Expedice Solovecký labyrint 2017

Lákají vás záhady kamenných staveb našich předků? Pak můžete podpořit expedici, která má za cíl prozkoumat tajemné labyrinty na Soloveckých ostrovech v Bílém moři, které zde neznámý národ postavil před 4000 lety a vytvořil tak unikátní kultovní místo.

Autor: Ivo Dokoupil

  • Balíme a vyrážíme

  • Cesta tajgou je občas jen pro dobrá auta

  • Solovecký klášter

  • Jeden z typů labyrintů

  • Další typ labyrintu

  • Mohyly na Velkém Zajackém ostrově

  • Labyrint na hlavním Soloveckém ostrově

  • Kostelík na Velkém Zajackém ostrově

  • Procesí kolem kláštera

  • Solovečtí mniši během procesí kolem kláštera

  • Solovecký klášter

  • Ledovcové balvany použité při stavbě mostu

  • Solovecký klášter

  • Grafika potisku trička s labyrintem a klášterem

  • Tričko s potiskem kláštera a labyrintu

  • Fotografie labyrintu na hlavním ostrově

  • Martin Čech a Filip Vech při práci na Solovkách

665 €
vybrané z 3 170 €

20%

20% splnené

29 ľudí prispelo

Vzdelávanie

Rusko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 29.9.2017 v 15:59.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Tento příběh začal jednoho letního dne roku 1990, kdy jsem společně s kamarády poprvé tajně v podpalubí lodě Naděžda připlul na Solovecké ostrovy, které byly v té době v zakázaném vojenském pásmu, nepřístupné a tajemné. Od té doby tam jezdím skoro každý rok a postupně pro sebe odhaluji úžasnou historii těchto ledovcových ostrovů uprostřed Bílého moře, jejich krásu i tajemství. Místní pravěké labyrinty k těmto tajemstvím bezpochyby patří a odhalení jejich funkce pro tehdejší stavitele je bezesporu lákavá výzva.

Co je náš cíl?

Cílem expedice, která bude pracovat především na Velkém Zajackém ostrově soloveckého archipelagu, bude provést 3D fotografování zachovalých labyrintů a jiných kultovních objektů za účelem jejich dalšího výzkumu. Zajacké ostrovy samotné jsou místem přísné ochrany zdejší přírody a výzkum labyrintů a jejich účelu je tímto prakticky znemožněn. Expedice navštívi i na leziště pravěkých petroglyfů na pobřeží Bílého moře a Oněžského jezera, které by mohly mít souvislost se soloveckými labyrinty.

Detaily

Uprostřed Bílého moře, daleko na severu Evropy, 140 km od severního polárního kruhu, leží Solovecké ostrovy. Zde se nachází slavný pravoslavný klášter, založený ve středověku a po staletí fungující jako bašta vzdělanosti a víry, právě zde ruští bolševici vybudovali po roce 1920 první tábor nucených prací souostroví GULAG. Množství sladkovodních jezer a příjemné ostrovní mikroklima ale lákalo osídlence již daleko dříve. Poslední výzkumy ukazují, že tady žili lidé už před 4000 lety, měli zde svá sídla a na nedalekém Velkém Zajackém ostrově vybudovali rozsáhlé kultovní místo. A právě toto místo a jeho bližší zmapování, je cílem naší expedice.

Solovecké ostrovy jsou dnes největším nalezištěm pravěkých labyrintů v severní Evropě. Zatímco jinde se kamenné labyrinty nacházejí jen jednotlivě, na Solovkách je jich celkem 35 a v jejich bezprostřední blízkosti se nachází příbližně tisíc kamenných násypů, symbolických hrobů. Rozměry těchto labyrintů jsou různé: průměr se pohybuje od 1 m do 25 m, výška kamenného reliéfu nepřesahuje 50 cm. Na Velkém Zajackém ostrově, který je součástí archipelagu a leží nedaleko hlavního Soloveckého ostrova, se nachází 13 labyrintů a asi 850 kamenných mohyl. Archeologické vykopávky prokázaly, že v těchto mohylách jsou uloženy lidské a zvířecí ostatky, radiokarbonová datace odhadla jejich stáří na 4000 let. Mimořádný rozsah památek na malé ploše Zajackého ostrova nám umožňuje vyslovit hypotézu, že se zde nacházelo místo konání kultů a to nejen pro byvatele ostrovů, kterých zde zřejmě žilo jen malé množství, ale i pro obyvatele pořeží, ať už západně ležícího Kemského nebo na východně se nacházejícího Oněžského poloostrova. Tehdejší obyvatelé těchto oblastí museli být odvážnými a skvělými námořníky a jak ukazují současné experimentální rekonstrukce ruských archeologů, tehdejší plavidla jim umožňovaly dosáhnout ostrovů z obou stran.  

3D fotografování by pomohlo zpřístupnit, alespoň virtuálně, tyto unikátní evropské labyrinty, které se jinde v takovém rozsahu nezachovaly, širší badatelské komunitě s cílem stanovení účelu labyrintů a zodpovězení mnoha otázek. Například který národ tyto labyrinty budoval, jak byly využívány nebo jaký je jejich energetický účinek? Dosavadní ruské výzkumy, v tomto směru velice skromné, dokazují, že labyrinty mají energetický význam, zřejmě fungují jako zesilovače energie, v jejich středu je možno subjektivě změřit (kyvadlem) silné energetické pole, průchod labyrintem způsobuje u účastníků harmonizaci čaker. Skenování labyrintů a případná další měření na místě (týkající se energetických účinků) umožní kromě jiného například sestavení přesných map labyrintů a jejich přesných kopií za účelem dalšího studia.

Expedice je pořádána ve spolupráci s časopisem Regenerace, jejím výsledkem budou nejen přesné plány labyrintů, ale i články a krátký dokument o práci expedice.

... a ještě něco navíc

Solovecké labyrinty jsou konstruovány tak, že při jejich průchodu projdete každe místo v něm, ale jen jednou. Projdete celým labyrintem a i jeho středem - ale když z něj vystoupíte jste už jiní. Labyrint vás promění - tak jako cesta životem. Víme, že chystaná expedice nás promění a její výsledky to umožní i vám.

Kdo jsme?

Expedici pořádají lidé, kteří už mají něco za sebou, dva ze členů se profesionálně věnují psychotronice a mají k tomu i potřebné předoklady.

Eva Eywae Vrtalová
léčitelka

Mé šamanské jméno Eywae přišlo po naplnění své cesty, kdy jsem více jak dvacet let vedla obchod a zlatnickou dílnu, vychovala syna a postavila dům. Ale život mě vedl stále více spíše k duši než ke hmotě a od mužských energií k ženským. Otevřela se mi tak nová cesta, nová úroveň. Následovala jsem ji a jdu po ní po doteď. V komunikaci s dušemi žijících i nežijících lidí vidím smysl v

nalézání harmonie a důvěry pro život každého. Mám ráda dobrodružství a už také vím, že za strachem je má největší síla. Vím, že v překonávání vlastních hranic je kouzlo života. Po každém prožitém dobrodružství už nikdy nejsem stejná jako předtím. A jelikož kluci zase jedou do divoké tajgy, kde jsou nablízku silné bytostmi míst, přírody a matky Země tak to si nemohu nechat ujít. Zkoumat, poznávat, léčit a sdílet.

www.uleva.cz

Martin Čech
kameraman, dokumentarista, držitel Českého lva

Martin Čech se narodil v roce 1962 v Táboře. Vystudoval střih a později i kameru na FAMU. Jako kameraman natočil několik televizních filmů, seriálů a asi dvěstě dokumentárních a cestopisných filmů. Navštívil celkem devadesát států, a to většinou s kamerou. Je členem Filmové a televizní akademie, Asociace českých kameramanů a Syndikátu novinářů.

Kameramanská činnost (výběr):
2016 – dokumentární seriál Modrá krev (r. Alena Činčerová)
2015 – dokumentární film Tajemství rodu Jana Pirka (r. Kamila Vondrová)
2015 – dokumentární film Malý mnich (r. Martin Čech)
2011 – dokumentární film Love story (r. Petra Ludvíková)
2010 – dokumentární film Zapomenuté děti (r. Dana Maeder)
2010 – televizní hraný film Na vlky železa (r. Petr Slavík)
2009 – dokumentární televizní film East Side Story – Romeo a Julie 3. tisíciletí (r. Tereza Kopáčová)
2009 – televizní hraný film Divnovlásky (r. Petr Slavík)
2007 – televizní seriál Horákovi (r. Tomáš Krejčí, Katarína Šulajová, Biser Arichtev)
2006–2016 – cestopisné dokumenty Na cestě po …
2002 – televizní film Zvon Lukáš (r. Jitka Němcová)
1999 – celovečerní širokoúhlý film Kuře melancholik (r. Jaroslav Brabec)

www.martincech.cz


Filip Vech
řidič

Vášnivý milovník terénních Toyot, chlap do nepohody, organizátor expedice Oněga 2015. Pracuje sice jako stavební inženýr, ale věnuje se psychotronice a příbuzným oborům, organizuje rovněž semináře konstelací.

Ivo Dokoupil
Cestovatel, novinář, fotograf a člověk, milovník všeho na východ od Žiliny. Osudovou destinací se mu stalo Rusko, kam se poprvé vypravil už v roce 1985 a od té doby pravidelně cestuje do zemí bývalého SSSR a přilehlých končin. Již 15 let průvodcuje zájezdy na Bajkal, Transsibiřskou magistrálu, do Mongolska a Uzbekistánu. O svých cestách také přednáší a vystavuje fotografie, je držitelem dvou ocenění v soutěži Czech Press Photo a spolupracuje s mnoha médii včetně České televize. V rámci Člověka v tísni od roku 2005 vede projekt pomoci českým krajanům v Banátu a od roku 2008 také pomáhá obnovovat turistické trasy na Podkarpatské Rusi. Krom toho je patronem kostelíka v Pelhřimovech na Osoblažsku a šťastným otcem tří synů, kteří jsou jeho věrnou kopií.

Proč to děláme?

Jsme přesvědčeni o tom, že kamenné labyrinty, jako i jiné kamenné stavby našich předků, měly nějaký důležitý praktický význam. Jejich vybudování stálo tehdejší společnost velké úsilí. Doufáme, že naší prací přispějeme k poznání tohoto účelu a k využitelnosti labyrintů například pro léčení nebo jiné pozitivní využití přírodních sil. Zhotovení přesných plánů labyrintů, které rozešleme těm, kteří nám pomůžou, umožní lidem postavit si na zahradě vlastní labyrinty a využívat je ke svému prospěchu.

Aktuality

11.9.2017 Prvni naše letecké video ze soloveckých labyrintů! Začínáme pracovat!

https://vimeo.com/233277446

Viacej

7.9.2017 Pozdrav z Novgorodu po cestě na Solovky

https://m.youtube.com/watch?v=S2Nxg_qrL5k

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • zostáva 99 z 100
    Vstupné na přednášku

    Vstupné na přednášku o výsledcích expedice (Praha a Brno).

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    7,93 €
    (200 Kč)
  • predané 8
    Tričko s tiskem Soloveckého kláštera a labyrintu

    Tričko pro Vás s tiskem Soloveckého kláštera a labyrintu (výtvarník Pavel Čech, v různych barvách a velikostech, včetně poštovného).

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    13,08 €
    (330 Kč)
  • predané 7
    Tričko s petroglyfem

    Tričko pro Vás s petroglyfem (v různych barvách a velikostech, včetně poštovného).

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    13,08 €
    (330 Kč)
  • predané 9
    Tričko a kámen ze Solovek

    Tričko pro Vás dle výběru (labyrint nebo petroglyf) a kámen ze Soloveckých ostrovů (včetně poštovného).

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    17,83 €
    (450 Kč)
  • predané 0
    Dokumentární film

    DVD s dokumentem o hledání smyslu soloveckých labyrintů (režie Martin Čech, scénář Ivo Dokoupil).

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    35,66 €
    (900 Kč)
  • zostáva 12 z 15
    Sleva na zájezd na Solovecké ostrovy

    Pokud nás podpoříte částkou 1500 Kč, pak budete mít slevu 2000 Kč z ceny zájezdu CK Kudrna na Solovecké ostrovy na přelomu července a srpna v roce 2018. Zájezd na: www.kudrna.cz.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,44 €
    (1 500 Kč)
  • predané 1
    Plán labyrintu pro vlastní stavbu

    Přesný plán dvou soloveckých labyrintů pro stavbu vlastního labyrintu.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    75,29 €
    (1 900 Kč)