Frýdlantsko Franze Kafky 2020

Chceme v rámci festivalu Fýdlantsko Franze Kafky uspořádat výstavu JAROMÍRA 99 inspirovanou Kafkovým Zámkem v prostoru zámeckého pivovaru. Staňte se partnery a spolutvůrci projektu určeného pro milovníky literatury, komiksu a tajemných míst. Děkujeme!

  • Jaromír Švejdík jako Jaromír 99

  • Zámecký pivovar Frýdlant - interiér

  • Knižní vydání komiksu podle Franze Kafky Zámek

  • Jaromír 99 jako Jaromír Švejdík

  • Členové skupiny KAFKA BAND

  • Odměny z Jizerskohorského technického muzea

  • Jaromír 99 - objekt

  • poukaz na 2 vstupenky do Divadla Na zábradlí

  • Zámecký pivovar Frýdlant

  • Zámecký pivovar Frýdlant

  • Zámecký pivovar Frýdlant

  • Jaromír 99 - Zámek

  • Zámecký pivovar Frýdlant

  • Jaromír 99 - objekt

  • Jaromír 99 Zámek

  • vizuál festivalu

  • Jaromír 99 - objekty na výstavě

  • Domácí uzenářství Petra Čtvrtníčka

2 039 €
vybrané z 1 976 €

103%

103% splnené

25 ľudí prispelo

Film, Umenie

Frýdlant, Liberecký kraj, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 26.8.2020 v 16:41.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Začalo to myšlenkou, jestli právě frýdlantský zámek je Zámek z románu Franze Kafky. Pro nás rozhodně ano.

Zjistili jsme, že Franz Kafka skutečně ve Frýdlantě často  pobýval. Jako revizor Dělnické úrazové pojišťovny pro tento region měl možnost poznat zblízka nejen místní továrny, ale i prostředí, ve kterém zdejší obyvatelé žili a pracovali. A konkrétně Frýdlant, který zmiňuje ve svých denících, na něj udělal velký dojem. Na Kafkovo  doporučení pak jehosestra Ottl studovalal zdejší Hospodářskou školu. Tyto Kafkovy vazby na zdejší genius loci jsme si loni v červnu připomněli s partou podobných nadšenců happeningem k 95. výročí jeho úmrtí. Ten měl překvapivě velký ohlas a vznikl nápad podobnou akci opakovat. Inspirací bylo nakonec tolik, že vznikl plán uspořádat za rok kulturně literární festival na toto téma. 

Součástí festivalu budou koncerty, divadelní představení a výstavy.Vrcholem živých vystoupení bude koncert skupiny Kafka band,  se svým hudebním zpracováním Kafkova románu Amerika. Poprvé ve Frýdlantě zahraje také třicetičlenný Big 'O' Band Marka Ottla, který jistě roztančí celé náměstí.

V programu našeho festivalu jsou také výstavy Jiřího Slívy, Kafkových aforismů v grafickém zpracování Ivy Vykypělové a Jaromíra 99 s názvem Pod zámkem, která vychází z jeho komiksového zpracování Kafkova románu Zámek. 

Výstava se bude konat v Zámeckém pivovaru Frýdlant, z jehož zápraží je nádherný výhled na zámek. To nám připadá, jako neuvěřitelné spojení Zámku a továren, které Kafka při svých pracovních cestách do Frýdlantu a okolí navštěvoval.

(foto: plakát k výstavě Jiřího Slívy, která na festivalu Frýdlantsko Franze Kafky bude probíhat v komorním prostoru galerie frýdlantské radnice)

Do příprav festivalu ale vstoupila koronavirová krize, která způsobila odliv soukromých sponzorů a zrušení některých grantových podpor.

Proto jsme se rozhodli vytvořit projekt Hithit na realizaci výstavy Jaromíra 99. Její příprava obnáší grafické zpracování a tisk na míru pro prostory pivovaru, výrobu 3D objektů, dopravu a instalaci. Na to bychom rádi použili zde vybrané prostředky, bez kterých v současné situaci tato výstava, jejímž přípravám jsme už věnovali spoustu času - a jistě bude nádherná - bohužel, nevznikne.

https://frydlantskofranzekafky.cz

https://www.facebook.com/frydlantskoftranzekafky/

Co je náš cíl?

Cílem je ukázat úžasné dílo Jaromíra Švejdíka – Jaromíra 99 obyvatelům i návštěvníkům města s Kafkovým zámkem.
Výstavu jsme naplánovali na míru pro zajímavou industriální budovu Zámeckého pivovaru Frýdlant.
Výstava nebude omezena jednou výstavní síní, bude na různých místech, včetně venkovních prostor. Výstavou chceme nabídnout jiný pohled na toto místo, i na toto výtvarné dílo.

(foto: Jaromír Švejdík / Jaromír 99)

Detaily

Výstava bude zahájena v srpnu jako první počin festivalu Frýdlantsko Franze Kafky, který proběhne ve Frýdlantě 18. – 20. září 2020 a bude spojením literatury, výtvarného umění, hudby a divadla. Cílem je zvýšení povědomí obyvatel a návštěvníků zdejšího kraje o vztahu světoznámého spisovatele Franze Kafky k městu a k celému regionu, a také zvýšení zájmu o literaturu a vzdělání jako takové. Festival chce zpřístupnit všem kulturní odkaz autora, zajistit setkávání profesionálů a nadšenců - amatérů z řad veřejnosti. Také proto jsou všechny aktivity festivalu přístupné zdarma.

... a ještě něco navíc

- Jaromír 99 není jen výtvarník, je i frontmanem kapely Priessnitz, členem skupiny Kafka Band, která také vystoupí na festivalu v sobotu 19. září, je autorem celovečerního animovaného filmu Alois Nebel.

- Moderátorem, hlasatelem a živým maskotem festivalu je Petr Čtvrtníček, který jako herec a amatérský uzenář, přispěje k náladě na festivalu nejen trvanlivým humorem, ale také svými masnými výrobky, které věnuje jako odměnu našim podporovatelům. 

(foto: Jakub Žáček a Petr Čtvrtníček v Divadle Na zábradlí)

- Podpořili nás  také další, kteří se rozhodli věnovat odměny v tomto projektu:

Divadlo Na zábradlí, domácí scéna Petra Čtvrtníčka, Jakuba Žáčka a dalších herců, kteří se podílejí na prezentaci festivalu, přispěje poukazy na libovolné představení dle vlastního výběru. (budou k vyzvednutí po dohodě od září 2020 poštou, mailem nebo osobně v Praze)

https://www.nazabradli.cz/cz/

Jizerskohorské technické muzeum  se nachází v budově továrny, která byla cílem návštěv Franze Kafky, coby inspektora Dělnické úrazové pjišťovny. Vstpenky do unikátní expozice a exkluzivní upomínkové předměty tohoto muzea jsou také součástí odměn pro naše podporovatele. (k vyzvednutí budou po domluvě během nebo po skončení festivalu)

https://www.muzeumjizerky.cz

Všechny odměny jsou pro vás připraveny - na případné dotazy rádi odpovíme a na pro vás nejvhodnějším způsobu předání   jsme připraveni se s vámi domluvit. Proto nás neváhejte kontaktovat

Kdo jsme?

Jsme tři, kteří dali hlavy dohromady, a za Frýdlant, tak, jak ho známe a máme rádi, bychom dali ruku do ohně. Všechny, co nám na výstavu přispějí i nepřispějí, na festival Frýdlantsko Franze Kafky srdečně zveme!

(foto: organizátoři festivalu na frýdlantském náměstí v době  před COVID-19 ,  ještě  v optimistické náladě)

Proč to děláme?

V důsledku koronavirové krize jsme byli nuceni škrtat v rozpočtu plánovaného festivalu. Výstava, která je jeho součástí, byla jedním z adeptů na zrušení kvůli úspoře. Což nám přišlo nakonec velice líto, a rozhodli jsme se hledat jiné zdroje pro její realizaci, a napadlo nás oslovit veřejnost prostřednictvím projektu Hithit. Tady teď čekáme - se zatajeným dechem a v pokorné víře v nás všechny,
A věříme, že se to podaří, že nám pomůžete výstavu fenomenálního výtvarníka Jaromíra 99 v unikátním prostoru pod frýdlantsjým zámkem, vzkřísit - že Franz Kafka už ve Frýdlantě nebude "Nezvěstný".

A že se s vámi potkáme na výstavě, kterou jste pomohli zrealizovat 😊

Aktuality

15.8.2020 Kafkovský pivní speciál!

Na všechny naše podporovatele už čeká dobře vyladěný festivalový pivní speciál, v limitované edici a s originálními etiketami vytvořenými pro festival Frýdlantsko Franze Kafky. Děkujeme!

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 3
    Malý továrník

    - Vystřihovánka modelu továrny Bienert Bílý Potok, ve které sídlí Jizerskohorské technické muzeum
    - Upomínkové předměty muzea

    Jizerskohorské technické muzeum  se nachází v budově továrny, která byla cílem návštěv Franze Kafky, coby inspektora Dělnické úrazové pojišťovny. Vstupenky do unikátní expozice a exkluzivní upomínkové předměty tohoto muzea jsou také součástí odměn pro naše podporovatele.
    (Odměny budou k vyzvednutí po domluvě během nebo po skončení festivalu a to buď osobně, případně poštou a nebo jiným způsobem )

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    7,90 €
    (200 Kč)
  • zostáva 4 z 6
    Návštěva Kafkovy továrny

    - Prohlídka Jizerskohorského technického muzea v Bílém Potoce pod Smrkem s odborným výkladem a pozváním na vynikající kávu (nebo jiný osvěžující nápoj dle vlastního výběru) do muzejní kavárny
    - Jizerskohorské technické muzeum  se nachází v budově továrny, která byla cílem návštěv Franze Kafky, coby inspektora Dělnické úrazové pojišťovny. Vsutpenky do unikátní expozice a exkluzivní upomínkové předměty tohoto muzea jsou také součástí odměn pro naše podporovatele. (k vyzvednutí budou po domluvě během nebo po skončení festivalu osobně na recepci muzea nebo poštou)

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    19,76 €
    (500 Kč)
  • predané 4
    Návštěva pivovaru

    - Prohlídka Zámeckého pivovaru Frýdlant  s ochutnávkou piv značky Albrecht pro 2 osoby
    (odměny v podobě poukazu  nebo přímo vstupenek po dohodě budou k vyzvednutí buď osobně , mailem, nebo doručeny poštou či divadlním kurýrem)

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    19,76 €
    (500 Kč)
  • zostáva 4 z 4
    Plstěný balíček

    - Plstěný kaktus (ruční výrobek klientů Jedličkova ústavu Liberec),
    - Kurz plstění
    (kurz ruční výroby předmětů z ovčího rouna a vlny pod vedením zkušené a milé instruktorky, který proběhne v Liberci, kaktus k osobnímu předání tamtéž nebo poštou)
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    39,52 €
    (1 000 Kč)
  • predané 3
    Frýdlant - genius loci

    - Prohlídka Města Frýdlant s hercem a frýdlantským patriotem Jakubem Žáčkem na téma "Magická přitažlivost frýdlantského výběžku a jeho vliv na duševní rovnováhu" zakončená šálkem hořkosladké kávy v Jazzové osvěžovně.
    (odměny v podobě poukazu  budou doručeny mailem nebo poštou)

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,52 €
    (1 000 Kč)
  • zostáva 2 z 3
    Kafkovy továrny

    - Hasicí Sprinklerova sklápěcí hlavice, originál z přádelny Bienert v Bílém Potoce z roku 1910.
    - Pohlednice Jizerskohorské technické muzeum

    Jizerskohorské technické muzeum  se nachází v budově továrny, která byla cílem návštěv Franze Kafky, coby inspektora Dělnické úrazové pojišťovny. Vstupenky do unikátní expozice a exkluzivní upomínkové předměty tohoto muzea jsou také součástí odměn pro naše podporovatele.
    (k vyzvednutí budou po domluvě během nebo po skončení festivalu na recepci muzea nebo poštou)

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    39,52 €
    (1 000 Kč)
  • zostáva 2 z 2
    Ottlin balíček

    -   Kniha Jaroslava Rudiše signovaná autorem
    - Trojvstupenka do muzejních objektů Města Frýdlant (Městské muzeum, Muzeum Špitálek, radniční věž)
    - Festivalová uzenina z domácí výroby Petra Čtvrtníčka
    -   Kafkovský pivní speciál  (4x)
    (k vyzvednutí po dohodě po skončení festivalu osobně v Praze nebo ve Frýdlantě)

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    197,59 €
    (5 000 Kč)
  • zostáva 4 z 5
    Zámecký balíček

    - Tisk grafiky Jaromíra 99 z komiksu Zámek obsažené v kolekci výstavy Pod zámkem (formát A3)
    - Kafkovský pivní speciál (2x)
    (Odměny budou k vyzvednutí osobně po skončení festivalu ve Frýdlantě, po dohodě v Praze / případně  poštou)

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,59 €
    (5 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Sladké osvěžení

    - Vynikající káva a Lahodný dortík pro dva od Standy v Café Jazzová osvěžovna.
    (k vyzvednutí v podobě poukazu, který doručíme mailem)

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    19,76 €
    (500 Kč)
  • Vypredané!!
    Krátký a úderný balíček

    - Poukázka na dvě vstupenky na představení Krátkého a úderného divadla. Tento dnes už kultovní soubor překvapuje nejen své diváky, ale sebe samotné svou výdrží v prosazování divadelní metody "krátký údernismus".
    - Plavání na gumě s ředitelem Střední umělecké školy Liberec (solové  synchronizované plavání)

    (odměny v podobě poukazu nebo přímo vstupenek po dohodě budou k vyzvednutí buď osobně nebo doručeny poštou nebo divadelním kurýrem)

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,76 €
    (500 Kč)
  • Vypredané!!
    Poukaz na 2 Vstupenky do Divadla Na zábradlí, Kafkovský pivní speciál

    - Poukaz na 2 Vstupenky do Divadla Na zábradlí
    - Kafkovský pivní speciál (2 lahve)

    Divadlo Na zábradlí, domácí scéna Petra Čtvrtníčka, Jakuba Žáčka a dalších herců, kteří se podílejí na prezentaci festivalu, přispěje poukazy na libovolné představení dle vlastního výběru. (budou k vyzvednutí po dohodě od září 2020 poštou, mailem nebo osobně v Praze na pokladně divadla  nebo na recepci pivovaru ve Frýdlantě)

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    39,52 €
    (1 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Ovčí balíček

    - Ručně vyrobený koberec z ručně předené ovčí vlny z neposedných arnoltických oveček
    signovaná fotografie ovečky, z jejíž vlny výrobek vznikl
    (k vyzvednutí osobně po dohodě ve Frýdlantě nebo Praze)

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    118,55 €
    (3 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Franzův balíček

    - Tisk grafiky Jaromíra 99,
    - Festivalová uzenina z domácí výroby Petra Čtvrtníčka,
    -
    Poukaz na 2 Vstupenky do Divadla Na zábradlí
    - Kafkovský pivní speciál  (4x)
    Divadlo Na zábradlí, domácí scéna Petra Čtvrtníčka, Jakuba Žáčka a dalších herců, kteří se podílejí na prezentaci festivalu, přispěje poukazy na libovolné představení dle vlastního výběru. (budou k vyzvednutí po dohodě od září 2020 poštou, mailem nebo osobně v Praze na pokladně divadla)

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    197,59 €
    (5 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Klammův balíček (optický klam)

    - Grafický list s pohledem na zámek Frýdlant z přelomu 19. a 20. století, signovaný Petrem Čtvrtníčkem v roce 2020
    - Vydání Kafkova Zámku, signované Jaroslavem Rudišem
    - Kafkovský pivní speciál  (4x)
    - Krasohled
    (k vyzvednutí osobně na festivalu nebo na pokladně Divadla Na zábradlí)

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    197,59 €
    (5 000 Kč)