Písecký vyřezávaný betlém

Pomozte nám získat prostředky na pořízení jedinečného betlému vyřezaného ze dřeva. Nádherné sochy Josefa, Marie a Ježíška střežené pastýřem a ovečkami plánujeme umístit přímo pod vánoční strom v centru Písku.

  • Slaměný betlém

  • Kouzelný "2D" betlém

  • Kovový betlém

  • Malovaný betlém

2 144 €
vybrané z 1 974 €

108%

108% splnené

52 ľudí prispelo

Komunita, Umenie

Písek, Jihočeský kraj, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 17.11.2019 v 19:00.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Jsme Spolek COHIBA MUSICA a v Písku již více jak deset let pořádáme adventní oslavy. Ve snaze učinit naše město ještě "vánočnějším", oslovili jsme před pěti lety výtvarníka Jiřího Jedličku působícího na Vysočině, aby nám ze slámy vyrobil betlém v životní velikosti. Hned, jak se slaměné dílo objevilo vedle vánočního stromu na centrálním Velkém náměstí, ukázalo se, že šlo o skvělý nápad. Kolemjdoucí se u něj zastavovali a bylo vidět, že je pohled na scénu zobrazujcí zrození našeho milovaného Ježíška nesmírně těší. To nám vnuklo myšlenku, osadit město Písek více betlémy, aby příležitostí k rozjímání u jesliček přibylo.

A tak se zrodil projekt Písecké betlémy, díky kterému se od té doby rok co rok o adventu objeví ve městě další nový betlém. Nyní jsou již čtyři a do malebných zákoutí historického jádra královského města Písku je každoročně umisťujeme na období od první adventí neděle až do Tří králů. Všechny stojí ve veřejném prostoru pod širým nebem. Kromě prvotního slaměného betlému se tak při procházce městem lze setkat s jesličkami v podobě kouzelné 2D plastiky, betlému zhotoveného kompletně z kovu nebo vymalovaného dětmi z místních mateřských škol.

Náš cíl

Letos chceme rozšířit rodinu Píseckých betlémů o nádherné dílo dřevořezbáře Jiřího Nekoly - betlém představovaný sochami v životní velikosti ručně vyřezenými ze dřeva. Jeho získání je ale díky nákladnosti nad možnosti našeho spolku. Proto jsme uspořádali tuto sbírku, abychom potřebné prostředky shromáždili i díky vaší pomoci. 

Kdo hledá, najde...

Aby jeden z Píseckých betlémů představovaly sochy vyřezané ze dřeva jsme chtěli už delší dobu. Ovšem, byť je dřevořezbářů plný internet, dlouho se nám nedařilo natrefit na toho pravého. Což platilo jen do chvíle, než jsme objevili uměleckého dřevořezbáře Jiřího Nekolu. Na jeho webu se dočtete, že pracuje s mottem "Dávám dřevu život". A skutečně - pod jeho rukama nevznikají sochy, ale dochází ke zrození dřevěných bytostí. Žije a pracuje střídavě v obci Štipoklasy u Týna nad Vltavou a v Březnici u Příbrami. Navíc jde o rodáka z Písku, takže bylo rázem rozhodnuto. 

... a ještě něco navíc

Na Jiřího Nekolu jsme paradoxně nenarazili na internetu, ale na břehu lipenské přehrady. Stalo se tak při rodinném výletu Jana Němce, jednoho z představitelů Spolku COHIBA MUSICA. Když se procházel po náplavce ve Frymburku, narazil zde na několik soch ze dřeva. Jedna z nich ho doslova učarovala. A kdo byl jejím autorem, nejspíš netřeba ani hádat :)

A co když se to povede?

Pokud se podaří betlém získat, plánujeme ho umístit přímo pod vánoční strom na píseckém Velkém náměstí. Jsme přesvědčeni, že právě na tomto místě bude Písku nejvíce slušet. Dosavadní rozmístění Píseckých betlémů tak dozná drobných změn, protože  doposud zde stávaly sochy ze slámy.  

Kdo jsme?

Spolek COHIBA MUSICA sdružuje tým tvůrčích lidí, kteří v Písku již více jak deset let připravují program adventních oslav pod názvem Advent v Písku. Písecké betlémy jsou dílčím projektem této akce. V čele sdružení stojí pánové Jan Němec a Jiří Klokočka. 

Proč to děláme?

Hlavně proto, že nás to baví. A nejspíš kvůli tomu se zrovna v našich hlavách zrodil před lety nápad umocnit vánoční atmosféru Písku za pomoci jedinečných betlémů. Těší nás, že se od té doby Písecké betlémy každoročně rozrůstají o nové ztvárnění scény zobrazující zrození Ježíška a svojí přítomností v ulicích města dělají radost jeho obyvatelům i návštěvníkům.

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 18
    Pro radost ze života

    Chci přispět na pořízení betlému a spokojím se „jen“ s dobrým pocitem. Dělám to proto, že se chci podílet na hezkém projektu… proto, že Písek je mým oblíbeným městem… proto, že miluju Vánoce… nebo zkrátka proto, že mi to udělá radost :-)

    Částku můžete libovolně navýšit :-)

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    7,90 €
    (200 Kč)
  • zostáva 41 z 50
    Trdelník od vánočního stromu

    Odměnou vám bude staročeská pochoutka TRDELNÍK v nejoblíbenějším klasickém provedení (original), na kterou vás pozveme do stánku u vánočního stromu na písecké Velké náměstí.

    Skvělé je, že si ho budete moct vychutnat při pohledu na vyřezávaný betlém, který bude stát jen o pár kroků dál A TO I DÍKY VÁM! Uvidíte, že tak bude vaše trdlo chutnat lépe, než ostatní "běžné trdelníky" :-)  

    Oblíbenou sladkost si budete moct vyzvednout  jedině v období 1. - 23. prosince 2019 oproti unikátnímu kódu, který vám pošleme emailem. Otevírací doba stánku bude denně 11 - 17 hod. 

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    11,85 €
    (300 Kč)
  • zostáva 18 z 25
    Jmenovité poděkování

    U příležitosti pořízení vyřezávaného betlému vydáme speciální plnobarevný leták o Píseckých betlémech. V něm uvedeme spolu s poděkováním za pomoc při získání betlému vaše jméno (a pokud budete chtít, tak i místo odkud jste). Jeden výtisk vám necháme k vyzvednutí v písecké Sladovně a pokud si ho nebudete moct vyzvednout tam, tak vám ho pošleme domů poštou.   

    Leták bude určen k veřejné distrubici za účelem propagace projektu a vyjde začátkem adventu 2019. Obsahovat bude fotky a povídání o všech jesličkách v čele s vyřezávaným betlémem. Také příběh popisující, že se dřevěné sochy podařilo získat hlavně díky podpoře přispěvatelů.

    POZOR! Pro urychlení realizace odměny nám na sebe v Poznámce zanechte své telefonní číslo. Děkujeme.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    15,79 €
    (400 Kč)
  • zostáva 13 z 25
    Lampička na Betlémské světlo

    Jako jedni z mála budete vlastnit keramickou lampičku na svíčku z limitované edice s logem Adventu v Písku. Jde o originální ruční práci lidí s mentálním postižením ze sociálně terapeutických dílen HORIZONT, z.ú. v Písku.

    Pro převzetí lampičky budeme preferovat osobní odběr v písecké Sladovně, ale když to nepůjde, rádi vám ji pošleme poštou :)

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    19,74 €
    (500 Kč)
  • zostáva 19 z 20
    V sedle velblouda s fotkou na památku

    Součástí programu Adventu v Písku je Živý betlém, kde je hlavně pro dětské diváky jednou z největších atrakcí přítomnost opravdového velblouda.

    Vaší odměnou bude možnost se na krále pouště posadit (!). Náš fotograf vám navíc udělá krásnou fotku na památku.

    Odměnu bude možné čerpat jedině v neděli 22. prosince 2019 v čase od 15.00 do 16.00 hod. při konání akce Živý betlém s Betlémským světlem v Písku u děkanského kostela v ulici Bakaláře. Zde vás budeme v uvedený den a čas očekávat,  abychom vás odměnili :-)

    Pozn.: Odměna platí pro jednoho jezdce a je přenosná, tzn., že jí můžete komukoli věnovat. Naší jedinou podmínkou je, že hmotnost jezdce nepřesáhne 90 kg. Velbloud Vilda vám děkuje za pochopení :). Památeční fotku vám pošleme v digitální podobě e-mailem.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    31,59 €
    (800 Kč)
  • zostáva 10 z 10
    Vstupenky na vánoční koncert souboru ONDRÁŠ

    V programu Adventu v Písku 2019 se o druhé adventní neděli 8. prosince uskuteční v Divadle Fráni Šrámka Písek vánoční koncert  "Neseme vám tu novinu" Vojenského uměleckého souboru ONDRÁŠ.

    Vaší odměnou budou dvě vstupenky na tento večer.

    K vyzvednutí před předstevním vám je připravíme v pokladně divadla. 

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    47,38 €
    (1 200 Kč)
  • zostáva 2 z 2
    Poslové nebes i pekla u vás doma

    Zažijete něco, co tu ještě nebylo! Hlavní protagonisté Mikulášské show po představení odehraném na píseckém Velkém náměstí 5. prosince zamíří z pódia rovnou k vám domů! 

    Vaší domácnost tak čeká opravdu výjimečná mikulášská nadílka. Nicméně vše proběhne, jak se sluší a patří - děti přednesou básničku, odpoví Mikulášovi na jeho otázky stran chování a prospěchu, Lucifer preventivně zachrastí řetězi, což v závěru zachrání anděl s Mikulášem nadílkou.

    Pozn.: Domácnost se musí nacházet pouze na území města Písek. Návštěva proběhne po předchozí domluvě v časovém rozmezí cca 17:30 - 19.00 hod. A v zájmu nenarušení zdravého vývoje dětí, potrvá přiměřeně dlouho, ne však více, jak půl hodiny :-). Odměna je určena pouze pro návštěvu v domácnosti.

    POZOR! Pro urychlení realizace odměny nám na sebe v Poznámce zanechte své telefonní číslo. Děkujeme.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    217,18 €
    (5 500 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Osobní setkání s tvůrcem betlému a socha z jeho dílny

    Navštívíte ateliér tvůrce betlému, kde se s dřevořezbářem Jiřím Nekolou osobně setkáte. Na vlastní oči uvidíte, jak dává dřevu život.  Jak se pod jeho rukama rodí bytosti ze dřeva. Vyptáte se ho na všechno, co vás bude kolem jeho práce zajímat.

    S vaším svolením vás s mistrem řezbářem vyfotíme a fotku s poděkováním za poskytnutí nejvyššího příspěvku uveřejníme na webu a facebooku Adventu v Písku. Jmenovitě vám poděkujeme na informační tabuli instalované bezprostředně u betlému.

    A na památku si z návštěvy odvezete jednu z jeho soch (obličej vyřezaný v dřevěném hranolu, výška cca 80 cm).

    Pozn.: Setkání se uskuteční po předchozí domluvě ideálně do konce roku 2019 v Březnici u Příbrami. Dopravu na místo si dárce zajišťuje vlastními prostředky. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    394,87 €
    (10 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Patron OVEČEK

    Staňte se PATRONEM soch oveček ve vyřezávaném betlému. Na informační tabuli instalované bezprostředně u betlému uvedeme jméno patrona a město jeho bydliště nebo logo v případě, že se jím stane firma. Že jste se zhostili této role, tak dáme vědět všem, kdo se k betlému přijdou podívat.

    Pozn.: Možnost stát se patronem sochy je jedinečná a platí pouze pro premiérové vystavení betlému v období 1. 12. 2019 - 6. 1. 2020.

    POZOR! Pro urychlení realizace odměny nám na sebe v Poznámce zanechte své telefonní číslo. Děkujeme.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    118,46 €
    (3 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Patron PASTÝŘE

    Staňte se PATRONEM sochy pastýře  ve vyřezávaném betlému. Na informační tabuli instalované bezprostředně u betlému uvedeme jméno patrona a město jeho bydliště nebo logo v případě, že se jím stane firma. Že jste se zhostili této role, tak dáme vědět všem, kdo se k betlému přijdou podívat.

    Pozn.: Možnost stát se patronem sochy je jedinečná a platí pouze pro premiérové vystavení betlému v období 1. 12. 2019 - 6. 1. 2020. 

    POZOR! Pro urychlení realizace odměny nám na sebe v Poznámce zanechte své telefonní číslo. Děkujeme.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    157,95 €
    (4 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Patron MARIE

    Staňte se PATRONEM sochy Marie ve vyřezávaném betlému. Na informační tabuli instalované bezprostředně u betlému uvedeme jméno patrona a město jeho bydliště nebo logo v případě, že se jím stane firma. Že jste se zhostili této role, tak dáme vědět všem, kdo se k betlému přijdou podívat.

    Pozn.: Možnost stát se patronem sochy je jedinečná a platí pouze pro premiérové vystavení betlému v období 1. 12. 2019 - 6. 1. 2020. 

    POZOR! Pro urychlení realizace odměny nám na sebe v Poznámce zanechte své telefonní číslo. Děkujeme.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    197,43 €
    (5 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Patron JOSEFA

    Staňte se PATRONEM sochy Josefa ve vyřezávaném betlému. Na informační tabuli instalované bezprostředně u betlému uvedeme jméno patrona a město jeho bydliště nebo logo v případě, že se jím stane firma. Že jste se zhostili této role, tak dáme vědět všem, kdo se k betlému přijdou podívat. 

    Pozn.: Možnost stát se patronem sochy je jedinečná a platí pouze pro premiérové vystavení betlému v období 1. 12. 2019 - 6. 1. 2020. 

    POZOR! Pro urychlení realizace odměny nám na sebe v Poznámce zanechte své telefonní číslo. Děkujeme.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    197,43 €
    (5 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Patron JEŽÍŠKA

    Staňte se PATRONEM sochy Ježíška ležícího v kolébce ve vyřezávaném betlému. Na informační tabuli instalované bezprostředně u betlému uvedeme jméno patrona a město jeho bydliště nebo logo v případě, že se jím stane firma. Že jste se zhostili této role, tak dáme vědět všem, kdo se k betlému přijdou podívat.

    Pozn.: Možnost stát se patronem sochy je jedinečná a platí pouze pro premiérové vystavení betlému v období 1. 12. 2019 - 6. 1. 2020. 

    POZOR! Pro urychlení realizace odměny nám na sebe v Poznámce zanechte své telefonní číslo. Děkujeme.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    197,43 €
    (5 000 Kč)