Pomozte s rekonstrukcí galerie Kláštera Hejnice

Pomozte s rekonstrukcí galerie Kláštera Hejnice. Výměna závěsného systému, osvětlení a úprava výstavních stěn. Celoročně volně přístupná galerie slouží veřejnosti a prezentuje nejen regionální dějiny a díla místních umělců.

Author: Jan Heinzl

  • model hotelu Kaiserhof - Perun

  • výstava Hany Valešové

  • výstava NPÚ Liberec- fotografie Křížový vrch

  • dušičková vazba žáků SŠHL Frýdlant

  • poutní areál v Hejnicích s galerií

  • výstava obrazů W. F. Jägera 2001

EUR 1,694
pledged of EUR 1,579

107%

107% completed

48 contributors pledged

Community, Art

Hejnice, Liberecký kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Apr 10, 2021 at 13:20.

Show all rewards

Jak to začalo

Hejnický klášter byl postaven na konci 17. století hraběcím rodem Gallasů pro františkány. Ti na poutním místě sloužili poutníkům i místním lidem až do roku 1950, kdy byl klášter komunisty na 5 let přeměněn na centralizační a internační tábor pro likvidaci řeholníků a řeholnic v Československu. V roce 1990 byl klášter ruinou, kterou v roce 1991 stát vrátil zpět františkánům. 

V 90 letech minulé století pak začala postupná záchrana objektu. V roce 2000 byl klášter rekonstuován do současné podoby. Od roku 2001, kdy byl otevřen veřejnosti, slouží jako centrum duchovní obnovy, vzdělavací, konferenční a poutní dům. 

Již v roce 1998 byla v přízemí kláštera zřízena galerie, která se od počátku soustřeďuje na prezentaci regionálního umění, pořádání vzdělávacích výstav, ale i na prezentaci výrobků žáků a studentů Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant. Galerie je vystavovatelům poskytována bezplatně.

Co je náš cíl?

Po více jak 20 letech provozu je nutná alespoň částečná rekonstrukce galerijní prostory. Naším záměrem je instalace nového závěsného systému, dále obněna a úprava osvětlení. Pro zkvalitnění instalací je třeba provézt úpravu stěn galerie a opatřit je vhodným nátěrem.

Detaily

Celoročně přístupná výstavní síň je určena k prezentaci regionálních umělců, ale také pro pořádání vzdělávacích výstav zaměřených mj. i na regionální tématiku. Prostora je také využívána pro prezentaci prací žáků a studentů SŠHL Frýdlant. Současný stav galerie vyžaduje po více jak 20 letech provozu rekonstrukci. Ta spočívá ve výměně závěsného systému, výměně osvětlení galerijní prostory, dále opravu stěn výstavní prostory s jejich úpravou pro opakované instalace. Celkové náklady jsou cca 80 tis. Kč. Na rekonstrukci přispělo ze svého rozpočtu město Hejnice, a to částkou 34 tis. Kč. S ohledem na stávající situaci, kde je náš dům již 9 měsíců uzavřen, nejsem schopni plánovanou opravu dofinancovat z našich příjmů.

Kdo jsme?

Klášter Hejnice – vzdělávací, konferenční a poutní dům je nestátní neziskovou organizací sídlící v budově bývalého františkánského kláštera, kde také provozuje od konce 90 let 20. století veřejnou galerii.

Proč to děláme?

Naše galerie je oblíbená a hojně navštěvována. Rekonstrukcí chceme zkvalitnit a modernizovat výstavní prostory a přispět tak k dalšímu šíření kultury.  

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 6
    Jedno malé točené klášterní na nás

    Děkujeme Vám, že jste náš projekt podpořili. Náš dík zveřejníme na našem facebookovém účtu. Máte u nás v naší klášterní restauraci do konce roku 2021 jedno malé pivo Anastas na náš účet! 

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 3.95
    (CZK 100)
  • sold 11
    Jedno velké točené klášterní na nás

    Děkujeme Vám, že jste náš projekt podpořili. Náš dík zveřejníme na našem facebookovém účtu. Máte u nás v naší klášterní restauraci do konce roku 2021 jedno velké pivo Anastas na náš účet! 

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 7.90
    (CZK 200)
  • sold 8
    Poděkování formou osobního dopisu

    Zašleme Vám na vaši adresu dopis s osobním poděkováním a zveřejníme naše poděkování na facebooku Kláštera Hejnice.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 19.74
    (CZK 500)
  • remaining 2 from 20
    Pozvání na první vernisáž roku 2021

    Obdržíte naše osobní pozvání na první vernisáž roku 2021 a veřejně Vám poděkujeme za podporu. Zveřejníme naše poděkování na facebooku Kláštera Hejnice.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 39.49
    (CZK 1,000)
  • remaining 1 from 3
    Prohlídka chrámu Navštívení Panny Marie s průvodcem

    Prohlídky národní kulturní památky chrámu Navštívení Panny Marie pro čtyři osoby. Průvodcem Vám bude ředitel Kláštera Hejnice. Dále obdržíte pozvání na první vernisáž roku 2021, včetně veřejného poděkování. Zveřejníme naše poděkování na facebooku Kláštera Hejnice.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 197.43
    (CZK 5,000)
  • remaining 3 from 3
    Ubytování pro dva v Kláštere Hejnice

    Ubytování se snídaní na dvě noci pro dvě osoby v našem poutním domě s komentovanou prohlídkou chrámu Navštívení Panny Marie. Dále obdržíte pozvání na první vernisáž roku 2021, včetně veřejného poděkování. Zveřejníme naše poděkování na facebooku Kláštera Hejnice.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 394.87
    (CZK 10,000)
  • Sold out!!
    Kniha Znamení víry v krajině podstávkových domů

    Kniha Znamení víry v krajině podstávkových domů s věnováním. Dále obdržíte pozvání na první vernisáž roku 2021, včetně veřejného poděkování. Zveřejníme naše poděkování na facebooku Kláštera Hejnice. Odměna je včetně poštovného po ČR.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 98.72
    (CZK 2,500)