Vision Quest - dokumentární film o přechodovém rituálu

Dokument o důležitém a silném rituálu hledání vize, přechodu do další fáze života, např. kdy se z chlapců stávají muži. Podpořte vznik filmu a spatřete podoby, krásu a smysl Vision Questu. Pomůžeme tak společně k jeho návratu do našich životů.

  • Základní tábor

  • Průvodci

  • Kruh účastníků

  • Přípravy

  • Před odchodem

  • Petr Vaněk o svém Vision Questu

  • Mnislav Zelený o indiánských rituálech

6 971 €
vybrané z 5 937 €

117%

117% splnené

222 ľudí prispelo

Film

Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 5.7.2019 v 11:04.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Vision Quest - úžasný, deset dní trvající, přechodový rituál, kterým jsem prošel v roce 2017, mně poté, co jsem se ve svém životě ocitl znovu na úplném začátku, pomohl nalézt vlastní pravdivou cestu a nový směr, uvědomit si hluboký význam poznávání sebe sama, dokonalosti a zároveň pomíjivosti života na Zemi, síly spojení s přírodou a nutnosti vědomě prožívat všechna období a strasti i slasti života. Ročně jím v Česku prochází desítky mužů, ale i ženy a páry. Já měl to štěstí, že jsem ho objevil a absolvoval.

Vrátil jsem se ke svému koníčku, obnovil techniku a začal jsem se učit znovu v podstatě od začátku fotit, natáčet a zpracovávat krátké filmy či videa. Nesmělá myšlenka něco o tomto úžasném rituálu natočit, se nakonec trochu nečekaně transformovala ve větší dokumentární film, s velmi zajímavými pohledy a perspektivami jak samotných účastníků, tak průvodců, mentorů, asistentů nebo etnologů. Těším se, že i pro vás bude tento film inspirací. K čemukoliv.

Kdo jsem?

Jsem filmař a fotograf, nadšenec, který se ke svému koníčku vrátil až poté, co se mu rozpadl starý život a rodina, a nový směr mu pomohl nalézt právě Vision Quest. Znovu jsem našel své zdroje, objevil sílu, o které jsem vůbec netušil, že ji mám, potkal jsem své temné stránky a skamarádil se s nimi. Uvědomil si, že to co jsem hledal mám přímo před očima. Strach, zdroj většiny ničivých emocí, už je pro mě čím dál víc jen pocitem a často i přítelem. Nezměnilo se to, kdo jsem já, ale můj vztah ke světu. Opět žiju a vychutnávám si všechny vzestupy a pády. Znovu prožívám radost a vychutnávám si obyčejné věci. I díky tomuto rituálu jsem potkal úžasné lidi, kteří mě dodnes inspirují a motivují, všem do jednoho jsem vděčný za to, že jsme s setkali, se spoustou z nich nás pojí hluboké přátelství a vzájemná nezištná podpora.

 Martin Slezák - autor filmu

Co je náš cíl?

Tímto filmem chci přiblížit, jak takový rituál u nás vypadá, proč jej lidé přichází absolvovat a jaký má vůbec smysl. Máme natočenu kopu materiálu přímo z Vision Questu, u něhož jsem asistoval v roce 2018, velmi zajímavé rozhovory a krásné záběry. Potřebujeme ale dotočit další, nakoupit licence k použitým autorským dílům, hudbě, najmout profi zvukaře a pokrýt náklady na režije velké spousty postprodukční práce. Peníze použijeme i na pronájem kinosálů pro slavnostní pražské a brněnské promítání. 

Rádi bychom film dokončili na podzim letošního roku 2019, zpracovali jej v nejlepší možné technické kvalitě a poutavé formě. To vše stojí kromě hromady času i hodně peněz a proto jsme se rozhodli podpořit film zde na HitHitu, abychom našli přispěvatele, které toto téma zajímá a jimž tak můžeme zároveň dát možnosti se na vzniku filmu podílet. 

...něco o natáčení

Film byl natáčen převážně v létě 2018, na Vision Questu mužů moravského běhu, jenž v rámci programu "Mužská Síla" pořádá společnost True Self. Snažil jsem se zachytit autentické obavy, myšlenky, představy a zkušenost několika přímých účastníků před sólem i po něm. Další rozhovory, které mi pomohly ucelit si obraz o Vision Questu, pak na různých místech České republiky s lidmi, kteří tímto rituálem provází jako mentoři a asistenti nebo také s účastníky minulých ročníků a osobnostmi naší etnologie. Procestovali jsme naši zemi od Beskyd po Plzeňsko, od Prahy a Berounska po celou Moravu a zajeli jsme i na Slovensko. 

O své zážitky se podělí i hosté ze zahraničí a pár známých osobností.

... něco o sóle

Součástí rituálu jsou čtyři dny a noci o samotě v lese, ve spojení pouze s přírodou. Bez jídla, stanu, telefonu a jiných vymožeností civilizace. Jen s vodou, plachtou na přístřeší a nejnutnější výbavou k přežití. Čtyři dny v tichu, kdy se tělu v půstu tříbí smysly a člověk začíná vnímat velmi úzké, intenzivní a intimní spojení s okolní přírodou, Zemí, Vesmírem a především s osobní hlubokou pravdou a svým skutečným smyslem či posláním. Tváří v tvář holému bytí a blízkosti smrti, pohledu do očí vlastnímu stínu a bolestivé temnotě, nachází zdroj své síly a zbavuje se strachů, které do té chvíle ovládaly jeho život.

Proč to děláme?

Filmem bychom rádi přispěli k rozšíření povědomí o tomto rituálu a pomohli mu, aby se stejně jako např. křtiny nebo svatba či jiné, etabloval jako běžná součást našeho života. Napomáhá lidem nalézt vlastní, jasný, autentický a pravdivý smysl, směr a přijetí plné zodpovědnosti za svůj život. Zralost, celistvost a vědomé prožívání jednotlivců pak tvoří základy pro dobrý život a budoucnost společnosti i naší Země.

Aktuality

7.2.2020 Vision Quest: rituál s dotekem smrti - termíny promítání Brno / Praha

Přátelé a přispěvatelé filmu Vision Quest, Děkuji za vaši trpělivost. Máme téměř hotovo. Brzy se uvidíme. Připomínám blížící se termín brněnského promítání, 25. února ve 20:30 v kině Art na Cihlářské ulici 19 - www.kinoart.cz. Zároveň je již známo místo pražského uvedení 11. března,  a to v 18:30…

Viacej

15.12.2019 Máme termín premiéry!

Zdravím vás přátelé a podporovatelé našeho filmu o vision questu. S radostí vám dámám na vědomí, že už si můžete v kalendáři zatrhnout datumy promítání :-) Premiéra v Brně proběhne 25.února 2020 v kině Art a v Praze pak 11.března 2020. Pro pražské promítání není zatím potvrzeno kino, ale ihned jak…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 6
    Stokoruna pro štěstí

    Rádi byste přispěli alespoň stokorunou? Líbí se vám myšlenka i téma filmu a máte dobrý pocit, že přispíváte na krásný, prospěšný a zajímavý projekt? 

    Pak neváhejte a pošlete kolik chcete.

    My vám naoplátku pošleme originální poděkování.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    3,96 €
    (100 Kč)
  • predané 92
    Chci film vidět!

    Film o Vision Questu vás zajímá a chcete být mezi prvními, kteří jej uvidí?

    Pošleme vám odkaz ke stažení filmu ve fullHD kvalitě a také vás překvapíme originálním poděkováním.

    Film si vychutnáte sám/a v klidu svého domova, se svými blízkými nebo přáteli ještě dřív, než bude dostupný kdekoli jinde.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    11,87 €
    (300 Kč)
  • predané 17
    DVD s věnováním

    Máte raději filmy na pevném nosiči?

    Doručíme vám DVD s filmem až domů.

    A na památku na něm najdete i věnování a podpisy tvůrců. S poštovným si hlavu nelámejte, to už je na nás.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    14,64 €
    (370 Kč)
  • zostáva 89 z 100
    Film a plakát s osobním věnováním

    Chcete film vidět a mít na něj i památku?

    Pošleme vám odkaz ke stažení filmu ve fullHD kvalitě, přímo domů pak i plakát našeho filmu.

    Plakát vyzdobíme podpisy tvůrců a účastníků filmu a osobním věnováním. Poštovné je zahrnuto.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    17,81 €
    (450 Kč)
  • zostáva 38 z 50
    2x DVD + plakát + věnování

    Chcete film vidět, mít na něj památku a věnovat jej jako dárek i někomu dalšímu?

    Pošleme vám 2x DVD a plakát našeho filmu. 

    Obě DVD i plakát vyzdobíme podpisy tvůrců a účastníků filmu a osobním věnováním. Poštovné je zahrnuto.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    21,77 €
    (550 Kč)
  • zostáva 19 z 30
    Exkluzivní předpremiéra v Brně

    Budete nám nápomocni a stanete se součástí dokončovacího procesu filmu?

    Exkluzivní a komorní promítání v Brně pouze pro přispěvatele z HitHitu, s následnou diskuzí a zpětnou vazbou tvůrcům. 

    Podebatujete s námi, k tomu pro vás nachystáme kávu, pivko či sklenku vína a něco na zub. A navíc si odnesete dárek s věnováním.
     

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    25,73 €
    (650 Kč)
  • zostáva 80 z 100
    VIP vstupenka na premiéru

    Rádi byste si (jako jedni z mála) vychutnali film v kině a potkali se s tvůrci a účastníky?

    S radostí vás přivítáme na slavnostním promítání v Praze nebo Brně na podzim tohoto roku.

    Oslavíme film spolu, podebatujeme, dozvíte se vše co vás bude zajímat o rituálu nebo natáčení, dáme si nějaké dobroty  a odnesete si i dárek s překvapením.
    Do poznámky uveďte, zda přijdete na pražské nebo brněnské promítání.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    27,71 €
    (700 Kč)
  • zostáva 151 z 200
    2x VIP vstupenka na premiéru

    Rádi byste si (jako jedni z mála) vychutnali film v kině a potkali se s tvůrci a účastníky?

    S radostí vás přivítáme na slavnostním promítání v Praze nebo Brně na podzim tohoto roku.

    Oslavíme film spolu, podebatujeme, dozvíte se vše co vás bude zajímat o rituálu nebo natáčení, dáme si nějaké dobroty  a odnesete si i dárek s překvapením.
    Do poznámky uveďte, zda přijdete na pražské nebo brněnské promítání.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    43,54 €
    (1 100 Kč)
  • zostáva 1 z 2
    Autentická rekvizita z filmu

    Co by to mohlo být?

    To bude překvapení.

    Dostanete 2x VIP vstupenku na premiéru, DVD i plakát. Při sledování filmu můžete zkusit přijít na to, která rekvizita vám pak na památku bude připomínat váš příspěvek pro náš film.
    Vaše jméno uvedeme v závěrečných titulcích.
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    178,11 €
    (4 500 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Natočíme váš příběh

    Potřebujete natočit upoutávku, prezentační video nebo krátký film do 2 minut délky?

    Vyrobíme vám film na přání.

    Vše natočíme, zpracujeme a předáme ve full HD kvalitě do 2 měsíců od premiéry našeho filmu. 
    Dostanete samozřejmě i 4x VIP vstupenku na premiéru našeho filmu a vaše jméno nebo jméno společnosti uvedeme v závěrečných titulcích.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    593,71 €
    (15 000 Kč)
  • zostáva 3 z 4
    Partner filmu

    Jste příznivce filmu nebo rituálů či fanoušek autora?

    Jako partnera filmu vás bude vidět.

    Vaše jméno nebo logo bude na všech propagačních materiálech a samozřejmě v závěrečných titulcích. Poděkujeme Vám i při slavnostní premiéře filmu, na kterou pro vás bude připraveno 6 ks VIP vstupenek.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    989,51 €
    (25 000 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Hlavní partner / co-producent

    Chcete zásadní měrou přispět k naplnění záměru filmu?

    Buďte při všem.

    Zůčastníte se dotáčení, postprodukce, příprav  promítání, marketingu atd.
    Vaše jméno nebo logo bude uvedeno v trailerech, počátečních i závěrečných titulcích a na všech propagačních materiálech. Poděkujeme a představíme vás při slavnostní premiéře filmu, na kterou budete mít neomezený počet VIP vstupenek. Další možnosti dle dohody.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    2 968,53 €
    (75 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Role ve filmu

    Toužíte vidět se na plátně?

    Staňte se hercem a buďte postavou v našem filmu.

    Zúčastníte se dotáčení, která proběhnou v létě, přičichnete k filmařině, skvěle se u toho pobavíme a navíc se dostanete do záběrů, které použijeme do filmu.
    Vaše jméno uvedeme v závěrečných titulcích.
     

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    217,69 €
    (5 500 Kč)