První česká beletrie ze světa neslyšících

Dva roky jsem dával dohromady knihu, která své čtenáře nechá nahlédnout do světa neslyšících. Pokud se nemýlím, jedná se o první takovou česky psanou beletrii. Teď už je titul hotov a hledá si svoji "cílovou skupinu". Pomůžete mi knihu dostat mezi lidi?

Autor: Luboš Panda

643 €
vybrané z 2 969 €

21%

21% splnené

51 ľudí prispelo

Literatúra

Praha, Hlavní město Praha, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 25.10.2019 v 10:08.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Před časem jsem na festivalu potkal skupinku neslyšících a zaskočilo mě, že se s nimi nejsem schopný dorozumět. Oni částečně uměli odezírat, co říkám, ale já jejich znakování vůbec nerozuměl. Tak jsem se začal učit znakový jazyk a pečlivě si zapisoval zajímavosti, kterými se neslyšící od slyšících odlišují. Po dvou letech už bylo poznatků tolik, že mě napadlo, jestli by nestálo za to, je uspořádat do knížky.  

Co je můj cíl?

Svojí knížkou bych rád podpořil neslyšící, kteří v porovnání s ostatními minoritami často zůstávají opomíjeni. Slyšícího člověka leckdy ani nenapadne, jak moc odlišný by život beze sluchu mohl být. Rozhodně jsem se nesnažil o odborný či vyčerpávající text. Nabízím jen krátké nahlídnutí do světa lidí se sluchovým postižením. 

Detaily

Komunikace mezi slyšícími a neslyšícími často vázne. Narážíme na jazykovou bariéru, kterou se málokterý slyšící pokusí překonat. Proto jsem se pokusil sesbírat postřehy neslyšících a poskládat je do příběhu, který by měl čtenáři nastínit alespoň základní odlišnosti a specifika života lidí se sluchovým postižením. Knihou nás provází dva vypravěči, kteří jsou oba odmalička neslyšící. Čtenář se dozví o rozdílnosti vnímání hluchoty slyšícími a neslyšícími rodiči, o možnostech neslyšících ve velkém a malém městě, o nesnázích neslyšících osob v různých etapách života. Kniha je psaná ve formě beletrie, aby byla pro čtenáře stravitelnější a zaujala širší publikum. Pokud se nemýlím, jedná se o první český titul svého druhu.

... a ještě něco navíc

Zajímavostí je, že převážná většina příhod uvedených v knize se opravdu stala. Některé přímo mým známým, některé jsem si vypůjčil z českých a zahraničních (nebeletristických) zdrojů. 

Kdo jsem?

Jsem začínající autor, který má na svém kontě zatím jen jednu knihu vydanou vlastním nákladem. Nepíšu kvůli slávě, ale pro radost. 

Proč to dělám?

Projekt na HitHitu jsem spustil proto, abych knihu dostal mezi lidi. Tajně doufám, že by mohla slyšící většinu naučit vnímat neslyšící menšinu trochu jinak. Když jsem se začínal učit znakovat, přesně takováhle kniha mi chyběla, abych rychleji a snáze pronikl do kultury této skupiny skvělých a výjimečných lidí. 

Aktuality

25.10.2019 Nevyšlo to. Nevadí!

Milí přispěvatelé!  Ačkoliv projekt nevyšel, chtěl bych Vám všem poděkovat za to, že jste mě podpořili.  Jmenovitě děkuji Lence, Nadě, Heleně, Jitce, Petře, Markovi, Ondrovi, Machaele, Kateřině, Martině, Haně, Tereze, Jakubovi, Romaně, Makrétě, Janě, Ladislavovi a 27 dalším anonymním podporovatelů…

Viacej

22.10.2019 Poděkování kolegům booktuberům a bookstagramerům

Milí podporovatelé,  velmi si vážím všech z Vás, kdo přispěli na dotisk Hluchavek. Nicméně dnešní poděkování patří zejména kolegům knihomolům, kteří se rozhodli vyslovit svoji podporu veřejně na sociální sítích.  Instastories už z Instagramu zmizely, ale přesto moc děkuji Petře alias Foxí a…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 6
    Dobrý pocit

    O knihu zájem nemáte, ale projekt je Vám sympatický a chcete jej podpořit. Jen tak. Pro dobrý pocit. 

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    1,98 €
    (50 Kč)
  • predané 12
    Výtisk knihy

    Přispěvatel obdrží 1 výtisk knihy.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    11,87 €
    (300 Kč)
  • predané 28
    Výtisk s osobním věnováním

    Přispěvatel obdrží 1 výtisk knihy s osobním věnováním od autora (a možná i autorovým autoportrétem, tj. kresbou pandy ;) )

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    13,85 €
    (350 Kč)
  • zostáva 47 z 50
    Anglická verze knihy

    Na přelomu let 2019 / 2020 bude vydaná anglická verze knihy. Pokud chcete procvičit svoji slovní zásobu, nebo obdarovat nějakého cizince, vřele doporučuji. ;)

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,83 €
    (400 Kč)
  • Vypredané!!
    Dvě knihy od autora

    Přispěvatel obdrží 1 výtisk knihy o světě neslyšících a 1 výtisk autorovy prvotiny Jedna z vás.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    21,77 €
    (550 Kč)