Obnovujeme extenzívní ovocný sad na Tlučni

Chceme obnovit extenzívní ovocný, především jabloňový, sad na Tlučni výsadbou zhruba 180 stromů. Dojde tím tak k obnově sadařství, které v obci původně bylo. Podpořte nás finančně, nebo přijeďte a zasaďte si svůj strom, nebo můžete obojí:-)

Sad téměř dokončen

23.11.2019

Všechny stromky jsou již vysazeny.

Dnes dokončeno dalších 250m oplocení zbývá posledních 200m a to dáme zítra.

Projekt na Hit-Hitu bohužel končí, ale můžete nás sledovat na Facebooku.

Díky všem za podporu a pomoc!!!

Sázení - Díl 2.

4.11.2019

Jak již bylo avizováno o následujícím víkendu 9.-10.11. bude pokračovat sázení, ale hlavně instalace oplocení. Akátové kůly budopu strojně zapuštěny a bude potřeba na ně natáhnout lesnické pletivo v celkové délce 750m. Pokud budete mít chuť a čas tak budeme rádi, pokud dorazíte.

Sázení - díl 1.

4.11.2019

Přátelé,

nejdříve bych chtěl poděkovat všem, co nás podporují. A po uplynulém víkendu pak zejména těm co přišli a společnými silami zasadili 110 stromků. Jelikož ty je nutné dát do země co nejdříve sázet budeme i přes týden v odpoledních hodinách a ve středu někteří z nás díky stávce učitelů i přes den:-)

T+2A +2A toho času v zahraničí

stromky

1.11.2019

Stromky dorazily můžeme začít:-)

Vykopáno

31.10.2019

Přátelé,

tak už se na vás těšíme. Díry jsou resp. budou po dnešku připravené. Zítra ještě vyzvednou stromky a může se začít.

Předpověď na víkend je deštivá - oblečte se dle toho. Jak jsme již psali, bude zajištěna teplá káva, čaj a štrůdl.

Rovněž připravíme oheň, kdo bude chtít, tak si může opéci buřta.

Ještě poprosím - vezměte si s s sebou nějaké nářadí (lopada, krumpáč, hrábě, nůž(ky)), sice bude nějaké připraveno různě popůjčované od sousedů, ale nevíme přesně kolik lidí se dostaví a v kolik hodin. Očekáváme něco mezi 20-40 lidmi, v neděli pak méně.

T+2A

 

Zásobujeme

23.10.2019

Vážení přátelé,

dnes jsme dovezli kůly a kokosový provaz k uchycení stromků - viz. foto v galerii.

Rovněž již máme naskladněno pletivo.

Bagr na díry dorazí 30.10. a tak nebude nutné jámy prolévat, protože nestačí do víkendu vyschnout, jen se provede finální zálivka.

Teď už si jen přát, aby bylo alespoň trochu slušné počasí. Každopádně není špatné počasí, jen špatně oblečený sadař:-)

Tomáš+Alena+Anežka

Vlastní výsadba stromů návod (ono to bude ve skutečnosti trochu jednodušší neboť díry budou již připraveny a nebudeme řešit individuální ochranu stromů před zvěří:-))

17.10.2019

4.3 Vlastní výsadba stromků

Prvním krokem je výkop výsadbové jámy. Výsadbová jáma se připravuje v rozměrech, které odpovídají rozvoji a rozměrům kořenového systému ovocné dřeviny. Pro ovocné dřeviny je podle standardů SPPK-C02-03 minimální přípustný průměr jámy či délka hrany 0,7 m, hloubka 0,4 m. Výsadbová jáma musí umožňovat zasazení dřeviny do správné hloubky bez rizika obnažení kořenového krčku při sesednutí zeminy. Zároveň musí umožňovat tvorbu závlahové mísy s minimální kapacitou 10 l vody na středně těžkých a těžkých půdách a 20 l na lehkých půdách. V případě strojové realizace hloubení výsadbových jam vrtákem je vhodné po vyhloubení narušit obvodové stěny rýčem.

Postup výsadby

Ovocný stromek - školkařský výpěstek sadíme s ohledem na místo roubování. Výpěstek na generativní podnoži (tzn. semenáči) musí být vysazen do stejné hloubky, v jaké rostl v ovocné školce. Školkařský výpěstek na vegetativní podnoži (tzn. řízku) může být vysazen maximálně o 0,1 m hlouběji, ale vždy tak, aby místo štěpování bylo minimálně 0,05 m nad zemí. Výsadbu je nutné vždy zavlažit a řádně utlačit přihrnutou zeminu, aby se nevytvořily vzduchové kapsy a zemina se dobře spojila s kořenovým systémem. Nejlepší složku vykopané půdy rozdrobíme, opatrně přisypáváme a hutníme ke kořenům, průběžně ji vlhčíme vodou a přidáme další vrstvu půdy. Přiměřeně zhutnělá půda nemá velké vzduchové komůrky, které by bránily zakořenění vlásečnic. Zasazený stromek ještě jednou vydatně zalijeme tak, že voda prostupuje až na povrch. Při podzimní výsadbě špičáků je nutné ještě málo mrazu odolný kořenový krček navrch přihrnout zeminou do výšky nejméně 0,3 m nad terén na ochranu proti mrazu. Zálivku opakujeme dle potřeby alespoň 1x za měsíc, zvláště při výsadbě v suchém počasí. Při jarní výsadbě nebo na jaře po provedení podzimní výsadby vytvoříme závlahovou mísu kolem dřeviny o průměru minimálně shodném s průměrem (délkou hrany) výsadbové jámy.

Kotvení a ochrana dřevin před poškozením zvěří

Vzhledem ke specifikům oslabené kořenové soustavy a vysoké atraktivitě ovocných dřevin pro volně žijící býložravce (myši, zajíce, srnčí, dančí aj.) či hospodářská zvířata (např. ovce, případně krávy v pastevních sadech) je nutno zajistit kotvení a ochranu proti poškození minimálně na 10 let po výsadbě.

Pastva koní a koz je na pozemcích výsadby nežádoucí. Forma a způsob provedení ochrany jsou voleny s ohledem na podmínky stanoviště a možnosti ohrožení stromku či keře. Pro kůlové ochrany používáme přednostně tvrdé dřevo (dub, habr apod.) a pro úvaz a ochranu kmene pevné přírodní textilie. Při výsadbě můžeme také stromek či ochranné kůly natřít odpuzující látkou proti okusu a otěru zvěří. Kmen je vhodné natřít hořce chutnající a dráždivou látkou Aversol, u starších stromků (5 a více let) i mírně agresivním nátěrem na přírodní bázi zvané

Morsuvin. Ochranný kůl je také vhodné natřít kontaktní páchnoucí látkou Lavanol, vyráběnou na bázi lanolinu z ovčí vlny. Tyto přípravky se běžně používají v lesnické praxi. Kotvit můžeme na jeden a více kůlů. Kotvící a ochranné prvky musíme minimálně 1× za půl roku (nejlépe na podzim a zjara) kontrolovat a zjištěné vady či nefunkční části neprodleně odstranit nebo nahradit tak, aby byla zajištěna ochrana po dobu 10 let.

Kotvení na jeden kůl

Kůl je zatlučen do dna výsadbové jámy do hloubky 0,5 m mírně od středu směrem na jih, splní tak funkci přistínění kmínku. Průměr kůlu je minimálně 8 – 10 cm. Délka kůlu se volí podle výšky kmene stromku, a to tak, aby horní část byla minimálně 0,1 m pod úrovní nejníže postavené větve (výhonu) korunky. Horní část kůlu má mít zaoblené hrany, aby nedošlo k poškození kůry stromku při pohybu větrem.

Při použití jednoho kůlu je povinná instalace chráničů (viz obr.) kolem kmínků do výše nejméně 1 m, optimálně i výše, až pod korunku stromu. Kotvení na jeden kůl (na dva kůly) je vhodné pouze u stromů a v případě, že je vyloučena přítomnost velkých druhů býložravců (srnec, daněk), tj. např. ve výsadbách, kde je celý soubor stromků ještě ohrazen dostatečně vysokou oplocenkou.

Zdroj:  https://www.milionstromu.cz/prirucka-vysadeb

Začínáme

6.10.2019

stromky jsou již objednány

umístění stromů je již vykolíkováno

bagr na výkop děr také

oplocení sadu rovněž objednáno

vlastní sázení proběhne 2.-3.11.

o týden později proběhne instalace oplocení

780 €
vybrané z 7 897 €

9%

9% splnené

35 ľudí prispelo

Komunita, Jedlo

Hlinná, Ústecký kraj, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 25.11.2019 v 10:19.

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 12
    Chci pomoct a nic za to nechci

    Jste skvělí a my moc děkujeme!
    Částku můžete libovolně po zvolení navýšit.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    7,90 €
    (200 Kč)
  • predané 6
    Zasaď si svůj strom

    Přijeď a zasaď si svůj strom - díry budou připraveny, bude tedy potřeba zatlouci kůl, zasadit strom a ten přivázat ke kůlu a nakonec zalít.

    Občerstvení bude zajištěno - kávička, čajíček a domácí štrůdl:-)

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    9,87 €
    (250 Kč)
  • predané 6
    Dárkové balení Tlučeňského cideru

    3 ks cideru á 0,33l v dárkovém balení.
    Zatím nelze říci, kdy bude k dispozii, ale rozhodně jednou bude!:-)

    Doručenia odmeny: dlhšie než rok po ukončení projektu na Hithitu

    11,85 €
    (300 Kč)
  • zostáva 169 z 180
    Jmenovka dárce

    Cedulka se jménem přispěvatele bude trvale umístěna u stromu. Počet odměn je omezen počtem vysazených stromů.
     

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    29,62 €
    (750 Kč)
  • predané 0
    Dárkový poukaz

    Cedulka se jménem majitele poukazu bude trvale umístěna u jednoho z vysazených stromů.
    Poukaz bude zaslán poštou na uvedenou adresu.
    Náhled poukazu naleznete v detailním popisku.
    Neváhejte, Vánoce se blíží:-)

    Doručenia odmeny: na adresu, do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    29,62 €
    (750 Kč)