"Vstaň a pojď" - tak já jdu aneb Logopedka v Burundi

Strávím 3 měsíce v Burundi v centru Talitha Koum, které vzdělává děti s poruchou autistického spektra. Pojeďte se mnou a okuste tuto malou africkou zemi.

  • Výtvarný program

  • Cvičení zrakového vnímání

  • Skupinové aktivity

  • Oddělení pracovní plochy

  • Odměny: Burundský čaj

  • Odměny: Burundská káva

  • Odměny: Moringové mýdlo

  • Výroba komunikačních kartiček

  • Vstup do centra

  • Výtvarné vyžití

  • Počítání prakticky

  • Přednáška o autismu

  • Prvky senzorické integrace v praxi

  • Komunikační kartičky

  • Denní harmonogram

  • Hřiště vytvořené z dostupných předmětů 😉

  • Odměny: Nová várka burundské kávy

2 941 €
vybrané z 2 173 €

135%

135% splnené

130 ľudí prispelo

Komunita, Vzdelávanie

Bužumbura, Bujumbura Mairie, Burundi

Všetko alebo nič. Projekt skončil 17.10.2021 v 10:26.

Zobraziť všetky odmeny

Centrum Talitha Koum (v překladu "Děvčátko vstaň a pojď.") v hlavním městě Burundi - Bujumbura, bylo založeno pro děti s poruchou autistického spektra (PAS). Talitha Koum zakládala moje kamarádka Maruška Misařová (na fotce níže je společně s učiteli a asistenty centra). Obě nás spojuje naše povolání - klinická logopedie.

Proč autismus a logopedie?

Většina lidí si pod náplní práce logopeda představí úpravu výslovnosti jednotlivých hlásek řeči. To je ovšem pouze malá část záběru naší práce. Logopedie je obor, který se zabývá narušenou schopností KOMUNIKACE. A s komunikací jako takovou mají děti s PAS obtíže. Nechápou, že slova mohou použít k tomu, aby o něco požádaly, sdílely zážitky, odpověděly na otázku apod. Často je tedy pro okolí těžké pochopit jejich chování a pro ně je těžko uchopitelné to naše. Proto je včasná intervence u těchto dětí důležitá.

Pro komunikaci s těmito dětmi se užívají speciální komunikační systémy (např. výměnný obrázkový komunikační systém) nebo se učí navazovat komunikaci jinými způsoby.

Proč PAS a Burundi?

V rozvojových zemích nejsou obory speciální pedagogiky v povědomí společnosti. Odborná informovanost je minimální, a proto přetrvávají názory, že za postižení dítěte může prokletí rodiny, nevychovanost nebo posedlost ďáblem. Proto je raději schovávají. Maruška s týmem vysokoškolsky vzdělaných Burunďanů se snaží o osvětu společnosti a zároveň o vytvoření prostoru pro vzdělávání těchto dětí.

Proč já a Burundi?

Studovala jsem pětiletý obor logopedie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Studium jsem po 3. roce přerušila a odjela jsem na roční dobrovolnickou službu do Zambie. Po návratu jsem dokončila studium a začala pracovat v ambulanci klinické logopedie v Táboře, kde jsem se seznámila s Maruškou. Ta během mého čtyřletého pracovního působení odjela do Afriky, kde postupně začala budovat velké dílo. Já jsem mezitím dokončila specializační vzdělávání v našem oboru (atestaci) a rozhodla se svoji kamarádku "na jihu" v její práci podpořit.

20. září odlétám na svoji tříměsíční dobrovolnickou službu. Mojí náplní práce bude vše, co bude zrovna potřeba:-). Ať je to výroba komunikačních kartiček pro děti, pomoc při chodu centra, sdílení pracovních zkušeností s místními učiteli a asistenty nebo nových nápadů na práci s dětmi apod.

Proč Vy a Burundi?

Asi by bylo jednoduché odjet "potají" a nikomu se o cestě nezmiňovat. Po čtyřech letech v práci mám nějakou korunu našetřenou a základní výdaje na tříměsíční dobrovolnickou službu se mi pokrýt podaří. Ale protože nejsou zrovna malé a během podzimu nebudu mít žádný příjem, budu za Vaši podporu ráda. 

Také chci pomoci Marušce zviditelnit její burundské dílo, do kterého vkládá veliké úsilí. Proto Vás chci pozvat k podpoře jeho rozvoje. Rodiče dětí, které centrum navštěvují, platí školné, aby bylo možné pokrýt základní výdaje spojené s jejich vzděláváním a kažodenním pobytem v centru. Již 5 dětí z 15 má české sponzory. Další děti, jejichž sociální situace nedovoluje školné platit, na mecenáše ještě čekají. Tím by bylo možné rozšířit povědomí o problematice autismu i v chudších společenských vrstvách.

Dalším plánem je vytvoření chráněných dílen, kde by mohly děti ve starším věku pracovat. Vyráběly by výrobky, které by bylo možné prodávat na místním trhu. 

Velká finanční podpora je také třeba pro osvětu společnosti. Rádi by měli partnerské školy (musely by být privátní), do kterých by bylo možné "šikovnější" děti zařazovat a podporovat tak jejich inkluzi.

Během své dobrovolnické služby budu psát blog, na kterém Vám budu moci centrum a jeho činnost představit a dozvíte se i něco více o Burundi.

Dobrovolným příspěvkem nebo zakoupením některé z odměn mi můžete pomoci uhradit finanční náklady spojené s mým pobytem v Bujumbuře a přispět na chod a další rozvoj centra Talitha Koum.

Přispět můžete libovolným dobrovolným příspěvkem nebo si můžete za svou štědrost vybrat některou z odměn. Můžete okusit místní čaj či kávu, ozdobit se africkými náušnicemi, vyzkoušet účinky moringového oleje nebo se mnou na dálku zkonzultovat řečové obtíže.

Co všechno obsahuje vybíraná částka?

  • Náklady spojené s mým pobytem
    • Cena zpáteční letenky: 16 500,-
    • Víza (3 měsíce): 5 500,-
    • Cestovní pojištění (3 měsíce): cca 3 500,-
    • Stravování + ubytování (3 měsíce): 5 500,-

  • Příspěvek na činnost a rozvoj centra Talitha Koum

Při úspěšném vybrání celkové částky tohoto projektu, budu moci předat Marušce a ředitelce centra Johance částku 20 000,- Kč. Myslíte si, že se nám podaří vybrat pro centrum ještě víc?

Aktuality

4.10.2021 Splněno víc jak 100% výzvy!

Naši milí podporovatelé! Díky Vám je jisté, že se k nám vybírané penízky dostanou - základní částka výzvy byla splněna. Ale stále zbývá více jak 10 dní, kdy je možné na projekt přispívat. Protože již mezi odměnami byla vyprodána burundská káva, přidala jsem dalších 30 kusů! Tento typ jsem objevil…

Viacej

30.9.2021 Urakoze!

Miý přátelé a podporovatelé tohoto projektu! Nestačíme se s Maruškou divit, jak jste štědří! Ještě neuplynulo ani 15 dní od vystavení projektu a už se Vám podařilo splnit 95%!  Já jsem před týdnem doletěla do Bujumbury. Den po dni se tu rozkoukávám a učím se, jak to tu chodí. Seznamuju se s chode…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 25
    Dobrovolný příspěvek

    Nemáte potřebu mít něco hmotného, ale stačí Vám blažený pocit na srdci? Zvolte libovolnou částku a vyšlete radost do světa!

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    3,95 €
    (100 Kč)
  • zostáva 31 z 50
    Burundský čaj

    Ochutnejte kvalitní černý čaj, který dle mnohých pije i britská královna. Balení 100 g.


    Osobní předání možné od ledna 2022 ve Žďáře nad Sázavou a okolí. Pokud chcete čaj zaslat poštou, přidejte prosím 30,- Kč poštovné a připište do poznámky adresu.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    7,90 €
    (200 Kč)
  • zostáva 18 z 30
    Originální obrázek od dětí

    Chcete se nechat překvapit a mít doma originální umělecký kousek, který vytvoří ruka burundského dítěte?
    Zvolte tuto odměnu:-).

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    7,90 €
    (200 Kč)
  • zostáva 40 z 50
    Africké náušnice

    Doplňte svůj šatník o originální rukodělný šperk. Nechte se překvapit nebo si můžete náušnice následně vybrat.


    Osobní předání možné od ledna 2022 ve Žďáře nad Sázavou a okolí. Pokud chcete náušnice zaslat poštou, přidejte prosím 30,- Kč poštovné a připište do poznámky adresu.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    11,86 €
    (300 Kč)
  • predané 5
    Osobní video-poděkování

    Už jste někdy dostali osobní video z Afriky? Rádi pro Vás nahrajeme originální video, ve kterém Vám poděkujeme za Vaši štědrost:-)

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,76 €
    (500 Kč)
  • zostáva 22 z 30
    Nová várka burundské kávy pro fajnšmekry

    Protože již všechna káva mezi odměnami byla vybrána, přináším Vám možnost ochutnat jiný typ burundské kávy, kterou jsem zde objevila v příjemné kavárně BujaCafé☕❤️. Balení 250 g. Možné zvolit již namletou kávu či zrna. A také typ "Dark roast" nebo "Light roast". Osobní předání možné od ledna 2022 ve Žďáře nad Sázavou a okolí. Pokud chcete kávu zaslat poštou, přidejte prosím 40,- Kč poštovné a připište do poznámky adresu.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,76 €
    (500 Kč)
  • zostáva 18 z 30
    Moringový olej a mýdlo

    Moringový olej působí antioxidačně, antisepticky i protizánětlivě, výborně hojí různá kožní poranění, včetně štípnutí hmyzem. Je vhodný pro vysušenou ale i aknózní pleť, stejně tak na léčbu pigmentových skvrn.

    Osobní předání možné od ledna 2022 ve Žďáře nad Sázavou a okolí. Pokud chcete olej s mýdlem zaslat poštou, přidejte prosím 40,- Kč poštovné a připište do poznámky adresu.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    31,61 €
    (800 Kč)
  • zostáva 4 z 10
    On-line logopedická konzultace (30 - 45 minut)

    Řešíte obtíže s řečí u sebe nebo svého dítěte? Ráda s Vámi problematiku zkonzultuji a doporučím Vám vhodný terapeutický postup. 

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,52 €
    (1 000 Kč)
  • zostáva 7 z 10
    Přednáška o Burundi (60 - 90 minut)

    Rádi byste se dozvěděli něco o této malé africké zemi? Ráda k Vám přijedu a podělím se o své zážitky z dobrovolnické služby. Časový rozsah dle domluvy, pro libovolnou skupinu lidí.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    79,04 €
    (2 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Burundská káva

    Dárek vhodný pro milovníky kávy ☕❤️. Pražírna SAMBI vyrábí v Burundi z pečlivě vybíraných kávových zrn jednu z nejchutnějších káv. (Káva je mletá, v balení 250 g.)

    Osobní předání možné od ledna 2022 ve Žďáře nad Sázavou a okolí. Pokud chcete kávu zaslat poštou, přidejte prosím 40,- Kč poštovné a připište do poznámky adresu.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,81 €
    (400 Kč)