Kniha Můj příběh jménem Policie

Nejsem autorem bestselleru, nejsem známý spisovatel. Jsem jen obyčejný bývalý policajt, který má co říct, a chce to předat dál. Jenže abych to mohl předat, potřebuji vaši pomoc s nákladnou výrobou knihy, která je nabitá... mým příběhem jménem Policie.

Autor: Jan Duda

  • autorka obálky: Miroslava Kolářová Šulcová

  • Já coby policista

  • Já coby civilista

5 927 €
vybrané z 2 369 €

250%

250% splnené

395 ľudí prispelo

Literatúra

Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 18.7.2020 v 12:20.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Když jsem v březnu roku 2019 - měsíc před mým dobrovolným odchodem od Policie České republiky, kterému předcházelo téměř dvanáct let služby "na ulici" - zveřejnil na mém blogu článek s názvem Jak jsem se stal policistou a proč jím už nemůžu být, nestačil jsem se divit. Po pár dnech jsem totiž zjistil, že článek četly desítky tisíc lidí a že byl citován rýznými informačními médii. Obdržel jsem nespočet mailů vyjadřujících podporu a pochopení, ať už od policistů, tak i civilistů. Rozpoutaly se vášnivé diskuse na sociálních sítích o všem, co jsem do článku napsal, zejména v souvislosti s tím, do čeho "obyčejný" člověk nevidí, tedy do principů policejní práce, do principů policejního řízení a vedení a do opravdového života běžného policisty.

A tak mě napadlo, že článek rozvinu. Pořádně rozvinu! Protože tohle téma si knihu rozhodně zaslouží!

                             

                                Tak to je on - fotka úvodní části článku z mého blogu, který za to může... :-)

Co je můj cíl?

Kdo z vás skutečně ví, jaké to je být v této době a v této zemi docela běžným, řadovým policistou? Kdo z vás skutečně ví, čemu všemu se takový policista věnuje a co přitom prožívá a zažívá? A kdo z vás má tušení, co všechno se děje uvnitř, za policejní oponou? Mým cílem je tohle všechno, a ještě mnoho dalšího, objasnit a přiblížit. 

A protože mě vážně baví psát (můj blog zanedlouho oslaví dva roky od svého založení), napsal jsem o tom nejdříve zmíněný článek a později knihu. Proč článek nestačil? Protože se do něj vešlo jen velmi málo! Kniha je o pořádný kus bohatší a otevřenější, je v ní všechno, je prostě jinde!

Má to ale háček - ono napsat knihu je nesnadné, vyčerpávající a velmi zdlouhavé, ale vypustit ji do světa, to je něco mnohem náročnějšího! 

Pokud můj projekt uspěje - a já tomu bezmezně věřím -, vybrané peníze použiju na výrobu knihy, na níž mi už jednoduše nezbyly prostředky, protože jsem hodně utratil za korekturu a obálku, která je mimochodem prostě dokonalá! Nemyslíte? :-)

                           

                              Článek, z něhož kniha vzešla, je stále hodně populární (k současnosti ho četlo 81 852 lidí)

Detaily

„Ráďo, rovnou se tě zeptám: Mám jít k policii? Uvažuju o tom už dlouho a ty jsi jedinej policajt, kterýho znám, tak mě zajímá tvůj názor.“ 

Radek se dlouze zamyslel, poněkud zvážněl a pak řekl: „Honziku, nemyslim si, že by to byla kdovíjaká výhra. Tahle firma je už pěkně ve sračkách. Nepřemýšlels o něčem jiným?“

Tenkrát jsem právě složil zkoušku dospělosti, a přestože mě Radkův názor zajímal, ve skutečnosti jsem už byl rozhodnutý: Stanu se policistou! Záhy jsem ale zjistil, že má představa o policistech, o jejich práci, ale také o samotné Policii České republiky není ani vzdáleně podobná skutečnosti. Realita se od policejních seriálů, filmů a domněnek široké veřejnosti zásadně lišila.

Když jsem pak opustil policejní školu a octl se „na ulici“, kde jsem dnes a denně řešil krádeže, hádky, rvačky, úmrtí, zažíval jen těžko vysvětlitelný stres, ale hlavně když jsem na vlastní kůži zažil, jak doopravdy funguje česká policie, na jakých principech stojí její každodenní činnost, jaké nároky jsou kladeny na práci jednotlivých řadových policistů, každým dalším odslouženým rokem jsem nabýval silnější přesvědčení, že tu něco není v pořádku. A opravdu. Není!

Tato kniha vychází z mých osobních zkušeností s téměř dvanácti lety služby na obvodním oddělení Policie ČR – základního a v určitém smyslu také nejvýznamnějšího článku v rámci policejní hierarchie. Přibližuji v ní postupný proces, kterým se ze mě stal policista, jak jsem se prvotně i průběžně seznamoval se vším, co policejní práce obnáší, a jak a proč jsem vlastně došel k rozhodnutí odejít do civilu, když na mě celou svou vahou dolehla ona slova o „firmě ve sračkách“.

Kniha zcela otevřeně předkládá ty nejzásadnější důvody, pro které je v dnešní době a v této zemi tak těžké býti policistou. Je určena všem, které zajímá policejní tematika, komukoli, kdo se chce o Policii ČR dozvědět něco, co je záměrně skrýváno, a já věřím, že to musí být řečeno.

... a ještě něco navíc

První tasení zbraně na nebezpečného pachatele, pátrání po ztraceném chlapci, okradená důchodkyně, pronásledování zloděje s nožem, podezření na úmrtí v bytě - to vše a mnoho dalšího jsou skutečné příběhy z mé policejní praxe, které v knize vyprávím.

Kdo jsem?

Nepovažuji se za žádného Robina Hooda či Zorra, pouze za člověka, kterému není lhostejné, co se kolem něj děje. Jsem táta malé holčičky a partner její maminky. Jsem do hloubky uvažující mladý muž, který rád píše. Ale vlastně jsem jen člověk. Nic víc, nic míň. :-)

Více o mně a mém psaní zde.

Proč to dělám?

Vnímám jako svou povinnost napsat pravdu o Policii České republiky, když se jí každý buď bojí, nebo ji neumí vyslovit... 

Odkazy projektu

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 15
    Podpora

    Drobnější příspěvek bez nároku na odměnu, který však nemalou měrou pomůže k výrobě knihy.

    Pokud však budete chtít, můžete přispět i více, stačí změnit částku :-)

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    3,91 €
    (99 Kč)
  • predané 0
    Podpora s poděkováním v knize

    Díky této formě příspěvku budete v knize jmenovitě uvedeni jako její podporovatelé :-)

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    6,28 €
    (159 Kč)
  • predané 186
    Kniha

    Váš jeden výtisk knihy :-)

    Poštovné a balné je zahrnuto v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    10,98 €
    (278 Kč)
  • predané 37
    Kniha s poděkováním

    V rámci této odměny budete jmenovitě uvedeni jako podporovatelé knihy, kterou zároveň dostanete :-)

    Poštovné a balné je zahrnuto v ceně. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    12,95 €
    (328 Kč)
  • predané 127
    Kniha s poděkováním a osobním věnováním

    Kniha s ručně psaným osobním věnováním a Vaším uvedením v seznamu podporovatelů :-)

    Poštovné a balné je zahrnuto v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    14,93 €
    (378 Kč)
  • predané 21
    Dvě knihy

    Dva výtisky knihy za výhodnější cenu :-)

    Poštovné a balné je zahrnuto v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,36 €
    (389 Kč)
  • predané 9
    Značná podpora

    Takhle velký příspěvek není pro každého. Je určen skutečným nadšencům, kteří fandí novým věcem a jsou pro ně ochotni utrácet :-)

    Krom mého velkého obdivu Vás odměním jedním výtiskem knihy s ručně psaným osobním věnováním.

    A abych skutečně zdůraznil, jak moc jste mi s knihou pomohli, vepíšu Vaše jméno přímo do úvodu knihy :-) 

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    98,68 €
    (2 499 Kč)