Největší hrušňový sad rozmanitých chutí

Kolik odrůd hrušek jste ochutnali? Chutnaly všechny stejně? Víte, že existují stovky, ne-li tisíce různých odrůd hrušek a každá chutná jinak? Rádi byste je ochutnali všechny na jednom místě? Vysaďme spolu hrušňový sad dříve, než nám mnohé odrůdy zaniknou.

  • Krajinotvorný sad vysazen v roce 2013 - 11 hrušní

  • Hrušnový sad vysazen v roce 2018 - 18 odrůd hrušní

  • Ukázka plodů zachráněných odrůd

  • Umírající hrušeň - nejvyšší čas odebrat rouby

2 749 €
vybrané z 1 982 €

138%

138% splnené

72 ľudí prispelo

Jedlo

Všetko alebo nič. Projekt skončil 4.3.2018 v 14:26.

Zobraziť všetky odmeny

Proč hrušky?

V zapomenutých končinách Evropy rostou stovky, možná tisíce většinou ještě nepopsaných odrůd hrušní. Přední čeští ovocnáři znali a pěstovali až 600 odrůd hrušní. Mnohé z nich se ze zahrad a sadů pomalu vytrácejí, a tím nenávratně mizí nejen naše ovocné dědictví, ale hlavně jedinečné chutě, které znali naši předci, ale které, pokud nezačneme rychle konat, již nebudou znát naši potomci.

- nejchutnější ovoce, které lze u nás pěstovat venku
- ačkoli je zná i malé dítě, málokdo ochutná za život více než 5-6 odrůd
- přehlížené staré stromy pomalu vymírají a s nimi často zaniká i celá odrůda se svou jedinečnou chutí

O co nám jde?

Chceme vytvořit největší a nejucelenější sbírku odrůd hrušní z celého světa na jednom místě. 

Tato myšlenka a její realizace je důležitá zvláště v dnešní době, kdy se máloco dělá nezištně. Někdo možná nepochopí, že se najde člověk, který něco vytváří aniž by z toho měl okamžitý zisk. Staré odrůdy začínají plodit později a některé mají malé plody. Na rozdíl od komerčních sadů tedy nelze počítat s rychlou návratností vložené investice. Proto se staré odrůdy přestávají pěstovat a postupně zanikají. Nejde nám o peníze, ale chceme pro příští generace zachovat jedinečné chutě, které jsme zdědili po předcích.

Náš cíl je v nekonečnu a stále se vzdaluje. Čím více se zapomenutým odrůdám hrušní věnujeme, tím více dalších unikátních odrůd objevujeme. Nyní máme zdroj roubů asi 300 odrůd hrušní. Původní plán byl 600 odrůd, ale toto číslo bude zcela jistě překonáno.

Jak to děláme?

Ze starých odrůd hrušní vysazujeme extenzivní krajinotvorné sady. Odrůdy jsou naroubovány na semenáčcích, díky nímž z nich vyrostou dlouhověké, hezké, mohutné, majestátní stromy. Každý strom má kolem sebe dostatek prostoru (10x10 m), aby se nemusel se svými sousedy přít o místo ani za 100-200 let. Díky ekologickému hospodaření se tyto sady stávají místem plným života.

Co jsme již udělali?

Nakročeno máme hezky. Již nyní roste více než 70 odrůd hrušní kolem Blatničky. Kromě hrušňových sadů jsme založili také téměř 2 km hrušňových alejí a obnovujeme remízky a meze v krajině. Možná už příští rok překročí sbírka první 100 odrůd hrušní, protože v ovocné školce rostou sazenice desítek dalších odrůd. 

Co můžete podpořit právě teď?

Založení sadu není o jednom člověku, je to o souhře lidí. Jsme rádi, že máme podporu ze strany dárců roubů a pečlivého školkaře, který z nich vypiplal stromky. 

Připravujeme další krajinotvorný sad ze vzácných odrůd hrušní. Mnohé z nich ani nemají jména, protože je doteď ještě nikdo pomologicky nepopsal. Nenajdete je ani ve starých pomologiích (knížkách o ovocných odrůdách) a dokonce je nezná ani vševědoucí Google. Chutnají skvěle a to je důvod, proč se vyplatí je pěstovat. Buďte s námi u toho a podpořte jedinečný sad ze 40 starých odrůd hrušní. Zůstane po vás památka na příštích nejméně 100-200 let.

Děkujeme Vám, že tuto myšlenku podpoříte ať již finančně nebo alespoň šířením této informace mezi vaše přátelé a známé.

Co se stane když se vybere více peněz?

Vysadí se více sadů. Hrušní není nikdy dost. :-)

Aktuality

22.3.2022 Neusínáme na hrušních, jedeme dál...

Milí milovníci hrušek! Chtěli bychom Vás informovat, že neusínáme na hrušních, ale naši archu chutí dále rozšiřujeme. V ovocné školce se právě roubuje 17 krajových odrůd z Poodří a z okolí malé vesničky Lednica v severní části na slovenské straně Bílých Karpat. Číslo to není velké, ale odrůdy jsou…

Viacej

22.6.2021 Sejdeme se 21.8.2021 v našich hrušňových sadech?

Milí milovníci hrušek! V sobotu 21.8.2021 připravujeme letní komentované procházky našimi hrušňovými sady v Blatničce. Provedeme Vás mladými hrušňovými sady, které jsme vysadili za posledních 8 let. Při této příležitosti se můžete zeptat na cokoli, co vás zajímá. Pozvánku a malou foto upoutávku…

Viacej

Odkazy projektu

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 11
    Fotka

    Budete první na světě, kdo uvidí nový sad. Pošleme vám emailem fotky z výsadby i z hotového sadu.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    3,96 €
    (100 Kč)
  • predané 21
    Procházka hrušňovými sady

    Komentovaná prohlídka existujícími hrušňovými sady. Uvidíte na 70 odrůd hrušní.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    11,89 €
    (300 Kč)
  • predané 19
    Balíček sušeného ovoce

    Balíček s ovocem usušeným v tradiční bělokarpatské sušárne. V balíčku bude pouze ovoce a nic víc. Žádný přidaný cukr, barvivo, síra ani pesticidy. Ovoce pěstujeme pouze ekologicky.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    23,78 €
    (600 Kč)
  • predané 18
    Vlastní stromek

    ​Stanete se adoptivním rodičem 1 stromku. Vaše jméno bude na stromku. Dostanete jeho fotku a GPS souřadnice, abyste se na něj mohli kdykoliv přijít podívat. 

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    49,54 €
    (1 250 Kč)
  • predané 2
    ​Vlastní alej + První sklizeň

    Kromě sadů budeme vysazovat také hrušňové aleje. Můžete vymyslet název pro novou 80 m hrušňovou alej nebo ji můžete pojmenovat po vás (např. Dvořákova alej). První sklizeň hrušní bude vaše.

    Doručenia odmeny: dlhšie než rok po ukončení projektu na Hithitu

    396,35 €
    (10 000 Kč)
  • predané 0
    Vlastní sad + První sklizeň

    Můžete vymyslet název pro nový sad nebo ho můžete pojmenovat po vás (např. Dvořákův sad). První sklizeň hrušní bude vaše.

    Doručenia odmeny: dlhšie než rok po ukončení projektu na Hithitu

    1 981,77 €
    (50 000 Kč)
  • Vypredané!!
    ​Vlastní malá alej + První sklizeň

    Kromě sadů budeme vysazovat také hrušňové aleje. Můžete vymyslet název pro novou 50 m hrušňovou alej nebo ji můžete pojmenovat po vás (např. Dvořákova alej). První sklizeň hrušní bude vaše.

    Doručenia odmeny: dlhšie než rok po ukončení projektu na Hithitu

    247,72 €
    (6 250 Kč)