Kniha Lastočka

Projekt na podporu vydání knihy s názvem Lastočka. Román byl sepsán na základě skutečných událostí a obsahuje některé autentické vzpomínky na Rudolfa Slánského, Antonína Zápotockého, ale i práci vězňů v uranových Jáchymovských dolech v 50. letech.

Author: Jitka Závodná

Ukázka druhá...

Mar 27, 2021

V roce 1931 se vydává mladý, nadějný komunista Josef do Sovětského svazu. Cestuje spolu s manželkou a malou dcerkou Jarmilkou, ke které se jen o necelý rok později přidá mladší sestra, hlavní hrdinka našeho románu Lastočka. Ale nepředbíhejme... Pojďme se nyní podívat, jaký byl příjezd její rodiny do země rudých vlajek, srpu a kladiva. 

                                                                           .........

Za malou chvíli je všechno naloženo. Lokomotiva vypustí s mohutným zapískáním oblak páry a vlak se trhavě rozjede kamsi do neznámé dáli. Vojáci spěšně naskočí na plošinky vagonů mezi částí české skupiny a zbytkem vlaku, a muž v tříčtvrtku se usadí ke dveřím. Začte se do jakési knihy v červených otrhaných deskách. Tu a tam taky vzhlédne od knihy, očima bleskurychle přehlédne své české svěřence, a poté se opět zabre do četby a nenechá se nikým vyrušovat.

Stmívá se a česká skupinka mladých komunistů se ukládá ke spánku. Vlak si to zvolna šine krajinou, a Josífek s Růženkou pozorují skrze tlusté sklo okna vlaku tu širou, až nekonečně rozlehlou zemi. V porovnání s jejich rodnou hroudou je sice na první pohled úplně stejná, ale na ten druhý zase naopak velmi odlišná.

Všechno zde je mnohonásobně větší, než jak byli zvyklí z domova. Jestliže na českém venkově zdobily pole úzké remízky, které od sebe oddělovaly pečlivě obdělávanou půdu jednotlivých sedláků, tady ve Svazu oddělují pole přímo kilometry nikým neobdělávaných luk a divokých hájů. A tato, až místy neuvěřitelně veliká území nikoho přímo vybízí k okamžitému budování takřka čehokoliv. Tak toto je tedy ten Sovětský Svaz, země, ve které budou šťastní...

Růženka si položí hlavu na Josífkovo rameno a šibalsky na něj zamrká.

„Jak to tam asi bude vypadat? Tam, kam dorazíme.“

V noci vlak dvakrát zastaví. Josef se vždy probudí, stejně jako ostatní z vlaku a zvědavě vyhlíží ven. Nádraží těch dvou měst jsou omšelá a oprýskaná. Všude samé rudé vlajky a velké nápisy zlatým písmem na rudém podkladu.

Obrazy Stalina, Lenina a lidé…ach, ti lidé.

Josef pátrá zrakem po peronech i po místních cestujících. Všimne si, jak lidé v bázni obloukem obcházejí vojáky, ty, kteří vždy při zastávce pokaždé seskočí z plošin vagonů. Lidé se jim vyhýbají, s pohledem nejistě zabodnutým do země. Proč se jich tolik moc bojí?

Nádraží jsou osvětlena sice jen spoře, ale i tak si všimne dalších a dalších vojáků, kteří na nádražích hlídkují a občas prohlíží lidem doklady. Není na to z domova zvyklý, ale řekne si, že je to asi místní opatření pro bezpečí obyvatel. Netuší… tehdy ještě ne.

Na každé ze zastávek se vojáci postarají o zásoby pitné vody a odněkud se objeví v jejich rukách i chléb, nějaké přepravky se zeleninou a konzervy s masem.

Růženka si vždy namočí kapesník a otře si tváře i krk, aby se osvěžila. Malá Jarmilka se chce vody napít, ale maminka je opatrná.

„Počkej Jarmilko, kdo ví, jaká ta voda vůbec je....“

Nakonec se ženy domluví a na kamínkách v jednom z vagonů, do kterých jim ten podivný muž v tříčtvrtku pokaždé na nádraží sežene pár třísek a novin na podpal, vodu převařují. Jeden přeci nikdy neví…

Potom pomalu a pozvolna nadejde nový den. Na obloze vyjde slunce a nad rozlehlými pláněmi se občas vznášejí ptáci, kteří s veselým štěbetáním poletují kolem a ukazují cestujícím ten širý, lidským okem nepřehlédnutelný horizont. Krajina, kterou vlak proplouvá, je až nadpozemsky krásná.

Kniha Lastočka

EUR 99
pledged of EUR 3,179

3%

3% completed

10 contributors pledged

Literature, Education

Bratronice, Středočeský kraj, Česko

All or nothing. Project finished on May 7, 2021 at 12:50.

Choose reward for your contribution

  • sold 0
    Příspěvek na vydání knihy

    Dobrý pocit, že jste pomohli knize na svět plus děkovný mail autorky :o) Odměnu je možno libovolně navýšit.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 3.93
    (CZK 99)
  • remaining 50 from 50
    Pro knihovny

    Jméno vaší knihovny na děkovné stránce v knize. Odměnu je možno libovolně navýšit.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 3.93
    (CZK 99)
  • remaining 50 from 50
    Pro jednotlivce a firmy

    Vaše jméno na děkovné stránce v knize. Odměnu je možno libovolně navýšit.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 3.93
    (CZK 99)
  • sold 0
    ​Podepsaná fotografie autorky

    Podepsaná fotografie autorky s věnováním, zahrnuje již poštovné. 

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 5.92
    (CZK 149)
  • sold 0
    E-book

    E-book knihy ve formátech Epub, PDF, Mobi. 

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 7.91
    (CZK 199)
  • sold 10
    Kniha s podpisem

    Kniha s osobním věnováním a s podpisem. Doprava přes Zásilkovnu již v ceně. Prosím do poznámky uveďte č. telefonu a č. nebo adresu pobočky Zásilkovny. Děkuji.

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 9.89
    (CZK 249)
  • sold 0
    Spisovatelská konzultace

    Spisovatelská konzultace v rozsahu 1 hodiny, přes Skype nebo telefon, kdy si můžeme povídat na téma vydání knihy, včetně mých zkušeností a praktických rad. 

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 19.83
    (CZK 499)
  • remaining 7 from 7
    Reklama v knize

    Celostránková černobílá reklama v knize a podepsaný výtisk knihy. 

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 119.17
    (CZK 2,999)
  • remaining 3 from 3
    Sponzor knihy

    Tato odměna zahrnuje logo na zadní straně knihy, poděkování v knize, celostránková černobílá reklama v knize, logo na stránkách spisovatelky Jitky Závodné a podepsaný výtisk knihy.

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 397.34
    (CZK 9,999)