Šimónium, aneb tak trochu jiná pohádka

Podpořte vznik svérázné pohádky pro děti i dospělé s nádhernými ilustracemi Marka Zákosteleckého. Pop-artová jízda kouzelníka Kalabóna a jeho věrné zebry Marie se Vám právě představuje!

Author: Petr Bruckner

  • Autoři (ilustrace)

  • Láďa a jeho věrný medvěd (ilustrace a plakát)

  • Pes s diamantem v žaludku (ilustrace a plakát)

  • Kafíčko a zebra (ilustrace)

  • Racek Dodo (ilustrace)

  • Uzená makrela, aneb není malých rolí! (ilustrace)

  • Balabán (ilustrace)

  • Design trička a tašky

  • Tričko z odměn

  • Taška z odměn

  • Návrh placky č. 1

  • Návrh placky č. 2

  • Návrh placky č. 3

  • Záložka z odměn

EUR 3,822
pledged of EUR 3,562

107%

107% completed

163 contributors pledged

Art, Literature

Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Česko

All or nothing. Project finished on May 10, 2021 at 13:57.

Show all rewards

Vážení a milí,

představujeme Vám zbrusu novou pohádku! No, ona vlastně zas tak nová není, je stará více než 20 let, ale o tom se nejspíš rozepíšu později. Pohádka je dost netradiční, trochu bláznivá a plná různých zvláštností, ale i přesto vesměs roztomilá. Vypráví příběh o podivuhodné cestě kouzelníka Kalabóna a jeho učně Ládi do Šnečího království na druhém konci barevné Žůžozemě, které sužuje veliké neštěstí v podobě zákeřné šnekožravé želvy. A co vlastně chce ten modrý létající slon, který kouzelnické duo neustále pronásleduje? Těšit se můžete na spoustu zajímavých postav, od nafukovacích dědečků a uzených makrel, přes mlokolišky a psy s diamentem, až po zákeřné želvy a vzdělané tučňáky. A samosebou na spoustu šneků! Ale víc už Vám neřekneme, protože to bychom toho zbytečně moc vyzradili, což vůbec nechceme.

O autorech

V jedenácti letech jsem začal psát dobrodružný román, který se jmenoval Skála. Byl jsem asi v polovině příběhu, když můj bratr vzal lepidlo a všechny stránky slepil k sobě, načež změnil název na Zkáza. To lepidlo se jmenovalo Kanagom a já se mu pomstil tím, že jsem mu dobrých šest let přisoloval jídlo. Dodnes hrozně solí, a tak začala i skončila moje literární dráha. Později jsem sice napsal spoustu básní, možná i nějaké povídky, ale se skutečnou literaturou to už nemělo příliš společného. Teď bych se rád vrátil.

Kniha, kterou se s Vaší pomocí zde na HitHitu pokusíme vydat, byla napsaná před mnoha a mnoha lety. Narodil se mi synek a já, jakožto pyšný otec, jsem pro něho napsal svéráznou pohádku, kterou tehdy nádherně ilustroval můj kamarád Marek Zákostelecký. 

Marka jsem tenkrát přemluvil, aby, kdyby měl náhodou čas, nakreslil k pohádce něco málo obrázků. On v té době letěl pracovně do Austrálie, kde měl asi hodně času. A tak kreslil. Z několika mála obrázků byla nakonec velká spousta obrázků. Obrázků tak nádherných, že nás napadlo to s pomocí naší kamarádky Martiny Markové zkusit vydat, to bylo někdy na konci devadesátých let. Už přesně nevím, co se tenkrát stalo, pohádka ale nakonec zmizela v šuplíku a z původního nadšení zbylo jen pár historek u piva o tom, jak jsme, my bláhoví, chtěli tenkrát vydat knihu sami na vlastní pěst.

O projektu

Z nadšeného synka už je sice dospělý morous a vůbec se spousta věcí od té doby změnila, ale i tak jsme si řekli, že by to možná vážně chtělo konečně dotáhnout do konce. Kdy jindy zkoušet vydat pohádku, když ne během celosvětové pandemie? Kolika lidem by to mohlo v těchto depresivních šedých dnech v karanténě udělat radost! Jenže jak jsme (opět?) zjistili, vydat takovou pohádku není vůbec levná záležitost a po všech možných výpočtech a infarktech z astronomických nákladů jsme zjistili, že naše jediná šance, jak knihu dostat do světa, je crowdfunding.

Aby mohla tato kniha vzniknout, musí se v první řadě připravit pro tisk a zaplatit tiskárně. Pomineme-li celkové vysoké náklady, hlavní problém je v tom, že čím méně knih necháme vytisknout, tím vyšší bude konečná cena. A naopak. Rozhodovali jsme se mezi několika variantami, až nakonec zvítězila varianta tisku 200 kusů, které se pokusíme přes HitHit nabídnout. 

Pokud se částka vybere ve stanoveném termínu, tak kromě toho, že budu mít dva dny ruce nad hlavou, začne druhá, ta nejdůležitější část, a to samotná realizace projektu. Knihu mám už dávno napsanou, na řadu tak přijde samotný tisk. Také necháme vytvořit všechna případná objednaná trička, tašky, odznáčky a samolepky, a následně to všechno odešleme příslušným objednatelům - podporovatelům. To by mělo trvat zhruba tři měsíce od ukončení kampaně (nějakou dobu totiž trvá, než se dají do kupy všechny faktury a papíry, teprve až poté nám může HitHit poslat vybrané peníze na účet). Budeme se však snažit, aby to bylo co nejdříve.

Odměny za přispění na projekt jsme vytvořili tak, aby dávaly smysl jak nám, tak i Vám. Kromě standardní a speciální edice fyzického výtisku pohádky, což je ta nejdůležitější část odměn, jsme vymysleli i různá trička a tašky, odznáčky a záložky. Řekli jsme si, že ilustrace jsou tak parádní, že stojí za to vydat je i mimoknižně. Výsledek je přímo skvělý, ostatně, tričko s barevnými ulitami nosím už skoro týden a nemůžu si ho vynachválit. Do výčtu „odměn" dáváme i možnost pro ryzí mecenáše, abyste mohli přispět na pohádku jen tak z dobrého srdce, protože máte rádi kulturu. Vybrat si tak můžete z několika zajímavých možností a doufáme, že alespoň jedna z nich Vás zaujme.

Jak to bude ve finále vypadat?

Kniha bude mít celkem 70 stran ve formátu A4 tak, aby především vynikly krásné ilustrace a dobře se to četlo. Pohádka je rozdělena do jedenácti kapitol a bude obsahovat 30 černobílých a 6 barevných ilustrací od Marka Zákosteleckého, z toho většina z nich bude na samostatné straně ve formátu A4. K tomu bude přímo do textu pohádky vloženo několik menších obrázků, převážně šnečích ulit všech druhů a velikostí. 

Zde si Vám dovolujeme ukázat tři úryvky, abyste měli lepší představu, jak bude vypadat finální podoba knihy:

Kapitola III.
O slonovi, zapírání a Žůžozemi

Chvíli po tom, co kouzelník Kalabón odjel, z ničeho nic potemněla obloha a vedle Fančiny kuří chaloupky přistál modrý slon s malými křídly. Mě samozřejmě nemohl vidět, takže přihopsal až k domku a opatrně zaťukal chobotem na dveře. Fanča otevřela, chvíli nechápavě koukala a pak se zeptala: „Můžu pro tebe něco udělat?“

„Dobrý den,“ odpověděl modrý slon, „prosím pěkně, nebyl u vás kouzelník Kalabón?“ Fanča se lekla, opatrně jsem jí naznačil, aby ho pro jistotu zapřela. Vůbec totiž nevím, kde se v mé pohádce nějaký modrý slon vzal.

„Ne, nebyl,“ řekla, „a proč ho vlastně hledáš?“

„Ále, něco spolu máme.“ Modrý slon se otočil, rozběhl se a vzlétl. Udělal ve vzduchu oblouk, přilétl až k Fanče, tak tak, že se nedotýkal země a omluvně povídá: „Víte, říkali mi, že bude tady, tak se nezlobte.“ Potom zamával maličkými křidélky a odletěl. Vypadal moc smutně.

Já vím, že bych teď měl rychle uhánět za Kalabónem, ale ten nám neuteče. Chtěl bych vám alespoň trošičku popsat tu zvláštní, ale báječnou Žůžozemi. Když už se tam člověk dostane, tak může čekat úplně všechno. Od zelených králíků, kteří kouří dýmku, přes červené psy, až třeba k mrakům s očima. Ta Žůžozemě není moc velká, a i Kalabón na zebře Marii ji během tří týdnů pohodlně přejede. Ale co všechno je tam k vidění – neuvěřitelné!

Přesně v polovině je rozdělena tlustou čarou a každá ta půlka ještě jednou. Každá čtvrtka se od sebe liší barevně. Jedna je, jak už víte růžová, jedna modrá, jedna bílá a poslední žlutá. Teď si asi řeknete, jak může být země modrá nebo růžová, tak poslouchejte. Například ve žluté čtvrtce roste žlutá tráva, žluté stromy, kamení je rovněž žluté, hlína také, a i šišky na stromech jsou žluté. Zvířata a lidé ne. Ale všechno, co roste ze země nebo z ní pochází, má barvu podle své čtvrtky. Ale nemyslete si, že je to nuda! Víte, co je odstínů modré? A žluté, bílé a růžové?

Ještě bych vám měl povědět o jedné zvláštnosti – a tou je hranice mezi čtvrtkami. Je tak ostrá, že třeba strom, který roste v modré čtvrtce, je modrý. To dá rozum. Ale když se stane, že jeho větve zasáhnou na území žluté čtvrtky, úplně zežloutnou. To jen tak pro začátek. Je toho mnohem víc, jenže to bychom jenom vysvětlovali a nikam se nedostali...

Závěr

To je za nás asi vše. Doufáme, že Vás Šimónium zaujalo a třeba nás i podpoříte koupí jedné z odměn, které jsme pro Vás připravili. Cílem této kampaně rozhodně není na pohádce vydělat, beztak půjde téměř všechno na náklady. Chceme si prostě jenom splnit sen, který jsme dlouho nechávali ležet v hlavě, a podělit se s Vámi o onen avantgardní zážitek, který Šimónium přináší.

Na celý proces se moc těšíme a kdybyste měli jakékoli otázky, neváhejte nás kontaktovat (přes HitHit nebo na email: brukibruky@seznam.cz), určitě jsme tu vše napsat nedokázali. Je možné, že časem ještě nějaké odměny přidáme, máme toho v záloze spoustu, avšak to bude záležet na vývoji kampaně. Samozřejmě bychom hrozně rádi uspořádali i nějaký křest knížky s bujarým večírkem a jedna z odměn by pak mohla být speciální vstupenka se spoustou bonusů k tomu. Ale copak to jde, když nám do života vstoupila menší apokalypsa? Nebo třeba autorské čtení? Taky ne, leda by se koronavirová situace zlepšila. Přesto všechno, průběžně stránku kontrolujte, čas od času sem určitě během kampaně budeme psát nějaké příspěvky a aktuality. A možná přijde i kouzelník. 

Děkujeme za Vaši pozornost a srdečně Vás zdraví,

Petr Bruckner a Marek Zákostelecký

News

Jul 19, 2021 #6 - Máme hotovo, začínáme rozesílat!

Vážení a milí, tak a je to tady, knížky dorazily z tiskárny a nám už nic nebrání v cestě v jejich distribuci. Omlouváme se za zpoždění, nastaly mírné komplikace s výrobou dalších odměn, jmenovitě plakátů a samolepek, ale už je to vše v pořádku. Část z vás už knížku obdržela minulý týden, zbytek se…

More

Jun 21, 2021 #5 - Knížky už jsou skoro hotové!

Hurá sláva, právě jsme obdrželi depeši, že knížky budou přeci jen hotové o něco dřív a už příští týden bychom je měli mít u sebe v Hradci. Pak nám nám už nebude nic bránit v předávání a zasílání, však až se tak stane, dáme vám všem vědět! Jediná komplikace nastala v přípravě křestu knížky. Zjistil…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 12
    Nezištná pomoc pro dobrý pocit

    Altruistický příspěvek na nezávislou kulturu čistě pro dobrý pocit, děkujeme!

    Částku lze samozřejmě libovolně upravit a budeme rádi, když nám napíšete vzkaz do poznámky pro tvůrce! 

    Reward delivery: not specified

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • sold 6
    Plakát s motivy Šimónia

    Plakát ve formátu A2
    • s kouzelníkem Kalabónem, nebo
    • s učněm Láďou, nebo
    • s ulitami a nápisem Šimónium (stejné jako na tričku a tašce), nebo
    • pes s diamantem v žaludku.
    Podoba obrázků viz galerie projektu. Požadovaný obrázek na plakátu prosíme uvést do poznámky pro tvůrce.

    Plakát bohužel není možné rozumně poslat poštou, mohl by se poškodit. Je možné jej vyzvednout osobně v Hradci Králové a okolí, v Pardubicích a okolí nebo v Praze na hlavním nádraží.  Požadované místo vyzvednutí plakátu prosíme rovněž uvést do poznámek pro tvůrce.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 5.94
    (CZK 150)
  • sold 3
    Taška s motivy Šimónia

    Moderní a elegantní taška přes rameno se šnečím motivem, díky které můžete podpořit celý projekt a ještě u toho vypadat skvěle, až s ní půjdete třeba někam na nákup!

    Barvu tašky (bílá/černá) prosíme uvést do poznámky pro tvůrce.

    Podoba odměn viz sekce „Otázky a odpovědi" a galerie projektu.

    Cena za tašku je uvedena včetně poštovného.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 11.83
    (CZK 299)
  • sold 66
    Kniha Šimónium - standardní edice

    Fyzický výtisk knihy vázané v pevné vazbě.

    Cena za výtisk je uvedena včetně poštovného.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 15.79
    (CZK 399)
  • sold 10
    Tričko s motivy Šimónia

    Pohádkové tričko se šnečím motivem, které když si koupíte, tak nejen že budete vypadat skvostně, ale přispějete i malou částkou na výrobu knihy!

    Velikost a barvu trička (bílá/černá) prosíme uvést do poznámky pro tvůrce.

    Podoba odměn viz sekce „Otázky a odpovědi" a galerie projektu.

    Cena za tričko je uvedena včetně poštovného.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 17.81
    (CZK 450)
  • remaining 24 from 50
    Kniha Šimónium - speciální edice

    Fyzický výtisk s věnováním od obou autorů a s nějakým rádoby vtipným uměleckým vzkazem, k tomu originální záložka, připínací odznáček a šnečí samolepky. Kniha je vázaná pevnou vazbou.

    Podoba odměn viz sekce „Otázky a odpovědi" a galerie projektu.

    Cena za výtisk je uvedena včetně poštovného.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 23.71
    (CZK 599)
  • sold 9
    Šimónium v tašce - cestovatelská edice

    Fyzický výtisk standardní edice knihy Šimónium vázané v pevné vazbě a k tomu moderní a elegantní taška přes rameno se šnečím motivem! Ideální kombinace na cestování!

    Barvu tašky (bílá/černá) prosíme uvést do poznámky pro tvůrce.

    Podoba odměn viz sekce „Otázky a odpovědi" a galerie projektu.

    Cena je uvedena včetně poštovného.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 25.69
    (CZK 649)
  • sold 12
    Šimónium a tričko - švihácká edice

    Fyzický výtisk standardní edice knihy Šimónium vázané v pevné vazbě a k tomu pohádkové tričko se šnečím motivem.

    Velikost a barvu trička (bílá/černá) prosíme uvést do poznámky pro tvůrce.

    Podoba odměn viz sekce „Otázky a odpovědi" a galerie projektu.

    Cena je uvedena včetně poštovného. 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 31.62
    (CZK 799)
  • remaining 6 from 25
    Sběratelská edice, aneb kompletní Šimónium pro opravdové šnekomily!

    Kompletní edice všeho, co jsme k Šimóniu v rámci kampaně na HitHitu vytvořili. Edice pro opravdové mecenáše! 

    Edice obsahuje:
    • Kniha Šimónium - speciální edice, tj. fyzický výtisk vazáný pevnou vazbou s věnováním od obou autorů a s uměleckým vzkazem
    • Originální záložka
    • Připínací odznáček
    • Šnečí samolepky 
    • Tričko s motivy Šimónia
    • Taška s motivy Šimónia

    Velikost a barvu trička (bílá/černá) prosíme uvést do poznámky pro tvůrce. 

    Barvu tašky (bílá/černá) rovněž prosíme uvést do poznámky pro tvůrce.

    Podoba odměn viz sekce „Otázky a odpovědi" a galerie projektu.

    Cena je uvedena včetně poštovného.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 51.42
    (CZK 1,299)