Postavíme spolu rybník Kateřina?

Jedná se o výstavbu malého rybníčku s rozlohou 0,1 ha, který bude prvním ze 6 rybníčků v soustavě. Bude sloužit k zadržení vody v krajině a chovu ohrožených a vedlejších druhů ryb.

Autor: Luděk Mráz

  • Přední a Zadní rybníček, vykopané ručně svépomocí

  • Rybník Brychťák - letní podvečer, rok 2021

  • Rybník Brychťák po tání ledu, jaro 2020

  • Rybník Brychťák - zima 2019

  • Přední a Zadní rybníček - podzim 2020

  • Přední a Zadní rybníček - léto 2021

  • Nákres budoucí soustavy rybníků - Kateřina

  • Práce na úpravě prostoru MVN Kateřina 2021

  • Práce na úpravě prostoru MVN Kateřina 2021

  • Podzim 2021 budoucí výtopa MVN Kateřina

6 125 €
vybrané z 7 916 €

77%

77% splnené

46 ľudí prispelo

Komunita, Ekológia

Postřekov, Plzeňský kraj, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 19.2.2023 v 12:21.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

   Vše začalo, když jsem se jako 12 letý chlapec ujal zanedbaného rybníka po dědovi. Postupně jsem rybník opravil a právě při práci na obnově rybníka jsem zjistil, že mě to baví a chtěl bych to dělat i nadále. Tehdy se asi poprvé zrodila myšlenka na vybudování soustavy šesti rybníků. Jména rybníků znějí: Kateřina, Kroupák, Fajťák, Mrázek, Oblík a Brychťák.

Co je můj cíl?

   Cílem je získat dostatek finančních prostředků na vybudování prvního ze soustavy šesti rybníků. Snahou je vybudovat soustavu rybníků bez použití státních dotací, abych mohl rybník využívat podle svých představ. Rovněž bych rád peníze využil  na odkup hlavní odvodňovací stoky, kterou po mě požaduje odkoupit Státní pozemkový úřad.

Detaily

   Rybníček Kateřina bude postaven nedaleko obce Postřekov v okrese Domažlice v Plzeňském kraji. Cílem projektu je vybudovat rybník pokud možno svépomocí. Starý ruský buldozer Stalinec 108 jsem si již zakoupil, nyní sháním dostatek peněz na zaplacení nafty a dělníka, který jej bude obsluhovat. Rovněž bude nutné koupit a instalovat výpustné zařízení v podobě dvouřadého otevřeného požeráku, od kterého povede plastová roura, která bude obetonována a zapuštěna do tělesa hráze a napojena na odvodňovací stoku. Také potřebuji vybudovat kádiště (zpevněné místo kde stojí kádě při výlovu) a loviště (nejhlubší místo rybníka, kam se při výlovu soustřeďují ryby).

  Kateřina bude prvním vybudovaným rybníkem, pokud nepočítám rozšíření rybníka Brychťák. Stavba rybníka je podložena projektovou dokumentací a platným stavebním povolením. Snažím se na tomto příkladu ukázat, že rybniční soustava může plnit několik funkcí najednou, které se vzájemně doplňují. Jsou jimi: zadržení vody v krajině, chov ohrožených či vedlejších druhů ryb, biocentrum pro faunu a floru v okolí, revitalizace otevřené meliorační stoky.

   Stát se bohužel všemožně snaží stavbu administrativně blokovat. Například otevřenou meliorační stoku, tzv. HOZ jsem již jednou koupil jako pozemek (vodní plocha) a nyní Státní pozemkový úřad požaduje její odkup cobi stavby, jež se nachází na mém pozemku v délce 366 m. 

   Chtěl bych tímto oslovit a poprosit o pomoc všechny milovníky přírody a rybářství, kterým není lhostejné mizení původních druhů ryb a obojživelníků, kteří vidí zadržení vody v krajině jako smysluplné. Mnohokrát vám za to všem děkuji a vážím si vaší pomoci. Pokud se celá věc podaří a rybník se zrealizuje, garantuji Vám, že když se posadíte, za teplého letního dne pod koruny stromů na hráz rybníka a zaposloucháte se, do šumění vln a ševelení listí při lehkém vánku, budete mít úsměv na rtech, protože v srdci budete mít jasno.......přispět na tenhle projekt byla skvělá věc!

... a ještě něco navíc

Rybníček Kateřina je pojmenován na památku jedné mojí velké studentské lásky a mám k němu tedy opravdu osobní vztah :-) . 

Kdo jsem?

Jmenuji se Luděk Mráz, rybářství se věnuji již od svých šesti let. Nejprve jsem studoval Střední odborné učiliště rybářské v Třeboni, poté jsem studoval Střední rybářskou školu ve Vodňanech. Na vysoké škole jsem se v rámci svého bakalářského studia věnoval Trvale udržitelným systémům hospodaření v krajině, poté jsem pokračoval inženýrským studiem Agroekologie. Zabývám se historií rybníků a rybníkářství a chovem vedlejších druhů ryb. Dosáhl jsem již několika úspěchů s chovem vedlejších druhů ryb, například  slunky obecné, mníka jednovousého, síha peledě, podoustve říční, hrouzka obecného a dalších. Myslím si, že jsem výjimečný tím, že jsem prošel studiem a praxí od učiliště až po vysokou školu a rovněž jsem studoval jak rybářství, tak ekologii. Mám tedy možnost pohledu na věc z obou těchto často nesmiřitelných stran. Jako unikátní vidím právě toto spojení.

Proč to dělám?

Dělám to pro to, že věřím že jde o dobrou věc. Myslím si, že by po člověku mělo v krajině zůstat něco hodnotného. Jakýsi otisk který bude v souladu s přírodou, doplní ji, bez toho aniž by jí vzal její přirozenou krásu a účel, naopak to ještě podtrhne a zvýrazní. Bohužel výstavba rybníků je poměrně drahý koníček a proto hledám pomoc tady na Hithitu, neboť věřím, že když si lidé přečtou můj příběh a příběh rybníka Kateřina pochopí, že přispět na tuhle akci je prostě cool. 

Aktuality

31.1.2023 Hráz rybníka Kateřina, je již možné vyhrnout

Dobrý den všem přátelé, mám obrovskou radost z vašich příspěvků a z toho, že vám zadržení vody v krajině a podpora mizejících druhů našich ryb není cizí. Krásná částka 25 000 korun, by měla postačit k vyhrnutí a zhutnění čelní a boční hráze rybníčku. Rovněž vás chci informovat, že se mi podařilo…

Viacej

20.1.2023 Cesta k požeráku krok za krokem

Dobrý den, dovolte mi abych vám všem co jste mi již přispěli moc a moc poděkoval za vaši štědrost. Je to skvělé blížím se magickým 10% požadované částky. Pořízení odpadní roury z požeráku v délce  8 m o světlosti v průměru 20 cm spolu s uložením, zašalováním a obetonováním, se stává realitou. To j…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 7
    Symbolický příspěvek na výstavbu

    Na základě ohlasů přispěvatelů, jsem se rozhodl doplnit možnost odměny pouze v symbolické rovině. Je určena všem, které můj projekt zaujal, ale nemají z finančních, časových či vzdálenostních důvodů o žádnou z již dříve uvedených forem odměny zájem. Budu velice rád, za každou kačku pro Kačku :-) . Děkuji!

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    3,96 €
    (100 Kč)
  • predané 2
    Poznej tajuplné zrození života kaprovitých ryb

    Povídání o umělém výtěru kaprovitých ryb v kontrastu s poloumělým a přirozeným výtěrem ryb. Nastínění možností výtěru kaprovitých ryb dnes v kontextu s  historickým vývojem. Možnost návštěvy zaniklých Dubraviových rybníčků nedaleko Postřekova. Stručný popis vývoje rybníkářství na Chodsku a úloha rozmnožovacího cyklu v něm. Počet zájemců není omezen. Předpokládaná délka trvání i s návštěvou Dubraviových rybníčků, je 1 až 1,5 hodiny. Termín a místo setkání bude zasláno zájemcům na e-mailovou adresu či formou SMS. 

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    13,85 €
    (350 Kč)
  • predané 7
    Aktivní účast na kolaudaci stavby rybníka Kateřina

    Nabízím možnost účastnit se kontrolních dnů a následné kolaudace stavby rybníka Kateřina, kdy budete osobně přítomni jednání kolaudační komise a budete mít tak naprosto přesný přehled kam vámi zaslané peníze doputovali. V rámci připomínkového řízení ke stavbě budou brány v potaz i vaše opodstatněné připomínky. Máte tak jedinečnou možnost přispět svým nápadem. Termín a místo setkání bude zasláno zájemcům na e-mailovou adresu či formou SMS jakmile jej budu znát. Není omezeno počtem lidí. Předpokládaná doba trvání je cca 1 hodina.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,79 €
    (500 Kč)
  • predané 4
    Exkurze do Přírodní rezervace Postřekovské rybníky

    Nabízím cca 2 hodinovou exkurzi do krásné přírody Přírodní rezervace Postřekovské rybníky. Zaměřím se na místní floru a faunu a povím vám rovněž něco o historii a vzniku rybníků na Chodsku. Termín a místo setkání bude zasláno zájemcům na e-mailovou adresu či formou SMS. Exkurze bude provedena při minimálním počtu 5 a maximálním počtu 20 účastníků. 

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    33,64 €
    (850 Kč)
  • predané 12
    Návštěva areálu rybníka Brychťáku

    Nabízím možnost navštívit areál mých rybníčků, které jsem dosud vybudoval s možností lovu ryb, jak sportovní metodou, tak hospodářskými metodami lovu ryb. Seznámím návštěvníky s lokalitou a povím jim základy rybníkářství v ČR. Termín a místo setkání bude zájemcům zasláno na e-mailovou adresu či formou SMS, vždy nejméně s týdenním předstihem. Předpokládám dobu trvání 4 až 8 hodin. Skupina účastníků je omezena maximálně na 5 osob najednou. 

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,58 €
    (1 000 Kč)
  • predané 2
    Poradenská činnost v oblasti Rybářství

    Nabízím možnost osobní konzultace ohledně provozu, nasazování rybníka či jezírka obsádkou ryb, převozu, nákupu či prodeje ryb. Po vzájemném kontaktování a nastínění problematiky k řešení jsem vám svými odbornými znalostmi plně k dispozici. Doba konzultace na místě je omezena cca na 1 hodinu a týká se Plzeňského a Jihočeského kraje. Termín a místo setkání bude zasláno zájemcům na e-mailovou adresu, či formou SMS. Rovněž je možné poradenství pouze pomocí emailu (avšak není to ono). Počet lidí není omezen. 

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,58 €
    (1 000 Kč)
  • predané 1
    Nabídka jarní násady a plůdků do vašeho rybníka či jezírka

    V rámci jarních výlovů ryb nabízím přispěvatelům na výstavbu rybníka Kateřina možnost odvézt si ode mě z areálu plůdek či násadu, (jednoleté až dvouleté ryby) v celkové hodnotě do 1 500 Kč. Druhy ryb lze vybrat libovolně podle aktuální druhové a cenové nabídky v daném roce.  Termín a místo setkání bude zasláno zájemcům na e-mailovou adresu či formou SMS. 

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,37 €
    (1 500 Kč)
  • predané 2
    Staň se Rybníkářem/kou na jeden den

    Nabízím možnost účastnit se jednodenního kurzu Rybníkáře, který bude zahrnovat ochutnávku běžných praktických činností, které musí rybníkář v rámci své profese zvládat. Program bude přizpůsoben ročnímu období, ve kterém bude probíhat. Bude trvat cca 8 hodin a můžete se těšit na činnosti jako jsou: příprava krmiv a krmení ryb, produkční příprava rybníků na sezónu (vápnění, letnění, hnojení a zimování), prosekávání prohlubní do ledu a tvorba asimilačních oken, kontrolní odlov ryb pomocí vrhací sítě či čeřenu, síťování a oprava sakoviny, kontrola fyzikálně-chemických vlastností vody, kontrola hydrobiologie rybničního prostředí, prořezávka náletových porostů, provádění TBD a mnoho dalšího. Termín a místo setkání bude zasláno zájemcům na e-mailovou adresu či formou SMS. Skupina zájemců je omezena maximálně na 3 lidi v jeden den. 

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    59,37 €
    (1 500 Kč)
  • predané 22
    Kurz rybníkářství pro pokročilé

    V tomto kurzu se zaměřím na pokročilejší metody chovu zejména vedlejších druhů ryb. Chov kapra je brán jako již zvládnutý základ. Neopomeneme ani historii rybníkářství, ze které vycházejí téměř všechny současné moderní metody chovu. Teorie bude doplněna mými osobními zkušenostmi z praxe a zájemci si formou zkoušení v přírodě na reálných příkladech vyzkouší, jak by reagovali na všemožné kritické situace, které mohou zažít ve vlastní praxi. Např. lov velkého množství plůdku ryb v jednom člověku. Kyslíkové deficity v letním období. Organizace výlovu a doprava ryb s minimálními prostředky a vybavením. Metody sádkování ryb bez sádek. 

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,90 €
    (5 000 Kč)