Carton Cajon - skládací buben z kartonu

Carton Cajon je kartonový sedací buben. Je lehký, skládací, poslouží jako židle, stolek i cvičební pomůcka a samozřejmě skvěle zní. První kousky už testují děti i dospělí a baví je :) Pomůžete nám Carton Cajon pořádně rozbubnovat a rozjet sériovou výrobu?

Autor: Jan Lála

4 886 €
vybrané z 4 742 €

103%

103% splnené

96 ľudí prispelo

Hudba, Dizajn

Dolní Břežany, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 27.4.2017 v 21:13.

Zobraziť všetky odmeny

Carton Cajon

Cajon (čti kachon) je tradiční latinskoamerický sedací buben, taková bedýnka, na které obkročmo sedíte, houpete se a bubnujete. Carton Cajon je cajon se vším všudy, ale je vyrobený z pevného kartonu, díky čemuž je lehký, skládací a může být potištěný nekonečným počtem originálních designů (i když začínáme jen s pár desítkami). 

Kluk sedí na Carton Cajonu.

Jsem Jan Lála a přes 20 let realizuji zakázky pro klienty. Nikdy jsem ale neměl svůj produkt, se kterým bych stál přímo před zákazníkem. Neměl jsem potřebu ani nápad. Pak jsem si jednou zabubnoval a byl jsem lapen. Myšlenka na papírový cajon mi prostě nedala spát. Věřím, že lapí i vás :)

Čím je Carton Cajon jedinečný?

ikonky znázorňující vlastnosti Carton Cajonu

  • Je vyrobený z kartonu. Díky tomu je lehký a skladný. Váží jen 1,5 kg. 
  • Je to 100% český výrobek. Doma je doma :)
  • Je skládací! Vejde se do praktického kufříku s popruhem přes rameno a složený je za 20 sekund.
  • Je krásný. Máme různé varianty potisku, protože každý má jiný vkus, každý má svůj styl.
  • Unese až 150 kg. Ověřeno zkouškou nosnosti.
  • Jeden cajon, a tolik možností. Je to především buben s krásným zvukem, ale taky je to pohodlná židle,
  • Odkládací prostor nebo stolek i cvičební pomůcka.
  • Je s ním zábava. Vyzkoušeno v praxi a baví děti i dospělé.

Začalo to bubnováním

Poprvé jsem sedací buben, tedy cajon, viděl u souseda na chatě. Byl podomácku vyrobený a naprosto mě dostal hned co jsem se na něj posadil a poprvé si zabubnoval.

Pár měsíců nato mě kamarád vytáhl na akci, kde jsem poprvé pořádně bubnoval a úplně se pro to nadchnul.

Fascinovalo mě, jak rytmus spojuje,
jak se člověk při bubnování uvolní, zrelaxuje, pobaví.

No a v té době vznikl i můj nápad na Carton Cajon. Lépe řečeno, začal vznikat.

Není buben jako buben

Tradiční cajon je vyrobený ze dřeva. Je ale docela těžký a ne zrovna levný. Já jsem chtěl cajon dostat mezi lidi a vytvořit něco hezkého, zábavného, široce využitelného. Hledal jsem proto levnější a variabilnější materiál. V zahraničí jsem narazil na cajon z papíru, ale nebylo to ono. Hrubá hnědá lepenka, která moc nevydržela.

Mám 20 let zkušeností v polygrafii, a tak jsem začal experimentovat se ztuženým kartonem. Byla to dobrá volba. Karton je dostatečně pevný a zvučný, dá se polepit různými designy, je lehký a dá se ohýbat, takže cajon může být i skládací. 

Papírové Carton Cajony se vyrábějí v mnoha designech.

Od krabice až k designovému bubnu

Bylo tedy jasné, že budu pracovat s kartonem, ale jak z papírové krabice udělat pevný a zvučný buben, který bude i skladný a designově pěkný? 

Nejprve jsem našel ideální materiál - na zakázku vyráběný karton s vysokým obsahem dřevitých vláken a velmi dobrými rezonančními vlastnostmi. 

Konstrukce pak byla o zkoušení, upravování a dalším a dalším zkoušení. Testoval jsem i způsoby potisku a jeho odolnost. Kolik prototypů mi prošlo rukama, ani nevím. Důležité je, že po půl roce jsem měl svůj vysněný buben, Carton Cajon. A i několik kamarádů se stejným nadšením, kteří mi teď pomáhají Carton Cajon postavit na nohy.

Teď už buben mám, tak s čím mi můžete pomoct?

Materiál, konstrukce i způsob potisku a první designy Carton Cajonu jsou hotové, otestované a troufnu si říct, že jsou opravdu vyladěné. Postupně vznikají další designy i ve spolupráci s umělci a studenty umění. 

Můj sen ale je dostat cajony mezi lidi a k tomu je zapotřebí rozjet sériovou výrobu. A s tím bych potřeboval pomoct od vás. Všechny vybrané peníze budou použity na zahájení výroby a tvorbu dalších designů. 

Carton Cajon bude prozatím k dostání jen na českém trhu, ale věříme mu tak, že si děláme ambice i na zahraničí. To už je ale rytmus budoucnosti :) 

Když vás bude Carton Cajon bavit tak, že díky vám přesáhne kampaň cílovou částku, využijeme ji na tvorbu edukačních materiálů pro školství (ano, i mini Carton Cajon do školek by se nám, a určitě i dětem, moc líbil).

Díky moc a bubnování zdar! :)

Aktuality

26.4.2017 Carton Cajon jde do finále - chybí už jen krůček!

Už jsme skoro v cíli, chybí už jen kousíček! Jestli jste náš projekt Carton Cajonů už podpořili, moc děkujeme! A jestli to stále ještě zvažujete, tak TEĎ JE TEN SPRÁVNÝ ČAS - kampaň na Hithitu končí už zítra večer! Děkujeme vám všem za podporu a šíření našeho projektu dál!

Viacej

12.4.2017 Carton Cajon dobývá svět médií - hurá!

Kdo by si letos zkraje roku pomyslel, že se o Carton Cajonu bude psát v českých médiích? My samozřejmě doufali, že zaujme a bude šířit radost dál, ale jako start-up bez placené mediální podpory jsme o tom mohli spíš jen snít. O to víc nás ale těší dosud vydané příspěvky o Carton Cajonu. Vážíme si…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 3
    Kartonová medaile Carton Cajon

    Chci vás podpořit! Jen tak, protože se mi líbíte. Dostanu za to barevnou kartonovou medaili. Ta vzniká při výrobě každého cajonu výsekem ozvučného otvoru. Aspoň tedy uvidím, z jakého materiálu se Carton Cajon vyrábí.
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    3,95 €
    (100 Kč)
  • predané 0
    Poštovné na Slovensko

    Aj my, bratia a sestry zo Slovenska, si zaslúžíme Carton Cajon :) Chci cajon zaslat na Slovensko, a tak si přikoupím i tuto odměnu.
    PS. V případě medaile si ho nekupujte, tam je poštovné na nás.

    Doručenia odmeny: na adresu, do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    5,93 €
    (150 Kč)
  • predané 3
    Sleva 300 Kč na nákup v e-shopu

    Carton Cajon fakt chci! Ale mám teď v kapse jen 200 Kč, a tak je vyměním za slevu ve výši 300 Kč na nákup libovolného Carton Cajonu ve vašem e-shopu (na kterém, jak vím, právě pracujete). Tu můžu využít později, až se mi nákup bude víc hodit.

    Doručenia odmeny: na adresu, do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    7,90 €
    (200 Kč)
  • predané 3
    Pestrá sada 6ks Carton Cajon podtácků

    Tuhle sadu beru! Mám rád praktické věci do bytu a vím, že podtácků není nikdy dost. Tyhle navíc vznikají výsekem ozvučného otvoru při výrobě každého cajonu, což je fajn téma ke konverzaci. Možná na to i někoho sbalím ;)

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    9,88 €
    (250 Kč)
  • predané 13
    Carton Cajon pro neziskovku Cesta Domů

    Kupte si hravé puntíky a udělejte radost nejen sobě, ale i neziskovce Cesta domů. Ta pomáhá v oblasti péče o nevyléčitelně nemocné a umírající.

    Rozdíl mezi výrobními náklady a zaplacenou cenou podpoří činnost Cesty domů.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    34,78 €
    (880 Kč)
  • zostáva 27 z 50
    Carton Cajon se super slevou

    Carton Cajon se super slevou 200 Kč?

    Tak to beru a budu vybírat hned z první várky designů.

    A k tomu ušetřím i 120Kč za poštovné po ČR zdarma!

     

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    34,78 €
    (880 Kč)
  • zostáva 10 z 20
    Carton Cajon z druhé kolekce a levněji

    Chci mít velký výběr, a tak si rád počkám. Svůj cajon si vyberu až na e-shopu z celé budoucí základní kolekce. Navíc budu mít Carton Cajon se slevou 100 Kč a získám i 120Kč poštovné po ČR zdarma!

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    38,73 €
    (980 Kč)
  • zostáva 24 z 30
    Carton Cajon a kurz bubnování v Praze k tomu!

    Jo, tohle je něco pro mě! Chci Carton Cajon a taky chci vědět, jak se na něj hraje. Takže si na e-shopu vyberu cajon z desítek designů v základní kolekci a k tomu dostanu účast na půldenním workshopu v Praze, kde mě na cajon naučí parádně hrát. Poštovné po ČR mám k tomu zdarma.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    58,49 €
    (1 480 Kč)
  • zostáva 9 z 10
    4+1 Carton Cajon zdarma

    Cajony pro celou rodinu! Bavíte mě tolik, že mi jeden cajon nestačí. Doma jsme čtyři, ale často k nám jezdí babička, tak ať má taky svůj. Na vašem e-shopu (na kterém usilovně pracujete) si vyberu pět cajonů z celé základní kolekce, kde jsou desítky designů. A jasně, poštovné po ČR mám taky zdarma.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    177,83 €
    (4 500 Kč)
  • zostáva 17 z 20
    10 ks Carton Cajonů s vlastním designem

    Je to dobrý, dobrý, dobrý! Beru 10 ks a rovnou s vlastním designem. Grafický návrh si musím dodat sám, ale to zvládnu. O poštovném po ČR ani slovo, to mám samozřejmě zdarma.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    347,76 €
    (8 800 Kč)
  • zostáva 19 z 20
    20 ks Carton Cajonů s vlastním designem

    Nebudu lhát, fakt mě bavíte! Proto chci rovnou 20 ks a to s vlastním designem, ať mám originál. Grafický návrh si musím dodat sám, ale to zvládnu. O poštovném po ČR ani slovo, to mám samozřejmě zdarma.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    624,38 €
    (15 800 Kč)
  • zostáva 20 z 20
    20 ks s vlastním designem a workshop v Praze k tomu

    Jsem fakt velký fanda! Chci dát svým kolegům/zaměstnancům/kamarádům supr dárek, a tak objednávám rovnou 20 ks Carton Cajonů s vlastním designem a k tomu pro všechny půldenní bubnovací workshop. Ten se uskuteční kdekoli po ČR, kde budu potřebovat. Grafický design musím dodat sám, ale to nebude problém. A samozřejmě, to vše s poštovným po ČR zdarma.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    1 177,63 €
    (29 800 Kč)
  • Vypredané!!
    Carton Cajon za hubičku

    Paráda! Jsem tu mezi prvními, a tak mám Carton Cajon s největší možnou slevou. Dostanu ho o 400 Kč levněji (oproti běžné ceně 1080 Kč) a k tomu ušetřím ještě 120 Kč, protože mám poštovné po ČR zdarma. Navíc si budu vybírat hned z první várky designů.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    26,87 €
    (680 Kč)
  • Vypredané!!
    Carton Cajon za hubičku a kousek

    Utekla mi sleva 400 Kč, ale pořád dostanu Carton Cajon o 350 Kč levněji. To je taky super! Vyberu si hned z první várky designů a navíc k tomu ušetřím 120 Kč, protože mám poštovné po ČR zdarma.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    28,85 €
    (730 Kč)