JAK SE DĚLÁ ZOO Kniha vzpomínek bývalého ředitele Zoo Praha

Petr Fejk napsal knihu o zkušenostech a zážitcích ze svého působení mezi zvířaty. Výjimečné čtení psané srdcem. O těžkých začátcích, o povodni a o tom, jak se ze staré zoo stane jedna z nejkrásnějších na světě. 300 stran s ilustracemi Tomáše Hřivnáče.

Author: Petr Fejk

  • Zamyšlený autor :)

  • Moja. První gorila narozená v českých zoo.

  • S chameleonem.

  • Krmení žiraf.

  • Křtiny v zoo.

  • Se slonicí Gulab.

  • Pavilon indonéské džungle.

  • Ilustrace od Tomáše Hřivnáče

EUR 8,258
pledged of EUR 5,153

160%

160% completed

302 contributors pledged

Ecology, Literature

Praha, Hlavní město Praha, Česko

All or nothing. Project finished on Nov 28, 2020 at 11:01.

Show all rewards

Jak to začalo

S pražskou zoo jsem prožil 13 nejkrásnějších let svého pracovního života. A vždycky jsem si říkal, že je musím sepsat. Protože to byla výjimečná doba plná výjimečných událostí. Zažil jsem v ní nesčetně zvířecích i lidských osudů, povodeň, a hlavně obrovský entusiasmus při zmrtvýchvstání zahrady a jejím přerodu v jednu z nejlepších zoo světa. Být při tom bylo bez přehánění strhující. A myslím, že právě v současné nelehké době nastal ten pravý čas, abych se se čtenáři o svůj optimismem nabitý životní příběh podělil. 

Co je můj cíl?

Knihu jsem se rozhodl vydat sám. Protože bůhví jak bude v příštích týdnech a měsících probíhat knižní distribuce. Bude mít nadčasovou podobu, s pevnou vazbou formátu B5 a s ilustracemi špičkového výtvarníka Tomáše Hřivnáče. Chci, aby šlo o důstojné, a přitom čtivé vyprávění pro čtenáře všech generací, kteří se budou ke knize i rádi vracet. Stejně jako se lidé znovu a znovu vrací do pražské zoo.

Detaily

300 stran textu a ilustrací o těžkých časech v zoo po revoluci, o mých ředitelských začátcích a o povodni roku 2002, jež zničila léta práce, ale také stmelila tým a přinesla energii, kterou tu nikdo nepamatuje. Vrcholem knihy jsou kapitoly o zachraňování zvířat před velkou vodou, plné dramatických momentů a boje o holý život. Bohužel, ne všechny skončily šťastně. Zoo se ale dokázala vzepřít osudu a vyrůst do nové krásy. Každý den se v ní děje něco nového, zajímavého i zábavného. Tak jako na stránkách této knihy.

Ukázky z knihy

Źačátek knihy:

"V sedm hodin ráno jsem nasedl na autobus číslo 112 ze stanice Nádraží Holešovice směr Troja. V ruce prázdnou aktovku, jen s jediným lejstrem, které navíc vypadalo, jako bych si ho napsal sám. Vystoupil jsem na konečné a směřoval ke vstupní bráně. Vůbec jsem nevěděl, jak to v podobných případech chodí. Nepřišlo mi divné, že mě nikdo nedoprovází ani nečeká. Žádné uvítání, žádné fanfáry. Přišel jsem k zamčené mříži a chvíli dumal, jak se vlastně dostanu dovnitř. Nikde ani živáčka. Hledal jsem nějaký zvonek nebo tlačítko, ale marně. Nakonec se přece jen otevřely jedny z dveří, zřejmě vrátnice, a vyšel z nich starý, shrbený mužíček v omšelé uniformě připomínající zřízence na dráze. S kastrůlkem v ruce se šoural kamsi na opačnou stranu a působil, že každou chvíli upadne. „Dobrý den,“ musel jsem několikrát zopakovat, aby si mě všimnul.  „Já jsem nový ředitel.“ Zastavil se a zíral jak vytažený ze zásuvky. Trvalo věčnost, než se zas rozhýbal, vyndal z kapsy svazek klíčů, našel ten pravý a odemknul. Pamatuji si, že při tom bez ustání něco nesrozumitelného mumlal. Na vteřinu mě napadlo ukázat mu lejstro v aktovce, aby mě neváhal pustit. Spíš by ale můj jmenovací dekret pobryndal z kastrůlku, než pochopil. Usoudil jsem, že další konverzace tu nemá smysl, a beze slova vstoupil dovnitř. Tak začal můj první pracovní den v zoo."

Úryvek z kapitoly o evakuaci goril z pavilonu před povodní:

"Zvířata byla celkem klidná. Vše se ale dramaticky změnilo s naším příjezdem do povodňové věže, zejména když se jim před očima zjevil veterinář. To je doslova rozlítilo. Spustila podrážděný křik, panicky běhala z rohu do rohu a nešlo je nijak utišit. Správně bychom to měli přerušit a nelámat jejich excitované rozpoložení přes koleno. Na nějaké otálení ale nebyl čas. Doktor vytáhnul foukačku, asi dva metry dlouhou dutou tyč, nabitou šipkami s uspávací látkou, a zamířil ji na Tadaa. A pak se stalo něco, co mi utkvělo v paměti jako jeden z nejsilnějších momentů z celé povodně. Samec se vztyčil, nahromaděné emoce v něm nekontrolovaně zkratovaly, a vmžiku, v jediné vteřině, zmizely všechny čtyři gorily bleskovým pohybem pod vodou. Tak rychle, že jsme to sotva postřehli, natož abychom tomu uvěřili. Zírali jsme za nimi do rozčeřené hladiny, dočista ochromení tím nenadálým zvratem, a snad jsme i přestali dýchat. Zaplavené schodiště je jednoduše spolklo, voda se zavřela a byly pryč."

Kdo jsem?

Původně jsem neměl se zoo a se zvířaty nic společného. Jsem vystudovaný učitel literatury, který kromě praxe ve školství dokonce 5 let provozoval rockový klub. V zoo jsem se ocitl na základě konkurzu v roce 1997. Ve svých 32 letech jsem byl tehdy nejmladším ředitelem zoo ve funkci a jediným v ČR, který neměl zoologické nebo veterinární vzdělání. Přesto jsem byl záhy vystaven zkouškám jako žádný z kolegů přede mnou. Ze zahrady jsem odešel dobrovolně v roce 2009. Tedy v době, kdy do ní začalo chodit každý rok přes milión návštěvníků (3x víc než v roce 1997) a americký magazín Forbes ji zařadil ve svém prestižním žebříčku mezi 10 nejlepších zoo světa. Moje mise byla skončena. 

Proč to dělám?

Knihou chci šířit mezi lidmi energii a optimismus. Není určena pouze milovníkům zoo a přírody, ale všem, kteří jsou v těžké situaci a bojují s překážkami. Jejím hlavním sdělením je přesvědčení, že ten boj stojí za to a že krásu a hodnotu života si nejvíc uvědomí ti, kdo se o něj musí poprat. Knihu chci proto s Vaší pomocí distribuovat i do škol, nemocnic a dětských a seniorských domovů. 

Veškeré prostředky od Vás budou využity na výrobu a distribuci knihy. Náklad knihy bude přizpůsoben vybraných prostředkům. 200 ks knihy bych chtěl přitom sám věnovat domovům seniorů po celé zemi.

News

Dec 14, 2020 POZOR - aktuální informace k distribuci knihy Jak se dělá zoo

Vážení přátelé, musím Vás informovat o změnách v plánu distribuce mé knihy Jak se dělá zoo, který jsem Vám zaslal v minulém týdnu. Předně bych Vám chtěl poděkovat za poskytnuté informace, často doplněné o milý osobní komentář Vašeho vztahu k pražské zoo. Moc Vám za tyto vzkazy děkuji! O to víc mě…

More

Dec 9, 2020 Informace o distribuci knihy Jak se dělá zoo

Dobrý den, přátelé, dovolte mi, abych Vám všem ještě jednou poděkoval za podporu a objednání mé knihy. Kniha je v současné době ve výrobě a hotova by měla být v příštím týdnu. Její distribuce bude probíhat ve dnech 17.12. - 23.12. Budete první, kdo ji dostane do ruky. Doufám, že splní Vaše…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 4
    PODPORA VZNIKU KNIHY 1

    - Dobrý pocit z podpory knihy.
    - Příspěvek lze při úhradě libovolně navýšit.

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • sold 0
    PODPORA VZNIKU KNIHY 2

    - E-mailem zaslaný PDF soubor s úryvkem z knihy, portrétem a podpisem autora (pokud poskytnete e-mailouvou adresu).
    - Dobrý pocit z podpory knihy.
    - Příspěvek lze při úhradě libovolně navýšit.

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 5.95
    (CZK 150)
  • sold 135
    KNIHA

    - Kniha Petra Fejka Jak se dělá zoo.
    - Doručení knihy službou Zásilkovna.
    - Doručení do Vánoc.
     

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 15.85
    (CZK 400)
  • sold 71
    KNIHA + věnování + osobní doručení z rukou autora (Praha)

    - Kniha Petra Fejka Jak se dělá zoo s věnováním.
    - Osobní doručení knihy z rukou autora (pouze v Praze).
    - Doručení knihy službou Zásilkovna (mimo Prahu).
    - Doručení do Vánoc.
     

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 19.82
    (CZK 500)
  • sold 12
    KNIHA + HRNEK

    - Kniha Petra Fejka Jak se dělá zoo.
    - Hrnek ze Zoo Praha.
    - Doručení službou Zásilkovna. 
    - Doručení do Vánoc. 

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 21.80
    (CZK 550)
  • remaining 29 from 40
    KNIHA + přednáška a setkání s autorem

    - Kniha Petra Fejka Jak se dělá zoo.
    - Doručení knihy službou Zásilkovna.
    - Doručení do Vánoc.
    - Vstupenka na setkání s autorem a přednášku o Zoo Praha (v 1. čtvrtletí 2021, místo setkání bude upřesněno).

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 23.78
    (CZK 600)
  • sold 42
    KNIHA + komentovaná prohlídka Zoo Praha s autorem

    - Kniha Petra Fejka Jak se dělá zoo s věnováním.
    - Osobní doručení knihy z rukou autora (pouze v Praze).
    - Doručení knihy službou Zásilkovna (mimo Prahu).
    - Doručení do Vánoc.
    - Komentovaná prohlídka Zoo Praha s autorem včetně 1 vstupenky a občerstvení (v 1. čtvrtletí 2021).

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.64
    (CZK 1,000)
  • remaining 1 from 5
    KNIHA + GRAFIKA

    - Kniha Petra Fejka Jak se dělá zoo s věnováním.
    - Grafika Tomáše Hřivnáče s motivem ze Zoo Praha (technika suché jehly). 
    - Osobní doručení knihy (vč. grafiky) z rukou autora (pouze v Praze).
    - Doručení knihy a grafiky službou Zásilkovna (mimo Prahu).
    - Doručení do Vánoc.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 138.72
    (CZK 3,500)
  • sold 0
    KNIHA POMÁHÁ

    - 10 ks knihy Petra Fejka Jak se dělá zoo určených pro neziskové instituce dle Vašeho výběru (školy, nemocnice, dětské domovy nebo domovy seniorů). 
    - Doručení knih službou Zásilkovna.
    - Doručení do Vánoc.
    - Komentovaná prohlídka Zoo Praha s autorem včetně 1 vstupenky a občerstvení (v 1. čtvrtletí 2021).

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 158.54
    (CZK 4,000)
  • remaining 10 from 10
    PATRON KNIHY

    - 5 ks knihy Petra Fejka Jak se dělá zoo s věnováním a v dárkovém balení pro Vaše přátele a známé (dárkové balení bude obsahovat suvenýry ze Zoo Praha).
    - Osobní doručení knih z rukou autora na adresy dle Vašeho přání (pouze v Praze).
    - Doručení knih službou Zásilkovna (mimo Prahu).
    - Doručení do Vánoc.
    - Jmenovité poděkování patronovi vytištěné přímo v textu knihy v celém jejím nákladu. 
    - Komentovaná prohlídka Zoo Praha s autorem včetně 1 vstupenky a občerstvení (v 1. čtvrtletí 2021).

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 198.18
    (CZK 5,000)
  • Sold out!!
    KNIHA S "EARLY BIRD" CENOU

    - Kniha Petra Fejka Jak se dělá zoo.
    - Doručení knihy službou Zásilkovna.
    - Doručení do Vánoc.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 9.91
    (CZK 250)
  • Sold out!!
    HLAVNÍ PATRON KNIHY

    - 10 ks knihy Petra Fejka Jak se dělá zoo s věnováním a v dárkovém balení pro Vaše přátele a známé.
    - Osobní doručení knih z rukou autora na adresy dle Vašeho přání (pouze v Praze).
    - Doručení knih službou Zásilkovna (mimo Prahu).
    - Doručení do Vánoc.
    - Jmenovité poděkování patronovi vytištěné přímo v textu knihy v celém jejím nákladu. 
    - Komentovaná prohlídka Zoo Praha s autorem včetně rodinné vstupenky a občerstvení (v 1. čtvrtletí 2021).
    - Slavnostní večeře autora s hlavními patrony knihy a jejich  doprovodem (v 1. čtvrtletí 2021).

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 515.26
    (CZK 13,000)