi. 
    • Kniha Berthy von Suttner Složte zbraně! v moderním překladu, krásné pevné vazbě a s milým věnováním s některou z citací Berthy. Jedna pro vás, druhá pro dobrou věc.   
    • Můžete přidat také osobní vzkaz či přání, které obdarovanému předáme. 
    Včetně osobního odběru na Praze 1 či zaslání Zásilkovnou.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    23,30 €
    (590 Kč)
  • zostáva 35 z 50
    Dvě knihy Složte zbraně! s věnováním

    Dva výtisky knihy Berthy von Suttner Složte zbraně! v moderním překladu a krásné pevné vazbě. S milými věnováními s některou z citací Berthy a stylovými papírovými záložkami. 

    Včetně osobního odběru na Praze 1 či zaslání Zásilkovnou

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    27,64 €
    (700 Kč)
  • zostáva 7 z 10
    Přednáška s expertkou na život a dílo Berthy von Suttner Janou Hodurovou a kniha Složte zbraně!

    Unikátní příležitost proniknout do života této výjimečné ženy v podání české historičky Jany Hodurové, která se Berthou von Suttner a jejím dílem ve své profesi intenzivně zabývá. 
    • Dvouhodinová přednáška s diskuzí proběhne po Novém roce v Praze 1. 
    • Knihu Složte zbraně! vám paní Hodurová na místě podepíše a osobně předá. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,49 €
    (1 000 Kč)
  • zostáva 7 z 10
    Procházka pražskou Stezkou míru a kniha Složte zbraně!

    Zveme vás na neopakovatelnou procházku po místech, kde se psaly mírové dějiny. Stezka míru a nenásilného odporu Praha vede místy spjatými s životním odkazem lidí, kteří nenásilně hájili život a lidská práva proti svévoli, strachu a lhostejnosti. Mimo jiné i Berthy von Suttner. 
    • Na procházku vyrazíme společně s průvodcem Ondřejem, který zajistí i odborný komentář k jednotlivým místům.
    • Součástí je i skromná svačinka. 
    • Během procházky vám osobně předáme výtisk knihy Složte zbraně!  s věnováním. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,49 €
    (1 000 Kč)
  • zostáva 3 z 5
    Kmotr či kmotřička e-booku Složte zbraně! Berthy von Suttner

    Druhé vydání knihy Složte zbraně! si zaslouží mít ty nejlepší kmotry a kmotřičky, kteří mu do vínku popřejí jen to dobré. Budeme poctěni, pokud se rozhodnete být u znovuzrození Berthina příběhu právě vy. 
    • Vaše jméno bude už navždy uvedeno v úvodu elektronické knihy. 
    • Pozveme vás jako významného hosta našeho komorního křtu druhého vydání knihy, který proběhne (pokud situace dovolí) po Novém roce na Praze 1. S vaší pomocí knihu také oficiálně pokřtíme. 
    • Osobně vám před účastníky poděkujeme a poděkování umístíme také na naše sociální sítě. 
    • Na místě vám předáme hned tři výtisky knihy Složte zbraně! i s věnováním.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    118,46 €
    (3 000 Kč)
  • zostáva 9 z 10
    10 výtisků knihy Složte zbraně! za výhodnou cenu

    Deset výtisků knihy Berthy von Suttner  Složte zbraně! v moderním překladu a krásné pevné vazbě za opravdu výhodnou cenu.
    • Ideální pro univerzitní knihovny, čtenářské kluby či knihkupectví.   
    Včetně osobního odběru na Praze 1 či zaslání Zásilkovnou.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    126,36 €
    (3 200 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Velevážený patron knihy Složte zbraně! Berthy von Suttner


    Staňte se patronem prvního elektronického vydání knihy Složte zbraně! Berthy von Suttner a buďte součástí tohoto výjimečného díla už jednou provždy. 
    • Poděkování za váš dar umístíme do samého úvodu e-booku. 
    • Pokud budete chtít, dáme vám prostor na konci elektronické knihy k prezentaci vaší firmy či značky. 
    • Pozveme vás jako významného hosta našeho komorního křtu druhého vydání knihy, který proběhne po Novém roce  v Praze 1. S vaší pomocí knihu také oficiálně pokřtíme. 
    • Osobně vám před účastníky poděkujeme a poděkování umístíme také na naše sociální sítě či do newsletteru. Na místě vám předáme 10 výtisků knihy Složte zbraně! s věnováním.
    Vyhrazujeme si právo s díky odmítnout případné nevhodné přispěvatele, pokud bude jejich podnikání v rozporu se zájmem našeho projektu. V tomto případě bude po vzájemné dohodě částka vrácena přispěvateli. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    592,30 €
    (15 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Pro 100 nejrychlejších: Kniha Složte zbraně! za nejvýhodnější cenu

    Kniha Berthy von Suttner Složte zbraně! v moderním překladu a krásné pevné vazbě.  

    Včetně osobního odběru na Praze 1 či zaslání Zásilkovnou. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    13,82 €
    (350 Kč)