Cimrman dobývá Ameriku!

Dokument o cestě souboru Cimrman English Theatre po stopách velikánů spojených s českým géniem na americkém kontinentě, kde odehraje anglickou verzi hry Záskok. Dokument by měl odpovědět na otázku zásadního významu: Dobude Jára Cimrman Ameriku?

Autor: David Smoljak

Premiéra!

27.3.2018

Dnes proběhla v DJC premiéra dokumentu "Cimrman dobývá Ameriku!". Zúčastnili se herci Cimrman English Theatre, Zdeněk Svěrák s dcerou a šlechetní příznivci našeho Mistra. Velectěné publikum se zdálo být spokojeno... 
Každopádně, na ČT Art bude tento dokument k vidění 26.5. ve 20:20!

Good news!

19.3.2018

"Good news!" hlásí principál souboru na začátku druhého dějství hry Záskok neboli Stand in! 

A snad mohu jednu takovou teď přinést i teď já. Tedy...

Dokument o cestě souboru Cimrman English Theatre do USA byl úspěšně domíchán, dokončen a schválen!

Dílo je tedy hotovo a teď už nic nebrání jeho cestě k divákům. Tedy, něco přece... Nasazení do programu, samozřejmě! Vysílání Cirmamonovských opusů v České televizi bývá většinou spojováno s nějakým významným historickým výročím, nebo slavnostní příležitostí... No, snad takové dny ještě v naší nepříliš radostné současnosti v budoucnosti nastanou, alespoň pevně doufám. Každopádně, vše je teď v rukách programových pracovníků ČT!

Šlechetní dárci, ctění donátoři a velevážení mecenáši dostanou obratem pozvání na slavnostní premiéru filmu a po dlouhém čekání na dokončení míchaček konečně může začít i výroba DVD pro naše slovutné dárce!

Jistě, jde to všechno mnohem pomaleji než jsem čekal, ale když to srovnáte s takovým hledáním podpory v parlamentu pro  naši vládu v demisi, tak zlé to zas není.

Každopádně děkuji za trpělivost a brzy se zase ozvu!

Hezké dny všem přeje David Smoljak

   

Už je to uděláno a skoro hotovo!

14.12.2017

Hola!

Máme dobrou zprávu: Dokument jsme právě ustříhali!

"Už je to uděláno, už je to hotovo!" ještě ale úplně zvolat nemůžeme. Před vypuštěním díla na světlo světa je třeba ještě dokončit finální zvukový a obrazový mix. Tahle fáze je naplánovaná na konec ledna 2018. Skoro by se dalo říct, že proběhne v přímém souběhu s druhým kolem prezidentských voleb. Slavnostní projekci dokumentu proto chystáme ve dvou variantách. Buď jako oslavu vítězství českého ducha nad mrazem z Východu, anebo jako hořkou pilulku útěchy hoře z prohry.

Buď jak buď, o chystané projekci dokumentu i o slíbených bonusových DVD můžeme říct jediné: COMING SOON! (But not before January 2018).

Děkuji za pozornost a držte nám i sobě prosím palce - u uren i u míchaček!

Tam - s pozdravem - David Smoljak

Zpráva o stavu věcí

27.10.2017

Milí příznivci slovutného světoběžníka,

rádi bychom Vás informovali o současném stavu věcí kolem chystaného dokumentu "Cimrman dobývá Ameriku!"...

Momentálně jsme ve stádiu postprodukčních příprav. Sestříhali jsme tříminutový teaser pro Českou televizi a úspěšně prošli prvním kolem schvalování v České televizi. V listopadu má v ČT proběhnout programová rada, kde by se měl náš dokument definitivně schválit do výroby. Pokud tedy vše dopadne dobře, v průběhu prosince začneme stříhat, abychom si mohli pod stromeček nadělit hotový dokument! Pak hned uspořádáme slavnostní projekci pro naše šlechetné dárce, donátory a mecenáše a rozešleme slíbené DVD s filmem! 

Moc se omlouváme, že vše nejde tak rychle, jak jsme naivně předpokládali. A abychom Vás alespoň částečně odměnili za Vaši trpělivost, posíláme link na tříminutový sestřih postihující to nejdůležitější, co se na naší cestě odehrálo.

http://vimeo.com/240140121 

Video je přístupné pouze Vám. Použijte prosím heslo: teaserJCinAmerica

Hezký den všem přeje David Smoljak

Jsme tu!

19.4.2017

Jsme tu! Tedy, z vašeho pohledu - Tam!

Konečně jsme přistáli na půdě Nového světa. Zatím jsou některé věci poněkud vzhůru nohama.

Den 1.

Vše začalo už na Letišti Václava Havla, když nám oznámili, že letadlo společnosti Airberlin, se kterou jsme letěli, nejen, že neroluje po ruzyňské ranveji, ale ještě se kvůli počasí neodlepilo ani z Berlína! Nakonec, ale letadlo přilítlo, odlítlo, šťastně přistálo a vlastně to uteklo docela příjemně!

Takže zatím alles very good...

David, DC
(David, Director and Camera)

Rozloučení

13.4.2017

Milí příznivci, podporovatelé, dárci a vůbec přátelé našeho světoběžníka!

Po velikonočních svátcích se výprava anglo-amerických věrozvěstů české kultury odebere na Terminál 2 Letiště Václava Havla, kde 18.4. v 8:30 naposled zamává svým příznivcům, nastoupí do přistaveného leteckého korábu a odcestuje do srdce transatlantické civilizace, aby zde šířila dílo a myšlenky českého Mistra Járy Cimrmana.

Budeme mít velkou radost, pokud se rozhodnete být při tom! Členové divadelního souboru ochotně odpoví na vaše otázky (například, jestli bereme psy, nebo zda se neobáváme záchvatů trudomyslnosti), zamávají, zapózují a jistě dojde i na společná fota!

Budeme nadšeni, pokud si přinesete české vlaječky a kdyby se objevil transparent "Nový York a Liptákov, mé obce nejmilejší!", budeme přímo u vytržení!

Slibujeme, že vše natočíme, aby se to mohlo objevit ve filmu "JÁRA CIMRMAN DOBÝVÁ AMERIKU!".

Bude nám ctí, když se stanete jeho součastí!

David Smoljak, dramaturg, scénárista a režisér filmu 

Kampaň končí!

11.4.2017

Milí přátelé a příznivci Járy Cimrmana!

    Zítra úderem deváté hodiny ranní skončí spěšná a zároveň i úspěšná třicetidenní kampaň „Cimrman dobývá Ameriku!“. Ten název byl samozřejmě přehnaný… Amerika se příjezdem šestičlenného anglo-amerického souboru ze Žižkova samozřejmě nezhroutí ani nezmění. Ale něco se změnilo už teď. Těch šest odvážlivců z dnešního Cimrman English Theatre před několika lety přijelo z anglofonního světa do české kotliny, kde narazili na svět českého světoběžníka, který pro ně musel být jazykově i obsahově zcela nesrozumitelný. Přesto si ho z nějakého důvodu zamilovali a spojili s ním svoji další životní i profesní kariéru. A teď ho jedou představit svým jazykovým krajanům do Města, které nikdy nespí… Podívejte, gentlemen, s čím jsme spojili své životy: český genius, který stál u zrodu všech důležitých objevů světové vědy, kultury i techniky, přestože jste o něm nikdy neslyšeli. Přijmete ho?

    Samozřejmě nevíme, jak bude znít odpověď diváků z New Yorku, Washingtonu a Baltimore. Ale už teď víme, že těmhle světoběžníkům Jára Cimrman jejich životy změnil. Místo Denveru, Toronta či Londýna zakotvili v Praze na Žižkově. A místo Richarda III. nebo strýčka Váni hrají Vavrocha a podruha Bártu. Teď se své osudové životní rozhodnutí pokusí před svými krajany obhájit. A přesvědčit je, že tenhle český objevitel dvojdílných dámských plavek a úlekové fixace za to stál…

    I o tomhle všem chceme v dokumentárním filmu „Cimrman dobývá Ameriku“ vyprávět. Nebude to jednoduché… Nevezeme s sebou žádný štáb. Tágo bude držet, kdo bude mít zrovna volné ruce, světla zajistí příroda a Cimrmanova jarovka zcizená kouzelníkem z Menlo parku. Bude to naprosto neobvyklé, nepřípustné a z logiky věci neproveditelné. Jako všechno, do čeho se kdy Jára Cimrman pustil! A právě proto se na to už všichni tuze těšíme.

    Vřelý dík za vaši úžasnou podporu!

S úctou a přiměřenou bázní před během věcí dalších

David Smoljak, scénárista, režisér a kameraman

Good luck!

11.4.2017

"Reprezentujete i nás Slováky! Good luck!" vzkazuje nám před cestou za oceán herečka a diplomatka Magda Vašáryová.

Jak to vidí Zdeněk Svěrák?

10.4.2017

Nad dopadem naší zámořské mise na smíšená manželství se na scéně Divadla Járy Cimrmana zamyslel Zdeněk Svěrák.

Jak to vidí Ester?

10.4.2017

Cimrman English Theatre je stejně jako Divadlo Járy Cimrmana ryze pánský soubor. Ester Kočičkovou napadla před odjezdem za oceán zajímavá otázka: Co na to řeknou americké sufražetky?

Ondra Vetchý o cestě největšího Čecha!

7.4.2017

"Američané budou trpce litovat!" řekl nám v šatně Činoherního klubu herec Ondřej Vetchý. 

Jak to myslel?

Dozvíte se v přiloženém videu.

Start se blíží!

6.4.2017

Termín odletu se blíží! Proto jsme se vydali do České televize zkonzultovat technologické postupy a detailní technické parametry nezbytné pro úspěch natáčení.

A jak to dopadlo? Uvidíte zde!

Severní pól je dobyt!

5.4.2017

Už po třetí během několika týdnů píšeme, že padla „magická hranice“.

Tohle otřepané klišé ale teď píšeme s notnou úlevou, neboť jde o hranici, která definitivně odděluje kampaně úspěšné od neúspěšných. Obdarovaný je zkrátka ušetřen skličujícího poznání, že zkazí na co sáhne, šlechetný dárce zase tísnivého pocitu trapnosti, který zná každý návštěvník kulturní akce, na kterou přijde málo lidí. 

Prostě to vyšlo - Heuréka!  A obrovský dík všem příznivcům našeho projektu a slavného českého světoběžníka!

Teď ale nastává druhá etapa, kterou je samotné natáčení dokumentu. Téma je pořád úžasné… Anglo-američtí herci přijíždějí do země svého rodného jazyka, aby zde proslavili českého Mistra!

Takhle napsané to vypadá skvěle. Jak to přeložit do filmové řeči?

To bude teprve úkol!

Děkujeme vám, že na to nejsme sami!

Co říká světový tisk?

5.4.2017

Nebo nebuďme neskromní... Podívejte se, co o našem projektu napsal dnes magazín Aktuálně.cz.

 

Press Release

4.4.2017

Tisková zpráva

4.4.2017

Poslední štace

3.4.2017

Máme to potvrzeno.

Americké turné skončí 28.4. čerstvě přidaným představením v Baltimore.

Prý je to na nobelovku!

3.4.2017

Nově náš projekt podpořila Bára Štěpánová!

"Je to na nobelovku!" prohlásila v emotivním projevu.

https://youtu.be/KUZ5oP01Xiw

Magická hranice zdolána!

3.4.2017

Právě teď se náš projekt přehoupl přes hranici 100 000,- Kč! 

Do cíle tedy chybí už jen pouhých dvacet tisíc. Vize postavy Járy Cimrmana dobývajícího americký kontinent se tak opravdu zhmotňuje do konkrétního tvaru. 

Velký dík patří především Vám, šlechetným příznivcům našeho Mistra.

Děkujeme, přátelé! Vážíme si Vaší podpory!

.We will storm the USA!

Kde udělal Jára chybu?

30.3.2017

"Možná za tím byly úplatky!" prohlásila elitní advokátka a expolitička Hana Marvanová, když jsme se jí zeptali, proč Patentový úřad ve Washingtonu tak zatvrzele odmítal přijmout a zaevidovat jediný Cimrmanův vynález - s výjimkou dvoudílných plavek, pochopitelně. Celé svědectví zkušené právní expertky najdete zde:

https://youtu.be/bCSgM5bMfIs.

Jsme za půlkou!

30.3.2017

Magická hranice 50 % konečně padla! 

Teď už do cíle zbývá jen necelá polovina...

Vřelé díky všem ctihodným příznivcům, podporovatelům, dárcům, donátorům i ctihodným mecenášům!

Ještě 12 dní a jsme ve finále!

Cimrman v Americe

26.3.2017

"Cimrman v Americe? To je na první pohled naprosto absurdní" řekl nám profesor, filosof a kněz Tomáš Halík. Pak ale nabídl druhý pohled...

https://youtu.be/50PPVfWDteE

Rady před cestou!

25.3.2017

Cenné rady poskytla naší výpravě proslulá válečná zpravodajka Petra Procházková.

Více na: https://youtu.be/sAkHd5ThI8Y

Program

25.3.2017

České centrum v New Yorku zveřejnilo podrobný program.

Rozhovor

24.3.2017

Dneska zároveň první rozhovor pro anglicky píšící tisk. Konkétně pro Prague Visitor Magazine. Zúčastnila se skoro celá redakce! A taky Adam Stewart z Cimrman English Theatre. To je ten vlevo.

Plakát

24.3.2017

Dneska jsme vytiskli první plakát. Od pondělí bude viset v Divadle Járy Cimrmana na Žižkově. Za měsíc na Broadway...

Hledání mapy!

22.3.2017

Před každou cestou - a před cestou za Velkou louži obvzláště! - je důležité dobře se zorientovat v mapě. 

Vydali jsme se na místo, kde podle našich informací mají jednu mimořádně podrobnou...

Více už v našem přiloženém videu: 

http://bit.ly/MapaProJaru

6 126 €
vybrané z 4 755 €

128%

128% splnené

198 ľudí prispelo

Film

Praha, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 12.4.2017 v 09:29.

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 18
    Cimrmanův příznivec

    Příznivec dostane možnost zúčastnit se natáčení na Letišti Václava Havla a zahrát  si zde oddaného Járova fanouška hned v 1. obrazu filmu: "Veselé loučení s výpravou“.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    3,96 €
    (100 Kč)
  • predané 18
    Cimrmanův podporovatel

    Podporovatel bude zapsán na tzv. "Cimrmanův protestní list", který bude nebojácně uschován před Patentovým úřadem ve Washingtonu DC na důkaz morálního rozhořčení nad dřívějším odmítnutím tohoto úřadu zaregistrovat našeho génia jako autora vynálezu žárovky, pojistky, telefonu a kinematografu.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    7,93 €
    (200 Kč)
  • predané 14
    Cimrmanův blízký podporovatel

    Blízký podporovatel bude podepsán pod tzv. "Cimrmanův epitaf". Ten bude spolu s odkazem "Budoucnost patří aluminiu!" v lahvi od českého piva poslán po proudu americké řeky Hudson do Atlantického oceánu. 

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    11,89 €
    (300 Kč)
  • predané 55
    Cimrmanův dárce

    Dárce dostane  sběratelskou edici DVD s filmem "Cimrman dobývá Ameriku!" s připojeným osobním poděkováním ze strany tvůrců filmu.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    23,78 €
    (600 Kč)
  • predané 16
    Cimrmanův šlechetný dárce

    Šlechetný dárce dostane pozvání na slavnostní projekci  filmu "Cimrman dobývá Ameriku!“.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,63 €
    (1 000 Kč)
  • predané 12
    Cimrmanův ctěný donátor

    Ctěný donátor dostane DVD "Cimrman dobývá Ameriku" s osobním věnováním autorů + pozvání na slavnostní projekci stejnojmenného filmu. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    79,26 €
    (2 000 Kč)
  • predané 2
    Cimrmanův vážený mecenáš

    Vážený mecenáš dostane kompletní soubor všech uvedených cen + na vybraném místě v New Yorku, nebo Washingtonu bude za účasti vděčných členů soboru dočasně umístěna jeho přenosná pamětní deska.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    198,14 €
    (5 000 Kč)
  • predané 3
    Cimranův velevážený mecenáš

    Velevážený mecenáš dostane kompletní soubor všech uvedených cen + na vybraném místě v New Yorku, nebo Washingtonu bude za účasti vděčných členů souboru trvale umístěna jeho pamětní deska. Zazpíváno bude též sborové laudatio, jeho záznam bude přidán jako bonus k sběratelské edici DVD.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    396,28 €
    (10 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Cimrmanův nejbližší podporovatel

    Nejbližší podporovatel dostane dvě čestné vstupenky na představení Stand in v Žižkovském divadle Divadle Járy Cimrmana s výsostným právem vybrat si, zda chce sedět vpravo či vlevo.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,81 €
    (500 Kč)