Mrkni na Tvoje oči - multimediální umělecký projekt

Jsem otec tří dětí, milovník příběhů a fotograf. Sbírám a zpracovávám příběhy v audiovizuálním projektu kombinujícím poezii, fotografii duhovek a zvuk, a to s ponecháním dostatečného prostoru pro vlastní imaginaci čtenáře. Mrkněte (doslova) na Tvoje oči.

  • Ukázka odměny

  • Ukázka odměny

  • Ukázka odměny

  • Ukázka odměny

  • Ukázka odměny

  • Ukázka odměny

  • Ukázka z knihy

  • Ukázka z knihy

  • Ukázka z knihy

  • Ukázka odměny

  • Ukázka odměny

  • Ukázka odměny

452 €
vybrané z 1 192 €

37%

37% splnené

14 dní do konca

14 ľudí prispelo

Literatúra, Fotografie

Česko

Prispieť

Všetko alebo nič. Tento projekt bude úspešný iba v prípade, že dosiahne aspoň cieľovú čiastku do 14.5.2024 do 18:08.

Zobraziť všetky odmeny

Tohle jsem prostě nečekal...

Každý rok přemýšlím nad tím, jaký sen si splním. Začal jsem v období COVIDu, kdy pro mne jako otce tří dětí bylo extrémně důležité držet si koníčky a radosti i tehdy, kdy to prostě a jednoduše moc nešlo. Od té doby jsem si každý rok něco splnil - až na jednu věc. Už mnoho let chci vydat knihu pod svým vlastním jménem bez pseudonymů a altereg. 

Po sérii těch jednodušších snů, jsem se v roce 2022 dostal k tomu nejtěžšímu - vytvořit kompozičně ucelenou sbírku, která přesahuje současný úzus, přináší něco nového a netradičního. Hledal jsem, jak se dostat hlouběji do člověka a do příběhů, až jsem našel lidské oko - vím, nic nového pod sluncem. Začal jsem se mu věnovat, fotil duhovky, kde to šlo a když jsem si řekl, že už to umím, začal o to být mezi lidmi zájem jako o samostatný produkt. Vzhledem k tomu, že se ale živím něčím úplně jiným, stal se z toho koníček, který polnul celou moji múzu a čas. Ten pak chyběl na příběhy. Díky tomu, že jsem měl možnost začít připravovat výstavu svojí práce, dokopalo mne to k tomu, abych na tom konečně uceleně zamakal. A voalá, mám půlku hotovou! 

Mimo svět umění jsem velký praktik a pragmatik. Ostatně, jsem táta od rodiny, takže to je jasná životní priorita. I proto bych Vás chtěl poprosit, na koho moje práce zapůsobí, o podporu. Dáte mi tím najevo především to, že má smysl na tom dál pracovat a věnovat stovky hodin nasloucháním příběhů, hledání pokladu a focení. Dáte mi tím ale i možnost, abych to viděl na papíře a jednou provždy spojil svoje jméno s vlastním díle. A to je to...chci mít možnost předat moji perspektivu na člověka v širším pohledu dalším lidem. Pro fajnšmejkry si hraji s Lévinasovou filozofií, ale běžnému čtenáři to může být úplně jedno. Prostě stačí, když se na chvíli zastavíte a budete vnímat tvář "druhého", přestože je někdy schovaný mimo naše běžné zorné pole zrychleného globálního světa plného podnětů.

Co je cílem?

Chci vydat knihu Tvoje oči. Chci dál sbírat příběhy, rozvjíjet celý koncept. V tomto projektu Vás prosím o podporu vydání 100 ks audiovizuální knihy kombinující poezii, fotografii a zvuk, a to s ponecháním dostatečného prostoru pro vlastní imaginaci čtenáře. Kniha bude obsahovat minimálně 30 příběhů, bude tištěná na kvalitní papír a obsahovat podobné informace jako výstava, kterou si zčásti můžete prohlédnout v galerii. Mrkněte na to a získejte i něco netradičního díky podpoře projektu:-).

Detaily

V projektu „Tvoje oči“ se snažím objevit a sdílet příběhy lidí, které denně míjíme, ale skutečně je neznáme. Každý z nás má svou unikátní cestu, která je plná všedních zážitků, ale zároveň i hlubokých osobních traumat, radostí a bojů. Tento projekt hledá člověka, jeho podstatu a hodnotu. Je možné, že se to nepovede. Je možné, že jsme daleko víc plochý než si myslím. Je ale taky možné, že to najdeme. Společně. Psaním, čtením, nasloucháním, očima, … jakkoli. Vím jen to, že k zachycení pravdy nestačí žádný celek, jen mnoho dekomponovaných částí celku. A to je to, o čem je můj projekt. Rád bych, aby byl nás všech.

Jak to dělám?

Jedná se o kombinaci různých uměleckých a expresivních médií – portrétní fotografie, fotografie duhovky, zvuku a poezie – vytvářím multidimenzionální zobrazení jedince. Tento přístup umožňuje nahlédnout do nitra osobnosti a života způsobem, který není obvykle v běžné komunikaci přístupný.

Několik klíčových aspektů:

  1. Anonymita: Zachováním anonymity (i na portrétních fotografiích) se zaměřuji na esenciální prvky identity bez rušivých prvků vnějšího vzhledu. To podporuje myšlenku, že každý má svůj jedinečný příběh, bez ohledu na to, jak „běžně“ nebo „neobvykle“ se může zdát.
  2. Symbolika Duhovky: Duhovka je často považována za „okno do duše“, a její použití zde symbolizuje hlubší ponor do osobnosti jedince. Tento vizuální prvek dodává každému příběhu jedinečný a osobní rozměr.
  3. Hlas a Poezie: Využití hlasu a poezie jako vyjadřovacích prostředků přidává další vrstvu emocionální hloubky a umožňuje divákům vnímat příběh intenzivněji. Je to také způsob, jak propojit konkrétní osobní zkušenosti s univerzálními lidskými tématy.
  4. Oslava všednosti: Zaměření na „totální všednost“ a zdůraznění unikátnosti každodenního života je silným připomenutím, že každý život je sám o sobě zajímavý a plný příběhů, a že neexistuje taková věc jako „obyčejný“ člověk.

Projekt „Tvoje oči“ chce nabízet pohled na jednotlivce, ale také stimulovat reflexi a empatii. Smyslem je podpora porozumění a akceptace rozmanitosti lidských zkušeností.

... a ještě něco navíc

O tom, že se ve světě fotí duhovky, jsem se dozvěděl až později, když mi začali lidé posílat samovolně fotky z velkých světových měst. Překvapilo mne to a byl jsem nadšený. Nakonec o mne napsali i v časopise Digitální fotografie, kde jsem popsal techniku, jak k focení přistupuji.Najdete to ve článku Lidské oko - do duše okno.

Kdo jsem?

Když se zeptáte ChatGPT, kdo je Antonín Ferdan z Liberce:

Antonín Ferdan je pedagog a současný předseda Liberecké občanské společnosti, narodil se v roce 1987 v Třebíči a vystudoval Technickou univerzitu v Liberci. Kromě pedagogické činnosti se věnuje dobrovolnické práci a má zájem o politiku, sociální otázky a vzdělávání mládeže. Ferdan také píše poezii a povídky a získal za ně několik ocenění. Mezi jeho koníčky patří rodina, četba knih a sport​.

Pokud se chcete poznat, jsem vždy otevřený slyšet i sdílet příběhy.

S díky za Vaši podporu,

Antonín

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 2
    Podpora projektu bez nároků

    Je to drobnost, která mi obrovsky pomůže. Budu moc rád, pokud přispějete. Určitě Vám poděkuji a budu moc rád, když zůstaneme v kontaktu.

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    Prispieť 3,97 €
    (100 Kč)
  • predané 4
    Vox populi - autentické kafe

    Moc se rád se s Vámi sejdu na kávě a proberu cokoli si budete přát, ať už se to bude týkat knihy, nebo tomu, co se týká mého života.

    Kávu pak samosebou zaplatím já. Kávu si s Vámi rád dám v Liberci, Mladé Boleslavi, Praze, nebo někde po cestě. :-)

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    Prispieť 8,82 €
    (222 Kč)
  • zostáva 99 z 100
    Kniha Tvoje oči za výrobní náklady

    Aby mělo smysl tisknout knihu na kvalitní papír, potřebuji alespoň 100 ks.

    Nemám v plánu na tom vydělat, ale udělá mi to obrovskou radost, pokud si budete knihu číst. V tomto případě Vám pošleme odměnu ihned po vytištění za cenu nákladů na tisk.

    Předání buď osobně, nebo poštou. Poštovné v tomto případě je obsaženo v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    Prispieť 21,53 €
    (542 Kč)
  • zostáva 29 z 30
    Fotografie Vaší duhovky

    Digitální fotografie Vaší duhovky za cenu pod běžnou tržní hodnotou.
    Focení proběhne buď v Liberci, Mladé Boleslavi, nebo Praze. Obdržíte finální fotografii svých očí v rozměrech nachystaných na tisk 80x80cm.

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    Prispieť 27,77 €
    (699 Kč)
  • zostáva 100 z 100
    Kniha Tvoje oči za tržní cenu

    Přestože nemám v plánu na tom vydělat, díky tomu, že zakoupíte knihu za tuto cenu budu moct vytisknout více výtisků a taky budu vědět, že Vám to za to stojí a že mám pokračovat se sběrem příběhů a třeba k tomu ještě dovymyslet další prvky.

    V tomto případě Vám pošleme odměnu ihned po vytištění za cenu nákladů na tisk. Předání buď osobně, nebo poštou. Poštovné v tomto případě je obsaženo v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    Prispieť 29,75 €
    (749 Kč)
  • zostáva 97 z 100
    Kniha Tvoje oči s podpisem

    Sice zatím nejsem celebrita, ale čert ví, co časem bude. :-)

    V tomto případě Vám pošlu odměnu ihned po vytištění za cenu nákladů na tisk. Předání buď osobně, nebo poštou. Poštovné v tomto případě je obsaženo v ceně. A podpis už trénuji, aby byl hezký...

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    Prispieť 33,72 €
    (849 Kč)
  • zostáva 25 z 30
    Párová fotografie duhovky

    Digitální fotografie Vašich duhovek za cenu pod běžnou tržní hodnotou.

    Focení proběhne buď v Liberci, Mladé Boleslavi, nebo Praze. Obdržíte celkem 4 finální fotografie svých očí v rozměrech nachystaných na tisk 80x80cm. Každý dostane svoji, poté ještě grafické propojení do "8" a dle typů očí ještě druhou variaci.

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    Prispieť 51,60 €
    (1 299 Kč)
  • zostáva 40 z 40
    Potisk trika s Vaší duhovkou

    Kvalitní bavlněné triko černé barvy (nutné) s Vaší duhovkou na prsou.

    Focení proběhne buď v Liberci, Mladé Boleslavi, nebo Praze. Krom toho obdržíte i finální fotografii svých očí v rozměrech nachystaných na tisk 80x80cm.

    Vhodné jako dárek. Poštovné je v ceně. Uveďte prosím svoji velikost (nebo velikost obdarované osoby), nikomu to neprozradím:-)

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    Prispieť 91,36 €
    (2 300 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Mecenáš

    Uvedu Vás jako hlavního sponzora, poděkuji a k tomu dostanete samozřejmě výtisk, fotografii duhovek pro celou rodinu a můj vděk.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    Prispieť 397,22 €
    (10 000 Kč)