Čistička odpadních vod pro vzdělávací centrum Mozaika

Projektem chceme pořídit a zabudovat vlastní čističku odpadních vod, prostřednictvím které budeme moci znovu využívat přečištěnou šedou vodu. Pomozte nám zavést respektující způsob hospodaření s vodou - jednou ze základních složek života na Zemi.

Autor: Mozaika tým

  • Řešení procesu rozděleni tekutin k čištění

  • Děti jsou vodou fascinovány.

  • "Mozaikové" děti

  • Mozaika z druhé strany

  • Škola hrou

  • S vodou vytváříme i pokusy.

  • Přírodní herna

  • Užitkovou vodu čerpáme z místní studny.

  • Vítejte v Mozaice!

1 455 €
vybrané z 9 499 €

15%

15% splnené

20 ľudí prispelo

Komunita, Vzdelávanie

Lutopecny, Zlínský kraj, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 8.7.2022 v 13:42.

Zobraziť všetky odmeny

Co je Mozaika a kudy k nám?

Jsme mladé, ekologicky orientované, vzdělávací a volnočasové centrum pro děti i dospělé. Centrum založili a své srdce do jeho fungování vložili lidé, kteří mají blízký a respektující vztah k přírodě a chtějí vytvářet příjemné prostředí pro komunitu podobně smýšlejících lidí. První slavnostní otevření proběhlo v srpnu 2021, ačkoliv spolek, který centrum provozuje byl založen již v roce 2019. Nacházíme se nás v Lutopecnách u Kroměříže. V případě, že k nám pojedete autem je to první odbočka vlevo směrem od Kroměříže, pak ca 250 m po zpevněné cestě. Parkoviště se nachází naproti dřevěné lávky přes potok. Typickou dominantou centra je celoročně využitelná jurta, malá farma se zvířaty a indiánské týpí. Od září 2021 provozujeme přírodní školku pro předškolní děti a v průběhu celého roku organizujeme množství akcí pro děti i dospělé: dětské herničky, vzdělávací workshopy (jmenovitě jsme realizovali např. "Cesta papyru", "Sázení semínek", "Rukodělné dílny pro rodiče s dětmi"), příměstské tábory (letos máme připraven program po celou dobu letních prázdnin), pro děti i dospělé je program přizpůsoben jak vzdělávání, tak kulturnímu vyžití a různým možnostem seberozvoje. Pro všechny návštěvníky je možná taktéž relaxace formou meditace, jóga, masáže a přírodní terapie nebo jen formou prostého pobytu v příjemném venkovském prostředí. Za Mozaikou stojí tým srdcařů v čele s Marcelou Gibson, snažících se vytvořit platformu pro široké okolí podobně naladěných a smýšlejících bytostí. Vybrané peníze použijeme na vybudování čističky odpadních vod pro ekologické zpracování a recyklaci odpadní vody v centru.

Jaká je naše vize?

Hlavním cílem centra je prostřednictvím vzájemně navazujících sebe-rozvíjejících jednorázových i opakujících se volnočasových aktivit propojit návštěvníky všech věkových kategorií. Pro každého vytváříme komfortní podporující prostředí, poskytující možnosti dalšího vlastního rozvoje v souladu přírodou a také dáváme návštěvníkům možnost k environmentálnímu vzdělávání a zvyšování povědomí
o přírodě a podílu člověka na péči o ni, lepšímu budování spolupráce a kvalitních vztahů mezi lidmi všech věkových kategorií.
Do budoucna bychom rádi také pořádali jednodenní vzdělávací programy pro školy a školky, plánujeme také získat akreditaci
jako environmentální centrum. 

Projekt čističky odpadních vod

Náplní tohoto projektu je pořízení vlastní čističky odpadních vod, kde bude šedá voda, která vznikne v rámci běžného provozu centra, recyklována a přetvářena pro další využití. V současné době máme v centru jen jedno suché WC, tzv. kadibudku, která je v souvislosti kapacitou a povahou směřování centra značně nedostačující. Vzhledem k velmi vysokým pořizovacím nákladům jsme se rozhodli oslovit právě VÁS - fanoušky a podporovatele naší myšlenky recyklace a upcyklace vody a požádat právě VÁS o finanční příspěvek na vybudování tolik potřebného prvku, díky kterému žádné znečištění nepůjde do místní kanalizace, ale vše (včetně tuhých částí
a olejů) bude pročištěno a znovu využito. Rozhodli jsme se pro financování této akce využít crowdfundingu prostřednictvím platformy hithit.com, neboť věříme, že tato myšlenka si získá mnoho příznivců a těmto nabídnout jako poděkování za jejich příspěvky odměny
v podobě volných vstupů na připravované akce anebo noc pod hvězdami v jurtě. 

Zjednodušený popis mechanismu čističky: 

Do mozaikové čističky, která se bude mj. sestávat ze dvou nádrží, zemního a mechanického filtru, načerpávacího systému a lapáku tuku, bude svedena šedá voda z plánované kuchyňky (tato slouží k přípravě občerstvení pro děti ze školky a další návštěvníky centra v rámci organizovaných akcí) a ze sociálního zázemí pro návštěvníky i personál (sprcha, 3x umyvadla na WC). Tato šedá voda bude
v rámci mechanismu přečištění ČOV recyklována (zbavena olejových a pevných částí) a bude znovu využitelná např. v podobě závlahy, voda pro hospodářská zvířata, užitková voda na cokoliv. Tuhé části budou odvedeny do jímky a budou spolu s odpadem
z kompostovacích WC (nejsou předmětem projektu) znovu použitelné v podobě kompostu, bohatého na živiny pro půdu v naší komunitní zahradě. Naše centrum tak nebude odvádět odpadní látky a bude hospodařit s nimi i  s vodou v souladu s přírodou. 
Bez zabudované ČOV nebudeme moci realizovat plánovaný projekt budování zázemí s kuchyňkou a sociálním zařízením, které je
pro další kvalitní fungování centra nezbytné.

Závěrem

Pořízení čističky odpadních vod bude mít velice příznivý dopad na ekologické fungování centra, kde se na jedné akci už v současné době setkává 15 - 40 lidí, kapacita školky je 15 dětí. Po celé léto organizujeme také příměstské tábory pro děti různého věku. Věříme také, že přineseme pozitivní edukativní vliv na všechny návštěvníky centra, které tak naučíme respektu a odpovědnosti směrem
k hospodaření s vodou, získají znalosti o péči o ni. Pro děti ze školky se stane každodenní radostí pozorování procesu, kdy se čistá voda vrací zpět do oběhu  a zjištění toho, jak se dá ekologicky přistoupit k péči o vodu.                               

 

ZE SRDCE VÁM DĚKUJEME ZA PODPORU!

S láskou, Mozaika a její tým

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 5
    Dobrosrdcovka

    Dobrý pocit s neomezenou hranicí vlastní štědrosti.
    Dar od vás pro nás a dobrý pocit k tomu. 
    Vážíme si každé podpory a každé korunky, kterou nám věnujete. 

    Přispět můžete libovolnou částkou v dalším kroku a mít fakt dobrý pocit, že jste udělali něco pro dobrou věc. 

    K tomu samozřejmě naše poděkovaní, protože pomáháte utvářet hřejivé místo na naší krásné Zemi.

    Podpořili jste nás a nic za to nechtěli?

    My vás za to rádi obohatíme o pravidelné pozvánky na naše akce a workshopy, které vám budeme posílat na Vaši e-mailovou adresu.

    Ze srdce vám děkujeme!

    Vážíme si vaší podpory.

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    3,96 €
    (100 Kč)
  • predané 1
    Nakoukni k nám

    V Mozaice pořádáme spoustu zajímavých akcí/kurzů/přednášek/workshopů/kulturních akcí, apod. Obvyklá cena za jednorázový vstup na akci je 300 Kč.
    Po zakoupení této odměny obdržíte do e-mailu jako poděkování za podporu tohoto projektu cenově zvýhodněnou vstupenku, kterou se prokážete při příchodu na Vámi vybranou akci.

    Vstupenku budete moci využít na akce v letech 2022 a 2023.

    Tato vstupenka bude jednorázová.

    Těšíme se na Vás v Mozaice, v Lutopecnách u Kroměříže!
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    9,90 €
    (250 Kč)
  • zostáva 16 z 20
    2 vstupy na Ženské kruhy

    Která žena by si nechtěla chvilku prožít v bezpečném a podpůrném prostředí, které obohatí tělo i mysl?

    Jsme tu pro vás, milé ženy, každou 3. sobotu v měsíci s bohatým a zajímavým programem. 

    Tato 3hodinová relaxace jistě potěší každou ženu.  Vždy máme nové a zajímavé téma.
     

    Doručenia odmeny: dlhšie než rok po ukončení projektu na Hithitu

    19,79 €
    (500 Kč)
  • predané 0
    Vítej a přijď zase

    V Mozaice pořádáme spoustu zajímavých akcí/kurzů/přednášek/workshopů/kulturních akcí, apod. Obvyklá cena za jednorázový vstup na akci je 300 Kč.
    Po zakoupení této odměny obdržíte do e-mailu cenově zvýhodněné vstupenky na celkem tři akce. Každou se vždy prokážete při příchodu na Vámi vybranou akci.

    ​Vstupenku budete moci využít na tři akce dle vlastního výběru v letech 2022 a 2023.

    Těšíme se na Vás!

    Akce se převážně budou konat v prostorách jurty a v prostoru zahrady.


    Těšíme se na Vás v Mozaice, v Lutopecnách u Kroměříže!

    Doručenia odmeny: na adresu, do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    29,69 €
    (750 Kč)
  • zostáva 35 z 40
    Voucher - Relaxační celotělová masáž s meditací v jurtě

    Potřebujete si odpočinout?

    Přijďte k nám...


    Než začneme s masáží a meditací, necháme Vás nasát atmosféru zahrady, kde se můžete procházet bosí a na pocitovém chodníčku si masírovat nohy a uvolňovat stres.
    Poté Vás přivítáme v jurtě, kde na vás bude čekat prostředí, provoněné vonnými oleji.

    Ke klidné uvolňující masáži používáme:
    • kvalitní přírodní oleje 
    • ke zmírnění napětí v těle je používána při masáži jemná mořská sůl
    Po  masáži se zabalíte do měkkého ručníku a vypijete sklenici teplé vody. 

    Délka masáže je 90 minut.

    Pečovat o Vás bude přímo sama zakladatelka Mozaiky - Marcela Přecechtílková (Gibson), která, mj. kromě skvělé a zapálené vizionářky, je také certifikovanou masérkou.

    Po skončení projektu se vám ozveme a domluvíme se na detailech.

    Těšíme se na Vás v Mozaice, v Lutopecnách u Kroměříže!

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    39,58 €
    (1 000 Kč)
  • predané 1
    Voucher pro dítě - Víkendový zážitkový pobyt s noclehem v jurtě

    Máte rádi dobrodružství?

    Chcete vyzkoušet něco nevšedního?


    Vyzkoušejte náš víkendový pobyt pro rodiny/skupiny!

    Co Vám nabízíme?

    Noc v jurtě i pod hvězdami v blízkosti krásné Kroměříže. V ceně pobytu je snídaně
    a informační servis o zajímavostech kroměřížského regionu.
    Děti si vyhrají se zvířaty (oussanské ovce, koza, slepice, mini oslíci). Také si mohou hrát
    na přírodním hřišti z akátového dřeva.
    Večer můžete společně pod hvězdami opékat špekáčky. Během pobytu můžete ochutnat sezónní plody z naší permakulturní zahrady.

    počet nocí - 1 (pátek-sobota, sobota-neděle)
    min. 2 - max. 8 lidí ve skupině

    Pobyty lze objednávat od září 2022. Povahu a náplň pobytu lze po domluvě upravit na přání.

    Voucher je platný 2 roky.
    Termín je nutné domluvit telefonicky dopředu.

    Mozaika se na Vás těší, dobří lidé!

    K tomuto voucheru doporučujeme i voucher pro dospělého jako doprovod pro děti.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    59,37 €
    (1 500 Kč)
  • predané 0
    Voucher pro dospělého - Víkendový zážitkový pobyt s noclehem v jurtě

    Máte rádi dobrodružství?

    Chcete vyzkoušet něco nevšedního?

    Vyzkoušejte náš víkendový pobyt pro rodiny/skupiny!


    Co Vám nabízíme?

    Noc v jurtě i pod hvězdami v blízkosti krásné Kroměříže. V ceně pobytu je snídaně
    a informační servis o zajímavostech kroměřížského regionu.

    Večer můžete pod hvězdami opékat špekáčky. Během pobytu můžete ochutnat sezónní plody z naší permakulturní zahrady.

    - fakultativní možnost provádění po "Hanáckých Athénách" (Kroměříži) po domluvě za příplatek

    počet nocí - 1 (pátek-sobota, sobota-neděle)
    min. 2 - max. 8 lidí ve skupině

    Pobyty lze objednávat od září 2022. Povahu a náplň pobytu lze po domluvě upravit na přání.

    Voucher je platný 2 roky.
    Termín je nutné domluvit telefonicky dopředu.


    Mozaika se na Vás těší, dobří lidé!

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    79,16 €
    (2 000 Kč)
  • zostáva 40 z 40
    Voucher - Noc pod hvězdami

    Máte rádi dobrodružství a romantiku?

    Zažijte ji u nás!

    Co Vás čeká?


    Laskavé přivítání v permakulturní jedlé zahradě.
    Provoněná jurta ozářená světlem svíček a vychlazené šampaňské + studená večeře - formou zdravého salátu z našeho centra.
    K dispozici Vám budou také masážní oleje.

    počet noclehů: 1
    počet osob: 1

    Voucher se dá kombinovat s voucherem masáž a meditace v jurtě.

    Hloubka prožitku je pak už jen na Vás...

    Voucher je platný 2 roky.
    Termín je nutné domluvit telefonicky dopředu.

    Poukaz bude zaslán e-mailem.

    S láskou, Mozaika

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    104,89 €
    (2 650 Kč)
  • zostáva 19 z 20
    Staň se sponzorem! - malý sponzorský dar

    Zaujala Vás myšlenka našeho centra natolik, že  byste se chtěli stát oficiálními partnery Mozaiky?

    Pojďme do toho!

    Co na oplátku? Pokud jste firma, bude vaše logo na všech v budoucnu vydaných propagačních materiálech Mozaiky. Také dostanete své zvláštní místo na našich webových stránkách. Můžete se svými nápady a iniciativou podílet na fungování našeho centra.

    Budete přednostně zváni na všechny námi pořádané akce, kterých se můžete aktivně ZDARMA účastnit po dobu 9 měsíců. 


    Těšíme se na spolupráci!

    Doručenia odmeny: na adresu, do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    118,74 €
    (3 000 Kč)
  • zostáva 19 z 20
    Staň se sponzorem! - střední sponzorský dar

    Zaujala Vás myšlenka našeho centra natolik, že  byste se chtěli stát oficiálními partnery Mozaiky?

    Pojďme do toho!

    Co na oplátku? Pokud jste firma, bude vaše logo na všech v budoucnu vydaných propagačních materiálech Mozaiky. Také dostanete své zvláštní místo na našich webových stránkách. Můžete se svými nápady a iniciativou podílet na fungování našeho centra.

    Budete přednostně zváni na všechny námi pořádané akce, kterých se můžete aktivně ZDARMA účastnit po dobu 18 měsíců. 


    Těšíme se na spolupráci!

    Doručenia odmeny: na adresu, do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    237,48 €
    (6 000 Kč)
  • zostáva 18 z 20
    Staň se sponzorem! - velký sponzorský dar

    Zaujala Vás myšlenka našeho centra natolik, že  byste se chtěli stát oficiálními partnery Mozaiky?

    Pojďme do toho!

    Co na oplátku? Pokud jste firma, bude vaše logo na všech v budoucnu vydaných propagačních materiálech Mozaiky. Také dostanete své zvláštní místo na našich webových stránkách. Můžete se svými nápady a iniciativou podílet na fungování našeho centra.

    Budete přednostně zváni na všechny námi pořádané akce, kterých se můžete aktivně ZDARMA účastnit po dobu 36 měsíců. 


    Těšíme se na spolupráci!

    Doručenia odmeny: na adresu, do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    356,22 €
    (9 000 Kč)