Vydání knihy PRO SMRT UDĚLÁNO

Jak se dá o smrti mluvit? Přijalo nás 26 osobností a věnovalo nám svou důvěru, abychom spolu toto obtížné téma ohledávali. Učili jsme se být citliví, ale neodbytní. Zveme vás, abyste s námi ztratili strach. Ne možná ze smrti, ale z mluvení o ní.

9 593 €
vybrané z 5 928 €

161%

161% splnené

413 ľudí prispelo

Literatúra, Vzdelávanie

Všetko alebo nič. Projekt skončil 13.8.2021 v 10:43.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

Dlouho nás zajímá, jak se dá o smrti hovořit. Jak obtížné je vtáhnout toto téma do rozhovoru s člověkem, který je v druhé půli svého života, a hluboce vnímá, že smrtelnost není jen teze. Budeme se umět zbavit ostychu? V co nejvyšší míře respektujeme jedinečnost každého, netlačíme nikoho do poloh, kde jim nebude dobře. Pakliže ale se nám dostane přijetí, jsme přeci jen v tom základním tahu neodbytní a osobní. Oba jsme dlouholetí redaktoři, pracujeme se slovem a s rozmanitými lidmi, rádi protínáme stereotypní "bubliny". Rádi se vyptáváme na názory, které jsou nám vzdálené. Každý člověk v sobě obsahuje celé zástupy lidí. Věříme, že to je z naší práce poznat.

Co je náš cíl?

Sami pro sebe chceme mít pro smrt více uděláno - ze zkušeností druhých potěžkávat vše, co si můžeme sami osvojit a učit se o smrtelnosti víc přemýšlet a zasazovat ji do souvislostí vlastního žití. Mluvit s těmito lidmi byla pro nás velká pocta. Jsme si jistí, že tak pestrá škála rozmanitých zkušeností každého obohatí a povzbudí, proto vyjdou rozhovory knižně.

Detaily

Oslovili jsme řadu lidí s prosbou, zda by nám mohli věnovat pár hodin svého času a mluvit s námi o smrti. Stále se říká, že současnost smrt vytěsnila a nejraději by ji zrušila. Někteří ale tvrdí, že už to neplatí. Proto nás především zajímalo, co je na tom pravdy: třeba s tím i nějak zahýbala covidová krize. Jak se dá o smrti mluvit, ne teoreticky, ale osobně, na tělo – to jsme chtěli zjistit. Nešlo nám ani o náčrt sociologického průzkumu, ani jsme neměli ambice vplést jednotlivé hlasy do nějaké závěrečné syntézy. Sejdou se tři lidé a mluví spolu o smrti, nevyhnutelně i o svém životě, nic víc v tom není.

Tématické okruhy, kolem kterých se naše hovory točily, by se daly přiblížit asi takto: Kdy jste se setkali se smrtí poprvé? Jak si představujete dobrou smrt? Víte, kde chcete být pohřbeni a jak? Bojíte se smrti? Co je vlastně na smrti tak znepokojivého? Mluvíte o posledních věcech se svými blízkými? Jak vám vaše profese formovala pohled na smrt? Je vůbec vhodné tato témata nastolovat? Jelikož každý náš respondent má svůj životní příběh, své zaměření, svou životní krajinu, je každý rozhovor naprosto ojedinělý, a to nejen obsahově, ale i formou, jazykem. Proto se nezlobte, že vám nepředložíme žádnou ukázku: o celku by nevypověděla nic.

Pro smrt uděláno s nám měli: vědec a filosof Ivan Havel, biolog a filosof Stanislav Komárek, hudebník Jan Spálený, spoluzakladatelka hospice Cesta domů Martina Špinková, filosof Miroslav Petříček, socioložka Jiřina Šiklová, psycholožka a disidentka Dana Němcová, psychiatr Radkin Honzák, politik a kníže Karel Schwarzenberg, vrchní zemský rabín a spisovatel Karol Sidon, římskokatolický biskup Václav Malý, evangelický farář Miloš Rejchrt, hrobník David Stejskal, který i v hrobce bydlí, Julius Mlčoch, dlouholetý ředitel Pohřebního ústavu Hl. města Praha, gerontoložka a zakladatelka Alzheimerovské společnosti Iva Holmerová, lékařka záchranářka Jana Šeblová, malířka Věra Nováková Brázdová, sklář a člen skupiny Tvrdohlaví Zdeněk Lhotský, dva členové rady vlády pro národností menšiny – za romskou komunitu Ladislav Goral a za vietnamskou Uyen Huu Pham, za notáře Marie Mandlerová, básníci J. H. Krchovský a Petr Hruška, velitel útvaru speciálních operací a afghánský veterán Lumír Němec, lékařka se specializací na intenzivní péči Magda Čepková a anglický filosof Peter Wilberg, který mluví o svém umírání.

... a ještě něco navíc

Angličan české slovo smrt neumí vyslovit – ona je zkrátka nevyslovitelná. Možná to nejdůležitější na našich rozhovorech je právě zjištění, zda vůbec a jak můžeme o smrti hovořit.

"Pokud mám strach, tak mám strach tak strašnej, že si to vůbec neuvědomuju. Líp to neumím říct," řekl nám Karol Sidon (aspoň jeden úryvek!)

Kdo jsme?

Lucie Vopálenská (1972)

Pro veřejnoprávní rozhlas začala pracovat v roce 1991 coby externistka ve slovenské redakci vysílání pro národnostní menšiny. Od roku 1995 byla spolupracovnicí slovenského vysílání Rádia svobodná Evropa/Rádio Svoboda, poté, co se přestěhovalo v Mnichova do Prahy. V letech 1997 až 2004 v České televizi spolumoderovala a připravovala diskusní pořad Na hraně, za nějž s kolegyní Alenou Červenkovou v roce 1998 získaly novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky.

V současnosti pracuje na stanici Český rozhlas Plus, zajímá se především o sociální, kulturně-politická a společenská témata. 

Michal Plzák (1963)

Redaktor a od roku 2002 (vyjma let 2018–2020) ředitel nakladatelství Kalich, vydal řadu knižních rozhovorů: se Sváťou Karáskem (Víno tvé výborné, 1998), s Milošem Rejchrtem (O něco svobodnější, 2002), s Jaroslavem Duškem (Nenucený výsek, 2004), s Jiřinou Šiklovou (Bez ohlávky, 2011), s Lukášem Přibylem (Zapomenuté transporty, 2013).

Od roku 2008 přednáší o holokaustu v institutu CERGE-EI, publikuje texty na Aktualne.cz.

František Plzák (1996)

Fotí a točí videa, krátké filmy a hudební klipy. Pro naši knížku nafotil tisíce snímků s velkým citem pro portréty i momentky z rozhovorů, včetně cesty tam a zase zpátky.

Proč to děláme?

Rozsah knížky se minimálně zdvojnásobil a náklady ve všech směrech narůstají (zejména redakce, předtisková příprava a tisk). Nechceme nikoho příliš zkrátit nebo snad vynechat. Každý hlas je osobitý. Proto jsme se uchýlili k této nezvyklé formě a prosíme vás o podporu. Knížka bude mít cca 500 stran, bude vázaná, s fotografickými portréty a momentkami z rozhovorů. Prodejní cena bude cca 450 Kč. Vyjde na podzim 2021 v nakladatelství Kalich. Slavnostní uvedení proběhne v listopadu v Knihovně Václava Havla v Praze.

Aktuality

11.3.2022 Magnesia Litera za publicistiku - nominace Smrti

Milí přátelé knihy, rád Vám hlásím, že kniha Pro smrt uděláno byla nominována na cenu Magnesia Litera za publicistiku. https://magazin.aktualne.cz/kultura/literatura/magnesia-litera-uspet-mohou-klusak-gott-mitrofanov-mrazik/r~62d2dfbca06311ec8d900cc47ab5f122/ Také díky Vám je kniha na světě. Pěkný…

Viacej

13.10.2021 Zítra už Pro smrt uděláno na pultech

Od zítra si můžete přijít do Kalicha pro své objednané výtisky - vám, kteří jste si objednali doručení přes Zásilkovnu, začínáme knihy posílat. Prosíme o malé strpení, je jich opravdu hodně. Trochu shrnující vhled do naší práce nad tématem v tomto podcastu s Petrem Vizinou: https:/…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 13
    Hezký pocit ze života před smrtí

    Přijměte od nás povzbuzení: běžte navštívit někoho, kdo na vás už dlouho čeká. K tomu nás samozřejmě nepotřebujete, ale pokud tuto chvíli dobře naplníte, můžete nás jakkoli podpořit. Vaše zpráva nás zajímá.
     

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    3,95 €
    (100 Kč)
  • zostáva 28 z 50
    Trochu smrt uhostit s Jiřinou

    Kniha Jiřiny Šiklové Vyhoštěná smrt.
    K osobnímu vyzvednutí v centru Prahy
    (Kalich, Jungmannova 9, Praha 1)
    nebo poslat přes Zásilkovnu (poštovné v ceně).
    Zvolíte-li zaslání, nezapomeňte v poznámce upřesnit výdejní místo a připište i své telefonní číslo. Seznam poboček Zásilkovny naleznete zde.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    7,90 €
    (200 Kč)
  • predané 10
    Vyberte si fotografii zpovídané osobnosti s podpisem fotografa

    Jedna fotografie formátu 20 x 30 cm – barevná či černobílá, dle vlastního výběru:
    Pokud neurčíte jinak, bude fotografie barevná na matném papíře.
    K osobnímu vyzvednutí v centru Prahy
    (Kalich, Jungmannova 9, Praha 1)
    nebo poslat přes Zásilkovnu (poštovné v ceně).
    Zvolíte-li zaslání, nezapomeňte v poznámce upřesnit výdejní místo a připište i své telefonní číslo. Seznam poboček Zásilkovny naleznete zde.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    8,77 €
    (222 Kč)
  • zostáva 16 z 30
    Neboj se vrátit domů

    Kniha zakladatelky hospicového hnutí Marie Svatošové a Aleše Palána Neboj se vrátit domů s fotografiemi z hospiců od Jindřicha Štreita.
    K osobnímu vyzvednutí v centru Prahy
    (Kalich, Jungmannova 9, Praha 1)
    nebo poslat přes Zásilkovnu (poštovné v ceně)
    Zvolíte-li zaslání, nezapomeňte v poznámce upřesnit výdejní místo a připište i své telefonní číslo. Seznam poboček Zásilkovny naleznete zde.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    11,86 €
    (300 Kč)
  • zostáva 11 z 15
    Kniha Pro smrt uděláno s podpisy editorů – poslat

    Pošleme do dvou týdnů po vydání přes Zásilkovnu (poštovné v ceně).
    Nezapomeňte v poznámce upřesnit výdejní místo a připište i své telefonní číslo. Seznam poboček Zásilkovny naleznete zde.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    18,97 €
    (480 Kč)
  • zostáva 16 z 30
    2 různé knihy

    Kniha Jiřiny Šiklové Vyhoštěná smrt a kniha Pro smrt uděláno s podpisy editorů.
    K osobnímu vyzvednutí v centru Prahy (Kalich, Jungmannova 9, Praha 1).

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    20,55 €
    (520 Kč)
  • zostáva 3 z 30
    2 různé knihy – poslat

    Kniha Jiřiny Šiklové Vyhoštěná smrt a kniha Pro smrt uděláno s podpisy editorů. Pošleme do dvou týdnů po vydání přes Zásilkovnu (poštovné v ceně).
    Nezapomeňte v poznámce upřesnit výdejní místo a připište i své telefonní číslo. Seznam poboček Zásilkovny naleznete zde.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    22,13 €
    (560 Kč)
  • zostáva 20 z 20
    Vyberte si 5 fotografií zpovídané osobnosti s podpisem fotografa

    Pět fotografií formátu 18 x 24 cm zpovídaných osobností dle vlastního výběru:
    Pokud neurčíte jinak, budou fotografie barevné na matném papíře.
    K osobnímu vyzvednutí Prahy
    (Kalich, Jungmannova 9, Praha 1)
    nebo poslat přes Zásilkovnu (poštovné v ceně).
    Zvolíte-li zaslání, nezapomeňte v poznámce upřesnit výdejní místo a připište i své telefonní číslo. Seznam poboček Zásilkovny naleznete zde.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    23,71 €
    (600 Kč)
  • zostáva 20 z 30
    Dvakrát kniha Pro smrt uděláno s podpisy editorů

    K osobnímu vyzvednutí v centru Prahy
    (Kalich, Jungmannova 9, Praha 1).

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    29,64 €
    (750 Kč)
  • zostáva 8 z 30
    Dvakrát kniha Pro smrt uděláno s podpisy editorů – poslat

    Pošleme do dvou týdnů po vydání přes Zásilkovnu (poštovné v ceně).
    Nezapomeňte v poznámce upřesnit výdejní místo a připište i své telefonní číslo. Seznam poboček Zásilkovny naleznete zde.
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    31,22 €
    (790 Kč)
  • zostáva 9 z 10
    3 x kniha Pro smrt uděláno s podpisy editorů

    K třem výtiskům knihy dostanete pozvánku na její slavnostní uvedení v Knihovně Václava Havla v Praze 1, kde vám vaše výtisky předáme. O datu uvedení vás budeme co nejdříve informovat, uskuteční se patrně v prvním listopadovém týdnu.
    Možno i osobně vyzvednout v centru Prahy (Kalich, Jungmannova 9, Praha 1).

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    51,37 €
    (1 300 Kč)
  • zostáva 7 z 10
    Poukaz na slevu při nákupu knížek

    Obdržíte od nás dárkový poukaz, který vám umožní půl roku nakupovat v pražském knihkupectví Kalich knihy z produkce Kalicha se slevou 25 %.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    71,13 €
    (1 800 Kč)
  • zostáva 8 z 10
    Kniha Pro smrt uděláno a soubor dvaceti fotografií

    Ke knize přidáme fotografie formátu 18 x 24 cm vámi vybraných dvaceti zpovídaných osobností s podpisem fotografa:
    Pokud neurčíte jinak, budou fotografie barevné na matném papíře.
    Možno osobně vyzvednout v centru Prahy
    (Kalich, Jungmannova 9, Praha 1) nebo pošleme přes Zásilkovnu (poštovné v ceně).
    Zvolíte-li zaslání, nezapomeňte v poznámce upřesnit výdejní místo a připište i své telefonní číslo. Seznam poboček Zásilkovny naleznete v zde.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    79,04 €
    (2 000 Kč)
  • zostáva 5 z 7
    Poděkování za podporu vytištěné v knize

    Jmenovité poděkování za podporu bude vytištěné v knize Pro smrt uděláno.
    Pět výtisků knihy s podpisy a věnováním editorů.
    Deset fotografií formátu 20 x 30 cm zpovídaných osobností dle vlastního výběru s podpisem fotografa.
    Pokud neurčíte jinak, budou fotografie barevné na matném papíře.
    Navíc dostanete pozvánku na slavnostní uvedení knihy v Knihovně Václava Havla v Praze 1, kde vám vaše výtisky předáme. O datu uvedení vás budeme co nejdříve informovat, uskuteční se patrně v prvním listopadovém týdnu.
    (Kalich, Jungmannova 9, Praha 1).
     

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    395,18 €
    (10 000 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Po smrti neplatí žádná měna, ale čte se bez ustání

    Vyberte si jednorázově jakoukoli knihu z produkce Kalicha, která je na trhu (od každého titulu jeden kus). Klidně všechny. Po dobu výběru a skládání vám zajistíme parkování ve dvoře.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    987,95 €
    (25 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Kniha Pro smrt uděláno s podpisy editorů

    K osobnímu vyzvednutí po vydání knížky v centru Prahy (Kalich, Jungmannova 9, Praha 1).
     

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    15,81 €
    (400 Kč)
  • Vypredané!!
    Kniha Pro smrt uděláno s podpisy editorů – poslat

    Pošleme do dvou týdnů po vydání přes Zásilkovnu (poštovné v ceně).
    Nezapomeňte v poznámce upřesnit výdejní místo a připište i své telefonní číslo. Seznam poboček Zásilkovny naleznete zde.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    17,39 €
    (440 Kč)
  • Vypredané!!
    Kniha Pro smrt uděláno s podpisy editorů

    K osobnímu vyzvednutí po vydání knížky v centru Prahy (Kalich, Jugmannova 9, Praha 1).

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    17,39 €
    (440 Kč)
  • Vypredané!!
    Kniha Pro smrt uděláno s podpisy editorů – poslat

    Pošleme do dvou týdnů po vydání přes Zásilkovnu (poštovné v ceně).
    Nezapomeňte v poznámce upřesnit výdejní místo a připište i své telefonní číslo. Seznam poboček Zásilkovny naleznete zde.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    18,18 €
    (460 Kč)
  • Vypredané!!
    2 různé knihy

    Kniha Jiřiny Šiklové Vyhoštěná smrt a kniha Pro smrt uděláno s podpisy editorů.
    K osobnímu vyzvednutí v centru Prahy
    (Kalich, Jungmannova 9, Praha 1).

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    19,76 €
    (500 Kč)
  • Vypredané!!
    2 různé knihy – poslat

    Kniha Jiřiny Šiklové Vyhoštěná smrt a kniha Pro smrt uděláno s podpisy editorů.
    Pošleme do dvou týdnů po vydání přes Zásilkovnu (poštovné v ceně).
    Nezapomeňte v poznámce upřesnit výdejní místo a připište i své telefonní číslo. Seznam poboček Zásilkovny naleznete zde.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    21,34 €
    (540 Kč)
  • Vypredané!!
    3 x kniha Pro smrt uděláno s podpisy editorů

    K třem výtiskům knihy dostanete pozvánku na její slavnostní uvedení v Knihovně Václava Havla v Praze 1, kde vám vaše výtisky předáme. O datu uvedení vás budeme co nejdříve informovat, uskuteční se patrně v prvním listopadovém týdnu.
    Možno i osobně vyzvednout v centru Prahy
    (Kalich, Jungmannova 9, Praha 1).
     

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    43,47 €
    (1 100 Kč)
  • Vypredané!!
    Setkání – cukr – káva – limo – čaj – pivo – smrt – život

    Setkání s oběma editory nad rozhovorem o práci na knize, o smrti a o životě. Čas setkání společně vyladíme, abychom nespěchali. Sejdeme se všichni najednou, v příjemné pražské kavárně či hospodě, dle preferencí. První runda je na nás.
    Dva výtisky knihy Pro smrt uděláno s podpisy a věnováním editorů. A k tomu jedna fotografie 18 x 24 cm dle vlastního výběru.
    Pokud neurčíte jinak, bude fotografie barevná na matném papíře.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    118,55 €
    (3 000 Kč)