Sbírejte na Národní sbírku zlozvyků!

Světově ojedinělá sbírka schraňuje obvyklé i neobvyklé české zlozvyky, které autorka během jednoho roku shromáždila s pomocí veřejnosti. Jejich počet dosáhl téměř 30 000 a rádi bychom tak knihu vydali v co největším rozsahu!

  • LIMITOVAMÁ EDICE ROLE OD TOALEŤÁKU

  • ZARÁMOVANÝ CERTIFIKÁT VAŠEHO ZLOZVYKU

  • EDICE S ORIGINÁLNÍ ZÁLOŽKOU Z KNIHOVEN

  • FIREMNÍ RODOKMEN ZLOZVYKŮ S NÁVŠTĚVOU NAŠICH LVŮ

  • TRIČKO SE ZLOZVYKEM

4 222 €
vybrané z 17 882 €

23%

23% splnené

68 ľudí prispelo

Umenie, Literatúra

Všetko alebo nič. Projekt skončil 27.7.2023 v 18:23.

Zobraziť všetky odmeny

NÁRODNÍ SBÍRKA ZLOZVYKŮ – národní skvosty poprvé v knižní publikaci!

Knižní encyklopedie zlozvyků je prvním výstupem projektu Kateřiny Šedé Národní sbírka zlozvyků. Světově ojedinělá sbírka schraňuje obvyklé i neobvyklé české zlozvyky, které autorka shromáždila s pomocí veřejnosti. Záměrem projektu je v budoucnu vytvořit největší online databázi českých zlozvyků, která bude sloužit k naší reflexi a vzájemnému poznávání.

JAK MĚ TO NAPADLO?

Na začátku byl projekt k výročí 200 let narození Gregora Johanna Mendela. Jeho záměrem bylo populárně naučnou formou zvýšit povědomí o zakladateli genetiky a tohoto velikána představit široké veřejnosti. Divili byste se, kolik lidí ho dnes ještě pořád nezná! Při dotazování napříč společností jsem se dozvěděla, že byl hokejista, fotbalista, youtuber nebo herec na Nově. Mendel měl totiž tu smůlu, že byl kněz, a tak ho minulý režim zrovna moc rád nechválil.
Ale ve světě stojí, co se významu týče, například hned vedle Darwina.
Když jsem přemýšlela, jak s tímhle vědomostním zlozvykem naložit, napadlo mě vytvořit Národní sbírku zlozvyků! Navštívila jsem se svým týmem velké i malé obce, mluvili jsme s tisíci lidmi a neúnavně se jich ptali. Byli jsme ve školách, obchodech, nemocnicích, domovech pro seniory, advokátních kancelářích, stadionech, márnicích, kuchyních, na radnicích… prostě všude. Potkávali jsme lidi známější i ty úplně neznámé. Bavili jsme se s bezdomovci i s nejmocnějšími lidmi v Česku. Byla to mravenčí práce, velká dřina, ale výsledek stojí za to. Mendel by měl radost!

Co to je ZLOZVYK?

Zlozvyky jsou něco, co každého z nás provází životem. Odlišují nás od ostatních, definují i charakterizují naši osobnost a paradoxně nás i spojují. Řada lidí si pod tímto pojmem představuje jen notoricky známé činnosti (kousání nehtů, kouření, chození pozdě atd.), proto jsem se rozhodla toto pole významně rozšířit a ZLOZVYK definovat jako činnost, která se opakuje a vadí vám – na sobě samém nebo na někom jiném. Každý tak dostal možnost zvážit, jaký zlozvyk by chtěl do sbírky přihlásit, a i přesto, že některé příspěvky jsou na hranici bizarnosti, úchylky nebo pracovní deformace, ráda bych je ve sbírce ponechala.

Přiznat (si) vlastní zlozvyk není úplně jednoduchá věc – jak v manželství, tak v kolektivu.
Často to vyžaduje hluboké zamyšlení, než člověku vůbec dojde, čím své okolí neustále otravuje.
Ve společnosti, která je založena na tom, že spolu neustále soutěžíme a úspěch je pro většinu z nás zásadní veličina, působí sdílení zlozvyků a našich slabostí jako skutečný balzám, a může nás vzájemně spojovat. Je to jako osobní, párová i skupinová terapie v jednom.

BIBLE ČESKÉ DOMÁCNOSTI

Mým cílem bylo během jednoho roku shromáždit co největší množství osobních, rodinných, profesních, lokálních a národních zlozvyků, které bych postupně roztřídila do tzv. Mendelovy tabulky zlozvyků. Ta by měla v online podobě sloužit jako základní rozcestník, který bude možné nadále rozšiřovat a doplňovat.

Původně jsem pro tyto účely plánovala sesbírat 10 000 zlozvyků, ale postupně se přede mnou otevíraly další překvapivé oblasti, takže dnes už jich mám skoro 30 000! Množství materiálu tak mnohonásobně překročilo moje původní představy a bylo by mi líto, kdybych tuhle škálu měla nějak zásadně redukovat. To se týká i prvního výstupu projektu – ENCYKLOPEDIE ZLOZVYKŮ, kterou bych současně ráda poděkovala všem, kteří se do projektu jakkoli zapojili.

PROČ HITHIT?

Není problém knihu vydat s některým nakladatelstvím, ale nejspíš by se v takovém případě nepodařilo udržet její rozsah, formát a počet stran, aby nakonec nestála dva tisíce. Musela bych hodně škrtat, měnit formát a nakonec by se mohlo stát, že by z plánované encyklopedie vznikla malá knížka do tramvaje. Věřím ale, že s vaší pomocí se mi podaří knihu vydat bez kompromisů a v odpovídajícím rozsahu a společně vytvoříme novou BIBLI každé české domácnosti.

KDO JSME?

"Kateřina Šedá je moje manželka. Držitelka Ceny Jindřicha Chalupeckého, cen Architekt roku a Magnesia Litera, a já nevím, co všechno se nám tady doma všude válí, ale není těžký to dohledat v online prostoru. Starší dcera kdysi ve školce řekla, že maminka je umělnice. A to asi tak sedí nejvíc – dobře to propojuje tu každodenní dřinu a umění.
Kromě toho je ale samozřejmě držitelka desítek zlozvyků, které sdílí na stránkách projektu. Mně osobně nejvíc leze na nervy, že musí mít vždycky poslední slovo."
(David, 45)

MOC DĚKUJEME, ŽE KNIHU PODPOŘÍTE A UMOŽNÍTE NÁM JI VYDAT V PLNÉM ROZSAHU!

Aktuality

14.6.2023 Sbírka na Národní sbírku zlozvyků na idnes!

Moc děkujeme za podporu!  Autorovi rádi zašleme výtisk s poděkováním :) Poprosíme o kontakt na narodni@sbirkazlozvyku.cz Ještě jednou děkujeme! České zlozvyky mají vyjít knižně, organizátorka vyhlásila finanční sbírku 14. června 2023  11:08 Desetitisíce českých zlozvyků, od individuálních přes…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 1
    Zásilkovné

    Pokud nejste z Brna nebo z Prahy, kam knihy a odměny osobně dovezeme, nebo nemáte čas a nebo o sobě víte, že chodíte fakt hodně pozdě a předání byste prošvihli, zakupte toto poštovné. S ohledem na sesbírané zlozvyky se pokusíme vyhnout České poště a zvolit jinou alternativu.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    3,93 €
    (99 Kč)
  • predané 4
    NEMÁM ŽÁDNÝ ZLOZVYK, A PROTO RÁD PŘISPĚJU OSTATNÍM CHUDÁKŮM K SEBEREFLEXI

    Pochybujeme, že někdo takový existuje.. Výše příspěvku lze navýšit. Čím bude příspěvek vyšší, tím budeme ochotnější věřit v existenci takového člověka.

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    4,33 €
    (109 Kč)
  • predané 6
    LIMITOVAMÁ EDICE ROLE OD TOALEŤÁKU

    Za tuto částku nabízíme ruličku od toaletního papíru s potiskem „Národní sbírka zlozvyků“. Je to odkaz na velice populární kategorii zlozvyků týkajících se právě toaletního papíru.
    Víte, že rulička od toaletního papíru se nedá už dále recyklovat? Tímto jí dáte další smysl. Ideální pro ekologicky smýšlející přispěvatele.
    (Ilustrační foto v galerii)

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    7,91 €
    (199 Kč)
  • zostáva 20 z 20
    ŠUTRY ZE ZAHRANIČÍ

    Autorka osobně ze svých cest doveze kámen, na kterém bude uvedeno místo odchytu. Například „Brought from England“. Zakoupit tak můžete i opakovaně, autorka cestuje (spíš nerada) opravdu hodně. Můžete si tak vytvořit úžasnou sbírku, a mít doslova kus světa na své poličce. Že je to nějaká blbost? Je, ale koupit si to můžete, jako spoustu jiných nesmyslů.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,86 €
    (399 Kč)
  • predané 34
    JEDNA KNIHA

    Jeden kus jedinečné a unikátní encyklopedie. Nic víc, nic míň!

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    27,78 €
    (699 Kč)
  • predané 6
    SPECIÁLNÍ EDICE KNIHY S ORIGINÁLNÍ ZÁLOŽKOU INSPIROVANOU ZLOZVYKY POSBÍRANÝMI V KNIHOVNÁCH

    A že jich je… od hřebíků přes dámské vložky až po neplatné bankovky. Kdo nás sleduje, tak dobře ví! Fantazie lidí je v tomto směru téměř nekonečná, potvrzují knihovníci po celé ČR.
    Inspirováno skutečnými příběhy. Bohužel.
    (Ilustrační foto v galerii)
     

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    31,75 €
    (799 Kč)
  • predané 2
    KNIHA 1 + 1 ZDARMA (JAKO BONUS DOSTANETE KNIHU, KTEROU NIKDO NEČTE)

    K naší knize přihodíme ještě jednu, kterou podle autora a žebříčku prodejnosti nikdo nečte. Pokud si ji přečtete vy, uděláte dva dobré skutky zároveň. Za kvalitu druhé knihy ale neručíme!
     

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,70 €
    (999 Kč)
  • predané 17
    DVĚ KNIHY

    Dva kusy jedinečné a unikátní encyklopedie. Nic víc, nic míň!

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    53,61 €
    (1 349 Kč)
  • predané 0
    ORIGINÁLNÍ KŘEST KNIHY

    Křest knihy za účasti autorky a dalších celebrit ze světa kultury. No, lhát se nemá... Minimálně jednu zkusíme získat, spíš nějakou levnější. Každopádně počítejte s tím, že termín křtu nejméně třikrát změníme. 
    Křest knihy proběhne na konci roku 2023 v Brně.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,57 €
    (1 499 Kč)
  • predané 0
    TRIČKO SE ZLOZVYKEM

    Limitovaná edice triček. Každé tričko kromě zlozvyku ponese i poznámku: Přispěl jsem na vydání knihy. Obdiv a uznání okolí téměř zaručeny.
    Foto v galerii. Velikost, prosíme, uveďte přímo do poznámky.
    (Ilustrační foto v galerii)

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    79,44 €
    (1 999 Kč)
  • predané 2
    KNIHA SE ZLOZVYKEM KATEŘINY ŠEDÉ

    Autorka osobně knihu vylepší svými zlozvyky a k tomu vám ji podepíše. Na svých stránkách sice teď uvádí 100 zlozvyků, ale má stovky dalších.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    119,17 €
    (2 999 Kč)
  • predané 0
    ZARÁMOVANÝ CERTIFIKÁT VAŠEHO ZLOZVYKU

    Ano, jsou tací, kteří jsou na svůj zlozvyk náležitě hrdí. A ti si zaslouží svůj certifikát!
    Doma si tak konečně můžete založit svou zeď slávy.
    (Ilustrační foto v galerii)

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    158,91 €
    (3 999 Kč)
  • zostáva 4 z 5
    POZVÁNÍ NA KÁVU, JÁ SI DÁM ČAJ

    Setkání s autorkou projektu Kateřinou Šedou, která Vám osobně předá knihu s věnováním. Jako bonus „historky z natáčení"!
    Na místě i času se společně domluvíme.
     

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    198,65 €
    (4 999 Kč)
  • predané 0
    PROPÁLENÝ UBRUS S CERTIFIKÁTEM (podle Mendela)

    Kopie propáleného ubrusu s certifikátem.
    Bude to ubrus. Asi úplně jiný než ten, který je v muzeu za sklem, ale to propálené místo se pokusíme udělat přesně tam, kde ho před hodně lety udělal Gregor Johann Mendel. Certifikát a dárkové balení v ceně.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    238,39 €
    (5 999 Kč)
  • predané 0
    DEGUSTAČNÍ ZLOZVYKOVÉ MENU S AUTORKOU PROJEKTU

    Tohle si raději nepořizujte. Originální menu inspirované nejhoršími gurmánskými zlozvyky – například špagety s tatrankou… To fakt zažít nechcete. Nedoporučujeme.
     

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    397,34 €
    (9 999 Kč)
  • zostáva 2 z 3
    RODINNÝ RODOKMEN ZLOZVYKŮ S NÁVŠTĚVOU NAŠICH LVŮ

    Přijedeme, uděláme sběr a na konci vás čeká velký rodinný rodokmen zlozvyků přímo na vaši stěnu. Každý člen rodiny v něm najde svůj hlavní zlozvyk. Že žádný zlozvyk nemáte? Nebojte, máte.
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    1 192,09 €
    (29 999 Kč)
  • zostáva 3 z 3
    FIREMNÍ RODOKMEN ZLOZVYKŮ S NÁVŠTĚVOU NAŠICH LVŮ

    Přijedeme, uděláme sběr a na konci vás čeká velký firemní rodokmen zlozvyků přímo na vaši stěnu!
    (Ilustrační foto v galerii)

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    3 973,73 €
    (99 999 Kč)
  • predané 0
    GENERÁLNÍ PARTNER PROJEKTU

    Máte ten strašný zlozvyk, že nevíte, kam s penězi? Tak právě vás hledáme! Podmínky rádi domluvíme. Zrovna tenhle zlozvyk bychom někdy rádi okusili i my…Konec snění. Vy se ale ozvěte!

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    11 921,28 €
    (299 999 Kč)