Milá Mácho

Není to otázka genderu, nýbrž poesie, čili antologie českých básnířek, neboli kniha, jež vychází jednou za sto šedesát tři let, ed. Zuzana Gabrišová.

  • Milá Mácho čili Piet Mondrian 1

  • Milá Mácho neboli Piet Mondrian 2

  • Milá Mácho, desky antologie aneb Piet Mondrian 3

2 487 €
vybrané z 3 958 €

62%

62% splnené

123 ľudí prispelo

Umenie, Literatúra

Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 28.8.2020 v 08:22.

Zobraziť všetky odmeny

Není to otázka genderu, ale poesie

Opít sebe, opít všechny, / kteří mají chuť se zpít

Dvojverší Lili B. Novákové vystihuje podstatu a důvod vzniku naší antologie, na jejíž vydání se v rámci této kampaně pokoušíme získat prostředky. Je možné v ní hledat a nacházet — autorky, nebo jen jednotlivé básně, při jejichž čtení se zastaví čas. Je možné objevit jména, o kterých jsme nevěděli… a která zase zapomeneme. A jména, kvůli nimž půjdeme do knihovny, do antikvariátu nebo knihkupectví a budeme hledat, půjčovat si a kupovat. A znovu je číst. Jsou i jména, která zařadíme do čítanek, recitačních večerů a příruček dějin literatury. Vrátíme je do literárního kontextu, kam patří a odkud se vlivem různých okolností ztratila. A není to otázka genderu, ale poesie. Antologie samy o sobě jsou výborná věc, některé jsou tematické, některé regionální… editorka této knihy, sama autorka, vybírá z toho, co je jí blízké a o co se chce podělit s ostatními. Shodou okolností se věnuje básnířkám. A je to čirá krása. 

Poznámka editorky

Do antologie jsem zařadila autorky existující sbírky — mohla být vydána vnakladatelství nebo jako bibliofilie, e-kniha, či vlastním nákladem, nebo jde o samizdat, dohledatelný například v knihovně Libri prohibiti nebo v soukromém fondu (výjimkou jsou básně Šárky Smazalové Svítání a Déšt a báseň Soni Kociánové Rozjímání, které byly vybrány přímo z rukopisu, a v rejstříku uvedení videoportrétu namísto sbírky neslyšící básnírky Elišky Vyorálkové). Sbírka byla napsána česky a bez ohledu na pseudonym je autorkou žena. Nebyly zařazeny sbírky psané nářečím, ani knihy, ve kterých prevažuje jiný prvek než poezie, například některé básnické prózy, dramatické básně, humorné říkanky a pod. (výjimkou je žánrově proměnlivá tvorba Bohumily Grögerové a u několika autorek uvedení knihy obsahující kromě poezie i prózu). Také nejsou zahrnuty sbírky básnířek, jejichž národnost je jiná než česká; stejně jako u předchozích omezení je hlavním důvodem snaha zachytit co nejúplněji tvorbu českých autorek, i při pohyblivosti veškerých pomyslných hranic a měřítek. Nejstarší dohledanou sbírkou splnující uvedená kritéria jsou Písne (1857) Marie Čacké, antologie končí rokem svého zrodu, tedy 2014 (výjimkou je výbor Na chůdách snu, 2016, ze kterého byly čerpány ukázky v části věnované Simonettě Buonaccini). Závěrečný rejstřík obsahuje jména všech básnířek, jež se, při splnění výše uvedených kritérií, podařilo nalézt a ověřit existenci sbírky. Oddíly Dvacet pět básnířek a Jedna báseň jsou mým osobním výběrem.

Zuzana Gabrišová 

Narozena 1978 v Brně. Vystudovala Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity, učila na základní škole, věnovala se překladu, sedm let byla zen-buddhistickou mniškou v Jižní Koreji. Po návratu pracovala jako pečovatelka a na Univerzitě Palackého v Olomouci obhájila dizertaci věnovanou surrealistkám. Autorka čtyř básnických sbírek: Samá studna (2019), Ráno druhého dne (2015), Těžko říct (2013) a O soli (2004). O své určující zkušenosti říká: „Není lehké říct, proč jsem se po sedmi letech vrátila z korejských klášterů. Poezie a literatura nebyly přímým důvodem návratu, ale jsou jedním z důvodů, proč jsem se vrátit dokázala. V Koreji a předtím rok v maďarském zenovém centru jsem až na výjimky nepsala, ale taky nečetla, neměla jsem téměř přístup ke knížkám. A když jsem se k nim znovu dostala, v knihovně klášterní školy a pak v jediném anglickém antikvariátu v Soulu, nemohla jsem přestat číst a později začala znovu i soustavněji psát.“ K vydání připravila antologii česķých básnířek Milá Mácho (Větrné mlýny, 2020).

Větrné mlýny 

Větrné mlýny (www.vetrnemlyny.cz) existují od roku 1995, věnují se nakladatelské činnosti, organizaci mezinárodních kulturních projektů a filmové produkci. Vydávají kvalitní literaturu napříč žánry (dosud na šest set titulů), kulturní revue RozRazil, provozují literární portál MAČ365, dvacet let pořádají literární festival Měsíc autorského čtení (www.autorskecteni.cz) a průběžně další kulturní, nebo vzdělávací projekty (Cesty pamětiNoc poesie atd.).

 

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • zostáva 98 z 100
    Vně

    Pomůžete vydat antologii básnířek Milá Mácho, plus získáváte krásnou básnickou sbírku Ajky Slovákové Vně. Poštovné jde za námi.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    8,79 €
    (222 Kč)
  • zostáva 113 z 200
    Milá Mácho

    Antologie básnířek  Milá Mácho za výhodnou cenu. Poštovné jde za námi.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    13,18 €
    (333 Kč)
  • zostáva 37 z 50
    Milá Mácho & Říkadla

    Antologie básnířek  Milá Mácho za výhodnou cenu a krásná dětská knížka Říkadla pro tři holčičky a jednoho kluka k tomu. Poštovné jde za námi.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    21,97 €
    (555 Kč)
  • zostáva 30 z 44
    Milá Mácho & Briketa

    Antologie básnířek  Milá Mácho za výhodnou cenu a Briketa, čili charismatický výbor ostravské poesie a poesie o Ostravě 1894–2013, který uspořádal básník Ivan Motýl. Poštovné jde za námi.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    25,89 €
    (654 Kč)
  • zostáva 7 z 11
    Milá Mácho, Milan Uhde

    Antologie básnířek   Milá Mácho za výhodnou cenu a  Hry Milana Uhdeho, neboli reprezentativní svazek shrnující dva tucty her, který přináší dramatické dílo předního českého autora divadelních a rozhlasových her v doposavad největší šíři. Poštovné jde za námi.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    43,97 €
    (1 111 Kč)
  • zostáva 3 z 5
    Voucher jako dárek

    Poukázka v hodnotě 4444 Kč na nákup knih z produkce nakladatelství Větrné mlýny. Poštovné jde za námi.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    131,92 €
    (3 333 Kč)
  • zostáva 3 z 4
    Patnáctkrát Milá Mácho

    Patnáct kusů antologie Milá Mácho za cenu deseti. Poštovné jde za námi.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    219,67 €
    (5 550 Kč)
  • zostáva 4 z 4
    Osmiletý koňak

    Třicet kusů antologie Milá Mácho za cenu dvaceti a lahev osmiletého koňaku z Oděsy k tomu. Poštovné jde za námi.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    439,78 €
    (11 111 Kč)