Ypsilonie – Cesta do vyjmenované země

Podívejte se na romantický film o tom, jak setkání s hrou Ypsilonií změnilo život Zbyňka Býčka. A jak by mohlo změnit i ten Váš... nebo Vašich dětí.

Autor: Bára a Bára

6 847 €
vybrané z 4 750 €

144%

144% splnené

216 ľudí prispelo

Hry, Vzdelávanie

Všetko alebo nič. Projekt skončil 27.6.2015 v 16:34.

Zobraziť všetky odmeny

Znáte Člověče, nezlob se? Ypsilonie je taková mnohem zábavnější varianta téhle hry. Na cestě Ypsilonií zažijete úžasná dobrodružství, budete překonávat nástrahy a shromažďovat byliny, sýčky, žvýkačky či kobylky. Cílem není dojít do domečku, ale získat třpytivý poklad na mysu Nenasytných syslů… Cesta k němu není nikdy stejná.

A na té cestě se jen tak mimochodem naučíte vyjmenovaná slova...

VYJMENOVANÁ ZEMĚ?

Ve vyjmenované zemi Ypsilonii potkáte výra, ale žádnou vířivku. Na farmě Zbyňka Kopýtka je jen sýpka a lýkové výrobky, žádné chlívy nebo vidle. A v hostinci U Syna Přemyslova si dáte výborný smažený sýr… 

Jinak řečeno, ve hře jsou pouze slova vyjmenovaná a slova jim příbuzná. V kořenech slov najdete jen by, fy, ly, my, py, sy, vy, zy.

JAK SE TO NAUČÍTE?

Protože pomocí těchto slov prožíváte různá dobrodružství, zůstanou Vám pod kůží. Když je pak potkáte mimo hru, v reálném světě, řeknete si: „Á, to znám z Ypsilonie, tak tam musí být ypsilon.“

KDO JSOU AUTORKY

Jsme Báry – učitelky češtiny, máme zkušenost z práce v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR a naše děti půjdou brzy do školy. Barbora Mazúrková je lektorkou češtiny na FSV UK a Barbora Nosálová pracuje pro neziskové organizace META a Centrum pro integraci cizinců.

Ilustrátorka Helena Neubertová dala vyjmenované zemi Ypsilonii krásnou vizuální podobu, její profil najdete na www.prooko.cz.

PROČ VŮBEC HRA? A PRAVOPISNÁ

Na začátku to asi nejvíc ze všeho byla touha pomoct dětem, aby se při učení nemusely motat v chytácích, střílet od boku a stejně si nic nezapamatovat.

Protože věříme na zážitky, tak jsme si řekly, že zkusíme učit pomocí her. Naše první hra se týká „velmi oblíbených“ vyjmenovaných slov. Protože psát se bude stále, ypsilon nikdo nezruší, tak si myslíme, že je lepší si s tím pohrát než se nad tím rozčilovat.

V ČEM JE TO JINÉ? A TAK SKVĚLÉ

Současné češtinářské hry jsou založeny na vědomostech (ve smyslu: „když řekneš tohle správně – máš bod“). 

Náš přístup je zcela opačný. Znalost češtiny – vyjmenovaných slov – není pro hraní hry vůbec důležitá. Úspěch může mít i ten, kdo pravopis neumí – a ještě se ho u toho naučí.

UŽ TO NĚKDO HRÁL?

Jasně! Prototyp už hrála spousta dětí i dospělých a vždycky se u toho skvěle bavili.

A FAKT TO FUNGUJE? 

Paní učitelky nám potvrdily, že po hraní hry děti říkají „No jó, dyť tvrdý, dyť tohle bylo v tý hře…“   

JAKÁ VYJMENOVANÁ SLOVA VE HŘE JSOU A JAK JSME JE VYBÍRALY

Ve hře jsou všechna vyjmenovaná slova, která jsou uvedena v akademickém vydání Pravidel českého pravopisu (je jich 357, autorem příručky je Ústav pro jazyk český AV ČR).

KDE TA SLOVA JSOU?

Slova jsou na hrací ploše a na kartičkách s artefakty a příhodami. Ty kartičky si samozřejmě můžete číst i jen tak před spaním, v autobuse nebo ve vlaku… Učitel s nimi může pracovat jako s učebními texty pro čtení nebo psaní. Součástí hry jsou i texty pro výuku – doplňovačky, manuál s nápady, co všechno se dá s hrou ve škole provést.

PROČ POTŘEBUJEME PENÍZE?

Na hru se nám podařilo najít vydavatele – Loris Games, sympatické kluky a nadšence do deskových her, kteří mají zkušenost s vývojem her, a to i her do škol (jejich práci naleznete na www.lorisgames.cz). Vzhledem k tomu, že naše hra je opravdu rozsáhlá – krásně ilustrovaná rozkladatelná plocha, obrovské množství barevných kartiček (cca 250), dřevěné figurky… tak i její vydání bude stát velké množství peněz. 
Naším velkým přáním je, aby hra byla opravdu pěkně a kvalitně provedená. A k tomu potřebujeme vaši pomoc!

Za svou podporu si vyberte nějaké malé či větší potěšení pro sebe nebo dárek pro své kamarády či rodinné příslušníky. Pokud byste si chtěli s námi domluvit jinou vyjmenovanou odměnu nebo se Vám bude líbit něco, co už bude pryč - ozvěte se na ypsilonie@email.cz a nějak to vymyslíme...

Anebo můžete jen přispět pro dobrý pocit.

Děkujeme!

A nezapomeňte - odměny můžete libovolně kombinovat...

PODĚKOVÁNÍ SPOLUTVŮRCŮM VIDEA
Chceme poděkovat všem, kteří nám pomohli zrealizovat tento Hithit projekt. Jmenovitě Honzovi Turkovi a jeho firmě Signal Genarators za půjčení techniky a postprodukci, kameramanovi Ferdovi Mazúrkovi za tóčo, fotografce Evě Kořínkové za krásné fotky, panu řediteli ZŠ Strossmayerovo náměstí Františku Radovi za poskytnutí třídy a chodby, pankáčům Čezimu a Standovi za skvělé herecké výkony. A konečně všem dětem – Stázce, Saše, Ondrovi, Cyrilovi a Kubovi – a jejich rodičům za odvahu a trpělivost! Ondřeji Hausenblasovi děkujeme nejen za odvahu vystoupit v našem videu, ale také za to, že nás při tvorbě hry podporuje. DĚKUJEME, BEZ VÁS BY TO NEŠLO..

Aktuality

4.6.2015 Nebojte se přispívat dál!!!

Díky za Vaši podporu. Více peněz rozhodně využijeme pro další vylepšení hry. Za dodatečné peníze Ypsilonii vybavíme praktickou dělenou vložkou, která umožní hru snadno udržet pěkně uspořádanou a připravenou na nová dobrodružství.

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 36

    JEN TAK, PRO HRU, PRO DOBRÝ POCIT

    Možná byste na dobrou věc rádi přispěli jen tak a prostě Vás žádná z našich odměn nezajímá. A přece jen bychom pro Vás něco měly – Co kdybyste jednoho dne otevřeli schránku a z ní na Vás vypadl pohled z vyjmenované země. Kdo Vám to asi píše?

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    3,96 €
    (100 Kč)
  • predané 5

    PLACKA

    Krásně provedená placka s dobytkem nebo přímo plemenným býkem na bundě zaujme Vaše okolí, starší děti se jí budou vytahovat. Nebo se Vám může hodit jako vtipný dárek.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    5,94 €
    (150 Kč)
  • predané 16

    SADA 5 POHLEDNIC Z YPSILONIE

    Své rodině a známým jste už posílali pohled z různých míst a s různými motivy, ale teď je můžete pozdravit z Ypsilonie. Kde to jenom může být?

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    7,92 €
    (200 Kč)
  • predané 2

    SAMOLEPKY ZE ZÁKLADKY

    Znáte to, co se škádlívá, to se rádo mívá. Vraťte se na chvíli na základku a lípněte kamarádovi tajně na záda: "Vykakal se na mě netopýr", "Mám malý pyj" nebo třeba "Jsem dobytek". Pošleme Vám vyjmenovanou sadu poťouchlých samolepek.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    9,90 €
    (250 Kč)
  • predané 5

    ÚDERNÉ SAMOLEPKY

    Sada úderných vyjmenovaných samolepek s myšlenkou. Je snad třeba k tomu něco dodat? Blahobyt škodí. Neplýtvej! Vyhoď zbytečnosti. Čas plyne pomalu. Nevymýšlej si zbytečnosti! Měl bys dnes vykonat nezbytný dobrý skutek! Zchlaď svou mysl! No výborně! Blýská se na lepší časy!...

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    11,87 €
    (300 Kč)
  • predané 14

    PEXESO

    Zahrajte si pexeso s vyjmenovanými zvířátky, bylinkami a dalšími věcmi, které jsou součástí Ypsilonie... A jestli si nechcete zahrát Vy, určitě to bude pěkný dárek pro děti nebo pro Vaše kamarády.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    13,85 €
    (350 Kč)
  • predané 0

    BYLINY NA ČERSTVOU MYSL

    nebo

    BYLINY NA VÝRONY A VYLOMENINY

    nebo

    BYLINNÉ MÝDLO

    Byliny z vyjmenované země Ypsilonie Vás osvěží, ať si je připravíte jako čaj, nebo jako bylinnou koupel. Směs bylin s popisem složení v balíčku 100 gramů. Pokud máte pocit, že to pro Vás není, co třeba maminka, babička nebo přítelkyně…A co mýdlo, používáme ho každý den a ani si nevšimneme, že je taky vyjmenované… Dopřejte si jedno neobyčejné mýdlo a přispějete na dobrou věc. Vždyť ho stejně potřebujete… Vyberte si jednu z těchto tří odměn, a jestli se nemůžete rozhodnout, klikněte třikrát...

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    15,83 €
    (400 Kč)
  • predané 7

    BALÍČEK – SADY SAMOLEPEK A PLACKY – 5 KS

    Něco si necháte, něco vezmete ke kamarádům na návštěvu jako pozornost pro děti nebo dospělé. Můžete si z nabídky našich odměn motivy placek a sady samolepek sami namíchat.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    19,79 €
    (500 Kč)
  • predané 2

    JEN TAK, PRO HRU, PRO DOBRÝ POCIT

    Možná byste na dobrou věc rádi přispěli jen tak a prostě Vás žádná z našich odměn nezajímá. A přece jen bychom pro Vás něco měly – Co kdybyste jednoho dne otevřeli schránku a z ní na Vás vypadl pohled z vyjmenované země. Kdo Vám to asi píše?

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    23,75 €
    (600 Kč)
  • predané 92

    HRA

    Jednoho dne zazvoní pošťák a doručí Vám balíček. Z něj vybalíte krásnou krabici s ještě krásnější hrou. Vezměte pytel a vypravte se za třpytivým pokladem jako jedni z prvních – dřív než v hostinci U Syna Přemyslova budou davy…

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    35,62 €
    (900 Kč)
  • predané 1

    MYŠÍ TRIČKO

    Parádní vyjmenované tričko s motivem myší v sýru navržené naší skvělou ilustrátorkou Helenkou Neubertovou. Nemusíte se bát, že se vám po pár praních scvrkne a změní barvy. Je vhodné pro muže, ženy i děti. Vyberte si z velikostí XS, S, M, XL.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    47,50 €
    (1 200 Kč)
  • zostáva 5 z 25

    HRA DE LUXE

    Jednoho dne zazvoní pošťák a doručí Vám balíček. Z něj vybalíte krásnou krabici s ještě krásnější hrou... A tam se na Vás usměje věnování s podpisy autorek a přání šťastné cesty… Nebo snad raději autogram Zbyňka Býčka?

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    51,45 €
    (1 300 Kč)
  • predané 0

    JEN TAK, PRO HRU, PRO DOBRÝ POCIT

    Možná byste na dobrou věc rádi přispěli jen tak a prostě Vás žádná z našich odměn nezajímá. A přece jen bychom pro Vás něco měly – Co kdybyste jednoho dne otevřeli schránku a z ní na Vás vypadl pohled z vyjmenované země. Kdo Vám to asi píše?

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    118,74 €
    (3 000 Kč)
  • predané 1

    PATRON HRY

    Díky Vám bude Ypsilonie opravdu pěkně provedená a svět o něco bohatší a zábavnější. Děti ani učitelé se už ve škole nebudou nad češtinou trápit. A my Báry budeme blíž ke splnění našeho snu… Děkujeme a klaníme se. Poděkujeme Vám také na krabici hry anebo se můžete Vy nebo někdo, koho vyberete, stát ve hře postavičkou – objevit se na ploše hry nebo v nějaké události. A ještě – vyberte si z ostatních odměn nějakou pozornost, která by Vás potěšila…

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    1 187,41 €
    (30 000 Kč)
  • Vypredané!!

    HRA

    Jednoho dne zazvoní pošťák a doručí Vám balíček. Z něj vybalíte krásnou krabici s ještě krásnější hrou. Vezměte pytel a vypravte se za třpytivým pokladem jako první – dřív než v hostinci U Syna Přemyslova budou davy…

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    31,66 €
    (800 Kč)