Kolem Afriky stopem

Ahoj lidi, mým snem je objet svět stopem. Za rok a půl jsem dojel stopem přes Střední východ do Egypta. Teď chci objet mama Afriku kolem dokola.

Autor: Pavel Klega

  • V Ammánu

  • Na Earth Dance

  • Ve skalním městě Petra

  • Východ slunce na Bali

  • Po roce

  • Svoboda

1 822 €
vybrané z 4 354 €

41%

41% splnené

110 ľudí prispelo

Film, Fotografie

Všetko alebo nič. Projekt skončil 5.5.2016 v 12:03.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Poprvé jsem do světa vyrazil v 18 letech do Londýna na letní brigádu, kdy jsem si zamiloval ten vzrušující pocit z cestování. Následoval jsem typický sociální program. Pilně jsem studoval na vysoké škole a pak tvrdě pracoval v práci. Během té doby jsem procestoval celou Evropu všemi možnými způsoby. Ve 28 letech jsem konečně dostal koule, abych s tím sekl v práci, rozešel se s přítelkyní, vytáhl všechy úspory ze slamníku, prodal všechno do posledních fuseklí a jel čelit mým největším strachům. Jestli v jakýkoliv moment od té doby umřu, tak umřu naplněný a štastný.

Proč to dělám?

Chci, aby mi to tady celé patřilo a všemu jsem vládl. Teď vážně - chci inspirovat ostatní lidi, aby přestali odkládat svůj život a začali si plnit své sny, tak jako já. S těmi, se kterými nic z toho, co dělám, nehne, chci přiblížit dobrodružství, která na cestě kolem světa stopem zažívám prostřednictvím videí, článků a fotek.

Záměr

Má cesta byla dosud velmi intutivní. Nedržím se žádného detailního plánu. Cestuji tak rychle, jak to cítím a tam, kam mě to táhne. Díky tomu zažívám věci, o kterých se jiným lidem jenom zdá. Je to jednoduše tím, že všemu, co se mi nabídne, říkám ANO.

Kolem Afriky Stopem

Odhaduji, že pojedu rok a až dva a že navštívím zhruba 30 afrických zemí. Z Egypta pojedu do Jihoafrické republiky po východním pobřeží a chci navštívit Sudán, Etiopii, Džibustko, Somaliland, Keňu, Jižní Sudán, Ugandu, Rwandu, Burundi, Malawi, Tanzanii, Mozambik, Zambii, Zimbabwe, Botswanu a Madagaskar. Zpátky na sever pojedu po západním pobřeží do Maroka přes Namibii, Angolu, Kongo, Kamerun, Nigerii, Benin, Burkina Faso, Mali a Mauretánii. Toto však nelze brát na 100%, vše se bude odvíjet podle aktuální politické situace a možnosti získaní víz. Je to Afrika a vše se tam mění ze dne na den.

Nejen autostop

Stopování tvoří jenom malou část mého dobrodružství. Kromě stopování klepu na domy lidí, spím na šílených místech, jím všechno, co se dá jíst, zkouším všemožné substance, tancuji na svatbách, chodím neprošlapanými cestami, učím se jazyky, žiji s domorodci, neposlouchám autority, občas jsem ve vězení, zkouším stopnout letadla, dojím různá zvířata, někdy jsem v televizi, občas cestuji bez mapy a radši se ptám na cestu lidí.

Dobročinost

Jsem otevřený dobročinosti a chci si vyzkoušet, co je to starat se o děti v sirotčinci, učit ve škole angličtinu, dobrovolničit v národním parku nebo pomáhat při budování nemocnice.

Dobrodružství

Nejšílenější nápady se vždy urodí až na konkrétním místě. Dosud mě však napadlo doplout na Madagaskar, vystoupat na nejvyšší africkou horu Kilimandžáro, doplavat z pevniny na Zanzibar, koupit velblouda a překročit s ním poušť jako Lawrence z Arábie, vylézt na aktivní sopku, potkat se s prezidentem Somalilandu, procestovat Sudán bez peněz (nelze tam vybrat peníze z mezinárodních karet), žít v nějakém africkém kmeni, splout jezero Malawi na lodi, projít Burundi pěšky a procestovat Zambii bez použití mapy.

Adrenalin

Mám moc rád outdoorové a extrémní sporty a rád vyzkouším nové šílenosti, které lidstvo vynalezlo, jako třeba bungee jumping z budovy, seskok padákem, zip slide, snowboardování na písku, potápění v jeskyni, plavání se žraloky a další.

Dokumentace

Kromě svého samotného putování chci v Africe dokumentovat videem a fotografií přírodu, zvířata, tradice, kulturu, jídlo a domorodé kmeny.

Finanční bilance

Za rok a půl své dosavadní cesty jsem utratil asi 250 000 Kč. 200 000 Kč jsem měl z vlastních úspor a 55 000 jsem vybral minule na Hithitu po odečtení tehdější ještě 10% provize, čili 5000. Nejdražší na to všem byla paradoxně technika a to rovných 100 000 (Macbook, 2x Canon G7X, Nikon D3300, Nikon Coolpix P330, Nikon Coolpix S7000 2x Gopro a další), 54 000 za jídlo (18 měsíců x 3000 Kč), 25 000 za zpáteční letenku na Bali, 20 000 za ubytování včetně pronájmu v Izraeli a Egyptě pro zpracovaní získaného materiálu, 14 000 ukradeno, 10 000 za víza, 7500 za 2 roky cestovního pojištění, 8000 za očkování, 5000 za spacák a karimatku, 5000 za 3G internet, 2500 za 3 pasy a další.

Odhadované náklady

Abych Afriku objel stopem potřebuji 110 000 kč na:

54 000 na jídlo. Za jídlo utratím průměrně 3000 Kč za měsíc. Cestovat budu zhruba 18 měsíců.

45 000 kč na víza. Aby mě do nějaké země pustili, potřebuji vízum, které v Africe v průměru stojí 1500 Kč. Navštívím zhruba 30 zemí.

10 000 Kč provize Hithitu, který si bere 9% z cílové částky.

Aby to mělo šťávu a vy ji mohli sát, potřebuji dalších aspoň 100 000 Kč:

20 000 na ubytovaní. Občas se potřebuji někde schovat, abych si odpočinul úplně ode všech a mohl se soustředit na tvorbu videí, zpracování fotek a psaní blogu.

20 000 na internet. V každé zemi si kupuji 3G internet, což stojí v průměru 500 Kč, abych s vámi cestu mohl průběžně sdílet.

20 000 na techniku. Svou cestu dokumentuji prostřednictvím foťáků, kamery a dále pro zpracování potřebuji počítač, externí hard disky, náhradní baterie, power banky, paměťové karty nabíječky a další. Věci se občas zničí, ztratí nebo mi je někdo ukradne, zato však pořídím záběry jako nikdo jiný. Proto občas potřebuji investovat do nové techniky, která je kvalitní a hlavně lehká.

20 000 na turismus. Ty nejlepší věci na světě jsou zadarmo. Intenzivní turismus bohužel proměnil svět v továrnu na peníze a vstup do historických památek, národních parků (Kilimandžáro, sopka, safari), povolení pro vstup do kmenových oblastí a další už zadarmo nejsou.

20 000 na dobrodružství. Pro uskutečnění některých dobrodružství holt potřebuji peníze. Na nákup velbouda, nákup lodi, doprovodná loď na Zanzibar, lodní lístek na Madagaskar nebo na půjčení outdoorového vybavení pro výstup na Kilimandžáro apod.

Moje tvorba

Svou cestu průběžně sdílím skrze videa na youtube, články na blogu a příspěvky s fotkami na facebooku. Veškerá tato činnost stojí hodně úsilí, energie a času. Pro představu:

  • Nalezení wifi nebo zachycení signálu v terénu, výběr a stažení nejlepší fotky do telefonu a napsání jednoho příspěvku na facebook zabere 15 - 30 minut. Ukázka.

  • Vyfotit jednu skvělou fotku někdy zabere až hodinu. Zpracovat ji v počítači potom další. Ukázka.

  • Napsání článku v češtině a angličtině na blogu s výběrem a zpracováním těch nejlepších fotek zabere s 2 - 3 hodiny. Ukázka.

  • Celodenní natáčení v terénu a focení je často vysilující. Stažení, zpracování, nastříhání videí, výběr hudby, vyprodukování snímku a nahrání na youtube jednoho 10-timinutové snímku zabere 4 - 6 hodin. Další hodinu pak zabere tvorba českých titulků. Ukázka.

  • E-kniha bude obsahovat ty nejšílenější příhody, které jsem dosud zažil, jako překročení lhůty platnosti íránského víza, nelegální překročení hranice, kouření opia v poušti, pokus o stopnutí letadla, noc ve vězení, vyhození pasu, pokus o doplavání na ostrov a další. Ukázka.

Aktuality

24.4.2016 PROSÍM UŽ MI ŽÁDNÉ PENÍZE NEPOSÍLEJTE. DĚKUJI PAVEL <3

Ahoj všem. 2 dny v poušti mi strašně moc daly. Měl jsem možnost procítit do hloubky všechno, co se mi v posledních týdnech dělo. Definitivně jsem se rozhodl, že nová sbírka na Hithitu není tím pravým způsobem pro mou cestu a zbytečně mně zavazuje. Proto chci tímto odradit všechny, kteří ještě…

Viacej

16.4.2016 Hurá! Dneska mi konečně prodložili egyptské vísum

A já konečně můžu vyrazit kolem Afriky. Čekněte nejnovější video : ) https://youtu.be/CtfePyUSZto

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 10
    Teplá večeře

    Chceš mě pozvat na pořádný žrádlo na konci dlouhého dne. Budeš mít dobrý pocit, že jsem se díky tobě jednou naládoval až k prasknutí. 

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    1,98 €
    (50 Kč)
  • predané 23
    Celý den

    Chceš mě krmit od rozbřesku do soumraku. Budeš mít boží pocit, že jsem měl spoustu energie na další cestu.

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    3,96 €
    (100 Kč)
  • zostáva 36 z 50
    Horká sprcha

    Chceš, abych u tebe se sebe seškrábal všechny nánosy bahna a vychrápal se tak, že pokácím celou džungli. Dostaň děkovný email s jednou z mých úžasných fotek z Afriky v té nejlepší kvalitě, aby sis ji mohl vytisknout a dát na stěnu.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    7,92 €
    (200 Kč)
  • zostáva 12 z 30
    Hrad

    Chceš mi propůjčit svou postel, strhám tvůj internet, nedoplatíš se za elektřinu, vycákám všechnu teplou vodu, tvým strojkem si oholím nohy, vybílím tvou ledničku a to vše za jeden den. Dostaň do své poštovní schránky jednu z mých božích fotek z Afriky, vytištěnou jako pohlednici s poděkováním, zaslanou z Česka.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    11,87 €
    (300 Kč)
  • zostáva 10 z 20
    Travel Bible e-book

    Jak stopout raketu do jiné galaxie, couchsurfovat na Marsu a plavat v pekelné lávě ví jenom Bůh, všechno ostatní už nám odhalil v evangeliích Travel bible, což je jediný cestodokaps, který potřebuješ. Kluci z travelbible.cz mě podpořili a dali pár kousků včetně VIP členství pro vás.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    15,83 €
    (400 Kč)
  • zostáva 35 z 50
    E-kniha

    Chceš mi dát kapesné na telegraf, abych mohl celý měsíc přes fejc posílat kouřové zprávy o tom, ve kterém kmeni se nacházím a že mě ještě nesnědli. Dostaň počteníčko mých nešílenejších dobrodružství, které jsem doposud zažil, až pod nos.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,79 €
    (500 Kč)
  • zostáva 6 z 10
    Dobročinost

    Chceš mi podarovat dukáty, abych jeden týden nebyl o hladu a měl na chleba se solí. Dostaň úžasný pocit, že jsem díky tobě jeden den v Africe dobrovolničil ve škole, sirotčinci nebo nemocnici.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    27,71 €
    (700 Kč)
  • zostáva 16 z 30
    Čumkarta

    Chceš mi dát stříbrňáky na to, aby se mi otevřely brány národních parků, safari, sopek, hor, pyramid a domorodých oblastí. Dostaň pohlednici z nějakého afrického království, která k tobě bude putovati poštovním oslem 5 týdnů, bude mít ohnuté rohy a známku, kterou jsi v životě neviděl.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,58 €
    (1 000 Kč)
  • zostáva 29 z 30
    ​Propustka

    Chceš mi darovat perlu po strejdovi, k uplacení pánů celníků na hranicích mezi africkými říšemi ke zvednutí dřevěné závory. Dostaň čumkartu a k tomu e-knihu.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,37 €
    (1 500 Kč)
  • zostáva 5 z 5
    Nakopni mě

    Chceš taky začít cestovat, odejít z práce, jet na cestu kolem světa nebo letět na Měsíc a nevíš, jak na to. Dáme telegraf z Afriky a moc rád ti od srdce poradím, povzbudím, odstraším a inspiruji ke splnění tvých snů.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    79,16 €
    (2 000 Kč)
  • zostáva 10 z 10
    E-snímek

    Chceš mi odevzdat zlatý zub po babičce, abych měl na Honzovy buchy od úplňku do úplňku a nenafouklo se mi bříško hladem. Dostaň přes facebook děkovné video z Kilimandžára, Viktoriiných vodopádů nebo dalšího kouzelného místa v Africe.

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    118,74 €
    (3 000 Kč)
  • zostáva 4 z 5
    Měsíc života

    Chceš mi navždy propujčit diamant po kmotrovi na buchty, telegraf a horkou sprchu po dobu 30 úsvitů. Dostaň e-snímek, čumkartu, e-knihu a k tomu 1 den mého dobrovolničení.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,90 €
    (5 000 Kč)
  • zostáva 3 z 3
    Největší fanoušek

    Spojíme se telegrafně, abych ti mohl poděkovat. Dále dostaneš e-snímek, čumkartu, e-knihu a k tomu budu 1 den dobrovolničit.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    395,80 €
    (10 000 Kč)
  • zostáva 2 z 2
    Ať to má šťávu

    Chceš, abych zrealizoval své nejšílenější nápady a kvalitně je zdokumentoval. Dáme telegraf, ve kterém ti povykládám ty nejtajnější historky z cest. Dále dostaneš e-snímek, čumkartu, e-knihu a k tomu budu 1 den dobrovolničit.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    989,51 €
    (25 000 Kč)
  • zostáva 2 z 2
    Zlom vaz kámo

    Zatáhneš buď všechny propustky nebo buchty na celou výpravu. Dáme telegraf, ve kterém ti prozradím věci, které ví jenom Pánbůh. Dále dostaneš e-snímek, čumkartu, e-knihu a k tomu budu 1 den dobrovolničit.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    1 979,02 €
    (50 000 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Jedeme v tom spolu

    Švihneš škvárou o stůl na celou africkou expedici. Vylezeme spolu na Kilimandžáro, splujeme spolu jezero Malawi nebo dostopujeme k Viktoriiným vodopádům.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    3 958,04 €
    (100 000 Kč)