TURNOVÝ HÁJ 7 - sedmá kniha sloupků Evy Turnové

TURNOVÝ HÁJ 7 je sedmá kniha sloupků, které vycházely v časopisech Instinkt, Reportér, a na rozhlasové stanici ČRo Plus. Ráda bych prostřednictvím Hithitu získala prostředky na její výrobu. Předloni se to díky vám povedlo, tak snad i letos. Pojďme na to!

Autor: Eva Turnová

  • TURNOVÝ HÁJ 1

  • TURNOVÝ HÁJ 2

  • TURNOVÝ HÁJ 3

  • TURNOVÝ HÁJ 4

  • TURNOVÝ HÁJ 5

  • TURNOVÝ HÁJ 6

  • CD Čtení z Turnových hájů

  • OBRAZ - SLAVNÁ NEMÉSIS

  • OBRAZ - DAVID BOWIE

  • OBRAZ - VRÁŤA BRABENEC

  • OBRAZ - DALAJLAMA

  • TURNOVÝ HÁJ 7

  • BE100F - výběr z Turnových hájů 1 - 5

2 539 €
vybrané z 2 375 €

106%

106% splnené

111 ľudí prispelo

Literatúra

Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 16.2.2019 v 17:45.

Zobraziť všetky odmeny

TURNOVÝ HÁJ

je literárním projektem Evy Turnové, bývalé baskytaristky kapely The Plastic People of the Universe a autorky sloupků, které byly v uplynulých sedmi letech pravidelně publikovány v časopisech Instinkt, Reflex a Reportér pod názvy Turnový háj a Turnádo. Nyní mají i podobu glos a jsou týdně vysílány na rozhlasové stanici ČRo Plus.

O ČEM TO JE

Jde o hutné minipovídky, hořkohumorné glosy k současnosti, texty nabité ironií. Nejde v nich ani tak o prosazení nějakého názoru, jako spíš o hravé zachycení absurdity různých situací a zážitků.

Jednotlivé příběhy jsou o tom, že hranice mezi tím, kdy člověk nachází smysl svého každodenního pobytu tady, a kdy propadá zoufalství, je hodně křehká. Témata jsou jednak provařená – láska, vztahy, strach, odpuštění, utrpení; jednak souvisí s prostředím, ve kterém se pohybuju – hraní s kapelou, ale třeba i proces psaní, hraní si se slovy i úplné fabulace.

KNIHA

Knihy fejetonů, obohacené vlastními ilustracemi, už osmým rokem vycházejí pod vlastní značkou Eturnity. Vyšel také výbor ze všech dílů v nakladatelství Argo pod názvem BE100F (best of) a loni ve spolupráci s Guerilla Records také audio kniha „Čtení z Turnových hájů“, kde jsou vybrané texty z dílů 1–6.

Ke vzniku sedmého dílu Turnového háje, na kterém se právě pracuje, můžete svým dílem přispět i vy.

RECENZE

Kníže KAREL SCHWARZENBERG o Turnovém háji napsal:

„Tato kniha je jako ideální milenka: útlá, stručná a výstižná.“

KAREL STEIGERWALD, dramatik, scénárista a novinář, o Turnovém háji říká:

„Ženy rády píšou rozsáhlé romány o lásce, v nichž se láska topí v kaši slov, slov, slov... a slova v moři nudných dějů, jimiž se ženy domnívají vyjadřovati celý svět. Rády takové romány také čtou. Ale píší tak i muži. Turnová postupuje jinak: sbírá maličké plíšky života, na něž pár slovy napíše celé romány, velké zprávy o pitvornosti života. K čemu jiní potřebují stovky stran, k tomu Turnová potřebuje strany půl. Čtu ty půlstrany s rozkoší nad inteligencí autorčina cynismu, nad nímž víc lidského už není. Udělat z malé věci velkou je umění prvního řádu. Od dob Vaculíka v šedesátých letech je Turnová druhá osoba, kdo tohle se sloupkem umí.“

BIO NEBIO

Eva Turnová vystudovala Filozofickou fakultu UK v Praze, obor čeština a angličtina.

Přeložila knihu Marka Vonneguta Expres do ráje, zfilmovanou verzi Červeného trpaslíka a několik filmů a scénářů.

Hrála ve filmech Jana Hřebejka, Petra Zelenky a Viktora Tauše; složila hudbu k filmům Igora Chauna a Tobiáše Jirouse.

Působila jako baskytaristka v kapelách DG 307, Šílenství Mejly Hlavsy a The Plastic People of the Universe; v současnosti koncertuje s vlastní kapelou Eturnity.

Přispívá do týdeníků Instinkt, Reflex, Reportér, Respekt a svými glosami do pořadu Názory a argumenty v Českém rozhlasu Plus.

Nahrála audioknihu Čtení z Turnových hájů a vydala šest dílů svých sloupků Turnový háj, jejichž výběr vyšel v nakladatelství Argo pod názvem BE100F.

V roce 2018 se uskutečnila dramatizace Turnového háje v Divadle Husa na provázku.

Hlavní výstavy obrazů:

2013 Turnový háj, VISIO Art Gallery, Plzeň

2014 Jinotaje a stejnozřejmosti, Galerie Lucerna, Praha, spolu s Martinem Frindem

2018 Garden is open, kavárna Velryba, Praha, spolu s Vratislavem Brabencem

2018 25. výtvarné sympozium – zámek Mikulov, spolu s Liborem Lípou, Tono Stanem, Pavlem Opočenským, Jakubem Špaňhelem, Martinem Gerbocem, Duncanem Higginsem, Teou Dohnalovou, Noemi Smolík a Wernerem Mallym.

ÚSPĚŠNÝ PROJEKT

Částka, kterou je potřeba vybrat, bude použita na tisk a úpravu knihy tak, aby se stačila vyrobit do vlastního křtu konaného 20. 2. 2019 v divadle Archa. Knihu pokřtí Jitka Vodňanská a Agnes Snopko. Kromě autorského čtení vystoupí jako host Tobiáš Jirous a zahraje kapela Eturnity a slovenská zpěvačka Katarzia.

ODMĚNY

Nabídka odměn je pestrá, od získání sedmého dílu přes libovolnou kombinaci všech vydaných dílů včetně audio knihy, návštěvy křtu knihy, zakoupení originálních obrazů, které figurují v knihách jako ilustrace, až po koncert kapely Eturnity.

DVĚ UKÁZKY

BAMBULINÁRE SI, FIFINÁRE NO

Chystám se s kamarádkou na Sicílii. Chceme ostrov projet na vlastní pěst půjčeným fiátkem, prozkoumat města podél pobeží a zjistit, jak funguje agroturismus. Italsky umím sice jen „kvanto kosta kvesta rivista“, což znamená „kolik stojí tento časopis“, ale to vůbec nevadí. Právě naopak. Těším se, že se na týden vymaním ze zajetého kolečka slovních pojmů a jejich významů, nechám myšlenky volně plynout a budu jen improvizovat. Někdy mi připadá, jako kdyby řeč nebo jazyk byly pro nás základ, že i naše představy, které by měly být plné fantazií, jsou zbytečně uvězněné ve slovech, se kterými bychom si mohli alespoň víc hrát.

Před odletem ještě absolvuju přestřelku s operátorem:

„Dobrý den, zítra letím na Sicílii a chtěla bych se ujistit, že mám roaming.“

„Sicílie… to máme Řecko,“ odpovídá operátor.

„Ne, to máme Itálii.“

„Itálie není v Evropské unii, takže to bude problém.“

„Itálie je v unii.“

„Aha, takže to bude ok. Užijte si to, a nezapomeňte navštívit Athény…“

Druhý den přilétáme do Palerma, zkouknem legendární kapli Cappella Palatina s arabsko-normanskými mozaikami a jedeme se najíst. Stavíme v pizzerii s nápisem Aperto, objednávám těstoviny s haldou parmazánu a domácí víno. Místo „prošuto“ mi z pusy vylítne „prostituto“, Italové jsou ale chápaví, takže přinesou správně vepřovou šunku, a od té chvíle jsme jejich „belisime siňore“. Nudle sice mírně plavou v oleji, ale stačí prostě říct „olio bruto“, číšník hned pochopí, jídlo vymění a jako pozornost přináší grappu. Začnu si rozjařeně broukat „kózi píkolá“, obsluha se přidává, opakuju název restaurace Aperto a zvedám palec. Později zjistíme, že „aperto“ znamená otevřeno.

Mírně zgrapované vyrážíme na pláž, nebaví nás opalovat se v plavkách, tak si je svlékáme a leháme si stranou od turistů.

V cuku letu jsou u nás dva policisté na motorkách.

„Questa non è una spiaggia per i nudisti,“ řekne přísně jeden z nich.

„Špágy pro nudisty? Non, grácie, massívo manžáre in Aperto,“ zavtipkuju.

„Spiaggio je pláž, jdou nás zatknout, neprovokuj,“ prosí Renata.

Mlčíme. My komplet nahé, oni po bradu v kůži.

„Kvanto kosta kvesta motočikleta?“ chci odlehčit situaci a odvést pozornost od tématu, ale na karabiniéra moje vyšisovaná blond patka nezabírá.

„Umíš anglicky, francouzsky, čínsky, můžeš to dát nějak dohromady? Řekni, jestli můžem bejt aspoň nahoře bez.“

„Kózi píkolá?“ snažím se navodit atmosféru z restaurace, ale hoši nehnou brvou.

„Řekni prostě jenom vršek jo, spodek ne,“ ztrácí nervy Renata.

Moje představivost se rozjíždí na plné obrátky: „Bambulináre SI,“ řeknu a ukážu na svou hruď.

„Fifináre NO,“ zakryju si spodní část těla šátkem s buddhou.

„Bambulináre si, fifináre no,“ mumlají mládenci zmateně a odjíždějí.

Zbytek výletu už proběhl bez lingvistických potíží. Řecko je prostě boží.

PROTOTOPOPLET

Když slyším politiky popisovat situaci, kde mi něco nehraje, snažím se představit si ji dotaženou v reálu. Například nedávno jsem si ve frontě na poštu představovala kauzu Babiš senior versus junior; konkrétně jejich klidnou šachovou partii ve Švýcarsku.

Babiš starší frčí z Národní třídy rovnou do Švajcu. Tam už ho očekává jeho syn s mámou.

„Čau rodino, právě uvažuju, jestli jsem tenhle týden vůbec přežil. Asi ano, když jsem tady. No nic, mámo udělej nám kafe a něco sladkýho, a ty, Andreji, vyndej šachy, dáme si partičku. Co se týče Čapáku – uvědom si, že to, co řekneš, rozhodne o mojí kariéře. Chtěl sem říct, že jsi to nejcennější, co mám. Za tu předstíranou schízu sorry jako, ale co jsem měl říct, abych vás uchránil? Takže se v tom nebudem dál babrať.“

Máma volá z kuchyně: „Andreji, co chceš k tomu kafi?“

„Hlavně ne koblihu, třeba pirog, klidně krivyj, viď, mladej? Tak, a teď táhni.“

„Kam zas?“ lekne se mladý Babiš.

„Ale nikam furt, figurkou. Máš bílý.“

„Tak třeba koněm na E4.“

„Bílej kůň, to by ti šlo, co? Haha. Hraješ jak Clooney. Soustřeď se trochu, ne? Musíš se snažiť, jako táta.“

Syn se začne snažit, a po chvíli situace nevypadá pro seniora vůbec příznivě.

„Ty ses nějak zlepšil, nejsi vopravdu nakonec rozdvojenej?“

„Tati, to už je ale vážně přes čáru,“ řekne syn a bere otci věž.

„Tak to ne, hošánku. Jsi sice to nejcennější, co mám, ale prohráť nehodlám.“

Snaží se juniora psychicky rozhodit.

„Zdá se, že někdo zvoní. To budou novináři.“

„Novináři tady v poslední době nezvoní, tati.“

„Ale nekecej, prosim tě. Nebo ti seberu tu tvou krymskou dámu!“

„Tati, když už jsi to nakous, řekni mi na rovinu: proč Krym?“

„Tak dobře, ale necháš ma vyhrať.“

„Nechám.“

„Zdálo se nám, žes byl na tý dálnici D1 nějakej moc vtipnej, tak jsem si myslel, že jsi na drogách, no. Fakt, nekecám. A řek jsem Protopopovi: ‚Odvez ho někam, kde zbavují ze závislosti.‘ Jenomže on slyšel: ‚Odvez ho někam, kde zbavují nezávislosti.‘ No a tak tě odvezl na Krym. Blbý nedorozumění z přeslechnutí. A od tý doby mu v Agráči říkáme Prototopoplet.“

Aktuality

15.2.2019 PODĚKOVÁNÍ A KŘEST KNIHY

Milí přátelé! Moc Vám děkuju, že jste se stali součástí projektu "Turnový háj 7", ze kterého se právě v tiskárně Flora stává brožovaná kniha. Doufám, že Vám přinese hodně zábavy a inspirace. Zároveň Vás zvu na křest knihy se čtením a hudbou, který se koná ve středu 20.2.2019 ve 20,00 v divadle…

Viacej

29.1.2019 Pozvánka na křest knihy

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 29
    NEJNIŽŠÍ CENA KNÍŽKY

    Nová kniha sloupků Turnový háj 7 s 20% slevou.
    Datum doručení - 20. 2. 2019
    Cena zahrnuje poštovné.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    7,92 €
    (200 Kč)
  • predané 8
    ČTENÍ Z TURNOVÝCH HÁJŮ - CD

    CD s vybranými fejetony z knih Turnový háj 1-6 namluvené autorkou.
    Cena zahrnuje poštovné.
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    9,90 €
    (250 Kč)
  • predané 33
    OSOBNÍ KNÍŽKA

    Nová kniha sloupků Turnový háj 7 s osobním věnováním autorky.
    Datum doručení - 20. 2. 2019
    Cena zahrnuje poštovné.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    11,87 €
    (300 Kč)
  • predané 1
    BESTOVKA

    Knižní výběr z Turnových hájů 1-5 s ilustracemi.
    Název BE100F (best of).
    Cena zahrnuje poštovné.
    Datum doručení – 20. 2. 2019
    Viz foto
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    11,87 €
    (300 Kč)
  • predané 4
    PRO DYCHTIVÉ ČTENÁŘE

    2 libovolné díly Turnového háje.
    Cena zahrnuje poštovné.
    Datum doručení – 20. 2. 2019

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    15,83 €
    (400 Kč)
  • predané 3
    PRO VĚRNÉ ČTENÁŘE

    3 libovolné díly Turnového háje.
    Cena zahrnuje poštovné.
    Datum doručení – 20. 2. 2019

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    21,77 €
    (550 Kč)
  • predané 3
    PRO POSEDLÉ ČTENÁŘE

    4 libovolné díly Turnového háje.
    Cena zahrnuje poštovné.
    Datum doručení – 20. 2. 2019

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    27,71 €
    (700 Kč)
  • predané 0
    PRO ZARYTÉ FANOUŠKY

     5 libovolných dílů Turnového háje.
    Cena zahrnuje poštovné.
    Datum doručení – 20. 2. 2019

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    35,62 €
    (900 Kč)
  • predané 1
    PRO ZAVILÉ PŘÍZNIVCE

    6 libovolných dílů Turnového háje.
    Cena zahrnuje poštovné.
    Datum doručení – 20. 2. 2019

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    39,58 €
    (1 000 Kč)
  • predané 3
    PRO HLTAČE KNIH

    7 libovolných dílů Turnového háje.
    Cena zahrnuje poštovné.
    Datum doručení – 20. 2. 2019

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    43,54 €
    (1 100 Kč)
  • predané 3
    ČTENÍ V KUCHYNI



    Můžete si vyslechnout několik sloupků pronesených z úst samotné autorky v nerušeném prostředí vašeho domova nebo zahrádky.
    A nádavkem obdržíte celou sérii hájů.
    V ceně není zahrnuta doprava a ubytování.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    118,74 €
    (3 000 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    OBRAZ - DALAJLÁMA

    Ilustrace v Turnovém háji 7
    Tisk na dibond, rozměry 76 x 102 cm
    Viz foto

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    197,90 €
    (5 000 Kč)
  • zostáva 5 z 5
    KONCERT ETURNITY

    Koncert skupiny Eturnity v obýváku,
    klubu či koncertní hale.
    V ceně není zahrnuta doprava a ubytování.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    395,80 €
    (10 000 Kč)
  • Vypredané!!
    POZVÁNKA NA ÚNOROVÝ KŘEST

    Pozvánka na únorový křest knihy Turnový háj 7 spojený s koncertem skupiny Eturnity, hudebními a jinými hosty. Součástí pozvánky je předání Turnového háje 7 s věnováním a audio kniha.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    19,79 €
    (500 Kč)
  • Vypredané!!
    OBRAZ - DAVID BOWIE

    Ilustrace v Turnovém háji 5
    Tisk na dibond, rozměry 50 x 66 cm
    Viz foto

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    118,74 €
    (3 000 Kč)
  • Vypredané!!
    OBRAZ - VRATISLAV BRABENEC

    Ilustrace v Turnovém háji 1
    Tisk na dibond, rozměry 40 x 54 cm
    Viz foto
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    118,74 €
    (3 000 Kč)
  • Vypredané!!
    OBRAZ - SLAVNÁ NEMÉSIS

    Ilustrace v Turnovém háji 2
    Akryl na dřevotřísce ve zlatostříbrném rámu
    rozměry 110cm x 80cm
    Viz foto

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    395,80 €
    (10 000 Kč)