Ztracená léta - Příběh hokejového zločinu

Reedice knihy Vladimíra Škutiny a Roberta Bakaláře, která mapuje zatčení a odsouzení našich prvních hokejových mistrů světa v březnu 1950, těsně před odletem k obhajobě titulu na mistrovství světa v Londýně. Utajený příběh, který nesmí být zapomenut.

Author: Gustav Bubník

  • ing. Bohumil Modrý - nejlepší brankář své doby

  • Augustin Bubník - benjamínek týmu, střelec ligy

  • Vladimír Kobranov s cenou pro nejlepšího hráče MS

  • Roziňák,Zábrodský,Konopásek - nejlepší útok světa

  • Mistři světa - Stockholm 1949

  • Triumfální návrat na Wilsonovo nádraží v Praze

  • Oslavy na pražském Václavském náměstí

  • Davy lidí zaplnily pražské ulice - "Nagano" 1949

  • Augustin Bubník se zdraví s lidmi z okna autobusu

  • Modrý, Zábrodský, Bubník, Konopásek - "zlatí hoši"

  • Poslední společné foto na soustředění před MS 1950

  • Místo do Londýna do kriminálu - den po zatčení

  • Bubník a Zábrodský se opět střetli až v roce 1956

EUR 8,620
pledged of EUR 8,312

103%

103% completed

292 contributors pledged

Sport, Literature

Česko

All or nothing. Project finished on Dec 10, 2020 at 11:57.

Show all rewards

Jak to začalo

Začalo to tím, že jsem se narodil své mamince a tatínkovi a vůbec jsem netušil, kdo jsou, a hlavně, že tatínek patřil ve své době k největším hvězdám českého a světového hokeje. O tom, co se mu stalo, resp. co mu bez jeho nejmenšího přičinění komunistický režim provedl s jeho kariérou a životem, stejně jako s kariérou a životy mnoha jeho spoluhráčů, jsem se já sám v plné šíři dozvěděl, a následně vše zjišťoval, až po sametové revoluci v roce 1989. U nás doma se o tom, jaké hrůzy tatínek prožil, nikdy nemluvilo. I to byl důvod, proč byl pro mě osobně hrdinou na druhou. A protože se ukázalo, že se komunistům podařilo utajit tento hrůzostrašný příběh před českou sportovní i nesportovní veřejnosti de facto až do dnešních dnů, rozhodl jsem se znovu zveřejnit knihu plnou vzpomínek a výpovědí největších legend českého ledního hokej.

Co je náš cíl?

Český národ = hokejový národ. Aspoň tak se to již dlouho traduje. Zbožňujeme své hrdiny z Nagana, i ty, kteří v 70tých a 80tých letech minulého století několikrát slavně dobyli tituly mistrů světa. Ale co víme o těch, kteří hned po 2. světové válce v roce 1947 byli našimi prvními mistry světa, na olympiádě v roce 1948 skončili druzí za Kanadou jen na horší skóre a v roce 1949 ji poprvé v historii slavně porazili a znovu se stali mistry světa? V podstatě nic. Touto knihou bych rád připomněl nejslavnější éru českého hokeje a nejodpornější zvůli komunistického režimu, který neváhal pro svou ideologii obětovat to nejcennější, co v danou chvíli pro svou světovou image měl.

Detaily

Jedná se o reedici knížky, která vyšla pouze 1x v roce 1990 v nakladatelství Helios a v současné době není k dostání ani v antikvariátech. V březnu letošního roku uplynulo 70 let od zatčení části týmu prvních československých mistrů světa z let 1947 a 1949. Po emigraci několika významných sportovců (Drobný, Vrzáňová, O. Zábrodský ml., ...) nemohl komunistický režim připustit situaci, kdy by část nebo celý tým hokejové reprezentace také zůstal v zahraničí. Ve vykonstruovaném obvinění a následném soudním procesu nechal zavřít a za velezradu a kontrašpionáž odsoudit výkvět českého sportu k 1 - 15 letům v nejtěžších komunistických táborech a vězeních. Zkušený spisovatel Vladimír Škutina spolu s televizním redaktorem Robertem Bakalářem sepsali z osobních vzpomínek a výpovědi těch, kterých se to nejvíce dotklo, velmi poutavou knihu o hokejovém zločinu, který měl být navždy zapomenut. Knížka vychází jako vzdání úcty jejím aktérům a hrdinům. Neměla by chybět v knihovně žádného českého hokejového fandy. V letošním roce bude kniha k dostání pouze prostřednictvím sbírky na HITHITu. Samotný křest knihy a její uvedení na trh je plánován na březen 2021.

... a ještě něco navíc

A navíc se dozvíte ještě i to, jak to bylo s českým resp. československým hokejem za 1. republiky!

Kdo jsme?

Jsem synem jedné z největších legend českého a československého hokeje, pana Augustina Bubníka, člena slávy finského a českého hokeje. V mládí jsem provozoval všechny druhy sportu, učil se bruslit na tátově milované Štvanici, a přesto, že jsem v 15ti letech zběhl k divadlo, filmu, televizi a dabingu, tak jsem, v podstatě díky tátovi, prožil celý život s hokejem.

Proč to děláme?

Důvodů, proč jsem se rozhodl pro vydání reedice knížky z roku 1990, je hned několik. Tím hlavním je, seznámit s tím, co se kdysi stalo, tu část veřejnosti, která o tom dodnes nic nevěděla, anebo připomenout to té části veřejnosti, která o tom někdy někde cosi slyšela, ale vlastně se o tom do hloubky moc nedozvěděla, protože nebylo odkud. Vím, že je těžko představitelné, že by naši zlatí naganští hoši jeden rok zažili neskutečné triumfální přivítání na Staroměstském náměstí a za rok by téměř všichni seděli v těch nejtěžších kriminálech republiky, ale toto se díky zvůli komunistického režimu stalo, opravdu stalo, mému tatínkovi a spoustě jeho spoluhráčů a kamarádů. Na hrůzný čin tehdejší KSČ nesmí být nikdy zapomenuto. Obzvlášť ne v současné době, kdy se KSČM, která má tichý podíl na dnešní vládě, do této chvíle neomluvila za své hrůzné přečiny v minulosti. Mým osobním důvodem je i to, že jsem měl tu čest se s většinou tatínkových spoluhráčů mnohokrát v životě setkat a že vím, jakými úžasnými lidmi, i přes hrůzy, kterými v životě prošli, byli. K vyjádření úcty k těmto pánům a k připomínce jejich úspěchů a nezaviněného pádu, je tato knížka prvním krokem. Tím druhým je současná fáze psaní scénáře a přípravných prací na vznikajícím celovečerním filmu, mapujícím tři osudové dny před jejich zatčením a následným odsouzením. Cílová částka sbírky bude použita na úhradu licenčních poplatků dědicům autorských práv, vytištění limitované edice 3000 ks knihy ještě do letošních Vánoc a výdaje spojené s projektem (reklama, inzerce). Držte nám palce a mé nejhlubší poděkování každému, kdo se rozhodne podpořit vydání této knihy jakoukoliv částkou. Děkuji. GB

News

Dec 4, 2020 KNIHA - DÁREK PRO KAŽDÉHO

Vážení a milí podporovatelé a přispěvatelé, máme před sebou poslední týden sbírky na podporu vydání reedice knížky pánů Škutiny a Bakaláře a pevně věřím, že se nám podaří naplnit celou cílovou částku. V minulé aktualitě jsem vás informoval, že je kniha připravana do tisku, nyní vás již můžu…

More

Nov 29, 2020 KNIHA JDE DO TISKU

Vážení a milí přispěvatelé a podporovatelé vydání reedice knihy "Ztracená léta". Předně bych chtěl vám všem, kteří jste neváhali a jakýmkoliv způsobem a jakoukoliv částkou jste přispěli  k vydání této knihy, z celého srdce a velmi upřímně poděkovat. Nesmírně si toho vážím a věřím, že, v tuto chvíl…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 11
    Podpora vydání reedice knihy

    Donátorský mail adresovaný přispěvateli s poděkováním za podporu vydání knihy. Příspěvek lze libovolně navýšit. Za jakoukoli výši příspěvku děkuji.

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • remaining 154 from 313
    Kniha za zvýhodněnou cenu

    Kniha za zvýhodněnou cenu pro prvních 313 přispěvatelů. V letošním roce kniha nevyjde na klasickém knižním trhu, bude k dostání pouze pro přispěvatele Hithitu. Distribuce do Vánoc.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 9.90
    (CZK 250)
  • sold 34
    Kniha za standardní cenu

    Kniha za standardní cenu. V letošním roce kniha nevyjde na klasickém knižním trhu, bude k dostání pouze pro přispěvatele Hithitu. Distribuce do Vánoc.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 12.39
    (CZK 313)
  • sold 68
    Kniha s poděkováním a podpisem

    Kniha s osobním jmenovitým poděkováním přispěvateli a podpisem vydavatele. V letošním roce kniha nevyjde na klasickém knižním trhu, bude k dostání pouze pro přispěvatele Hithitu. Distribuce do Vánoc.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 19.79
    (CZK 500)
  • remaining 90 from 100
    Pro přátele - fanoušky

    10 knih za zvýhodněnou cenu pro přátele – fanoušky českého hokeje jako vhodný vánoční dárek. V letošním roce kniha nevyjde na klasickém knižním trhu, bude k dostání pouze pro přispěvatele Hithitu. Distribuce do Vánoc.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 98.95
    (CZK 2,500)
  • sold 3
    2 knihy + křest knihy + foto

    Kniha s osobním jmenovitým poděkováním a podpisem vydavatele (distribuce do Vánoc) + pozvánka na křest knihy (Praha jaro 2021) + foto s vydavatelem při osobním předání druhé knihy.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 197.90
    (CZK 5,000)
  • remaining 3 from 10
    Patron knihy

    Patron knihy - poděkování s Vaším jménem resp. názvem firmy na vnitřní straně přebalu knihy + pozvánka na křest knihy (Praha jaro 2021) pro 5 lidí. Jako malý dárek obdržíte 5 knih s podpisem vydavatele.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 395.80
    (CZK 10,000)
  • remaining 1 from 1
    Sponzor knihy

    Sponzor knihy – za vaši významnou pomoc při vydání knihy bude v závěru knihy celá jedna strana věnována vaší společnosti s obsahem dle vašeho zadání + pozvánka na křest knihy pro deset lidí (Praha jaro 2021) + jednotlivé resp. hromadné foto s vydavatelem. Jako malý dárek obdržíte 10 knih s podpisem vydavatele. 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 3,958.04
    (CZK 100,000)