Kniha O brněnských Vodnících

Povídková kniha o vodnících ve městě Brně a objevování již zaniklých míst, která ve městě po staletí byla. Je určena nejen pro děti a mládež a se získanými prostředky od Vás se tímto budete podílet na její výrobě.

  • Hastrbohém

  • Eismann

  • Fišlák od Kamenného mlýna

  • Vodovodník

  • Pivník

  • Fišlák

  • Hastrman od Červeného mlýna

  • Lochčák

  • Haastrmann

  • Kanálník

  • Cacovický Vrbník

EUR 1,126
pledged of EUR 1,009

111%

111% completed

57 contributors pledged

Literature

Česko

All or nothing. Project finished on Dec 11, 2020 at 18:24.

Show all rewards

Jak to začalo

Před více než 10 lety jsem si v Praze, při čekání na natáčení, kreslil v jedné z Žižkovských hospůdek obrázky vodníků. Ani nevím, jak mě to napadlo, asi díky tomu, že Vltava a město nad ní spoustu takových příběhů přinášela a u toho mě napadlo, že povídky a legendy o vodnících a hastrmanech nemůžou být přece jen z Čech a řek tam ležících. A protože jsem rodilý brňák už tehdy mě napdalo, že by se něco takového dalo napsat a nakreslit i u nás v Brně. Obrázky ležely léta ve sloze mezi jinými a náhoda tomu dala, když se objevila první vlna epidemie v tomto roce, že se na mě obrázky usmály. A jelikož jsem měl zavřené divadlo a pobýval jsem doma, tak jsem si říkal, že zkusím na základě oněch obrázků napsat povídku a pak se přidaly další a já se rozhodl, že to celé vydám v rámci našeho Divadla a nazkouším jednu z povídek jako představení, až to bude možné.

Co je náš cíl?

Cílem této knížky je objevit pro čtenáře zaniklá místa ve městě Brně a jeho nejbližším okolí. Kde tekly říčky a řeky a kde byly mlýny, které už dávno nejsou a aby se čtenáři taky dozvěděli něco z historie moravské metropole.

Detaily

Autorská kniha o legendách a pověstech o vodnících, hastrmanech, vodních mužíčcích ve městě Brně. Bohatě ilustrovaná samotným autorem. Objevování zaniklých míst kolem brněnských vodních zdrojů, které ve městě kdysi byly a o kterých už dnes málokdo ví. Na základě historických podkladů vyprávění o těchto nadpozemských anebo spíše podvodních bytostech poutavou vypravěčskou formou z pera autora, který je principálem Divadla Za hradbami, pod jehož hlavičkou se tato kniha vydává. Na základě jedné z povídek se nakonec uskuteční i premiéra představení na jaře roku 2021 v samotných prostorách Divadla Za hradbami, které leží v místech, kde se některé z příběhů odvíjí. Autorem je herec, výtvarník a ředitel divadla Jiří Nebenführ

Úvodní slovo

"Kdysi dávno, tam kde se setkávají řeky Svratka a Svitava, do kterých se vlévají další říčky a potoky, v těch místech se usadili první osadníci dávno před více než 1000 lety. A když se v těch místech usadili osadníci, tak začali vodu z oněch řek a říček využívat ku svému prospěchu. Jelikož se lidé dostávali k vodě a k její síle, k rybám, které byly v řekách a říčkách hojně, tak od těch dob ty vody musel někdo hlídat a starat se o jejich péči a nenechat lidi všechno ovládat. Tak od těch dob se s těmi lidmi do míst k řekám Svratce a Svitavě nastěhovali i první vodníci. Někdo říká, že jsou to Andělé strážní, kteří padli do vody a už v ní zůstali, někdo říká, že jsou to umrlci ze zatopeného hřbitova. V každém případě, jsou to mužíčci, kteří hlídají tůně, jezírka, potoky, říčky, náhony, kanály či rybníky a splavy. Ti, kteří se s lidmi sžili a lidé jim neubližovali, tak oněm pomáhali nahánět třeba ryby do sítí, nebo spravovali stavidla na rybnících či mlýnská kola. Ti, kterým člověk ublížil, tak oněm pak škodili a ty, kteří se jen na kousek přiblížili k místům, kde přebývali, tak ty nalákali k vodě a sebrali si jejich dušičku, kterou uchovávají v malých hrnečcích s pokličkou. I v těch místech, kde se slévají do sebe Svratka se Svitavou, a kterým se pak začalo říkat Brno, podle bahenních a mazlavých cest mokřady a bažinami kolem místních řek, žili vodníci. A nebyli to ledajací panáčci a mužíčci. Za staletí, která utíkala až do dnešních časů, se v samotném okolí a povodí vystřídalo mnoho generací. A já vám chci vyprávět o některých takových vodnících, kteří sídlili a někteří ještě sídlí v Brně a jeho okolí."

... a ještě něco navíc

Ve druhém vydání pak přidáme audioknihu, kterou nám namluví i kolegové a kamarádi z různých brněnských divadel.

Autor? Kdo jsem?

Jsem ředitelem Divadla Za hradbami, divadla, které se zabývá autorskou tvorbou a jde napříč žánry za pomyslnými hradbami reality a běžného života. Ilustruji víc než polovinu života dětské knížky a jako herec jsem na profesionálních scénách působil víc než 25 let. Nejen v této knížce zúročuji své letité zkušenosti s dramatikou a literaturou. 

Proč to děláme?

Důvod je jednoduchý, aby kniha mohla vyjít v podobě, kterou si zaslouží, je potřeba na ni sehnat prostředky, které v této neutěšené době nejsou právě k dispozici. A zároveň chceme vnést trochu pozitivního světla do srdcí všech, kteří se nechtějí nechat vláčet konzumem a komercí a povrchností.

Comments

Choose reward for your contribution

  • remaining 50 from 50
    Omalovánky

    Pastelky a barvičky, kdo z nás je v dětství neměl rád?

    Právě teď můžete pohádkové omalovánky dopřát i svým dětem. 

    Omalovánky si můžete osobně vyzvednout v Divadle Za hradbami, Křížová 20, Brno anebo poštou s doplatkem 70,- Kč poštovného.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • remaining 99 from 100
    Pohlednice

    Obrázek z knihy formou pohlednice, jako dárek pro Vaše děti.

    Pohlednici si můžete osobně vyzvednout v Divadle Za hradbami, Křížová 20, Brno anebo poštou s doplatkem 70,- Kč poštovného.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 5.94
    (CZK 150)
  • remaining 29 from 30
    2 vstupenky na pohádku v Divadle Za hradbami

    Příspěvkem získáte 2 vstupenky na představení podle knížky, které bude od jara v repertoáru Divadla Za hradbami v Brně.

    Vstupenky si můžete osobně vyzvednout v Divadle Za hradbami, Křížová 20, Brno anebo elektronicky na vámi zadanou e-mailovou adresu.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 6.33
    (CZK 160)
  • remaining 28 from 50
    Kniha se slevou

    Celou knihu dostanete levněji za tuto cenu.

    Knihu si můžete osobně vyzvednout v Divadle Za hradbami, Křížová 20, Brno anebo poštou s doplatkem 70,- Kč poštovného.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 9.90
    (CZK 250)
  • remaining 10 from 25
    Knížka a omalovánky

    Pro děti, které si rády malují tu máme lákavou nabídku!
    Přečtením pohádky náš příběh nekončí, děti mu mohou vtisknout vlastní podobu díky výtvarné omalovánce.

    Knihu si můžete osobně vyzvednout v Divadle Za hradbami, Křížová 20, Brno anebo poštou s doplatkem 70,- Kč poštovného.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 11.87
    (CZK 300)
  • remaining 32 from 50
    Sada dvou knížek

    Jedna je pro vás, druhou můžete darovat.

    Kolikrát se vám stalo, že potřebný dárek nebyl po ruce? Teď máte možnost udělat si zásoby :) Kupte rovnou dvě!

    Knihu si můžete osobně vyzvednout v Divadle Za hradbami, Křížová 20, Brno anebo poštou s doplatkem 70,- Kč poštovného.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 19.79
    (CZK 500)