Mozaika inovativní předškolní vzdělávání

V našem vzdělávacím centru budeme děti učit formou vjemů, budou vedeni od útlého věku k přírodě, tradicím, jazykům i k umění. Dospělým chceme vytvořit prostředí pro získávání nových dovedností i relaxaci. K naplnění našich cílů, potřebujeme koupit jurtu.

  • Waldorfské školství je hravé a zdravé..

  • Dětské centrum v přírodě je každý den úplně jiné!

  • Kulturní akce a rozjímání je důležité!

  • Workshopy pro ženy s duchem tradice..

  • Místo pro relaxace a meditace..

2 485 €
vybrané z 37 654 €

6%

6% splnené

19 ľudí prispelo

Vzdelávanie

Lutopecny, Zlínský kraj, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 6.2.2021 v 13:02.

Zobraziť všetky odmeny

Bude to centrum vedené srdcem, vítající umění a kreativitu v prostředí starých českých tradic, které jsou na pokraji vymření...

Proč jsem se rozhodla u naší nádherné Kroměříže vybudovat alternativní přírodní školku a rodinné centrum Waldorfského typu?

Je to přirozené vyústění mého životního stylu, přesvědčení jako ženy a matky. Když se mi před pěti lety narodil syn, hledala jsem způsob jak nejlépe “rodičovat“. Kamarádka mě seznámila se způsobem výchovy RIE (Resources for Infant Educarers). Tento rodičovský směr oficiálně prosadila roku 1978 pedagožka Magda Gerberová v Los Angeles. Jedná se o metodu, kdy rodič a pedagogové respektují i ty nejmenší kojence, podle M. Gerberové a dalších pedagogů RIE směru by se s dětmi mělo zacházet jako s bytostí schopnou porozumět okolnímu světu v každém věku, pokud jim bude poskytnut bezpečný prostor a svoboda. Cílem výchovy RIE je vychovávat tzv. autentické dítě - nezávislou a soběstačnou bytost milující své prostředí. Tato filozofie se mnou silně rezonovala a já jsem velmi přirozeně přešla na tento styl výchovy. Jak syn rostl, přidala se k nám i naše malá dcera a já spolu s mužem začala pomalu přemýšlet nad vzdělávacími institucemi a co mým dětem mohou nabídnout. Byla jsem zklamaná ze zjištění, že alternativních vzdělávacích institucí je velmi málo. Začala jsem tedy opět hledat alternativní způsoby vzdělávání. V našem okolí jsem nalezla pouze Montessori. Žádný druh školky v přírodě v našem okolí není. Poté, co jsem zjistila, že je více rodičů, kteří své děti vedou podobným směrem jako já a přivítali by ve svém okolí inovativní vzdělávací centrum přírodního typu, bylo rozhodnuto! Založíme vzdělávací a volnočasové centrum v přírodě! Ne úplně klasickou lesní školku, ale dětský klub v přírodě nesoucí filozofii jak metody RIE, tak metodu Rudolfa Steinera tzv. Waldorfský směr.

                             Na obrázku může být: 3 lidé

Náš cíl je vybudovat MOZAIKU - Inovativní předškolní vzdělávání a volnočasové v centrum.

Několik let jsem žila na Novém Zélandu ve waldorfské komunitě spolu s mužem a synem. Učaroval nás způsob této filozofie a školství, ve kterém se u dětí rozvíjí zájem o různé věci za pomocí výuky v blocích a vyprávění příběhů, ale to zdaleka není všechno!

První část cíle je MOZAIKA – inovativní předškolní vzdělávání

Chceme v prostředí právě vznikající magické zahrady u potůčku s výhledem na pasoucí se koně, postavit jurtu a kuchyň. Pár kroků od jurty bude dětské hřiště z akátového dřeva, opodál ohniště na opékání. Zahrada plná stromů bude skýtat dostatek stínu v letních dnech, zároveň v ní bude prostor pro vlastní pěstování zeleniny i pro trávové bludiště ve tvaru spirály. Děti se zde seznámí se zeleninou a ovocem s jejich pěstováním a následným zpracováváním. Dále se seznámí s chovem zvířat a vůbec s přírodními cykly roku.

U dětí chceme rozvíjet přirozený hudební, umělecký i divadelní talent, nikoli formou drilu a kroužků, ale formou hry jemně vsunuté v denním harmonogramu. Děti své nové dovednosti posléze předvedou na pravidelných výstavách, koncertech nebo divadelních představeních v naší jurtě a tím se do budoucna naučí přirozeně prezentovat svo u práci.

                             Na obrázku může být: one or more people , people sitting a child

Dětskou kreativitu budeme dále rozvíjet vyprávěním příběhů, pověstí, starých tradic a pohádek.

Do přirozeného denního cyklu budeme zapojovat anglická slova a tím děti již v útlém věku přirozeně spojovat z druhým jazykem.

Jelikož děti budou převážnou část roku v přírodě, klademe si za cíl naučit děti poznávat rostliny, ovocné stromy, běžný hmyz.

Seznámíme je s řemeslnými činnostmi např. keramická tvorba, tvorba se dřevem, šití, zpracovávání ovčí vlny, drhání vlny a spoustu dalšího.

Děti se také seznámí s malou zemědělskou bio produkcí a bio hospodářstvím i hospodářskými zvířaty. Budou pravidelně chodit za zvířaty a seznamovat se nejen s nimi, ale i s péčí o ně. Budeme si odnášet z návštěv nejen poznatky, ale i suroviny, které budeme dále zpracovávat např. z mléka budeme dělat sýr či máslo.

Děti se budou aktivně podílet na přípravě jídla. Na výpravách do “divoké přírody“ si budou chystat svačinky. Budou se učit postup tradičního pečení chleba. Uvidí cyklus růstu a zrání obilí, žně a následně se semínka zpracují a upečou se placky či chléb. Díky tomu, že budou děti plně účastni na pěstování surovin a přípravě některých jídel, si vytvoří kladný vztah k celému procesu a nebude jim cizí práce na zahradě, ani vaření a především budou znát suroviny, ze kterých vzniká pokrm.

Obědy ve školce budou vařeny, bude zajištěna bezlepková i bezlaktózová dieta. Všechny suroviny budou z bio produkcí a chovů. Pitný režim dětí je samozřejmostí. Budou pít vodu, bylinné čaje a domácí sirupy, které budeme společně připravovat.

Klidový režim bude po obědě. Klidová atmosféra bude navozena klidovou hudbou a klidovými slovy pedagoga, který příjemným způsobem provede děti meditací a spánkem.

Druhým cílem je MOZAIKA volnočasové centrum.

Ve chvílích, kdy jurta nebude plná smějících se dětí, bude využita jako prostor pro přednášky, cvičení a jiné aktivity.

                               Není k dispozici žádný popis fotky.

Chceme jurtu pronajímat k akcím jako jsou workshopy, přednášky, cestopisy, jednorázové i periodické výukové akce, komorní společnost.

Chceme periodicky vést klub Odpočinek pro rodiče, kteří si zde budou moci vyměnit zkušenosti a rady na přednáškách a workshopech se dozvědět něco více o výchově a osobním rozvoji nebo jen relaxovat při občasné meditaci.

Chceme založit klub Bylinka, ve kterém budeme periodicky seznamovat veřejnost s bylinami běžnými i zapomenutými, budeme společně připravovat domácí kosmetiku, sirupy aj. receptury.

Chceme vést literární a výtvarný klub JinaQ pro nadšence v oblasti poezie a výtvarna. Budou zde vedeny diskuze v oblasti umění, nadšenci mohou společně malovat nebo psát. Budou se periodicky pořádat večery s dobrou knihou, kdy se budou číst jak autorské texty, tak knihy dle tématu. Jednou za rok se bude pořádat výstava v prostorách jurty a následně v Kroměříži.

Chceme zavést klub rukodělných prací Žena a tradice, kde budeme ženy všech věkových kategorií vzdělávat v dovednostech jako jsou vyšívání obrazů i běžné výšivky, paličkování, pletení háčkování, šití v ruce i na šicím stroji. Tvorba dekoračních předmětů a spousta dalšího v příjemném prostředí jurty s výborným čajem a příjemným hovorem.

Detaily

Od Vás potřebujeme finančně pomoci s vybavením. Co to znamená? V rámci našich možností jsme koupili pozemek na konci vesnice Lutopecny u Kroměříže, na kterém jsme vysadili 100 stromů, nejen ovocných. Dále jsme začali na pozemku budovat "magickou" zahradu. Koupili jsme akátové kmeny, ze kterých budeme na jaře stavět dětské hřiště. Na podzim jsme nachystali prostor pro jurtu, která je již objednaná a zvládli jsme uhradit zálohu na její výrobu, ale stále nám chybí finance na doplacení zbylé částky a pořízení speciální kuchyně, ve které budeme dětem a s dětmi vařit.

                               

Foto: Na obrázku hobití tunel.

Jurta: Jurta bude postavena na betelných pilířích ze dřeva, které budou pevně ukotveny v zemi. Dřevěná zateplená podlaha bude vybavena podlahovým topením, které nám jako sponzorský dar věnovala firma Herman s.r.o. a napojeno na krbová kamínka, která budou v zimě dávat teplo celému objektu. Konstrukce jurty je z tvrdého dřeva a v naší jurtě budeme mít i tzv. holubník jako odpočinkovou zónu a místo na spánek pro děti. V jurtě bude franzouzské okno a středové střešní okno, které zajistí dostatek světla během dne. Pro večerní akce a chmurné dny tu bude osvětlení. Součástí jurty bude i chodba, kterou nazýváme hobití tunel a ta bude sloužit jako prostor na přezutí a přeslečení dětí. Kuchyň bude spojena s jurtou terasou a musí splňovat všechny požadavky, aby se v ní dalo standardně vařit.

                               

 Foto: Ilustrační foto jurty, která je již hotová a naše ve výrobě bude mít shodné prvky.

Cena jurty je 700 tisíc korun, cena kuchyně 250 tisíc korun. 

Budeme vděční za jakoukoli podporu!

DĚKUJEME

... a ještě něco navíc

V rámci vybavení budou použity kvalitní dětské hračky vyrobeny v česku, zároveň co nejvíce věcí do školky pro děti budeme i vlastnoručně vyrábět. Například látkové panenky, stoličky, stolky.

Kdo jsme?

Jsme ženy a muž, maminky a tatínek. Jsme podnikaví a nebojácní, máme velké srdce a střízlivý rozumem.

Na obrázku může být: 3 lidé

Foto: David, Marcelka a jejich syn

David: Prakticky a rozumově založený muž, který se práce nebojí. Má velmi hezký vztah k přírodě a dětem. Procestoval svět a po návratu do Česka pracuje jako IT u mezinárodní společnosti. Je neoddělitelnou součástí našeho týmu jako důležitý mužský prvek a zároveň náš IT, který zastřešuje běh našich webových stránek, které právě vznikají.

Marcelka: Maminka dvou dětí, překladatelka a dobrodružka, která procestovala celý svět. Má bohaté zkušenosti z waldorfskou komunitou na Novém Zélandu, na kterém poslední léta žila. Mimo jiné dělala překladatelku v Německu pro ministerstvo zahraničí. Umí výborně německy i anglicky. Při výchově na děti mluví dvoujazyčně. Léta pracovala v účetnictví. Má dostatek zkušeností z různých oblastí. "Tento projekt je mým posláním, chci vytvořit prostor pro děti i dospělé, kde by mohli u vchodu z ramenou sejmout stres a cítit se dobře. Chci vytvořit prostor, kde by lidé vnímali, co je skutečný život."

Renatka: Maminka dcery je kotvící prvek spolku. Vystudovala analýzu potravin, pracovala v pojišťovnictví a nyní pracuje v rodinné firmě Herman s.r.o. Vyniká dobrým srdcem, zodpovědností a smyslem pro pořádek. Miluje zvířata a procházky v přírodě. Nyní všechen čas naplno věnuje dceři a touží po druhém dítěti. "Velmi jsem si přála pro své dítě školku v přírodě, ale nikde v okolí nebyla, pak jsem potkala Marcelku a seznámila jsem se s její vizí a šla do toho!"

Na obrázku může být: 1 person, outdoor , closeup a nature

Foto: Renatka s dcerou

Jana Margaret: Maminka dvou odrostlejších synů, spisovatelka, výtvarnice a dobrodružka. Hodně cestovala, aby si uvědomila, že Bůh je napříč vším a všude a že jej může najít jen ve svém srdci. Má pracovní zkušenosti z vysokoškolského prostředí, kde zajišťovala studijní materiály a PR. Také pracovala v sociální sféře u seniorů a mentálně postižených. Pravidelně chodí za dětmi do alternativních tříd vést rozpravy. Aktivně se věnuje seberozvoji a duchovnímu růstu. "Mým posláním je vést rozpravy s dětmi i dospělými o ekologii, Bohu, filozofii a umění. Učit je zapomenutému krásnu a lásce, které mají v srdcích."

Na obrázku může být: 2 people, people smiling , shoes a outdoor

Foto: Jana s dětmi

Proč to děláme?

Protože v okolí není školka, která by naplnila potřeby rodičů a děti, kteří jsou stejně naladěni jako my. Protože vnímáme, jak je doba přesycena konzumem a čím dál více lidí v této době není šťastných, protože naplňují jenom hmotné potřeby, nikoli ty osobnostní, duchovní. Chceme děti naučit, že láska je uvnitř každého z nás a že štěstí nenajdou v obchodních centrech nebo u počítačových her, protože to je jen únik z reality. Chceme dětem i dospělým ukázat, že každý z nás může být úspěšný, když vystoupí ze své komfortní zóny a nebude mít strach ukázat, co v něm je!

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 6
    Dobrý pocit s neomezenou hranicí štědrosti

    Dárek od Vás pro nás a dobrý pocit k tomu.
    Vážíme si každé podpory a každé korunky,kterou nám věnujete.

    Přispět můžete libovolnou částkou v dalším kroku a mít fakt dobrý pocit.

    K tomu samozřejmě naše poděkovaní, protože díky Vám vytvoříme hřejivé místo na naší krásné zemi.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    3,96 €
    (100 Kč)
  • zostáva 46 z 50
    Balíček na výrobu svíček

    Zašleme Vám krásný voňavý balíček na výrobu užasné přírodní svíčky. Balíček bude obsahovat včelí vosk, knot a návod jak na to.
    Svíčka, která provoní celý dům a zahřeje u srdce.

    K tomu samozřejmě naše poděkovaní, protože díky Vám vytvoříme hřejivé místo na naší krásné zemi.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,85 €
    (400 Kč)
  • zostáva 47 z 50
    Handmade keramická miska v dekoru listu

    Za krásnou částku, krásná miska.
    Přesně tohle dostaneš od nás jako poděkování za to, že jsi se rozhodl/a nás podpořit.

    Zašleme nádhernou misku v dekoru listu, která je dělaná nejen s láskou...
    A až budeš doma sedět a chroupat z ní oříšky, vždycky si na nás vzpomeneš.

    K tomu samozřejmě naše poděkovaní, protože díky Vám vytvoříme hřejivé místo na naší krásné zemi.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    31,71 €
    (800 Kč)
  • zostáva 47 z 50
    Hodina anglické konverzace

    Odměna, která je pro každého, kdo si chce oprášit své znalosti anglického jazyka.
    Za Váš krásný dar se Vám bude věnovat naše lektorka Marcelka, která žila 20 let v zahraničí. Provede Vás příjemnou hodinovou konverzací.  

    K tomu samozřejmě naše poděkovaní, protože díky Vám vytvoříme hřejivé místo na naší krásné zemi.

    Jedna se o hodinovou konveraci on line.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,64 €
    (1 000 Kč)
  • zostáva 48 z 50
    Přírodní balíček

    Obsah balíčku budou zcela přírodní produkty, které pro Vás vyrobí naše české ručičky.
    Jak bude stát jurta na kůlech, tak se budou dít věci.
    Zavřeme dveře, zapneme hudbu a o chvíli později, bude Tvůj balíček na světě.
    Balíček bude obsahovat (Med, sadu na přípravu svíčky z včelího vosku, domácí mýdlo bez barviv, bylinný čaj a dáreček z keramiky).

    Tenhle krásný přirodní balíček pro Vás s láskou zabalíme a odešleme k Vám domů.

    K tomu samozřejmě naše poděkovaní, protože díky Vám vytvoříme hřejivé místo na naší krásné zemi.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,45 €
    (1 500 Kč)
  • zostáva 49 z 50
    Akupresurní masáž hlavy ACCES BARS

    Za tvůj dar, ti s tvým dovolením hrábneme do vlasů :)
    Ale samozřejmě jen v tom dobrém.
    Naše užasná vyškolená masérka téhle dokonalé masáže hlavy o tebe bude pečovat celých 60 min.

    Masáž bude v krásném příjemně provoněném prostředí jurty.

    Za tvůj dar se o tebe s láskou postaráme, protože si to zasloužíš.

    Odměnu dostaneš formou poukazu na Tvou mailovou adresu.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,45 €
    (1 500 Kč)
  • zostáva 20 z 20
    Pět Tebou zvolených lekcí v centru Mozaika

    Jsme centrum, kde se pořád něco děje. 
    Samozřejmě zábava, vzdělání, relax.
    Proto od nás dostaneš pět vstupů na jakoukoli Tebou zvolenou akci, kterou budeme u nás v jurtě pořádat.

    Potřebuješ relax? Přijď si na meditaci...
    Chceš se vzdělat ? Přijď na náš workshop...
    Hledáš zábavu? Tak to jsi na správném místě :)

    Poukaz si vybereš během roku podle toho, které akce tě u nás zaujmou a k tomu samozřejmě naše poděkovaní. 

    Odměnu dostaneš formou poukazu na Tvou mailovou adresu.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    79,27 €
    (2 000 Kč)
  • zostáva 100 z 100
    Online workshop

    Jsme centrum, kde se pořád něco děje. 
    Samozřejmě zábava, vzdělání, relax.
    Proto od nás dostaneš 2 poukazy na jakýkoli  tebou zvolený online workshop, který budeme u nás v jurtě pořádat a že program bude nabitý poznáním.

    ​Workshop si vybereš během roku podle toho, které akce tě u nás zaujmou a k tomu samozřejmě naše poděkovaní.

    Odměnu dostaneš formou poukazu na Tvou mailovou adresu.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    79,27 €
    (2 000 Kč)
  • zostáva 20 z 20
    Noc pro zamilované

    Vezmi svou drahou polovičku na překrásnou romantickou noc pod hvězdy , kde se budete moct držet v objetí až do rána a užívat si společné chvíle jen vás dvou.

    Zahoď mobil a nech se obejmout přírodou a láskou.

    Noc plnou romantiky zažiješ u nás v jurtě jako poděkování za tvůj dar, za který jsme velmi vděční.

    Odměnu dostaneš formou poukazu na Tvou mailovou adresu.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    158,54 €
    (4 000 Kč)
  • zostáva 100 z 100
    Online workshop

    Jsme centrum, kde se pořád něco děje. 
    Samozřejmě zábava, vzdělání, relax.
    Proto od nás dostaneš 4 poukazy na jakýkoli  Tebou zvolený online workshop, který budeme u nás v jurtě pořádat.

    Workshop si vybereš během roku podle toho, které akce tě u nás zaujmou a k tomu samozřejmě naše poděkovaní.

    Odměnu dostaneš formou poukazu na Tvou mailovou adresu.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    158,54 €
    (4 000 Kč)
  • zostáva 10 z 10
    Zažij si den v jurtě

    Chceš si vyzkoušet ten pocit jak si vařili oběd naši předkové nad ohněm bez elektriky? Žádná wifi ani varná konvice? 
    A k tomu samozřejmě odpolení šlofík v jurtě?

    Nebo snad chceš pro své dítě udělat skvělou narozeninovou párty na kterou jen tak nezapomene?

    Nebo i ty sám budeš chtít si udělat malou oslavu v rodinném kruhu na místě,kde na tebe bude dýchat příroda?

    Pak je tenhle voucher přesně pro tebe a pro nás dar od tebe v téhle krásné částce, za který jsme nesmírně vděční.

    Odměnu dostaneš formou poukazu na Tvou mailovou adresu.

    Max pro cca 10 osob

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    237,81 €
    (6 000 Kč)
  • zostáva 10 z 10
    Dva dny v jurtě

    Dva dny pro Tebe a tvou blízkou osobu (samozřejmě i tvé děti jsi li ten šťastný) pro přenocování v jurtě.

    Uvař si oběd, opeč si buřta, zabrnkej si na kytaru a provětrej tvé hlasivky.
    Den zakonči v přírodou obklopující jurtě s výhledem na hvězdy.

    Ráno se probudíš za zvuku cvrlikajících ptáčků a čerstvým vzduchem u nosu.
    A to vše s pocitem, že jsi na tohle vše přispěl a my jsme ti moc vděční.


    Odměnu dostaneš formou poukazu na Tvou mailovou adresu.

    Max pro 10 osob.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    396,35 €
    (10 000 Kč)
  • zostáva 10 z 10
    Přes noc v jurtě + bonus

    Dva dny pro tebe a tvou blízkou osobu (samozřejmě i tvé děti jsi li ten šťastný) pro přenocování v jurtě.

    K tomu máš na cca půl dne (dle domluvy) k dispozici naši úžasnou  milou průvodkyni, která Tě provede po naší překrásné historické Kroměříži.
    Podzámecká zahrada, Květná zahrada ,zámek jsou známá místa, ale chceš vidět zákoutí o které běžný turista nemá ani tušení?

    Večer se usadiš se svymi bližními v jurtě nebo  u ohně a zakončíš tenhle krásný den spánkem pod hvězdami a to vše s úsměvem na rtech a dobrým pocitem v srdci, protože i ty jsi součásti tohohle všeho.

    Odměnu dostaneš formou poukazu na Tvou mailovou adresu.

    Max pro 8 osob

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    396,35 €
    (10 000 Kč)
  • zostáva 20 z 20
    Příměstský tábor v jurtě

    Zajistíme péči o Vaše dítě v době letních prázdnin formou 8 týdenních turnusů. Každý turnus bude mít své zaměření a téma, které bude děti provázet celý týden. Seznámíme děti s kreativním tvořením, tancem, budeme hrát spoustu her a mnoho dalších aktivit. 

    Odměnu dostaneš formou poukazu na Tvou mailovou adresu.

    Tato odměna je pro jedno dítě na jeden týden.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    396,35 €
    (10 000 Kč)