Divadelní hra Já jsem ty, miláčku!

Hodláme nastudovat novou hru Já jsem ty, miláčku! a až to půjde, budeme hrát v Praze (Divadlo Bez Hranic + letní scéna) a plánujeme také zájezdy po ČR. Pomozte nám vytvořit jedinečné představení podle autorského scénáře, buďte s námi při tom! Děkujeme!

  • Divadlo Bez Hranic - naše scéna

  • Autorka scénáře hry Já jsem ty, miláčku!

  • Režírovat hru bude Roman Štolpa

  • Hlavní role Blanky se zhostí Simona Prasková

  • Blančinu sestru si zahraje Bára Fišerová

  • Část našeho týmu... principál divadla a herečky

EUR 79
pledged of EUR 1,981

4%

4% completed

1 contributor pledged

Theater, Art

Česko

All or nothing. Project finished on Apr 15, 2021 at 14:03.

Show all rewards

Jak to začalo

Jsem spisovatelka. Scenáristka. Miluji dramatické příběhy a vyhrocené situace... tedy až do doby, než se týkají mě osobně. Ten večer, který (byť s velkým předstihem) stál za zrodem předmětu tohoto projektu, nikdy nezapomenu. Odpoledne jsem slavnostně pokřtila svůj tehdy novinkový román a spokojená přijela domů, kde jsem očekávala vřelé přijetí ze strany své drahé polovičky. Onen pán byl však v těžké "nenáladě", nebo možná už i trochu v náladě, neboť na stole stála zpola vypitá láhev vína. Můj radostný stav mu nešel pod nos, což vedlo k výčitkám a hádce, načež můj drahý popadl zbytek vína a jal se jím křtít kuchyň. Ano - přesně jak říkám! Rozléval víno po zemi a po skříňkách a "křtil"... prý jako já tu svou slavnou knihu. Samozřejmě jsem se do něj rozhořčeně pustila s ostrým dotazem, kdo to má uklízet? A výsledek? Otočil se ke mně a procítěně zařval: "Kéž bych tak mohl být aspoň jeden den ženskou, abych mohl všechny okolo buzerovat!" Co dodat? Ještě týž večer mě napadl námět divadelní hry, ve které by ten drahouš zničehonic skočil do ženského těla a užil si všechno (nepříjemné), co se ženstvím souvisí... A tak vznikl scénář Já jsem ty, miláčku!, byť autobiografická je v něm pouze ta jediná věta: "Kéž bych tak mohl být aspoň jeden den ženskou..."

Co je náš cíl?

Náš tým (autorka, režisér a herci) chce hru, ve které se nejspíš celá řada lidí pozná a od plic se při ní zasměje (možná si i sáhne do svědomí), představit co možná nejširšímu publiku. Proto jsme si zajistili zázemí v kamenném divadle (Divadlo Bez Hranic, Praha Nusle), ale současně rádi využijeme letní scénu a zájezdy. Jakmile získáme kapitál na výrobu scény, uvedeme hru do života a rozjedeme se s ní do světa. Věříme, že s vaší pomocí to zvládneme. Pojďte do toho s námi!

Detaily

Hra Já jsem ty, miláčku! představuje pro celý inscenační tým vzrušující výzvu. To, že se muž převtělí v ženu a naopak, známe z různých filmových komedií. Divadlo má však diametrálně odlišné výrazové prostředky než film, vše se děje v přímém přenosu. Existuje hodně divadelních komedií, kde se muž musí přestrojit za ženu, vydává se tedy za někoho jiného. Jsou to divácky vděčné situace, příležitost k humoru někdy bohužel příliš bulvární úrovně. Tomu se chceme vyhnout. Nechceme jen vnějškově zpodobňovat na jevišti Muže či Ženu a dělat se legraci – jak to většinou na jevišti bývá – z planého siláctví mužů a hysterie žen. Našim cílem je nahlednout na problémy toho druhého z větší hloubky, pochopit náš protějšek zevnitř. Celý inscenační proces bude klást velké nároky na hereckou improvizaci, která bude ovšem pevně ohraničena textem hry. Výsledkem by měl být krásný večer s milým humorem, trochou smutné pravdy, ale především s velkým vzájemným pochopením.

Výroba scény, kostýmů a příprava realizace vyžaduje finanční základ a my hledali nejvhodnější způsob, jak peníze do začátku sehnat. Forma crowdfundingu se nám jevila jako nejvhodnější - oboustranně zajímavá, a tak jsme hledali ideálního partnera, až jsme našli HitHit.

Chcete nahlédnout pod pokličku? Tady je kousek scénáře!

Ruda-ona     Proč mám já něco vymýšlet? Tys to spískal, ty to naprav!

Blanka-on    /samolibě/ A proč? Mně zas tak moc nevadí, že jsem tebou. Aspoň těm tvejm novopečenejm zaměstnancům hezky zavařím… Ještě se budou divit, co ta ochechule, která jim má šéfovat, dovede!

Ruda-ona     Já… ochechule?! /v šoku/

Blanka-on    Ochechule. A stárnoucí!

Ruda-ona     Já ti dám stárnoucí ochechuli! To by ses divil, jaký je o mě pořád zájem! Doslova se o mě rvou!

Blanka-on    Ale, ale, tak to mě zajímá!

Ruda-ona     Najednou!

Blanka-on    Ty mi nasazuješ parohy?

Ruda-ona     A jestli ano?

Blanka-on    Zabiju tě!

Ruda-ona     Nějak si troufáš! Uvědom si, že teď máš padesát kilo, a já osmdesát osm!

Blanka-on    Osmdesát dva.

Ruda-ona     Na tom nesejde. Počkej… tys začal hubnout? Proč?

Blanka-on    Není to snad jedno?

Ruda-ona     Ty máš ženskou!

Ozve se zabušení na stěnu a zaskuhrá hlas starého muže.

Voice over Proč tam zas tak řvete?! Že na vás vopravdu zavolám esenbáky?

Ruda s Blankou okamžitě ztichnou a odskočí od sebe – je znát, že s tímto člověkem nemají dobrou zkušenost. Oba přecházejí od stěny dál a otáčí se k ní zády, aby sousedovi nezavdali další důvod ke stížnosti – teď se jim zrovna kontakt s dalšími lidmi, notabene s policií, nehodí.

Blanka-on    /skoro šeptem a tváří se tajuplně/ Myslíš, že je zájem jenom o tebe, miláčku? Já mám v autoškole plno svěžích dychtivých dívek…

Ruda-ona     /také tiše/ Co se můžou přetrhnout, aby ulovily plešatějícího pupkáče, který má jednu kapsu prázdnou, a druhou vysypanou.

Blanka-on    Pupek už mizí a Bruce Willis taky nemá vlasy.

Ruda-ona     Dovol, abych ti připomněla, že mezi Brucem a tebou je několik drobných, ale podstatných rozdílů.

Blanka-on    To je věc názoru.

Ruda-ona    Ne, to je realita.

Blanka-on    Když myslíš… /samolibě/

Ruda-ona     Ty s nějakou fakt chrápeš!?

Blanka-on    A co ty? Máš chlapa?

Ruda-ona     Po tom ti nic není.

Blanka-on    Ještě pořád jsem tvůj manžel!

Ruda-ona     Což se může hodně rychle změnit. Od toho totiž existují soudní síně!

Blanka-on    Aha? Takže ty se se mnou chceš rozvést?

Ruda-ona     A proč ne? Jsi protivný stárnoucí chlap a… A taky smrdíš!

Blanka-on    /uštěpačně/ Ale, opravdu? /natočí ji k zrcadlu/ Z nás dvou teď smrdíš ty, miláčku… A třeba to tak už zůstane!

Tak co, zajímá vás, jak to bude dál? Slibujeme kopec legrace (a nejen té)! Připojte se k nám, s vaší pomocí vznikne něco krásného, pro lidi, kteří mají rádi život, humor, lásku...

... a ještě něco navíc

A jenom tak mimochodem... zkuste si představit, že jste se jen tak zničehonic probudili v těle svého partnera! Váš život i identita jsou pryč, co teď s tím? Hm... :-)

Kdo jsme?

Představím jádro našeho týmu, které tvořím já (autorka), herečka, která ztvární hlavní roli a režisér, jehož hra zaujala hned po prvním přečtení. Já se jmenuji Markéta Harasimová a už od patnácti let žiji v literárně-uměleckém světě, píšu romány s krimi a psychologickými zápletkami, dětské knížky, scénáře pro TV i divadlo, a sama mám své dětské divadelní představení. Více o mně najdete na webu, který je uvedený v sekci odkazy. Hlavní roli ve hře přijala (s nadšením nad tou výzvou, neboť to bude vskutku ojedinělá role!) Simona Prasková, herečka a moje kamarádka, kterou můžete znát z divadla nebo televize. Hrála například ve filmech Cena za štěstí, Špindl, Gangster Ka, seriálech Modrý kód, Mordparta, Ohnivý kuře a spoustě dalších, například Soudkyně Babara v době začátků. Věnuje se divadlu a dabingu. Její web najdete také v odkazech. No a v neposlední řadě nás doplnil herec a režisér Roman Štolpa, známý především ze seriálu Rodinná pouta (Velmi křehké vztahy), ale také řady dalších filmů či seriálů (Líbáš jako Bůh, Slunečná, Krejzovi...). Režíruje také v Rock Opeře. Víc snad našeho pana režiséra ani představovat nemusím a věřím, že pod jeho taktovkou se ze scénáře na prknech stane dílo, na které diváci jen tak nezapomenou.

Proč to děláme?

Milujeme divadlo. Milujeme kulturu. Smutníme nad tím, jak ji covidová situace pošramotila a naší touhou je přispět svou troškou do mlýna oživení tohoto nádherného oboru. Máme rádi smích, milý humor, rádi bavíme druhé. A protože doba není úplně nejjednodušší a nic není zadarmo (peníze až na posledním místě, že...), musíme náš sen, naši touhu nějak zafinancovat. Nechceme se obohatit, ale bez nějakého finančního základu hra nastudovat nelze. A tak jsme teď tady... Děkujeme!

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 0
    Dobrý pocit z pomoci kultuře a divadlu

    Milujete divadlo? Humor? Smích, dobré umění? A také je vám líto, jak umění a kultura poslední měsíce trpí? Určitě vás zahřeje pocit, že můžete pomoct a přispět. A my vám jsme už teď vděční...
    Dobrý pocit vás zahřeje hned, když nás podpoříte.
    A pokud si k tomu vyberete i další, věcnou odměnu, budeme jen rádi!

    Reward delivery: not specified

    EUR 11.89
    (CZK 300)
  • sold 0
    Podepasné fotky herců, režiséra, autorky

    Rádi vám dáme naše podepsané fotky a přidáme i osobní věnování! Můžete se těšit například na Simonu Praskovou, Ladislava Ondřeje, Romana Štolpu a další! S díkem za Vaši podporu...
    Podepsané fotky zašleme na Vaši adresu.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 23.78
    (CZK 600)
  • remaining 40 from 40
    2x vstupenka na libovolné představení

    Když nestihnete premiéru, můžete na naši inscenaci přijít v jiném termínu, a to nejen v Divadle Bez Hranic (Praha), ale také na letní scéně v Praze, nebo případně při zájezdním představení.
    (aktuálně nejsou termíny ani místa bohužel vypsaná kvůli covidové situaci, ale jakmile budou, zašleme Vám je na mail).

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 31.70
    (CZK 800)
  • remaining 20 from 20
    2 vstupenky na premiéru

    Vezměte svou partnerku nebo partnera na slavnostní premiéru naší hry! Podpořte nás a získejte dvě exkluzivní vstupenky do první řady. Nebojte se termínu doručení  (do roku) - vzhledem k covidové situaci nevíme, zda bude premiéra v září či listopadu, věříme ale, že vás uspokojíme mnohem dřív!
    Premiéra bude buďto na letní pražské scéně, nebo v Divadle Bez Hranic (Praha). Vstupenky spolu s termínem a místem konání Vám zašleme na mail.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 35.66
    (CZK 900)
  • sold 0
    Focení v divadle s herci, režisérem a autorkou

    Budete mít exkluzivní fotky se všemi protagonisty, známými herci, režisérem a autorkou hry. Pozveme Vás do divadla, kde bude čekat profesionální fotograf, aby Vám pořídil jedinečné snímky, se kterými se můžete pochlubit na sociálních sítích i jinde.
    Focení proběhne v Praze v Divadle Bez Hranic - termín si domluvíme přes mail. Fotky dostanete v elektronické podobě a nebudeme lakomí - můžete jich mít, kolik chcete.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 39.63
    (CZK 1,000)
  • remaining 20 from 20
    2 vstupenky na premiéru s posezením s herci v divadelní kavárně

    Chcete zažít něco opravdu nevšedního? Nasát divadelní atmosféru? Užít si představení a pak posedět s herci v divadelní kavárně? Máme to pro vás! Dáme si kávu, víno, něco na zub... a moudře pohovoříme. Těšíme se na vás a děkujeme za podporu!
    I zde bude určitě odměna dříve než do roka, ale bez termínu premiéry (kvůli covidu) teď nemůžeme dát bližší datum.
    Místo a termín premiéry Vám upřesníme mailem, kam Vám zašleme i vstupenky.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 47.55
    (CZK 1,200)
  • sold 1
    Účast na zkoušce

    Tohle je něco... zkoušení, přebrepty, špatné nahození...  jedinečná tvůrčí nálada při vzniku každé inscenace. Užijete si spoustu legrace a doslova a do písmene budete při tom! Herci i režisér se na vás už teď těší a věřte, že to bude stát za to.
    Zkoušky se konají v Praze v Divadle Bez Hranic a termín si vzájemně upřesníme mailem, kam Vám zašleme i vstupenky.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 79.26
    (CZK 2,000)
  • sold 0
    Osobní poděkování při premiéře

    Pokud nás podpoříte touto částkou, dočkáte se osobního poděkování na pódiu při premiéře (samozřejmostí je vstupenka a místo v první řadě), nebo při libovolném (Vámi zvoleném) představení v Praze nebo v rámci ČR - dle Vašich preferencí. Následně Vás pozveme mezi nás do divadelní kavárny, posedíme a pohovoříme...
    Místo a termín premiéry Vám upřesníme mailem, kam Vám zašleme i vstupenky.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 198.14
    (CZK 5,000)
  • remaining 4 from 4
    Partnerství - aneb co je víc?

    Stanete se naším partnerem? Vážíme si toho a umíme to ocenit! Získáte 10 vstupenek (ve Vámi vybraných termínech), pozveme Vás na premiéru a osobně Vám poděkujeme na pódiu mezi herci. Uvedeme Vaše jméno coby oficiálního partnera na plakátech a také dostanete podepsané fotky celého našeho týmu. Rovněž můžete přijít na jakoukoli zkoušku - jsme tady pro Vás! Děkujeme!
    Místo a termín Vám premiéry upřesníme mailem, kam Vám zašleme i vstupenky. Rovněž se zde domluvíme na dalším postupu, vyměníme si telefony apod.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 396.28
    (CZK 10,000)