Kniha - Operace Kalička

Operace Kalička je kniha nejen o ukradeném československém zlatě, o nezaplacených válečných reparacích, ale o zlatě vůbec. Jak poznat zlato, jaké jsou druhy zlata, co je zlatý standard, dávat peníze do zlata? Vybrané peníze budou použity na tisk knihy.

3 183 €
vybrané z 3 166 €

100%

100% splnené

60 ľudí prispelo

Literatúra

Praha, Hlavní město Praha, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 6.12.2019 v 13:08.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Žil jsem už asi 15 let ve Velké Británii, když jsem se jednoho dne dočetl v novinách, že byl odtajněn po 70 letech archiv Bank of England. Spíše ze zvědavosti jsem si přečetl některé stránky odtajněného archivu, a nechtěl jsem věřit vlastním očím, co se dočítám.

Roky se věnuji psaní článků a překladů, přináším ověřená fakta a od mnohých čtenářů dostávám pozitivní zpětnou vazbu.

Ti, kdo čtou mé texty, které léta publikuji, se nejspíše již setkali s něčím z toho, co naleznou v této knize. Ale i oni se mohou dočíst mnohé, co ode mě ještě nečetli. Věřím, že vás tato kniha příjemně překvapí.

Odkazy:
https://www.vaclavrehak.cz/cs/clanky/v-pristim-roce-ci-dvou-dosahne-zlato-2-000-usd-za-unci
https://www.vaclavrehak.cz/cs/clanky/euro-evropska-centralni-banka-a-penize
https://www.vaclavrehak.cz/cs/clanky/nastesti-nastesti-nastesti
https://www.vaclavrehak.cz/cs/clanky/dame-prednost-svobode-v-chudobe-pred-bohatstvim-v-otroctvi
https://vendarehak.blog.idnes.cz/

Co je můj cíl?

Smyslem knihy je seznámit co největší počet lidí s děním okolo zlata formou příběhu, který tato kniha přináší. Primárním cílem je poukázat na to, co by mnozí mocní rádi „upozadili a zakryli“.

Pomozte zveřejnit tyto informace. Pomozte poodhalit historické skutečnosti. Načerpejte znalosti o „žlutém kovu“, který opět nabírá dech. Je známo, že zlato má primární funkci uchovatele hodnoty a je bezpečným přístavem v dobách nejistých, takže je určitě právě teď vhodná doba se o něm dozvědět více informací.

Detaily

Kniha o ukradeném československém zlatě, o nezaplacených válečných reparacích, hrdinství Čechoslováků za II. světové války a o zlatě vůbec. Dozvíte se, co to byl zlatý standard, jakou hmotnost a velikost má unce zlata a co si za ni lze koupit. Jak správně rozlišit druhy zlata a ocenit je: slitiny zlata a jiných kovů, puncování zlata, zlaté mince a dukáty, investiční zlato.
Kniha Operace Kalička připomíná, kdo a proč zradil, a hlavně kolikrát bylo Československo "hozeno přes palubu" s ohledem na vyšší zájmy. Dozvíte se přesný souhrn toho, co je předmětem válečných reparací z II. světové války, a proč sudetští Němci nemohou být odškodněni za vyhnání po roce 1945. Dozvíte se, kdo a proč a hlavně za kolik prodal český zlatý poklad - zlaté rezervy České národní banky. Na základě příběhu dívky, která ověřuje záznamy z deníku svého pradědečka - leteckého mechanika RAF, se dozvíte mnohé o zlatě. Dozvíte se informace, které ještě nikdy nebyly v českém jazyce publikovány. 

Zde zvolte prosím odkaz "ukázka z knihy"

... a ještě něco navíc

Sepsání této knihy jsem se věnoval několik let, protože shromažďování informací z archivů anglických, německých, ruských i našich českých zabralo určitý čas. Pevně věřím, že skutečnosti uvedené v knize budou zvlášť dnes hodně zajímavé. Je až s podivem, proč dosud nikdo nedal tyto informace do souvislostí. Navíc jde o zajímavý příběh, který propojuje současnost s minulostí.

Žil jsem v několika státech a dokázal se prosadit. Ale než mě někam přijali, musel jsem mít vízum, doložit svůj čistý trestní rejstřík. Musel jsem se naučit dobře jazyk, znát zvyklosti, morálku, etiku a zákony. Školy v Sydney a Londýně jsem vystudoval za vlastní peníze.

Více se o mně dozvíte na www.vaclavrehak.cz

Proč to dělám?

Chci, aby tuto knihu četlo co nejvíce lidí. Chci, aby se stala dostupnou pro širší veřejnost, aniž by mě to finančně zlikvidovalo. 

Pomocí vašich příspěvků na Hithitu budeme financovat sazbu a tisk knihy v nákladu cca 1000 ks. Za svůj příspěvek můžete získat její první výtisky za lepší cenu, ale také v ní být zvěčněni mezi těmi, kdo jí pomohli vdechnout život; nemluvě o dalších zajímavých odměnách.

Ukázky z knihy

   - ukázka textu z knihy -

... Název pro sudetské Němce pochází z horského pásma Sudety, též nazývané Krkonošsko-Jesenická soustava, táhnoucí se od severních hranic Čech a Moravy, od Jizerských hor přes Krkonoše a Orlické hory až po Jeseníky. Na tomto území bylo promícháno mnoho národů, ponejvíce Čechů a Němců, ale také již zmiňovaných Poláků, a to již od raného středověku. Kulturní dědictví a staletí ve společné monarchii to jasně dokazují.

Propletenost českého a německého obyvatelstva Sudet si můžeme názorně ilustrovat na nejvyšším vůdci Sudetoněmeckého hnutí, Konrádu Henleinovi.

Tento rodák z Vratislavic nad Nisou u Liberce měl matku Hedwigu Annu Augustu Dvořáček, po otci Češku. Tedy přímý dědeček Dvořáček tohoto kovaného nacisty, tohoto sudetského Němce, byl Čech. Také jeho matka mluvila s malým Konrádem česky. Tento původně bankovní úředník poněmčil jméno své ještě žijící matky na Dworatschek. Zdatný čistý Árijec, že? Dotáhl to až na politika v Říšském sněmu. Totiž strana, kterou vedl a založil v roce 1933 – Sudetoněmecká vlastenecká fronta, se po Mnichovském diktátu sloučila 30. října 1938 s Německou NSDAP. Sám Konrád Henlein byl povýšen na SS Grupenführera a jmenován »župním vedoucím« NSDAP se sídlem v Liberci. Po válce byl zajat a rozbitými skly brýlí spáchal sebevraždu.

Podstatné je, že ona Sudetoněmecká strana prezentovala „oprávněné nároky“ sudetských Němců vůči Československu. A bohužel na tyto nehoráznosti, které Hitler vítal jako záminku k rozpoutání války, naši spojenci Francie a Velká Británie slyšeli.

Spojenci ale již neviděli, jak jsou Čechům žijícím v pohraničí zhruba od roku 1936 rozbíjena okna, pobíjen dobytek, podpalovány usedlosti. Nevěděli, že Němci před svými českými přáteli raději přecházejí na druhou stranu ulice, aby je neviděli „Henleinovci“. Netušili, že přibývá zbitých Čechů, znásilněných Češek a objevují se dokonce podivná úmrtí Čechů v pohraničí. Neviděli, jak sudetští Němci v Československu shromažďují zbraně, jak společně zfanatizovaně řvou: „Eine Volk, ein Raich, ein Führer“ (Jeden národ, jedna říše, jeden vůdce). Tím samozřejmě mysleli Adolfa Hitlera.

 - další ukázka textu z knihy -

... Podle množství zlata ve slitině je zlato odstupňováno a to do maxima 24 karátů zlata ve slitině, kdy jde o téměř čisté zlato. A jsme u toho, téměř. Zde je na místě si říci, že čisté zlato je prakticky nemožné technicky a ekonomicky získat. Takzvané maximálně čisté rafinované zlato obsahuje 99,98 % zlatého kovu. Převedeno na karáty je to 23,998 karátu. Ale zcela určitě pro naše účely bude postačující označit toto maximální zlato, které lze získat, jako 24karátové zlato. Tak se všude označuje.

Určitě se ale budeme věnovat spíše běžnému prodeji zlata. Od České republiky, kde se prodává 14 a 18karátové zlato, až po 9karátové zlato, prodávané například v Anglii a Francii, nebo 8karátové zlato, prodávané v Německu a Itálii. Pokud chviličku zůstaneme u 8karátového zlata, jde o 333/000 (tisícin) ryzího zlata ve slitině. Tedy 33,3 % ryzího zlata a 66,7 % ostatních kovů ve slitině zlata. Standardně vyráběné zlaté šperky ve šperkařských závodech a zlatnických dílnách ve světě musí mít dodrženu minimální ryzost. Neboli obsah ryzího zlata ve slitině zlata a ostatních kovů musí být minimálně oněch 8 karátů. Méně mít nesmí.

Vždy se budeme bavit o prodávaném zlatém předmětu, protože puncování zlata se provádí výhradně kvůli obchodu. Pokud si přivezete zlatý řetízek z Turecka, bude se vám líbit a zároveň jej nikdy nebudete chtít prodat. Můžete ho mít celý život a nikdy nebudete potřebovat tento zlatý řetízek označit puncem. A také se pravděpodobně nikdy doopravdy nedozvíte, kolik má onen pomyslný řetízek z Turecka skutečných karátů a jaká je jeho ryzost.

U nás nejběžněji prodávané zlato a šperky ze zlata jsou ze 14karátového zlata. Určení ryzosti zlata 14 karátů, to je ryzostní číslo, to jsou karáty znamenající podíl zlata v prodávaném předmětu. Což v absolutní hodnotě u 14karátového zlata, tedy 585/000 (tisícin), představuje 58,5 % ryzího zlata a 41,5 % ostatních kovů ve slitině. Další běžná ryzost zlata v České republice je 750/000 (tisícin), tedy 75 % zlata a 25 % jiných kovů ve slitině. To je 18karátové zlato.

O kvalitních zlatých slitinách můžeme hovořit, pokud má slitina předvídatelné a hlavně požadované vlastnosti při výrobě šperků. Z tohoto pohledu jsou obě slitiny, 18 i 14karátové zlato, stejně kvalitní. Nicméně u některých šperků z 18karátového zlata se může stát, že slitina je měkčí než slitina pro šperky ze zlata 14karátového. Barevné rozlišení zlata, uváděné jako „bílé“ zlato, nebo „červené“ zlato, je stejně jako klasické „žluté“ zlato ovlivněno různým poměrem jiných kovů ve slitině ryzího zlata a ostatních kovů.

Aktuality

15.7.2020 Omluva za ne úplně zdařilou korekturu

Vážení čtenáři, protože to nebylo z minulé aktuality úplně jasné, ještě jednou se Vám chci omluvit. Jsem člověk, který se vždy zajímal o historii. V roce 2015, kdy došlo k odtajnění archivu Bank of England, jsem měl tu možnost nahlédnout na 70 let utajované skutečnosti, které se týkají naší země.…

Viacej

15.7.2020 Kniha byla odeslána ke čtenářům, omluva za ne úplně zdařilou korekturu.

Kniha Operace Kalička byla vytištena a odeslána ke čtenářům. Respektive všechny knihy, mimo vyjímky domluvené na předání osobně, byly odeslány.   Vážení čtenáři, v samém úvodu bych se Vám chtěl omluvit. Jsem člověk, který se vždy zajímal o historii. V roce 2015, kdy došlo k odtajnění archivu Bank…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 13
    Kniha

    Přispěvatel dostane domů na adresu výtisk knihy do 3 měsíců od doručení výtisků z tiskárny.

    Kniha bude na adresu přispěvatele doručena Českou poštou jako Doporučené psaní.
    Poštovné je již zahrnuto v příspěvku.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    11,87 €
    (300 Kč)
  • predané 39
    Podepsaná kniha

    Přispěvatel dostane poštou jeden výtisk podepsané knihy s osobním věnováním. Kniha bude odeslána hned první den po doručení výtisků z tiskárny, tj. podstatně dříve, než se objeví v distribuční síti.

    Kniha bude na adresu přispěvatele doručena Českou poštou jako Doporučené psaní.
    Poštovné je již zahrnuto v příspěvku.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    15,04 €
    (380 Kč)
  • zostáva 15 z 20
    Podepsaná kniha + posezení a diskuze s autorem

    Přispěvatel dostane poštou jeden výtisk podepsané knihy s osobním věnováním. Kniha bude odeslána hned první den po doručení výtisků z tiskárny, tj. podstatně dříve, než se objeví v distribuční síti.
    Posezení beseda s autorem u láhve dobrého vína. Autor slibuje, že se s přispěvateli během jednoho roku sejde nad dobrou lahví vína a stráví spolu příjemný večer nekonečnou diskusí o historii, zlatě, politice a životě vůbec. Sejdeme se vždy maximálně ve čtyřech u jednoho stolu, abychom měli při klábosení příjemnou atmosféru.

    Kniha bude na adresu přispěvatele doručena Českou poštou jako Doporučené psaní.
    Poštovné je již zahrnuto v příspěvku.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    79,16 €
    (2 000 Kč)
  • zostáva 9 z 10
    Partner projektu

    Přispěvatel bude uveden v knize a na její obálce jako partner projektu. Bude pozván na slavnostní křest knihy a bude zde moci prezentovat svůj banner, reklamní materiály apod.
    Zahrnuje rovněž všechny ostatní odměny (kniha s věnováním a večerní posezení s autorem).

    Kniha bude na adresu přispěvatele doručena Českou poštou jako Doporučené psaní.
    Poštovné je již zahrnuto v příspěvku.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,90 €
    (5 000 Kč)
  • zostáva 3 z 5
    Mecenáš

    Autor připraví přednášku dle jeho zadání a dojede za mecenášem kamkoliv po České republice. Logo mecenáše bude uvedeno na obálce knihy.
    Zahrnuje rovněž všechny ostatní odměny (kniha s věnováním a večerní posezení s autorem + partner projektu).

    Kniha bude na adresu přispěvatele doručena Českou poštou jako Doporučené psaní.
    Poštovné je již zahrnuto v příspěvku.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    395,80 €
    (10 000 Kč)