Dílna U beránka

Svou vizi nového sociálního podniku Dílna U beránka opírám o myšlenku, že lidé se zdravotním hendikepem přichází do naší společnosti zaměřené na výkon, aby ji uzdravili a navrátili k pravé podstatě lidství. Budu ráda, když tuto mou vizi podpoříte !!

  • Dílna U beránka

  • Aršáci přebírají surovou potní vlnu

  • Mirunka pere vlnu

  • Stříhání ovenek

  • Tvořeníčko s vlnou

  • Sušení vlny

  • Dílna U beránka - prostor na výuku práce s vlnou

  • Dílna U beránka - sociální zázemí

  • Dílna U beránka - nakouknutí okénkem

  • Dílna U beránka - kuchyňka

  • Požehnání Dílny U beránka

  • Naše ovenky na pastvinách

  • Náš betlémský oslík Kája

  • Plstěné náušničky z Dílny U beránka

  • Náš nejvzácnější beránek ze stáda

  • Krmení jehňátka

  • Doteky

  • Projekt Mobilní salaš

10 829 €
vybrané z 9 879 €

109%

109% splnené

202 ľudí prispelo

Vzdelávanie

Nový Jičín, Moravskoslezský kraj, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 29.12.2019 v 15:12.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Můj projekt fyzicky započal v roce 2017 nečekaným setkáním s hendikepovanou ženou, jež celý život pracovala pro společnost, vychovala 4 děti, pečovala o staré a umírající lidi a když sama po nevydařené operaci zůstala částečně ochrnutá, skončila na pracovním úřadě, s invalidním důchodem ve výši 6.000,- Kč, tři roky před důchodem starobním. Rozhodla jsem se zabojovat o tuto vzácnou bytost a zkusit pro ni vytvořit pracovní místo na naší rodinné usedlosti v rámci činnosti spolku Venkovská škola Bludička, z.s. , což se povedlo. Pozitivní zkušenost s touto bytůstkou ve mě nastartovala touhu zrealizovat mou dávnou vizi, jež by umožnila zaměstnávat lidi se zdravotním postižením v návaznosti na rozvoj potenciálu souvisejícího s chovem našich ovenek původních Valašek, do jejíž záchrany jsme se před dvaceti lety s mým mužem a dalšími nadšenci zapojili.

Co je náš cíl

Cílem je rozjet provoz Dílny U beránka, nového sociálního podniku na usedlosti Bludička, který by nabídl nové služby a produkty zákazníkům regionu a tím umožnil vytvořit tři smysluplné pracovní pozice pro ženy, které mnoho let pracovaly pro společnost a vlivem závažné nemoci přišly o práci . Ty pracovní pozice jsou zpracovatel vlny, knihtiskař a průvodce.

Detaily

Dílnu realizuji jako OSVČ a plánuji v ní zpracovávat vlnu do kreativních balíčků, pořádat kurzy na tradiční techniky zpracování vlny ( předení, tkaní, plstění ... ), tisknout knihy s tématikou věnovanou ovečkám Valaškám a salašnickému způsobu chovu ovcí a nově otevřít statek Bludička návštěvníkům regionu, zvláště cyklistům využívajícím nedalekou cyklostezku KOLEJE. 

Více na: https://beranek.pageride.cz/

Kontakt: Dílna U Beránka, Bludovice č.p.9, Nový Jičín 741 01, Tel.: 556704046

... a ještě něco navíc

Symbolem mého projektu je "Jehňátko k ničemu", hubeňoučké, slabé, s křivýma nožkama a plandavým ouškem, které se nečekaně stalo mým nejvzácnějším beránkem ze stáda. Setkání s tímto jehňátkem mi změnilo život a ukázalo mi lásku bez podmínek. Skrze něho vnímám právě bytůstky s hendikepem jako velký dar, který přichází uzdravit naši společnost zaměřenou na výkon a navrátit ji k pravé podstatě lidství tak, jako to učinilo mé jehňátko k ničemu. Jeho příběh jsem zaznamenala v knize Příběhy pastýřky, jež bude prvním tiutlem tisknutým v naší malé knihtiskárně.

Kdo jsme?

Jmenuji se Gabriela Žitníková a celý život jsem zasvětila výchově a vzdělávání dětí na naší malé rodinné usedlosti Bludička v Bludovicích u Nového Jičína. Zde jsem také učinila hlubokou zkušenost s hendikepovanými lidmi, u nichž jsem postupně objevovala velký pracovní potenciál, který je často nevyužívaný. V poslední době jsem se proto rozhodla vydat se na cestu tzv. sociálního zemědělství, která by umožnila využít náš malý rodinný statek pro zaměstnávání osob se zdravotním hendikepem v nové Dílně U beránka v návaznosti na rozvoj šetrné venkovské turistiky.

Proč to děláme?

Naše společnost má mnoho oficiálních nástrojů pomoci, které jsem se snažila pro tuto cestu využít. V roce 2019 se mi podařilo získat finanční prostředky v rámci projektu Beránek s plandavým ouškem na vytvoření zázemí Dílny U beránka přes výzvu MAS Lašsko, projekt podpořil Moravskoslezský kraj, pomoc jsem získala i na úrovni města Nový Jičín, rodiny, přátel. Dílna je téměř před dokončením. Bohužel navazující projekt předložený u Ministertsva práce a sociálních věcí v rámci výzvy č.129, kde na sociální podnikání, jež je součástí této vize, je alokováno mnoho desítek milionů korun z ESF, se mi v Praze nepodařilo obhájit. Členové komise usoudili, že můj projekt je neživotaschopný a o výrobky a služby nebude velký zájem a tím ještě více podnítili mou touhu o naplnění toho všeho. Opírám se o víru, že je ve světě dostatek lidí, kteří mi v tom pomohou, všichni jedno jsme...

Stojím před problémem, jak zajistit mzdové prostředky a finance na kurzy, jež umožní rozvoj pracovních kompetencí nutných pro zahájení chodu Dílny U beránka v čase, kdy ještě nebudeme vyrábět produkty a nabízet služby a zároveň nebudeme ještě moci požívat statut chráněného pracoviště, kde je možné částečně mzdy hendikepovaných zaměstnanců pokrýt s příspěvku na zaměstnanost. Jedná se o první nejkritičtější měsíce. Když jsem se vracela z Neratova, inspirativního místa pro mou cestu, kde s hodou okolností jsem byla pozvána na seminář o sociálním zemědělství a přednášela o možnostech financování dobrých nápadů kreativních lidí spojených s touto tématikou, o hit hit jsem ještě nevěděla. Autem mě domů vezla kamarádka Světla a tak když Světluška a Bludička cestovaly tmou, dostala jsem informaci o této možnosti  a přes tuto platformu svůj projekt podala.

 

  •  Šperky od pastýřky - originální náušničky tvořené metodou suchého plstění

  • Oslíkoterapie - návštěva oslíka v interiéru, program pro seniory a hendikepované

Aktuality

4.2.2020 O radosti

Mám radost a chtěla bych se s Vámi o ni podělit. Dnes byl první pracovní den v Dílně U beránka. Úžasný pocit naplnění, který mě oblažuje i v této chvíli, kdy píšu pár řádků Vám, jenž jste dopomohli mé vizi, se těžko popisuje. Před chvilkou jsem zavolala Mirunce, nemohla jsem tu radost v sobě sama…

Viacej

18.1.2020 V zajetí lásky ...

Dílna U beránka obměnila výzdobu na dveřích, adventní věnec s plstěnou Maruškou nahradil sv. Valentýnem inspirovaný věneček s názvem " V zajetí lásky..." . Srdéčko je vyrobené metodou suchého plstění na polystyrénový podklad, věneček je z větví, které jsem nasbírala při dnešní procházce se Šarikem…

Viacej

Odkazy projektu

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 57
    Líbí se mi vize Dílna U beránka

    Tato odměna je pro Ty, kteří nic nechtějí, nepotřebují a nebo si již zakoupili vše, co je v nabídce.  Zakoupením této odměny vysíláte naší cestě sociálního podnikání povzbudivý vzkaz:

    Líbí se mi vize Dílna U beránka, pokračujte !! 

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    3,95 €
    (100 Kč)
  • predané 5
    Boží přívěšek - tři v jednom

    Boží přívěšek na boží projekt za boží cenu. Prostě tři v jednom. Více se o této odměně dočtete v aktualitách pod příspěvkem ze dne 16.12.2019 pod názvem: Tři v jednom . Zde najdete i fotografii přívěšku, který je z přírodní vlny našich oveček vyráběný metodou suchého plstění. Vskutku je prostě celý "boží"...

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    4,39 €
    (111 Kč)
  • zostáva 22 z 30
    Přívěšek na klíček, kabelku ...

    Originální plstěný přívěšek z vlny našich oveček je s láskou vyráběn dobrovolníky v naší Dílně U beránka. Při povídání o životě tak vznikají zajímavé různobarevné  přívěšky s originálními názvy, které dodají tomuto výrobku ten pravý punc jedinečnosti ... Cena je uvedena s poštovným a balným, takže pokud nejste z okruhu našich v okolí žijících příznivců a budete chtít přívěšek poslat, nezapomeňte uvést adresu.

    Doručenia odmeny: na adresu, do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    4,54 €
    (115 Kč)
  • predané 25
    Beránčí kožíšek - kreativní balíček

    Speciální kreativní balíček na tvoření obsahuje vlnu z našich oveček s příměsí kousku vlny mého nejvzácnějšího beránka. Vlna je ručně ostříhaná, vypraná, usušená na sluníčku, kramplovaná a s láskou zabalená pro Vaše tvoření. Součástí balíčku jsou potřeby, jež Vám umožní vyrobit si svého beránka. Kreativní balíček je vhodným dárkem pro každého a rádi Vám jej pošleme, nutné je však uvést adresu, cena je včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    5,93 €
    (150 Kč)
  • zostáva 77 z 100
    Plstěné náušničky - originální šperk

    Šperk od pastýřky vyrobený metodou suchého plstění buď přímo na pastvině při pasení oveček nebo v naší dílně rukama dobrovolníků, kteří vizi Dílna U beránka věří, jsou vhodným dárkem pro všechny dámy, kterým chcete udělat radost originálním dárkem. Náušničky Vám rádi pošleme, nutné je však uvést adresu, cena je včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    6,92 €
    (175 Kč)
  • predané 13
    Vlněný workshopík - tvoření pro všechny

    Toužíte se mrknout do Dílny U beránka a zkusit si vyrobit třeba vlastnoruční vlněnou ozdůbku, šperk, podšálek pod hrnek ? Uvaříme Vám čajík nebo kafe a rádi se Vám pověnujeme. Práce s vlnou je skvělý relax, těšíme se na osobní setkání !! Cena je za dvě hodiny vlněného tvoření na osůbku, datum setkání individuálně domluvíme. Můžete k nám ovšem vyrazit i jako partička.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    9,88 €
    (250 Kč)
  • predané 32
    Příběhy pastýřky - autorská kniha

    Autorská kniha o "Jehňátku k ničemu", které se stalo nejvzácnějším beránkem ze stáda, vznikla jako dárek pro mé nejbližší. Neměla jsem v plánu knihu zveřejnit, ale ona si sama řekla o to, že chce být čtena a tak pro dobro této myšlenky ji s láskou do světa pouštím. V současné době se připravují ilustrace, už teď vím, že budou nádherné. Tisk knihy bude v malé knihtiskárně, jež je součástí Dílny U beránka. Knihu Vám rádi pošleme, nutné je však uvést adresu, cena je včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    13,83 €
    (350 Kč)
  • predané 8
    Po stopách nejvzácnějšího beránka - program pro rodiny

    Tuto odměnu na žádost mnohých z Vás opět vracím "do hry" a v této chvíli již počet neomezuji, na každého si čas uděláme. Tak tedy, chcete se vypravit po stopách nejvzácnějšího beránka a podívat se do míst, kde žije ? Prohlédnout si statek Bludička, zde žijící zvířátka, vyzkoušet si práci s vlnou, nahlédnout jak bydlí včelky a projít si náš ovocný sad ? Jste rodina s dětmi nebo jen lidé, kteří prochází krajinou a čerpají inspiraci ? Tak to je odměna právě pro Vás. Udělejte si výlet k nám, my Vás provedeme a budeme se Vám hodinku individuálně věnovat. Termín si společně domluvíme.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    23,71 €
    (600 Kč)
  • zostáva 8 z 8
    Kurz výroby šperků z vlny

    Toužíte si zkusit vyrobit šperk z vlny a podívat se do zázemí chovu našich oveček ? Pod vedením zkušených lektorek se můžete zúčastnit stříhání ovečky ručními nůžkami, mrknout do naší expozice o chovu Valašek, zkusit si nakrmit ovenky z ruky a pak v dílně u dobrého bylinkového čaje a malého pohoštění se směle pustit do tvoření vlastního šperku, který si odnesete domů. Brož nebo náušničky či snad spona do vlasů ? Výběr už necháme na Vás. Vlna je úžasný materiál... Kurz proběhne v sobotu 18.1.2020 od 14,00 do 18,00 hodin na Bludičce.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    25,69 €
    (650 Kč)
  • predané 6
    Vlna na tvoření - dárek pro malé i velké umělce

    Přemýšlíte jak podpořit kreativní tvoření dětí ze školy ve Vašem blízkém okolí ? Nebo chcete připravit tvůrčí dílnu pro osůbky v hospici, domově seniorů či nemocnici a přemýšlíte, co by jim udělalo radost ? Máte rádi přírodu a přírodní materiály ? Tak to je odměna právě pro Vás. Nachystáme pro Vás velký tvůrčí vlněný balíček vhodný na kreativní tvoření pro skupiny. Balíček Vám rádi zašleme, je nutno však uvést adresu. Cena je včetně poštovného.

     

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    29,64 €
    (750 Kč)
  • predané 3
    Druga na ruční zpracování vlny

    Druga je úžasný nástroj na ruční zpracování vlny do vlněného vlákna tzv. drugáním. Většinou takto zpracovávali vlnu chlapi na salaších při pasení oveček. Druga je další z mnoha zajímavých odměn za Vaši podporu Dílny U beránka. Jako dárek jsem drugu dostala od pana Jožky Kučery z Hriňové při mém výjezdu na milované Slovensko, on byl první, kdo mi drugu ukázal a naučil mě s ní pracovat. Můj muž na podporu projektu Dílna U beránka přes hithit  přislíbil, že vyrobí zájemcům kopii tohoto nástroje. Součástí odměny bude i kus načesané vlny z našich oveček, ať se hned můžete pustit do práce.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,28 €
    (1 500 Kč)
  • predané 2
    Focení na statku se zvířátky

    Fotky do rodinného alba s roztomilým oslíkem ? Tablo z chlívku u čuníka na památku bláznivých studií nebo snad medailónek do seznamky typu "farmář hledá ženu" či koníka na focení nevěsty na útěku ? Nabízíme možnost focení v prostoru naší rodinné usedlosti, která Vašim fotografiím dá nezapomenutelnou atmosféru. Tato odměna je jak stvořená pro fotografy amatéry i profesionály a možná pod stromečkem může být originálním dárkem pro celou rodinu. Cena je za dvě hodiny, v nichž statek bude patřit jen Vám. Termín domluvíme individuálně ... 
    Pokud se téma fotografií nebude slučovat s naší filozofií, vyhrazujeme si právo tuto odměnu zrušit.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    138,31 €
    (3 500 Kč)
  • predané 0
    Mobilní salaš - program pro seniory a hendikepované

    Mobilní salaš je odměna, kterou opět vracím po vyprodání do "hithitové" hry. V této chvíli již neomezuji počet výjezdů, věřím, že zvládneme dorazit všude, kam si nás objednáte. Tak tedy, co obnáší tento program ? Živé ovečky a rukodělná dílna na práci s vlnou pro aktivizaci seniorů či hendikepovaných bytůstek přímo v areálu jejich domova je velmi zajímavým a již praxí odzkoušeným programem, který nabourává zažité stereotypy a přináší venkovskou atmosféru k lidem, kteří již nemohou přijet k nám. Jedná se o vhodnou formu dárku aktivizačního programu pro organizace, jež se nebojí pozvat vnější svět do sociálního systému ( hospice, stacionáře, domovy seniorů, psychiatrické léčebny ) . Program je pro dojezdovou vzdálenost max 50 km od Bludičky tj. hodinku cesty od Bludovic u Nového Jičína, tak na to pamatujte. Termín individuálně domluvíme .

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,59 €
    (5 000 Kč)
  • predané 0
    Živá zvířátka z betlémské stáje

    Zvířátka z betlémské stáje jsou připravena na vánoční výjezd a rády společně s námi přijedou tam, kde si nás objednáte. Pokud čas dovolí, rádi přijedem ještě letos, pokud to nestihneme, můžete si ná objednat na příští rok a podpořit v tuto chvíli finančním příspěvkem dopředu rozjezd Dílny U beránka. Oslík Kája, koza Róza a ovečky Valašky, to je sestava, která zaručeně udělá radost malým i velkým. Cena je za dvě hodiny na Vaši akci, s přepravou zvířat i přípravou ohrádky a s dojezdovou vzdáleností do 50-ti kilometrů od Bludičky ( max hodinka cesty ) . Rádi vyrazíme i do domovů seniorů, hospiců, léčeben dlouhodobě nemocných, ale i na školní či farní akce, detaily doladíme e-mailem, telefonicky, osobně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    276,63 €
    (7 000 Kč)
  • zostáva 1 z 3
    Patron Dílny U beránka

    V obecné řeči se patronem rozumí osoba či skupina osob, která určitým způsobem chrání či podporuje jiného člověka nebo skupinu osob a drží nad nimi ochrannou ruku tj. patronát. Chcete se stát patronem našeho projektu a výrazně mu pomoci k nastartování do života ?  Tak to je příležitost pro Vás. Zakoupením této  odměny umožníte měsíční provoz naší malé chráněné dílny v době, kdy ještě nebudeme vyrábět ani nabízet služby, je to nejzranitelnější období našeho rozjezdu. Co za to nabízíme ? Spolupráci na té nejhlubší úrovni, Vaše jméno či jméno firmy bude v každé naší knížce, v každém tištěném materiálu a to po dobu dvou let. Budete uveden na webových stránkách našeho projektu na čestném místě, v hloubi srdce budete vždy s námi. 

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    1 975,89 €
    (50 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Adventní Marie

    Adventní Marie je vyrobena  metodou suchého plstění  z vlny našich oveček ručně ostříhané, vyprané, sušené u pece nebo na sluníčku, bříško a čelenka je barvené bylinkami. "Maruška" v očekávání se zrodila při výrobě adventního věnce na naší Dílnu U beránka. Její očekávání je zahaleno nevyřčenými otázkami stejně jako to naše, co přijde, co nás čeká, jaký bude náš život ? . Nikdo z nás na budoucnost nezná odpověď. To je to dobrodružství života, to je to naše "očekávání" ... Ráda ji pro Vást také vyrobím, jedna už čeká za oknem, komu bude asi patřit ? Pokud budete "Marušku" chtít zaslat poštou, prosím k ceně přihoďte něco na víc na poštovné a balné, děkuji. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    9,88 €
    (250 Kč)
  • Vypredané!!
    Po stopách nejvzácnějšího beránka - program pro rodiny

    Chcete se vypravit po stopách nejvzácnějšího beránka a podívat se do míst, kde žije ? Prohlédnout si statek Bludička, zde žijící zvířátka, vyzkoušet si práci s vlnou, nahlédnout jak bydlí včelky a projít si náš ovocný sad ? Jste rodina s dětmi nebo jen lidé, kteří prochází krajinou a čerpají inspiraci ? Tak to je odměna právě pro Vás. Udělejte si výlet k nám, my Vás provedeme a budeme se Vám hodinku individuálně věnovat. Termín si společně domluvíme.
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    23,71 €
    (600 Kč)
  • Vypredané!!
    Oslíkoterapie - program pro seniory a hendikepované

    Náš oslík Kája, dopravní prostředek pastýřů, dostal nové botky a je připraven přijít na párty do domova seniorů, ale rád zavítá i do pokojíčku nemocného dítěte. I on chce podpořit Dílnu U beránka a je připraven vyrazit za každým, kdo nemůže přijet k nám. Program je pro dojezdovou vzdálenost max 50 km od Bludičky tj. hodniku cesty od Bludovic u Nového Jičína, tak na to pamatujte. Termín individuálně domluvíme .

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,59 €
    (5 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Mobilní salaš - program pro seniory a hendikepované

    Ovečky u Vás na zahradě, v altánku dílna na práci s vlnou ? Žádný problém ... Nemůžete-li přijet k nám, my vše naložíme a přijedeme k Vám. Program je pro dojezdovou vzdálenost max 50 km od Bludičky tj. hodinku cesty od Bludovic u Nového Jičína, tak na to pamatujte. Termín individuálně domluvíme .

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,59 €
    (5 000 Kč)