Vydání knihy "Vlasy se vrací"

Nakladatelství Meander připravilo k vydání další výjimečnou knihu! Mimo jiné se v ní dozvíte, co je to krampouch. Autorem textu je Petr Tureček, evoluční biolog, zpěvák a kytarista, ilustroval ji Štěpán Dančo, ostřílený harcovník české grafické scény.

Autor: Meander

Jsme za půlkou - Knihu můžete rozečíst už nyní!

4.7.2017

ŠOK!

Exkluzivně přidáváme úvod celé knihy! První podkapitolu první kapitoly, kde jsou vlasy ještě s Ludvíkem.

1. Ludvík

1.1 Kdo je to Ludvík

V jednom malém městě, které se jmenovalo Letnákovice, žil byl jeden Ludvík. Byl stejný jako všichni desetiletí kluci, i když si to nechtěl přiznat. Měl rád psy, srandovní zvuky, pěkné počasí, kolektivní sporty a Vánoce. Nenáviděl nudu, komunisty, a když prší. Měl radši jahodové žužupendreky než jahody, což je normální. Lidé mají totiž mnohem lepší představu o tom, jak mají jahody chutnat, než příroda sama, protože ta nemá pusu, a tak nic nejí.

Ze všeho nejradši měl ale Ludvík svoje vlasy. Ačkoliv mu bylo deset, měl vlasy dlouhé jako dvanáctiletá holka. „Až budu velký a dospělý jako táta,“ říkával Ludvík, „budu mít vlasy až na zem!“ Když si to říkal pro sebe doma pod peřinou, bylo všechno v pohodě. Když to říkal rodičům, bylo to taky celkem v pohodě. Oba dva se usmívali a hladili ho a pak se usmáli na sebe a dali si pusu.

Ludvíkovi rodiče totiž nebyli jako ostatní lidé. Nakupovali v obchodě, kde nebylo vůbec nic v pytlíku, ale všechno bylo ve velikánských nádobách, a Ludvíkovi rodiče si nosili svoje malé nádoby a do nich přendávali různé věci (třeba rýži, čočku, červenou čočku) z těch velkých nádob a pak to zaplatili. Kdyby bydleli Ludvíkovi rodiče třeba v Praze a ne v Letnákovicích, dali by ho do nenormální školy, kde se sedí na zemi, všechny děti mají dlouhé vlasy a i pan učitel má dlouhé vlasy a taky nakupuje v tom obchodě, kde nemají pytlíky. To jenom pro ilustraci, že Ludvíkovi rodiče byli fakt v pohodě, ale zas to moc nehrotili a Ludvíkovi kupovali i žužupendreky a prostě byli super.

Problém nastal, když začal Ludvík vyprávět o vlasech až na zem lidem z normální školy. Sedmáci se mu za to posmívali a říkali mu, že už teď vypadá jako štětka. Když ho pak zbušili a pověsili ho za nohy na strom, vypadal Ludvík opravdu jako tatínkova štětka na holení, jak mu visely k zemi ty jeho vlasy. Nohy a tělo byly jako držadlo a vlasy jako ta chlupatá část štětky. Ludvík se ale odvázal a jednomu sedmákovi rozbil hlavu šutrem, takže ho pak respektovali.

Zajímá vás, jak Ludvík o vlasy přijde? Kupte si celou knihu!

Už jste si knihu koupili? Kupte si třeba ten plakát s podobiznami autora textu a ilustrátora!

Ukázka z knihy - za třetinu peněz dvanáctina textu!

19.6.2017

U příležitosti získání třetiny peněz uveřejňujeme první souvislou ukázku z knihy!

2. Co se dělo s vlasy dál

Vlasy spadly do záchodové mísy a proud vody je odtlačil rourou pryč. Tak začala jejich cesta. Ze záchoda se vlasy dostaly do kanálu a odtud rovnou do řeky. (Letnákovice neměly, jakožto velice zaostalá obec, čističku odpadních vod.) Z řeky putovaly vlasy do větší řeky, z větší řeky do obrovské řeky a z obrovské řeky do moře. Tam se chvíli tak různě plácaly. Vlny si je přehazovaly, víry je roztáčely a ryby do nich strkaly, až je příliv konečně vyplavil na břeh. Moře opět ustoupilo a mezi oblázky se kromě různého haraburdí, chaluh a mušlí válel zmoklý chuchvalec, který jen velmi vzdáleně připomínal nádheru, kterou se ještě minulý týden pyšnil jeden malý kluk jménem Ludvík.

„Sakra, co to bylo?“ ozvalo se z chuchvalce. „Já nevím. Mám pocit, že je něco špatně,“ zaznělo z toho samého chuchvalce. „Mně je špatně,“ pištěl hlásek. „Mně taky!“ kvičel další. „Kde jsou vši?“ ptal se někdo. „Ty se utopily už v kanále,“ odpověděl mu druhý. „Cože?“ pištěl zase ten první. „Já jsem tady!“ „Kde?“ „Cože se stalo?“ „To bylo o vlásek.“ „Mně se tady nelíbí!“ „Mně je zima.“ „Mně je špatně.“ „Mně je taky špatně a už jsem to říkal.“ „Já jsem to řekl první.“ „Cože?“

Jeden mluvil přes druhého a každý plácal páté přes deváté. Byl tam šílený zmatek. Průměrný člověk má asi 100 000 vlasů. Ludvík jich měl 110 014 a ty všechny teď brebentily, kvičely, stěžovaly si a rozebíraly události posledních několika týdnů. Říká se, že hračky ožívají, když se nikdo nedívá. Vlasy jsou oživlé pořád, i když se někdo dívá. Jsou ale velice líné a vůbec nic nedělají, dokud to není nezbytně nutné. Teď zůstaly samy na břehu neznámého moře bez svého člověka, což většina z nich považovala za stav krajní nouze. Žádný z nich ale nebyl zvyklý ani mluvit, ani se sám od sebe pohybovat a rozhodovat, takže jen kňouraly, hudrovaly a nic se nedělo. „Jsme tu všechny?“ „Jak jsme se udržely pohromadě?“ „Já tu jsem!“ „Mně je špatně!“ „Podívejte, jak jsem zplihlý, to je hrůza!“ „Nekňuč.“ „Nevím, jak vy, ale já jsem se držel, jak jen to šlo!“ „Já taky!“ „Mně držel někdo z vás, kdo to byl?“ „Na mě někdo leží!“ „Všichni ležíme na všech!“ „Já ležím na zemi!“

„Ticho!“ zakřičel jeden vlas. Všechny rázem zmlkly. „Musíme se sebrat a co nejdříve se dostat zpět k Ludvíkovi. Je to jasné?“ „Cože?“ „Proč?“ „Kde to jsme?“ začalo se linout z mokrého chomáče. „Řekl jsem ticho!“ zařval ten vlas, který se rozhodl být vůdcem. „Tady zůstat nemůžeme. Podle mých výpočtů, směru větru a pohybu slunce jsme někde v Chorvatsku. Ludvík, ten člověk, který je bez nás smutný a plešatý, je stovky kilometrů na sever. Je to naše mise! Musíme fungovat, pracovat a jednat jako jeden muž! Co jako jeden muž! Jako tři mušketýři! Jeden za všechny, všichni za jednoho! Jen tak dosáhneme úspěchu. Musíme se okamžitě sebrat a mazat odsud pryč, než nás moře zase spláchne. Ostatní promyslíme později. Je to jasné?“ „Ano!“ zahřmělo společně zbývajících 110 013 vlasů. „Výborně! To je ten správný duch! Dokážeme všechno! Takto se budeme pohybovat, podívejte,“ pokračoval ten vlas-vedoucí. Stočil se párkrát dokola, trochu se přikrčil a hned vystřelil nahoru jako pružina. „Je to snadné!“ volal. Pink pink pink. Všechny vlasy se učily skákat nahoru a dolů jako malé pružinky. „Jé, to je zábava!“ „Jé, to je snadné!“ „Jupí, mně to jde skvěle!“ „To je super!“ volaly všechny. „A teď za mnou!“ Pink pink pink, všechny vlasy odskákaly z dosahu přílivových vln na skalisko dál od břehu. „Hurá!“ volaly a koukaly se na moře.

„Vlasy,“ ujal se slova ten, co se první zorientoval a co je dosud komandoval, „jsem na vás pyšný. Překonaly jsme nepřekonatelnou překážku. Odteď už nejsme tři mušketýři! Jsme rytíři. Rytíři našeho vlastního řádu. Budeme si říkat Vlasovci na paměť tohoto slavného okamžiku.“ „Nejsou Vlasovci náhodou komunisti?“ zeptal se jeden vlas. „Jó jsou!“ řekl druhý. „Ne ne,“ mudroval třetí vlas, „jsou to fašisti. Vím to určitě.“ „Určitě to nejsou rytíři,“ řekl čtvrtý. „Vlasovec je něco jako veš,“ přidal se do debaty úplně jiný vlas, který to pochopil jinak. „Akorát je to červ, co vám vleze do oka a pak to svědí.“ „Vlasovec vleze do nohy a ta pak nateče, že vypadá jako pytel slizu.“ „Fuj!“ „To je jiný vlasovec!“ „Ještě že nemám nohu!“ „A jak tam vleze?“ „A je to taky červ?“ „Fuj, pytel slizu!“ všechny vlasy už zase nedávaly pozor a vlas-vedoucí to špatně snášel. „Ticho! Ticho! Pamatujte! Jeden za všechny!“ volal. „Proč máme mít vůbec šéfa?“ řekl najednou jeden vlas. „To je fakt. Když jeden za všechny, tak všichni na stejno!“ „Svornost, rovnost, bratrství!“ „To bude naše heslo!“ „Revoluce!“ „Jó, revoluce!“

Svrhly vlas, který jim velel a vyrazily po břehu na jednu ze dvou stran.

           

Post-apokalyptický fanfrnoch pro všechny!

1.6.2017

V rámci propagace knihy "Vlasy se vrací" věnujeme všem potenciálním čtenářům úžasný hudební nástroj - Post-apokalyptický fanfrnoch! Zvuk Post-apokalyptického fanfrnochu vzniká třením VLASce!

V souvislosti s tím přibyla na stránkách projektu nová odměna. Za post-apokalyptický fanfrnoch nám můžete dát 10 Kč, pokud se vám skutečně líbí.

Post-apokalyptický fanfrnoch můžete rovněž sledovat na facebooku, kde se brzy dozvíte, jak na něj vyluzovat další netradiční zvuky.

facebook.com/fanfrnoch

Vlasy se vrací - autorské čtení

29.5.2017

V rámci festivalu Děti, čtete? 2017 vystoupí i Petr Tureček.

2.6. ve 14:30 na adrese Malostranské náměstí 27

Přijďte si poslechnout ukázku z knihy a několik netradičních písní.

2 467 €
vybrané z 2 384 €

103%

103% splnené

74 ľudí prispelo

Umenie, Literatúra

Všetko alebo nič. Projekt skončil 8.7.2017 v 14:53.

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 5
    Vážím si Post-apokalyptického fanfrnochu

    V rámci našeho projektu věnujeme VŠEM zcela zdarma Post-apokalyptický fanfrnoch!

    Tady si ho můžete vyzvednout.

    Pokud si chcete tuto odměnu koupit oficiálně, můžete nám dát 10 Kč, menší částku Hithit nedovoluje vybírat.

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    0,40 €
    (10 Kč)
  • zostáva 30 z 30
    Plyšové vlasy

    Vaše dítě bude zklamané.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    7,95 €
    (200 Kč)
  • zostáva 15 z 15
    Plakát "LICE SAFETY MATCH"

    Plakát formátu A3 na motivy knihy s podpisem ilustrátora.
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    9,93 €
    (250 Kč)
  • predané 37
    Kniha "Vlasy se vrací"

    Pořiďte si tuto úžasnou knihu dříve než ostatní!

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    11,84 €
    (298 Kč)
  • predané 19
    Kniha "Vlasy se vrací" s podpisem a věnováním

    Kupte zajíce v pytli s podpisem autora!

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    13,83 €
    (348 Kč)
  • predané 2
    2 lístky na velkolepý křest knihy

    Na velkolepém křtu zahraje kapela autora knihy (Slzný splín) a další kapela (nebo kapely) podle toho, jak to všechno dopadne. Jisté je, že se bude jednat o velkolepý večírek někde v Praze.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    17,88 €
    (450 Kč)
  • zostáva 10 z 10
    Vlasy Štěpána Danča (plakát)

    Plakát netradičních rozměrů (100×38cm) s podpisem ilustrátora knihy.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    17,88 €
    (450 Kč)
  • zostáva 20 z 20
    Báseň na libovolné téma

    Autor knihy Vlasy se vrací napíše báseň např. o Vašem bazénu, na Váš náhrobek, o psovi, který Vás pokousal. Báseň není možné reklamovat, pokud se Vám nebude líbit.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,87 €
    (500 Kč)
  • predané 0
    Poukaz na nákup knih v hodnotě 500 Kč + Meander samolepky

    Meander vydává spoustu úžasných knih! Nakupte je tímto způsobem!

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,87 €
    (500 Kč)
  • zostáva 20 z 20
    Plakát "Petr Tureček a Štěpán Dančo"

    Plakát formátu A2 s podobiznami tvůrců knihy Vlasy se vrací. Autorem plakátu je tvůrce Štěpán Dančo.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,87 €
    (500 Kč)
  • predané 2
    2 lístky na velkolepý křest + kniha s podpisem a věnováním

    Výhodná sada!
     

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    29,72 €
    (748 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Vykladač morálky

    Grafický list 6/30 ušitý suchou jehlou v roce 1993 ilustrátorem knihy Štěpánem Dančem. Sběratelský kousek, velice exkluzivní zboží.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    31,79 €
    (800 Kč)
  • zostáva 4 z 5
    Plyšový Nietzsche

    Originální plyšák; provaz natažený mezi hračkou a pomníkem. Chcete dát svému učiteli filosofie nějakou blbost? Tohle je odměna přesně pro Vás!

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,74 €
    (1 000 Kč)
  • predané 1
    Poukaz na nákup knih v hodnotě 1000 Kč + Meander pexeso

    Meander vydává spoustu úžasných knih! Nakupte jich hodně!

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,74 €
    (1 000 Kč)
  • zostáva 10 z 10
    Vlasy Petra Turečka

    20 vlasů autora knihy, ze kterých je možné v případně nutnosti naklonovat celého autora.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,61 €
    (1 500 Kč)
  • predané 4
    Jmenovité poděkování v tiráži a kniha Vlasy se vrací

    Zapište se do dějin české literatury! Šance!

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,61 €
    (1 500 Kč)
  • zostáva 5 z 5
    Přednáška na téma: "Zbytky lidského ochlupení a proč je máme" na místě dle Vašeho výběru

    Přednášet bude autor knihy Petr Tureček. Kupující je povinnen na přednášku dorazit taky - toto opatření slouží jako obrana proti místům jako "na dně oceánu", "v sopce" - místo dle Vašeho výběru musí obsahovat přiměřené množství vzduchu o teplotě mezi 10 a 40 stupni Celsia.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    99,34 €
    (2 500 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Čichači II.

    Originální kresba formátu A4 od Štěpána Danča. SPOILER: Jedná se o volnou tvorbu, v knize Vlasy se vrací Čichači nevystupují.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    111,27 €
    (2 800 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Rozhrnovači I.

    Originální kresba formátu A4 od Štěpána Danča. SPOILER: Jedná se o volnou tvorbu, v knize Vlasy se vrací Rozhrnovači nevystupují.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    111,27 €
    (2 800 Kč)
  • zostáva 3 z 3
    Koncert kapely Slzný splín na místě dle Vašeho výběru

    Sami musíte dorazit taky - obrana proti místům jako "na dně oceánu", "v sopce" - místo dle Vašeho výběru musí obsahovat přiměřené množství vzduchu o teplotě mezi 10 a 40 stupni Celsia.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    139,08 €
    (3 500 Kč)
  • Vypredané!!
    Zaorávači

    Originální kolorovaná kresba formátu A4 od Štěpána Danča. SPOILER: Jedná se o volnou tvorbu, v knize Vlasy se vrací Zaorávači nevystupují.
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    143,06 €
    (3 600 Kč)
  • Vypredané!!
    Ohledavač

    Originální kolorovaná kresba formátu A4 od Štěpána Danča. SPOILER: Jedná se o volnou tvorbu, v knize Vlasy se vrací Ohledavač nevystupuje.
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    143,06 €
    (3 600 Kč)
  • Vypredané!!
    Bez názvu

    Asambláž od ilustrátora knihy Štěpána Danča. Je vyrobena výjimečnou technikou z Dančových starých grafických matric. Recyklované umění. Exkluzivní zboží.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    397,38 €
    (10 000 Kč)