České vydání knihy Domácí léčivý kefír

Úspěšná slovenská kniha o překvapivě úzkých souvislostech mezi výživou, trávením, imunitou, ekologií a duševním zdravím touží navštívit Česko! Kniha je téměř připravená, zbývá ji přeložit do češtiny.

  • Uvedení prvního vydání na festivalu permakultury.

  • Podobně budou vypadat i knihy v češtině:)

  • Kefírová setkání si nyní bohužel dávají pauzu...

  • Základní pomůcky na domácí výrobu kefíru.

EUR 3,166
pledged of EUR 3,166

100%

100% completed

81 contributors pledged

Ecology, Food

All or nothing. Project finished on Jan 4, 2021 at 08:00.

Show all rewards

Proč právě takováto kniha?

Stoupá množství lidí trpících alergiemi, autoimunitními onemocněními, oslabením imunity, zažívacími potížemi a nadváhou. Vzdalujeme se od přírodního hospodaření, výživová hodnota potravin klesá a užívání antidepresiv stoupá. Klima se zhoršuje a necitlivé průmyslové zemědělství mění naši zemi na poušť. Rozhodli jsme se s tím něco udělat...

Tento projekt je nejen o knize a kefíre. Je především o ozdravění kultury: té v našich střevech i té duchovní. Zdravá kultura je předpokladem zdravých vztahů, těch uvnitř nás i těch kolem nás. Kefír nám svými účinky může pomoci obnovit ztracenou symbiózu – schopnost vzájemně prospěšného soužití na planetě jménem Země.

Skutečně to není vtip: Pomoci nám může domácí kefír.

Množství vědeckých výzkumů dokládá, že pravidelné pití kefíru dokáže zlepšit imunitu a trávení, podpořit léčbu autoimunitních onemocnění, alergií a zánětů. Pomáhá při předcházení a léčbě rakoviny tlustého střeva, zlepšuje vstřebatelnost živin a snášenlivost laktózy. Kefír vykazuje protinádorové, protizánětlivé, antimikrobiální, imunoregulačné, antialergické, antimutagenní a antigenotoxické působení. Může být podporou i při léčbě nadváhy a onemocnění kardiovaskulárního systému. Dokonce pití kefíru prospívá duševnímu zdraví. (Na konci přikládám odkazy na zdroje.)

Náhled několika infografik a ilustrací:

Infografika - porovnání domácího jogurtu s kefírem

Infografika: Domácí výroba a využití kefíru

Infografika: Vztah mozku a střev a zdravotní účinky kefíru

Infografika: Monokultura a Biodiverzita

Náhled ilustrací

Obsah knihy

Knížka má přes 260 stran: nechybí v ní návod, jak doma pečovat o svůj kefír, recepty, příběhy a zkušenosti, ani vysvětlení léčivého působení tohoto kyselomléčného nápoje. Najdete tam řadu zajímavých článků o našich mikrobiálních přátelích, o plnohodnotné výživě, o pravěkém původu kefíru či dokonce o tajemství nesmrtelnosti :)

Obsah knihy – zatím ještě v slovenštine (PDF, 46 kB)

V tomto druhém rozšířeném vydání přibyly další návody na výrobu kefírových sýrů a recepty na jídla s kefírem. Podrobněji jsem propracoval různé způsoby výroby kefíru i léčivé působení kefíru a doprovod životní změnou k lepšímu zdraví a vnitřnímu štěstí.

Řekli o prvním (slovenském) vydání knížky:

Už dávno som nečítala tak krásne spracovanú knihu o strave. Dokonale pospájané informácie pre začiatočníka ako som ja. Už dlho som nad kefírom premýšľala, no až po prečítaní tejto knihy som sa odhodlala. Krásne myšlienky od srdca. Ďakujem za túto famóznu skúsenosť. Veľmi sa mi páčia grafy a fakty. Informácie, ktoré by som musela zháňať z rôznych zdrojov, sú pekne pokope a ešte aj podložené reálnou skúsenosťou v našich podmienkach.
– Mira Afman

Osvetovo napísaná kniha. Hneď na prvý dojem sa príjemne chytá do rúk, zvolili príjemnú mäkkú väzbu. Obsah tiež veľmi potešil a chválim voľbu slov. Knihu sprevádzajú krásne ilustrácie.
– Daniela

Rozpočet

Kniha je téměř připravena, zbývá ji přeložit do češtiny. Na vás teď záleží, zda začátkem léta vyjde. Práce na knize trvala přes dva roky, pracoval jsem na ní s nadšením. O krásné obrázky se postarala Ivana Szabóová. Na překladu do českého jazyka pracuje Alžběta Jasanská Melkusová.

Níže přikládám hrubý rozpočet:

  • Překlad do češtiny:                              27 000 Kč
  • Tisk:                                                      55 000 Kč
  • Vydání a distribuce:                             10 000 Kč
  • Kampaň a propagace:                          10 000 Kč
  • Nadšení ze smysluplné práce:                      0 Kč
  • Celkem:                                         102 000 Kč

Úspěšná kampaň nám tedy pokryje jen část nákladů (80 000 Kč) – a to vlastní čas na psaní nepočítám. Zbytek doložím z vlastních úspor. Práci na knize Domácí hojivý kefír totiž vnímám i jako můj malý vklad do šťastné budoucnosti lidstva, obzvlášť v této pohnuté době. Nicméně, bez nadšených čtenářů žádná kniha nemá smysl. Tvůj vhled, pozornost a účast jsou klíčové!

Pokud se ti naše kefírové „hnutí“ líbí, prosím, podpoř ho a sdílej tuto kampaň mezi přáteli!

Chvála!

Díky!

Pár slov o nás

Mgr. Matej Svorad Sabo

Vystudoval Aplikovanou informatiku a Služby – výzkum, řízení a inovace na FI MU v Brně. Po škole si na rok dovolil zcela se uvolnit – trochu cestoval a přitom narazil na nečekané rozměry a hloubku života. Nyní pracuje ve státní správě v oblasti knowledge managementu. Ve svém volném čase se věnuje rozvíjení zdravé kultury duchovní, přírodní i kefírové. V budoucnu by se rád posunul směrem k přírodnímu hospodaření.
Web: slova.nazemi.sk

Mgr. Ivana Szabóová

Před třemi lety jsem úspěšně ukončila studium grafiky na Akademii umění v Banské Bystrici. V současnosti se věnuji velkoformátovým malbám na plátno (UV art) a ilustraci. Moje díla působí jako doprovod a ochrana – propojují součásti světa a spojují s kořeny.
Web: Art of Aiwa

Mgr. Alžběta Jasanská Melkusová

Jsem absolventkou Mediálních studií a žurnalistiky a Sociální práce a politiky na FSS MU v Brně, Marketingové komunikace na UTB ve Zlíně. Jsem muzikoterapeutka, garantovaná členka CZMTA. Od řemesla novinářského jsem odešla před deseti lety do maringotky na zelenou louku, kde jsme spolu s manželem vybudovali slaměný dům a v permakulturním duchu obhospodařujeme více než hektarový pozemek. Ten je zároveň domovem spoustě zvířat, osadili jsme jej desítkami stromů a keřů. Jsem matka, jsem na cestě, jsem. A přijímám tuhle kefírovou výzvu.
Web: zemezneni.webnode.cz

Zdroje tvrzení o zdravotním působení kefíru:

News

Jan 25, 2021 Ospravedlnenie a vrátenie peňazí

Nedávno sa ukázalo, že by sme pri najlepšej snahe odmeny v sľúbenom čase dodať nezvládli: preklad a jazykové opravy knihy do leta dokončiť nedokážeme, z dôvodov osobných i finančných. Peniaze, ktorými ste prispeli, sa vám vracajú späť na účet.  Ospravedlňujem sa a ďakujem za vloženú dôveru a…

More

Jan 5, 2021 Aký je váš názor? Bude to nakoniec "Příručka ke kefíru a tibetské houbě"?

V skratke: knižka v češtine vyjde, napriek tomu, že sa peňazí vyzbieralo výrazne menej. Odmeny rozposlané budú. Príspevky priaznivcov však pokryjú len zhruba tretinu práce prekladateľky, zvyšok budeme musieť doložiť z iných zdrojov. Ak sa vám kniha páči a nestihli ste kampaň, môžete si ju nezáväzn…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 5
    Nezištnou stokorunou za záchranu dobrých mikrobiálních vztahů

    Žijeme v době mikrobiální genocidy. Může za to odcizení od přírody, chemická čistota, průmyslově zpracované potraviny, konzervační látky, císařské řezy, nadužívání antibiotik. Ztrácíme neviditelné společníky, kteří s lidmi tisíciletí žili a pomáhali nám ke zdraví a štěstí. Západní společnost přišla už o polovinu druhové rozmanitosti střevní mikrobioty, někteří jsou chudší o celé tři čtvrtiny. Ti jsou vážně nemocní: trpí autoimunitními onemocněními, trávicími obtížemi a depresemi.
    Chceš zvrátit tento chod? Domácí kefír může být na začátku jedné z cest. Tvůj příspěvek padne na úrodnou půdu. Odmění tě dobrý pocit, máš naše vřelé díky!

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • sold 11
    Papír je již překonán! Ať žijí stromy!

    Získáš od nás elektronickou podobu knihy Domácí léčivý kefír v češtině, v předstihu, jakmile bude překlad dokončen. Tvá osobní kopie e-knihy bude ve formátu PDF.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 9.90
    (CZK 250)
  • sold 7
    Radšej by som knižku v slovenčine...

    Druhé vydanie v pôvodnom znení pôjde do tlače asi až v roku 2022. Ak sa ti nechce dovtedy čakať, môžem ti ho poslať v elektronickej podobe. Do emailovej schránky ti príde tvoja osobná kópia Domáceho liečivého kefíru vo formáte PDF.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 9.90
    (CZK 250)
  • sold 26
    Chci podpořit a získat knihu Domácí léčivý kefír!

    Jako poděkování ti zašlu příručku přátel živé kultury Domácí léčivý kefír. Knížku rád podepíšu a mohu přidat i věnování (do poznámky napiš komu). Přibalím i pár kefírových nálepek. Poštovné je v ceně.
    Nemáš ješte doma kefír? Zkus oslovit někoho z kefírové mapy!

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 13.85
    (CZK 350)
  • sold 4
    Chci darovat knihy svým přátelům!

    Jako poděkování vám zašlu tři knížky, jakmile přijdou z tiskárny. Přibalím i kefírové nálepky. K letošním Vánocům se to bohužel nestihne. Včetně poštovného.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 35.62
    (CZK 900)
  • sold 9
    Kefirko na sýr + tištěná knížka

    Chcete zkusit sýry a pomazánky z kefíru, ale nechce se vám pokaždé vyvářet lněnou plachetku? Oblíbil jsem si Kefírko na sýr – velkou sklenici s jemným sítkem z dílny slovinských návrhářů, vyvinutou zvlášť pro výrobu kefírového sýra. Přibalím i podepsanou knížku Domácí léčivý kefír (v češtině). Včetně poštovného.

    Do poznámky můžete uvést, jakou barvu Kefirka na sýr si přejete (modrou, zelenou, hnědou nebo růžovou).

    Podrobnosti o kefírovém sýru a Kefirku na sýr


     

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 51.45
    (CZK 1,300)
  • sold 0
    Účast na zimním kefírovém online kurzu

    Doprovázení životní změnou k lepšímu zdraví a vnitřnímu štěstí za podpory domácího kefíru. Kurz poběží dva měsíce s přijatelnou časovou náročností: půlhodinka třikrát týdně s možností dohnat zameškané. Kurz se hodí i jako dárek k Vánocům, začínáme 4. 1. 2021.

    Podrobnosti o online kurzu: K lepšiemu zdraviu s kefírom

    Jelikož kampaň končí až 3. 1. 2021 a jen tehdy se dostanu k tvým údajům vyplněným na Hithit.cz, napiš mi své jméno a pár slov o sobě na email: kefir (zavináč nazemi.sk). Budu se tak s tebou moci spojit už dříve.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 83.12
    (CZK 2,100)
  • remaining 3 from 4
    Zvláštní poděkování přímo v knize

    Odměnou vám bude otisknutí vašeho jména nebo jména vaší společnosti přímo v knížce mezi podporovateli - spolu s logotypem a pár slovy o vás, vaší práci či poslání. Jako pozornost přiložím pět kousků podepsaných výtisků. Včetně poštovného.

    Podívejte se na náhled knížky, v závěru je několik příkladů jak poděkování může vypadat.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 118.74
    (CZK 3,000)
  • remaining 1 from 4
    Kefírová dílna u vás doma

    Vděčně přijdu k vám domů, přinesu kefír i několik knížek a strávím s vámi večer. Odpovím na všechny otázky ohledně kefíru a ukážu vám, jak si můžete tento prospěšný kyselo-mléčný nápoj vyrábět u sebe doma. Klidně na dílnu zavolejte i známé a přátele!
    Platí v rámci Česka a Slovenska. Všechny náklady jsou v ceně. Do poznámky, prosím, uveďte vaše telefonní číslo.

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 474.97
    (CZK 12,000)
  • Sold out!!
    Chci si doma začít vyrábět vlastní kefír!

    Získáš ode mne české vydání knížky spolu s kefírovou kulturou ve sklenici. 
    S její pomocí si můžeš do konce života doma vyrábět vlastní kefír. Tvoje nové domácí zvířátko už se na tebe těší :)

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 17.81
    (CZK 450)