Peníze nerostou na stromech

Cílem interaktivní divadelní hry je úspěšně a zábavně naučit děti, jaká je hodnota peněz, jak s nimi dobře nakládat od útlého věku a jak přemýšlet o jejich zabezpečení do budoucna. Podpořte představení, aby ho uviděly i děti ze sociálně slabších rodin.

Autor: DS Ty-já-tr

  • Představení pro ZŠ v Letce

  • Představení pro ZŠ v Letce

  • Představení na ZŠ Most

  • Představení na ZŠ Most

  • Představení na ZŠ Most

  • Peníze nerostou na stromech

67 €
vybrané z 2 567 €

2%

2% splnené

6 ľudí prispelo

Divadlo, Vzdelávanie

Praha, Hlavní město Praha, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 25.5.2020 v 14:38.

Zobraziť všetky odmeny

„Peníze nerostou na stromech"

Představujeme interaktivní divadelní hru pro děti, v rámci níž by si děti měly osvojit základní principy nakládání s financemi. Cílem představení je osvěta finančního vzdělávání dětí na základních školách (2. stupeň) a v dětských domovech. Koncepce divadelní hry je postavena jako fórum. Nejdříve je hereckým týmem odehráno představení, v rámci, kterého se hlavní postava dostává do komplikovaných situací a ty následně nesprávně řeší. Příběh proto končí vždy tragicky, či přinejmenším pro hlavního hrdinu velmi nepříznivě. Herci poté celé představení hrají znovu, diváci však již mají možnost jeho děj kdykoli zastavit a jednání hlavního hrdiny korigovat. Mohou se v tu chvíli v ideálním případě zapojit přímo do děje a situaci, ve které se hlavní hrdina podle jejich mínění rozhoduje chybně, řešit z jejich pohledu lepším způsobem. Cílem je zajistit, aby diváci touto cestou sdělení obsažená ve sledovaném představení oproti klasické školní výuce intenzivněji vnímali.

Odkaz ny vysílání v TV Déčku: https://www.youtube.com/watch?v=FxYnmeFtCTo&feature=youtu.be 

... a ještě něco navíc

Představení budeme hrát v tomto roce i pro odsouzené v českých věznicich, pro matky dětí v azylových domovech a pro seniory.

Čas konání dobrých skutků – jak začít?

Nejeden z nás se občas pozastaví nad lhostejností, netečností a sobectvím některých lidí. Než je, ale začneme soudit a kritizovat, měli bychom si zamést před vlastním prahem. Tak schválně, pamatujete si, kdy naposled jste svou vstřícnost, empatii, lidskost a štědrost
projevili vy? Pokud ne, pak máte nejvyšší čas to napravit. Dobré skutky by totiž měly být samozřejmostí, a to nejen o Vánocích. 

Jak začít?

Příležitostí je víc než dost. Příležitostí ke konání dobrých skutků existuje dennodenně víc než dost, jen se podívejte kolem sebe. Nabývat mohou různých podob – někdo daruje krev, druhý donese pytel granulí do útulku pro zvířata, další pustí v autobuse sednout staršího člověka, jiný přispěje finanční částkou na nějaký dobročinný projekt. Bez ohledu na to, o jak velké nebo malé činy se jedná, mají všechny jedno společné – provádí se nezištně a dělají z vás lepšího člověka.

Začněte u dětí

Pomáhat se dá opravdu všude, stačí si jen všímat a nečekat, až to za nás udělá někdo jiný. Někdy se v tíživé životní situaci ocitne člověk v našem blízkém okolí, třeba příbuzný, kamarád nebo známý. Jindy se zase lidé volající SOS nenachází v naší bezprostřední
blízkosti, podat naši pomocnou ruku však potřebují taky. Osud bohužel nešetří nikoho, často „nakládá“ i těm nejmenším a naprosto bezbranným – dětem.

Foto prezentace z představení: https://www.youtube.com/watch?v=S4rqel3ULXE&feature=youtu.be 

Zapojte se do projektu

A právě jim se snaží vlít do žil optimismus, rozveselit je a poskytnout jim rozptýlení divadelní spolek Ty-já-tr, který v rámci Divadelního projektu pro děti hraje vzdělávací představení o finanční gramotnosti pro dětii z dětských domovů a žáků II. stupně ZŠ. Nejen, že tak přispívá k jejich vzdělávání a rozvoji, ale především jim dává zapomenout na bolest, smutek a odloučení, které představují jejich každodenní souputníky. A to hned na samém počátku jejich životní cesty.

Vykouzlete úsměv

Se svými představeními, putuje spolek Ty-já-tr křížem krážem po celé republice a kouzlí úsměv na dětských tvářích. Bez ohledu na věk, zdravotní stav nebo sociální skupinu jim přináší radost, zahrnuje je láskou, zájmem a pozorností a učí je vidět svět jinýma očima. To vše však stojí všechny účastněné nemalé úsilí, čas a v neposlední řadě také finance. Podpořte je proto v jejich bohulibé činnosti a podílejte se na plnění dětských přání i vy. Nejen, že si tak budete moci „odškrtnout“ jeden dobrý skutek, ale vědomí, že jste udělali něco smysluplného, vás ještě dlouho bude hřát u srdce.

Proč to děláme?

Děti jsou naše radost, štěstí a hlavně také naše budoucnost. Život jim staví do cesty překážky už od útlého věku. Neumějí příliš hospodařit s penězi. Většina rodičů se jim snaží vštípit základy finanční gramotnosti prostřednictvím kapesného. Děti jsou v tomto směru velmi učenlivé, proto je dobré s nimi mluvit i o konkrétních věcech, jako například o rodinném rozpočtu či o fungování půjček. Ideální je, když jim problematiku financí přiblížíme formou hry. A proto byla vytvořena interaktivní divadelní hra o finanční gramotnosti.

Kdo jsme?

Divadelní soubor Ty-já-tr vykročil ve třicátém roce své existence společně se svou zakladatelkou Radkou Tesárkovou do nové etapy. Část původního souboru zůstává pod jménem Radar ve stejnojmenném divadle, jeho další část v čele se zakladatelkou Radkou Tesárkovou se stěhuje do nového působiště, Divadelního klubu Letka v Letohradské ulici 44 na pražské Letné.

“Ty-já-tr, který jsem založila na prahu školního roku 1988/1989, je moje srdcovka,” řekla Radka Tesárková. “V novém prostoru nazvaném Divadelní klub Letka chci společně s týmem spolupracovníků navázat na svou dlouholetou práci v oblasti dramatické výchovy a dětského divadla a také se více zaměřit na divadlo pro děti a jejich rodiče.”

V divadelním souboru od září pracují dvě skupiny školáků rozdělené podle věku a také jedna skupina předškoláků. Školní děti se budou scházet dvakrát týdně, předškoláci jednou týdně. Členem souboru se mohou děti stát po složení přijímacích zkoušek, skupina předškoláků je otevřena všem dětem a jejich rodičům, kteří mají chuť se společně scházet, hrát si a učit se, a to až do naplnění kapacity. Se systematickou dramatickou výchovou pro předškolní děti má Radka Tesárková bohaté zkušenosti, první skupina Skřítci vznikla už před dvaadvaceti lety. Stálými pedagogy souboru jsou kromě Radky Tesárkové také hlasová pedagožka a absolventka oboru tvořivá dramatika na pražské DAMU Eva Hadravová a Josef Kovář, absolvent oboru moderování a herectví VOŠH.

DS Ty-já-tr má v současné době na repertoáru několik inscenací pro děti a rodiče (např. Causa re-CIT- ace, Peníze nerostou na stromech), chystá další – Z(a)tracený Blatný a Dědečku, písničku. Také dětská část souboru bude hrát pro školy. Soubor také pravidelně slaví úspěch na dětských divadelních přehlídkách a soutěžích v uměleckém přednesu. Od roku 1998 pořádá také letní tábor Putování s huculem, sérii putovních divadelních představení, jejichž výtěžek je věnován na charitu

https://ty-ja-tr.cz/divadelni-projekt-o-financni-gramotnosti/

https://www.facebook.com/plnimedetskaprani/

Závěrem

Oslovujeme Vás přes Hithit s žádostí o finanční podporu. Představení Peníze nerostou na stromech budeme hrát pro  pro dětské organizace zdarma, aby je mohly shlédnout i děti ze sociálně slabších rodiny.

Cena jednoho představení je 5 000 Kč. Získali jsme 35 000 a společně s vybranými 65 000 odehrajeme dvacet představení pro děti v dětských domovech a na základních školách třídach II. stupně.

Peníze použijeme na zaplacení honorářů herců a technika, pronájmů sálu, dopravy a prezentace.

Děti jsou naše budoucnost.

DĚKUJEME

Aktuality

7.3.2020 Velká radost! :-) Děkujeme moc. :-)

V únoru jsem se třídou 7.A navštívila přestavení Peníze nerostou na stromech. Herečky vtipnou, přesto metodicky přesně zvládnutou interaktivní metodou žáky velice zaujaly, vtáhly nás do děje i do hry a mnohé jsme se naučili a odnesli v hlavách domů. Vřele toto představení na podporu finanční…

Viacej

31.1.2020 Dětský domov Krompach

Divadelní vystoupení  v Dětském domově Krompach pod vedením Radky Tesárkové Jednalo se přibližně o dvouhodinové divadelní představení s tématikou finanční gramotnosti pro starší děti. Celý děj byl rozdělen do určitých částí (peníze, spoření, pravidlo 1-7-2, banka, finance v domácnosti, platební…

Viacej

Odkazy projektu

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 3
    ​Hřejivý pocit, že jste pomohli dobré věci pro děti

    I sto korun nám pomůže zrealizovat divadelní představení, které pomůže dětem osvojit základní principy nakládání s financemi.

    Poděkování pro Vás bude umístěno, FB stránce Divadlo pomáhá plnit dětská přání a www.ty-ja-tr.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    3,95 €
    (100 Kč)
  • zostáva 50 z 50
    Plakát představení s podpisy herců

    Dostanete orginální plakát představení Peníze nerostou na stromech s podpisy herců a věnováním pro Vás.

    Poděkování pro Vás bude umístěno na FB stránce Divadlo pomáhá plnit dětská přání a www.ty-ja-tr.

    ​​(odměna bude k osobnímu převzetí po domluvě v Divadelním klubu Letka, Letohradské 44, Praha 7 a v případě zasílání není poštovné v ceně)

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    11,85 €
    (300 Kč)
  • zostáva 49 z 50
    Finanční deník + tříbarevné propisky

    Finanční deník s logem představení , kam si s barevnými prupiskami třech barev, budete zapisovat Vaše hospodaření s financemi nebo ho můžete využít, jako dárek pro někoho jiného.

    Poděkování pro Vás bude umístěno na FB stránce Divadlo pomáhá plnit dětská přání a www.ty-ja-tr.

    ​(odměna bude k osobnímu převzetí po domluvě v Divadelním klubu Letka, Letohradské 44, Praha 7 a v případě zasílání není poštovné v ceně)

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,79 €
    (400 Kč)
  • zostáva 48 z 50
    Tričko s logem představení

    Za 300 Kč od nás dostanete tričko s logem představení. Jak bude vypadat se dozvíte za chvíli, v galerii projetku nebo na Facebooku. 

    Poděkování pro VIP partnera bude umístěno na FB stránce Divadlo pomáhá plnit dětská přání a www.ty-ja-tr.

    ​(odměna bude k osobnímu převzetí po domluvě v Divadelním klubu Letka, Letohradské 44, Praha 7 a v případě zasílání není poštovné v ceně)

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,74 €
    (500 Kč)
  • zostáva 50 z 50
    Předplatné časopisu Zahrádkář


    Poděkování pro Vás bude umístěno na FB stránce Divadlo pomáhá plnit dětská přání a www.ty-ja-tr.

    ​(odměna bude k osobnímu převzetí po domluvě v Divadelním klubu Letka, Letohradské 44, Praha 7 a v případě zasílání není poštovné v ceně)

    Doručenia odmeny: na adresu, do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    39,49 €
    (1 000 Kč)
  • predané 0
    Vstupenky do Ty-já-tru

    Za Vaši podporu získáváte 4 vstupenky na jakoukoliv akci pořádna Divadelním spolkem Ty-ja-tr. Poděkování pro  partnera bude umístěno na  FB stránce Divadlo pomáhá plnit dětská přání a www.ty-ja-tr.

    ​(odměna bude k osobnímu převzetí po domluvě v Divadelním klubu Letka, Letohradské 44, Praha 7 a v případě zasílání není poštovné v ceně)

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    78,97 €
    (2 000 Kč)
  • zostáva 50 z 50
    Vše v jednom

    Získejte vše v jednom.  Finanční deník s logem představení +tříbarevné propisky. Plakát představení s podpisy herců, tričko s logem představení a roční předplatné časopisu Zahrádkář



    Poděkování pro  partnera bude umístěno na  FB stránce Divadlo pomáhá plnit dětská přání a www.ty-ja-tr.

    ​(odměna bude k osobnímu převzetí po domluvě v Divadelním klubu Letka, Letohradské 44, Praha 7 a v případě zasílání není poštovné v ceně)

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    118,46 €
    (3 000 Kč)
  • zostáva 50 z 50
    Generální partner

    Stante se generálním partnerem jednoho představení pro děti z dětských domovů nebo žáků záladní školy.

    Poděkování pro generálního partnera bude umístěno na  FB stránce Divadlo pomáhá plnit dětská přání a www.ty-ja-tr. 

    Získejte vše v jednom.  Finanční deník s logem představení +tříbarevné propisky. Plakát představení s podpisy herců, tričko s logem představení a roční předplatné časopisu Zahrádkář



     

    Doručenia odmeny: na adresu, do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    197,43 €
    (5 000 Kč)