KREDENC - divadlo v motoráčku na Švestkové dráze

Unikátní projekt divadla ve vlaku a okolí. Rozmarná pocta Českému středohoří pro celou rodinu. Krajina a historie vnímaná všemi smysly. Žádné velké mudrování, jen sny, báchorky, nesmysly a dobrodružství. Přispějte nám prosím na tento projekt.

Autor: KULT spolek

  • Anita Krausová na zkoušce jakožto průvodčí

  • Jedna ze scén Moráci

  • Honza Řezníček jakožto obživlá socha Donáta

  • Obří loutka robota Echt Street Puppets

  • Grafické plakáty s ilustracemi od Anety Bendákové

  • Autorské loutky od Anety Bendákové originál

  • Rekvizity horkovzdušných balónů od Ivany Zochové

  • Hazmburg

  • Filip Nuckolls režisér

  • Vincenzio

  • Začátek aviatiky

  • Fireshow ze záhrobí

  • Havel, Klaus a Zeman

  • Lokální víno, mošty a křížaly

  • Letadýlko z kapitoly o začátcích aviatiky

  • Závěrečná scéna Lenory a Viléma

  • Kostým moráka s kadidelnicí

  • Merchandise

  • Lokální občerstvení-vína, mošty, křížaly, pálenky

  • Létající kolo rekvizita

1 996 €
vybrané z 1 974 €

101%

101% splnené

78 ľudí prispelo

Divadlo, Umenie

Lovosice, Ústecký kraj, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 11.7.2018 v 13:38.

Zobraziť všetky odmeny

KDO JSME?

KULT, spolek se dlouhodobě snaží přinášet do ústeckého regionu neobvyklá představení a intervence ve veřejném prostoru. Uspořádali jsme přes 2500 akcí, které celkem navštívilo přes 300000 diváků a představili se na nich umělci z více než 40 zemí světa. Největší akcí je divadelní festival KULT. V loňském roce jsme se pustili do produkce vlastní inscenace Kredenc.  

JAK TO CELÉ ZAČALO

Jak nás to napadlo? K tomu existují dvě verze příběhu. Honza Kvasnička tvrdí, že s nápadem přišel on u druhého piva a Filip Nuckolls zase, že prvotní inspirace vzešla od něj s prvním lokem třetího půllitru. Jisté je akorát to, že tomu bylo někdy před 8 lety v restauraci Na rychtě. Idea je inspirována podobným projektem divadla Continua. Po pivu se nápad zapomněl v šuplíku, který se otevřel až s příchodem produkční Martiny Liškové.

                                                               FILIP NUCKOLLS O KREDENCI

CO JE KREDENC?

Unikátní projekt divadla ve vlaku a okolí. Rozmarná pocta Českému středohoří pro celou rodinu. Krajina a historie vnímaná všemi smysly. Žádné velké mudrování, jen sny, báchorky, nesmysly a dobrodružství.

Je léto. Za okny vlaku ubíhá středohorská krajina ozářená sluncem přicházejícího soumraku. V polích dokvetly máky nad hroby dávných vojáků a v kádi na návsi odpočívá mořská panna. Nad Házmburkem prolétají první aviatici a Ulrika se chystá ke svému debutu. Je pozdní léto chvíli před setměním, když v úhoru Kašpar Kaplíř pátrá po své ztracené hlavě. Na mezi se rozcvičuje zápasník, Michal Tučný ladí benjo a pan Vincenzio si před drezurou protahuje prsty. Je pozdní léto někde mezi Lovosicemi, Mostem a Louny. Voní švestky, dozrávají hrozny. Karel Hynek si u rybníku objednal druhé liebshausenské a zírá k Oltáříku. Je pozdní léto, slunce zapadlo, mrtví vstávají z hrobů, děti v kredenci v kuchyni už sesutého domu objevují poklady a krajinou líně projíždí vlak. Přistupte. Co uvidíte vy, záleží pouze na vás.

"Chvilku to bude činohra, chvilku pohybové divadlo, sem tam se objeví obří loutky, někde třeba tanečnice, akrobaté nebo kejklíři. Taková pestrá novocirkusová směs na cestě."

Samotné vyprávění je proloženo hereckými mikroetudami přímo ve vlaku a někdy výpravnými vstupy přímo v krajině nebo mikrovstupy v okolí vlaku. Ujíždějící České středohoří hraje jednu z hlavních rolí. Při zpáteční cestě se již stmívá, což umožňuje využití divadelních světel přímo v krajině k dotváření atmosféry příběhu. To klíčové se ale bude odehrávat přímo ve vlaku.

                                                             TEASER Z LOŇSKÉHO ROČNÍKU

NA CO SE MŮŽETE TĚŠIT?

Vypravěči ve vagónech provází diváky příběhem inspirovaným legendami a historií Českého středohoří. Příběh začíná na železniční stanici v Lovosicích, kde diváci nastoupí k téměř tříhodinové pouti napříč Českým středohořím, která končí opět v Lovosicích. Kromě divadla a vyprávění zpestří cestu občerstvení z místních sadů a vinic a možná, že bude i švestkový koláč. Říká se, že právě Švestková dráha umožňuje ty nejkrásnější výhledy na místní krajinu. To vše se v červnu a červenci vysype z Kredence. 

EKONOMIKA PROJEKTU

Kredenc je sen autora a producenta, kteří se neohlíželi na peníze a troufli si realizovat produkci, kde tým skoro 30 aktérů, jeden vlak, 4 doprovodná vozidla a 6 nádražních budov spolu s Českým středohořím hrají pro pouhých 50 diváků. Z toho vyplývá, že se jedná o velmi nákladný projekt, kde jedna jízda vyjde na cca 130 tisíc korun. 

NA CO PENÍZE POUŽIJEME?

V současnosti nám ještě k plnému dofinancování stávající podoby projektu chybí částka 100 000 Kč, kterou jsme připraveni částečně hradit z našich rezerv. Počítáme s tím, že nevybereme celou sumu, ale pokud by se nám to podařilo, ušetříme tak naší rezervu na realizaci jiných krásných projektů. 

                                               KRÁTKÝ ZÁZNAM ZE ZKOUŠKY Z LOŇSKÉHO ROČNÍKU

CO JE ŠVESTKOVÁ DRÁHA?

V současnosti nedoceněná přírodní a kulturní krajina kolem Švestkové dráhy má bohatou historii. Patřila k nejvýnosnějším územím v českých zemích a často byla nazývána ovocným rájem. Přehnala se přes ní 30 letá válka i husité. J. W. Goethe zde dobýval srdce Ulriky von Levetzow. Za druhé světové války byla Švestková dráha používána Němci k lazaretním transportům. V současné době stojí na okolních kopcích četné zříceniny a v okolních městech je mnoho chátrajících zámků. Švestková dráha se momentálně využívá jen v létě ke speciálně vypraveným turistickým linkám.

Hlavním cílem našeho projektu je využít potenciál krajiny a obohatit kulturní nabídku regionu o netradiční formu divadla. Přilákat i diváky a rodiny, kteří do divadel zavítají zřídkakdy nebo vůbec. V kraji s komplikovanou historií a bohužel i současností není jednoduché realizovat kulturní akce. Demografická struktura obyvatelstva, vysoká nezaměstnanost, nejnižší platy v ČR a další faktory zrovna nenahrávají pořadatelům kulturních akcí. Multižánrový divadelní projekt spojený s výletem však může zaujmout širší spektrum divácké obce.

Podobné aktivity jako je projekt KREDENC oživují region a pomáhají ho dělat atraktivnějším místem k životu nebo třeba k pouhé návštěvě. Švestková dráha, ke které se váže velmi bohatá historie a určitý opar tajemství, stejně jako historie Sudet, si zaslouží, aby dnešní generace nezapomněla, co všechno se na těchto cestách a místech událo. Proto symbol vlaku a jízdy v zapomenutém kraji, který připomíná návrat do jednoho z nejvýnosnějších území ve své době. Divák se díky vypravěči ponoří do příběhu, který bude umocňován okolím probíhající krajiny a scénickými realizacemi při cestě.

KDO PŘEDSTAVENÍ TVOŘÍ?

Hrají: Anita Krausová, Jan Řezníček, Martin Tlapák, Zbyšek Humpolec, Marie Stanková, Vanessa Díaz, Helena Machová, Jakub Urban, Kryštof Kotek, Daniel Horečný, Adam Mensdorff-Pouilly, Roman Říha, Aleks Hue, Ivana Zochová, Martina Lišková, Tereza Škrnová alternují Dana Marková, Honza Kvasnička, Filip Nuckolls

Řidiči: Tereza Vlasáková, Lenka Havelková, Iva Zochová, Roman Říha

Strojvedoucí, vlakvedoucí a nádražní servis: AŽD Praha

Idea: Honza Kvasnička a Filip Nuckolls

Scénář a režie: Filip Nuckolls

Hudba: Daniel Fikejz

Loutky: Lukáš Kuchinka, Jan Bažant

Kostýmy: Jan. C. Löbl

Landscape art instalace: Iva Zochová

Mistr zvuku: Jiří Pletánek

Foto/Video: Ideamakers - Jiří Dvořák, Tomáš Lumpe, Martina Lišková

Ilustrace: Aneta Bendáková

Grafická úprava: Martina Lišková

Překlad: Jan Kvapil, Karl-Heinz Gmehling, Tereza Škrnová

Produkce: KULT, spolek - Martina Lišková, Lenka Havelková, Honza Kvasnička

TERMÍN REALIZACE PROJEKTU

25. 6. - 4. 7. 2018 (každý den od 20:00 odjezd z Lovosického nádraží)

Více o projektu naleznete na webových či facebookových stránkách KULT produkce - www.kredenc.net/kredenc či www.kultprodukce.cz/kredenc či www.facebook.com/kultprodukce/

Jednotlivé ceny jsou včetně poštovného, je možné domluvit se také na osobním předání. 

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 25
    Pro dobrý pocit

    Žádná z našich odměn vás nezaujala, ale rádi byste přeci jenom na náš projekt přispěli? Není nic jednoduššího. Pokud byste ale chtěli příspět více, než je stanovená částka, nic vám nebrání a my vám budeme nesmírně vděční. 

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    7,90 €
    (200 Kč)
  • predané 6
    Pexeso KREDENC

    Chtěli byste na KREDENC vzpomínat doma zábavnou formou? Máme pro vás připraveno originální pexeso s ilutracemi k pohádce Rudé květy, která je součástí představení. Napsal ji Filip Nuckolls a ilustrovala Aneta Bendáková. Za málo peněz hodně muziky. 
    Včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    7,90 €
    (200 Kč)
  • zostáva 10 z 17
    Pohádkové obrazy

    Jednou z našich rekvizit jsou ilustrace na kartonovém podkladu. Autorské obrazy od Anety Bendákové. Můžete si je koupit po jednom jen tak na památku či jako celý set, ke kterému dostanete i text k originální pohádce od Filipa Nuckollse. 
    Včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    9,87 €
    (250 Kč)
  • zostáva 15 z 20
    Podepsaný plakát KREDENC

    Naši herci se vám rádi podepíší na plakát k představení KREDENC
    Včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    11,85 €
    (300 Kč)
  • zostáva 19 z 30
    Láhev žernoseckého vína

    Láhev červeného či bílého žernoseckého vína z vinařství Mikulenkovi se speciální etiketou KREDENC na výběr MOPR či Svatovavřinecké. Lahev bude podepsána herci z představení (Anita Krausová, Jan Řezníček, Zbyšek Humpolec, Martin Tlapák, Marie Stanková a další...).
    Včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    17,77 €
    (450 Kč)
  • zostáva 18 z 30
    Tričko KREDENC - limited edition

    Naši herci se vám rádi podepíší na triko KREDENC, které máme ve všech velikostech v černé a vínové variantě.
    Včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    21,72 €
    (550 Kč)
  • zostáva 18 z 20
    Grafický plakát KREDENC

    Líbí se vám vizuál našeho projektu, ale nepatříte mezi ty fanoušky, kteří by si doma pověsili promo plakát? Máme pro vás jinou "čistější" variantu - grafický plakát s ilustracemi od Anety Bendákové bez textů a log s podpisem autorky. Digitální tisk v černobílé či vínové variantě.
    Včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    21,72 €
    (550 Kč)
  • zostáva 10 z 15
    Láhev lokální pálenky

    Limitovaná edice KREDENC pálenky z místních sadů Chrámce. Letos se obzvlášť povedla Hruškovice. 
    Včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    37,51 €
    (950 Kč)
  • zostáva 2 z 2
    Rekvizita historické letadélko

    Chcete si připomenout jak to s tím létáním u nás tenkrát bylo? V tom případě by vám doma neměla chybět jedna z rekvizit malého (cca 30 cm) letadélka z epizody o počátcích aviatiky. 
    Včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    80,95 €
    (2 050 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Kostým Donáta z Hnojnic

    Kostým Donáta (římská socha), kterého v KREDENCI hraje herec Honza Řezníček.
    Včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    100,69 €
    (2 550 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Kostýmy Havla, Klause a Zemana

    Jaké by to bylo asi v kůži našich představitelů státu? To si můžete vyzkoušet právě s námi. K prodeji nabízíme kostýmy Václava Havla, Václava Klause a Miloše zemana, které obsahují tematické oblečení a gumovou masku. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    120,43 €
    (3 050 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Kostým smrťáka

    Další z řady našich skvělých kostýmů z rukou kostýmního návrháře Jana C. Löbla. V tomto kostýmu hraje po celou dobu Zbyšek Humpolec. Kostým obsahuje chůdy, kosu, slamák a oděv. Na halloweenskou párty jako vyšitý. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    157,95 €
    (4 000 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Kostým Moráka

    Strašidelně vyhlížející kostým moráka obsahující masku, slaměnný klobouk, černou kápi a zlatou kadidlenici. 
    Včetně poštovného

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    159,92 €
    (4 050 Kč)
  • predané 0
    Vyhrazená jízda

    Celý vlak jen pro vás! Chystáte firemní či rodinnou akci a stále hledáte originální místo a formu? U nás máte možnost zakoupit si celé představení o clekové kapacitě 52 míst. V cené této jízdy je i speciální občerstvení (16x láhev Žernoseckého vínaz  vinařství MIkulenkovi s etiketou KREDENC, 30x mošt Louny, 52x voda, 20x sýr koráčik z místní farmy, 30x křížaly z Chrámců, 2x pálenky Chrámce). Jedná se o dodatečně přidané zářijové termíny. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    3 948,67 €
    (100 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Rekvizita mini horkovzdušný balón

    Jedna z našich nejroztomilejších rekvizit autorsky pro náš projekt vyráběna Ivanou Zochovou. Dva mini horkovzdušné balóny se v představení vznášejí napříč motoráčkem pomocí lanové dráhy při epizodě o začátcích aviatiky. Jako dekorace a krásná vzpomínka jasná volba. Rozměr cca 30 cm.
    Včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    61,20 €
    (1 550 Kč)
  • Vypredané!!
    Rekvizita - mluvící hlava Kašpara Kaplíře ze Sulejovic

    Chcete si odnést na památku opravdu jedinečnou, zábavnou a bizarní rekvizitu? Mluvící, světélkující a bublající hlava Kašpara Kaplíře ze Sulejovic ve skle vám doma nesmí chybět. 
    Včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    120,43 €
    (3 050 Kč)
  • Vypredané!!
    Rekvizita letec na okřídleném kole

    Co se děje za okny uvidí též diváci ve zmenšené podobě i uvnitř vlaku. Tudíž nesmí chybět ani rekvizita letce na okřídleném kole (kovové mini kolo s ručně vyráběnými křídly a figurkou od Ivany Zochové a Romana Říhy - cca 30 cm). Dámská i pánská verze.
    Včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    120,43 €
    (3 050 Kč)